Práca Deutsche Telekom

8. jún 2022

Ahojte, má možnosť v tejto firme pracovať aj človek bez IT vzdelania/znalostí? Ako prebiehajú pohovory?

nafka0483
8. jún 2022

Ano, samozrejme, ze aj tam su nieIT pozicie, ale menej - marketing, personalne, ekonomicke, technicky usek - udrzba, riadiace pozicie.
Pohovory prebiehaju v zavislosti od danej pozicie, neda sa to zovseobecnit.

sims122
8. jún 2022

Nie sú tam len IT pozície, sú tam rôzne. Napríklad aj finančne.. Treba pozrieť konkrétnu pozíciu a aké sú tam požiadavky.

martinka17
8. jún 2022

Okrem vyššie spomínaných je tam mnoho tzv.procesnych pozícii ( monitorovanie, order....), istá znalosti IT znalosti je nutná, takže ak vieš maximálne zapnúť PC tak šťastie neskúšajú samozrejme povinná je plynulá AJ a výhoda je znalosť DE.
Pohovor je v AJ, neskôr v SK, detaily závisia od konkrétnej pozície, očakáva sa že si nastudujes profil spoločnosti a tvoje údaje v životopise zodpovedajú tvojim vedomostiam a schopnostiam.

autor
8. jún 2022

Dakujem. Prebiehaju na pohovore aj nejake testy na uroven anglickeho jazyka? Alebo iba klasicke zakladne otazky, ktore sa tykaju CV?

autor
8. jún 2022

Keď pozerám pozície takmer všade je uvedená táto požiadavka intermediate knowledge of ICT. Viete mi prosím priblížiť, čo všetko by mal človek na podobnej pozícii ovládať?

martinka17
8. jún 2022

pohovor je v AJ minimálne prvých 50%, otázky sú kladené tak aby cielene preverili reálnu úroveň jazyka (teda nie len o životopise). Ak uvedieš znalosť NJ, pohovor bude v 3 jazykoch.

autor
8. jún 2022

@martinka17 a je možné sa na to njakým spôsobom vopred pripraviť?

martinka17
8. jún 2022

na čo sa pripraviť? Komunikuješ s kolegami z DE, HU, Indie, Poľska.... buď nemecky alebo anglicky... takže jazyk musíš proste ovládať... alebo čo sa chceš pripravovať?

autor
8. jún 2022

@martinka17 teda mam tomu rozumieť tak, že tam má každý znalosť angličtiny minimálne B2? Dohovoriť sa viem, no nejaká odborná komunikácia by mi mohla robiť problém.

martinka17
8. jún 2022

áno, správne rozumieš, ideálne aby si "rozumela" britskej AJ, nie školskej - ak by si sa dostala k UK klientom. Odborné výrazy sa naučíš, skús si predstaviť hodinový meeting len v AJ. Vieš tak dobre jazyk aby si vedela plynule komunikovať? Tak do toho 🙂 Veď za pokus nič nedáš, okrem toho - budeš mať minimálne jednu novú skúsenosť.

autor
8. jún 2022

@martinka17 Ďakujem veľmi pekne za informácie. A čo sa týka tých ICT znalostí, nevieš mi presnejšie povedať, čo by mal uchádzač o prácu ovladáť?

nafka0483
8. jún 2022

Jasne ze musis vediet normalne plynule jazyk. Povacsine budes cely den komunikovat po anglicky/nemecky. Po slovensky akurat tak s kolegami, ale samotne pracovne veci v cudzom jazyku.

A znalost ICT pre take nie technicke pozicie- aby bola aspon predstava napr.: ako funguje backup, co je cloud, zakladna znalost sieti, serverova architektura, "struktura" aplikacie... to som len teraz trepla nech mas predstavu ci ti to nieco hovori.

nafka0483
8. jún 2022

Ktore pozicie ta zaujimaju, na ktore sa chces hlasit? Podla toho sa da radit presnejsie.

autor
8. jún 2022

@nafka0483 pozerala som pozicie z oblasti PM

nafka0483
8. jún 2022

Projektovy manazment? Klasicky ci agile?
Nam vzdy hovoria na skoleniach, konferenciach a pod., ze projektak nepotrebuje znalost technickych veci, len musi byt dobry v PM. A je jedno ci riadi projekt vystavby dialnice alebo IT, na odborne veci ma v time inych ludi.

Ake vzdelanie v tejto oblasti mas? Skusenosti? Pretoze tu ti IT veru netreba.

autor
8. jún 2022

@nafka0483 klasicky, skusenosti s projektovym manazmentom mam ale nie v IT sfere. Pohovory na taketo pozicie maju zvycajne viac kôl? Vobec neviem co od toho ocakavat

wade
8. jún 2022

Áno, bude určite viac kôl. Ktorú DT firmu máš na mysli? Je ich na Slovensku viac. DT samotné je iba v Nemecku. Na Slovensku je Telekom, T-Systems a ešte pár ďalších dcérskych firiem. Primárny jazyk je Angličtina a musíš vedieť komunikovať, keďže väčšina tímov je medzinárodných a väčšina meetingov bude v Angličtine. Odborne výrazy sa naučíš, s tým s netráp. ICT - očakáva sa základy prehľad o produktoch a ich fungovaní. Napr. ako funguje mobilná sieť / fixná sieť / cloudove riešenia pre biznis zákazníkov, IoT, atd. Su to ale dostupné informácie na webe. Chce to trosku samoštúdia.

nafka0483
9. jún 2022

Mas aj nejaku certifikaciu? Prince? IPMA? PMP?
Pohovory maju aspon 2 kola, jedno je assesment center, dostanes zadanie, vypracujes, odprezentujes...

@wade T-Systems uz u nas nie je. Je to DT IT Solutions Slovakia, interne delene na dalsie dve entity.

titinka1985
17. jún 2022

Ahoj 😊 prosím Ťa ak si nájdeš čas mohla by si mi napísať IP? Chcela by som sa niečo opýtať. Ďakujem krásne a verím že si tým pohovorom prešla 👍🌷

kittykat22
17. jún 2022

Ja idem na PM pre DT ale v inom state. A mam PM historiu, mam cert na Agile aj Jiru, studujem IT. Anglictinu mam C1. A hovorim si, ci ma tam vezmu 🤔🤔

titinka1985
17. jún 2022

@kittykat22 och tak ty si za vodou, ty si iný level. Držím palce 🙏🌷

titinka1985
17. jún 2022

Ja som si až teraz všimla že ty na pozíciu PM, mňa zaujíma ten IT Bootcamp, neviete tam je potrebné ovládať niečo z IT alebo viem si poprípade vo voľnom čase urobiť kurz nejaký IT aby som zvýšila svoju šancu na prijatie? Ďakujem krásne

autor
17. jún 2022

@kittykat22 ja som sa nakoniec nikde nehlasila. Ak narazas na mna. 🙂 verim, ze ta vezmu. Mas super predpoklady

kittykat22
17. jún 2022

ja som nikdy nerobila v takej velkej firme - mam strach poslat cv 🙂 nie na nikoho nenarazam. Len som pisala, ze uvazujem, ze poslem cv - ale moc sa k tomu pre malo dovery nemam :D si hovorim, ze sa tam budu hlasit ine esa a ja tam budem traposit 😅 tu jiru a agile mam sice cert ale prakticky je to v malom. A IT som v prvaku 🙂 Takze to nie je zas taka hitparada 🙂

Ako pisala baba ze mam vypracovat nejaku studiu - to neviem ci by som dala.

nafka0483
17. jún 2022

@kittykat22 Jasne ze by si to dala ;)

martinka17
17. jún 2022

Netreba to vzdávať vopred. To že nemáte skúsenosti znamená, že nemáte žiadne pracovné zlozvyky. To, že ste mladé často znamená, že ste plné energie, máte chuť učiť sa nové veci, prinesiete nový pohľad na zaužívané procesy.... To čo potrebujete vedieť - to vás naučia, začnete na junior pozícii, postupne sa všetko naučíte a vypracujete. Treba si len veriť a premeniť slabé stránky na pozitíva 🙂

kittykat22
18. jún 2022

@nafka0483 myslis, ze to mam skusit?

nafka0483
18. jún 2022

@kittykat22 Ani nerozmyslaj!! Akoze co najhorsie sa moze stat? Ze ta nevezmu? No a? Budes mat skusenost co sa pytali, ako to prebieha. Ale ak ano budes mat super pracu. Za skusku naozaj nic nedas.

A pripadovu studiu zober si napriklad ze mas stavat dialnicu - cim zacnes, na co vsetko budes mysliet, co budes potrebovat...? A nejde o to ze nevies ako sa vyvlastnuju pozemky a ci ich treba kupit ci vyvlastnit - ale o to ze vies ze musia byt pozemky pod buducou dialnicou vysporiadane. Ako, to uz vyriesia kompetentnu v tvojom time.

kittykat22
18. jún 2022