Test alergie na lieky

artrea
18. nov 2024

Ahojte, dali ste si otestovať alergiu na lieky? U koho ste boli? Alergológ ma posiela na kožné, alebo interné; na kožnom vravia, že to v nemocnici a treba mať ten konkrétny liek. Mám pocit, že to nikto nerobí preventívne pred operáciou, iba ak už niekto mal reakciu, tak spravia “potvrdenie”. Máte skúsenosť?
Konkrétne mi ide o penicilín, mám alergiu na plesne a mám strach z penicilínu, nikdy som ho nebrala a idem rodiť, ak to náhodou bude sekcia, aby nebol problém.
Ďakujem

123miaa123
18. nov 2024

@artrea ahoj mne robili na kožnom test na alergiu...avšak najskor 6 týždňov od poslednej alergickej reakcie treba ísť na krv a priniesť 1tbl lieku. Lekárka s tým nemala problém odobrať krv na ambulancii a nikde má neposiela

danielahamar
18. nov 2024

Mne osobne sa stalo, že keď som bola malá, mala som reakciu na penicilín. Cca 5r dozadu mi robili nejaké odbery a penicilín negatívny. Pri poslednom porode mi supli penicilín a vyhadzana som bola týždeň, čo mi to kolovalo kade tade a všetko ma svrbelo. Takže odvtedy si dávam bacha aj na plesňové syry.

kiki68
18. nov 2024

@danielahamar syn mal tiez nejaky typ reakcie, na 6 dem vysypany ako keby ma sarlach. Po 4 dnoch to preslo. Ja mam tiez reakcie na penicilin

danielahamar
18. nov 2024

@kiki68 Ja osobne mám aj na algifen. Najmladší syn má na isoprinosim vysyp a prednison halucinácie

diaalex
18. nov 2024

@artrea mne to robila alergologička... mala som výsyp na tvári, krku .. doniesla som liek (u mňa zinnat, flector, algifen) k alergo, ona zobrala krv a vyšli výsledky...

banalu
18. nov 2024

Ked mala moja mala ( nemala vtedy este rok) reakciu na penicilin, dala som jej spravit test. Musela som s tym do nemocnice na kozne.
Trebalo krv a ten dany liek, na ktory reakcia vznikla. Test sa da robit najskor 3 mesiace po reakcii, kvoli nejakej biochemii.
Dostala rovno papier aj na cefalosporiny, kedze su z jednej kategorie.

danielahamar
18. nov 2024

@diaalex algifen máš tiež vysyp? Ja mám brutál stiahnuté pľúca a bolesti na hrudi ešte 3dni po podani

diaalex
19. nov 2024

@danielahamar áno.. napr Ventolin mám silné búšenie srdca, alergo povedala, že je to tiež forma alergie, zapísala a že to mám spomínať u lekára a keď som šla na operáciu, tak som anesteziológovi povedala toto a on, že keby mi ide o život aj tak mi to podá, s alergickou reakciou sa dá pracovať, hlavne aby ma zachránil

michaela329
19. nov 2024

@artrea ja mam napríklad alergiu na penicilín (zistené v detstve po vyseve) no plesne v syroch mi absolútne nič nerobia 🤷

artrea
autor
19. nov 2024

Ďakujem všetkým za vyjadrenie, mám aspoň nejakú predstavu 🙂