Dobrý deň,vedel by my niekto poradiť školku pre dieťa s NKS v Košiciach,resp.máte skúsenosť s integráciou v bežnej MŠ?
@lknoskova špeciálna MŠ Ľudová 15. Ale takéto škôlky zvyknú byť preplnené. Keby oni nemali miesto, skúsiť škôlku kde majú asistenta učiteľa.
@ruza123 ano tiez tomu nerozumiem ako mame fungovat🙈v beznej MS sme od februara a vyslovene nas tam nechcu,dcerku beru ako pritaz a nakolko nemame potvrdeny autizmus,ale su pritomne nejake prvky, tak ostavame s diagnozou NKS na odporucanie odbornikov v klasickej MS...posledny mesiac sa ale situacia vyhrotila a dcerka od minuleho tyzdna odmieta chodit do skolky,cize zvazujem inu skolku a tu som narazila na obrovsky problem
@busybeelady skusali sme Opatovsku ale poradovnik je plny na 2roky,Ludova to iste,tiez su plny...
Chápem. Ono tým, že v týchto MŠ aj ZŠ je v triede menej detí, tak sa skôr zaplnia. Viem, že sú deti, ktoré majú aspoň na pol dňa prideleného osobného asistenta cez UPSVAR, ale to sa nepodarí každému. Jedine ešte skúsiť MŠ kde majú asistenta učiteľa alebo súkromnú škôlku, tam by tiež malo byť menej deti v triede, takže učiteľka by mala dieťa viac na očiach.
na druzicovej bol napr asistent, takze by som sa mozno popytala touto cestou, ci by nieco take bolo mozne. Neviem ako to ale funguje
ano osobny asistent nam bol odporuceny kym sme v klasickej skolke,akurat sme narazili na problem ze skolka nepodala ziadost o dotacie na asistentov pre tento skolsky rok ,tym padom nemozu podat ziadost na UPSVAR...sukromna skolka je tiez alternativa ale nevyriesi celkovy problem s NKS,kedze na to nemaju specializaciu,iba ak by sme mali stastie na trpezlivejsieho a empatickejsieho pedagoga🙄
Viem, že MŠ Vilôčka má asistentky učiteľa aj školskú špeciálnu pedagogicku. Možno ešte skúsiť u nich.
@lknoskova kto dcerku diagnostikoval?Kolko ma rokov?Pritomne auti rysy mal aj moj syn, ale to pri NKS byva caste..teraz mal 4roky a uz nema nic z toho..ale socialny bol odjakziva, jedine co, tak v skolke obcas nema svoj den a je dost urazlivy, inak s nim nemaju problem - spolupracuje, papa vsetko, spi skoro stale..dcerka ma aky konkretny problem v skolke?
@ruza123 Dcerka ma 3,5 roka,diagnostiku nam robila pani doktorka Sinayova-klinicky psycholog,potom Logopedicka v Medilog a tiez CSPP na Bocatiovej,ona ma konkretne Semanticko-pragmaticku poruchu cize ma problem s porozumenim a pouzitim reci v praktickom zivote,vyjadruje sa skor v jednoduchych dvojslovnych vetach a v skolke ked nerozumie co od nej chcu a trvaju na tom aby to urobila tak krici alebo place,odmieta spolupracovat,taktiez nechce spinkat,kedze ani doma uz nespava cez obed....
@busybeelady to je sukromna skolka prosim?
@lknoskova ano je
@lknoskova neskusali ste na furci je škôlka pre deti s nks a iné problémy🙂 môj syn tam chodil až do minulého roka. Vola sa Za rúčky... je to súčasť evanjelickej materskej školy co tu je.. je to specialna evanjelická materská škola... my sme boli spokojní.
@bubkalienka
@bubkalienka Nakoniec nas prijali na Ludovu v decembri do NKS triedy😊🙏zatial velky pokrok,mala je spokojna
@lknoskova v poriadku ;) super
Dcerka ma NKS od 4 rokov navstevujeme sukromne centrum reci ale byvame v Trnavskom okrese..teraz je predskolacka v obycajnej dedinslej skolke a jej rec je lepsia ako u polky deti v jej triede.vetna skladba sklonovanie casovanie pouzivanie predloziek spojok prisloviek.to mi povedala sama ucitelka nie je to moj nazor.urcite daj do normalnej skolky a porieste dobreho logopeda.vela sa doma namakate ale za tri roky to urcite vsetko s prehladom date a dobehnete.v skole moze mat potom v pripade nudze vybavite papier na dysgrafiu alebo dyslexiu a bude sa na dieta prihliadat trosku inak hlavne pri diktatoch a pisomkach ale to vobec nemusi byt potrebne to ukaze cas..
V Kosiciach je to velka bieda co sa tyka tychto skolok..neda sa to ani porovnat s BA..nechapem, ze 2. najvacsie mesto, deti s NKS pribuda a logopedicke skolky 0..nas chodi do beznej sukromnej, ale on nema okrem reci ziadny iny problem a v pohode funguje bez asistenta..