Dobrý deň, intenzívne hľadám vlastné bývanie a nakoľko nemám žiadne skúsenosti s kúpou bytu, určite by mi pomohli nejaké tipy. Na čo ste si dávali pozor keď ste kupovali byt? Chceli by ste bývať na najvyššom poschodí? Vyhnúť sa bytom na prízemí? Hľadám trojizbový byť v Košiciach. Aké lokality sú z Vášho pohľadu najlepšie? Ktorým sa naopak vyhnúť? Samozrejme, že sa nebudem radiť iba v diskusii a vyhľadám aj odborníka ale myslím, že táto diskusia môžem pomôcť aj iným. ktorí si hľadajú bývanie. 🙂
Ešte dodám, že prízemie je podľa mňa fajn, len by som mala fóbiu že mi tam niekto vojde cez okno :D ale to len môj vlastný pocit...:D
Naši susedia na prízemí sa sťažujú na chlad a tmu 🤷♀️ Ale nemajú vyvýšené prízemie, ale doslova prízemie. Ja som bývala aj na Furči, aj na Južnej triede, na Terase a teraz máme byt v Starom Meste. Veľa závisí od toho, kde budete pracovat. My keď sme kupovali byt, tak podmienka bola, aby aspoň jeden z nás mal blízko do prace, a boli po ruke základné služby, ako obchody, dobrá dostupnosť do centra ci iných častí mesta MHD, jasle a zakladna škola PEŠO. Z môjho pohľadu úplne super bývanie je v Starom meste, sme na hranici Starého mesta a Severu. Okrem vyššie spomenutých pre nás praktických vyhod je tu super aj v tom, že sme slepá ulička s výhľadom na zeleň, a detské ihrisko, na dohodenie kameňom mame Mlynsky náhon. Pešo je to 15 minút na Hlavnú ulicu. Cez malé uličky s rodinnými domami sme pešo do 20 az 25 minút pri Hornáde, cez cestu je už Anička, Ryba.. Za 5 minút autom sme zase na vypadovke ak ideme von z mesta, tak sa už len napojime na Slanecku cestu a nemusíme sa trepať cez celé mesto, rovnako blízko sa vieme napojiť na diaľnicu do PO. Čiže z mnou vyskusanych je určite top táto lokalita,ale fajn je aj tzv. Mala Praha v Starom meste, samozrejme k tomu prislúcha aj cena bytov, menšia ponuka a ako bonus rezidentske parkovanie. Potom je ešte fajn Sever. Mne sa dobre bývalo aj na Juhu (myslím Južnú triedu) len tam je to už trošku priemysle nejšie, ale dobrá dostupnosť. Furca bola tiež super relatívne fajn ceny, dobre byty skoro všetky v ponuke s balkónmi, parádne výhľady, lepší vzduch. Ja som bývala na jej začiatku nad Tescom, čiže s dostupnosťou do mesta nebol problém ešte pred pár rokmi, neviem, ako na tom sú teraz zápchy na Miery.. Tahanovce sú viac zahustene, na druhej strane u tam najmladšie byty zo sociku, za fajn cenu, blízko Anička.. Len tam zase môže byť problém s dostupnosťou, sú trošku od ruky. Ja by som osobne sa vyhla Jazeru, okolo Jazera ešte fajn, aj pekne, ale ta zadná časť pri Krásnej je už na mňa strašne ďaleko, plus zápchy. .. A ceny dosť vysoké. Terasa sa mne osobne nikdy nepáčila, na mňa je tam dosť husta doprava, ale samozrejme to závisí od lokality. Ale ceny sú tam tiež vysoké a všímam si, že ficia tam najmä prerobené predrazene pôvodne dvojky na trojizbové byty.. Dostupnosť do mesta či na iné miesta je však fajn, dobrá občianska vybavenosť, také mesto v meste. KVP mi je kus sympatickejsie, ale toto je už naozaj subjektívne, keďže tam som nebyvala.
Co sa tyka lokality jazero a tahanovce maju 1pristupovu cestu, ak je nehoda(zapcha) je to katastrofa. Furca ma az 2 cesty, ale ked je vela snehu dalsia katastrofa lebo je na kopci, ale zas toho snehu uz tak vela nebyva. Co sa tyka poschodia prizemie ma nevyhodu, ze spolocne priestory pod nim su chladne, a ak nad vchodom este horsie, najvyssie je risk- ak sa stane nieco so strechou ostatnych to az tak neserie. Kamaratka byva na prizemi a spoluobcania jej pozbierali z balkona pradlo 🤣
Pozor aj pri kupe cez realitku. Po vlastnej skusenosti by som na obhliadku brala niekoho kto sa vyzna v elektrike, podlahach, oknach atd. Realitky klamu. Po nastahovani do bytu sme nasli kopu skrytych vad ako zastrcka urobena na predlzovacke za linkou, okna donesene z polska a urobene na kolene, podlaha polozena na starej podlahe, .. dal by sa roman napisat ake rozpravky nam nakecali o prerabke.
@asfodelka Presne, my sme tiež kupovali kompletnú rekonštrukciu, cez plastové okno fukalo, stara elektrika, a keď sa už pôvodný majiteľ sťahoval a dali preč gauč, tak sme zistili, že v rohu chýbal kus podlahy, normálne to zakryli gaučom 🤦♀️ a keď zveesili obraty zo steny, tak pod nimi boli mega diery, niektoré zapchate prisham len žuvačkou. Polka zásuviek bola nefunkčná. Mega super zabudovaná skriňa v spálni sa tiež zasejavala, az dvere spadli, zistili sme, že tie kolieska boli zlomené. A to sme ho kupovali v štýle "len sa presťahovať".
Autorovi by som určite radila pri obhliadke na drzovku vyskúšať vyskusat všetko. Je v cene vstavaná rúra? Fajn zapnime ju prosím, ci hreje. Všetky spotrebiče. Vyskúšať všetky svetlá pozrieť sa aj pod ci za posteľ. Kašľať na slušnosť a ze by ste mali byť za blázna, pri cenách, ktoré si teraz pýtajú v KE tie byty by mali aj spievať. Pustiť vodu, sprchu. Ci funguje žalúzie, či nie sú roztrhané tie šnúrky na ňom. Doslova všetko.
@oblecenie99 🤣 pobavilo. My sme kupili byt po prerabke. Fukalo cez okna, fukalo dokonca aj cez zastrcky. Jeden vypinac na svetlo sa dal zapnut len ked si otvorila vstavanu skrinu 🤣🤣🤣 po odstahovani majitelov na mieste kde bola skrina bola puknuta stena, po opraveni pukla znovu- blok sadal. Zateplenie balkona sme vyhodili, podlahy sme postupne vymienali, elektriku mi opravoval otec,... tiez sme sa chceli len nastahovat lebo exmanzel mal 2lave ruky a bolo jasne ze prerabat nechceme.
Urcite prve poschodie a posledne by som nechcela. Ja som byvala asi rok na jazere a inak cely zivot na furci. A obe za mna v pohode. Jazero super ,rovinka. S kocikom super prechadzky. Furca zase kopce,ale ma les,kde som velmi casto.
Ja byvam v trojizbaku na Furci,do Auparku to mam za 7 minut autom,mame taku lokalitu,ze s parkovanim nie je ziaden problem,zastavky,skola,skolky,obchody...Klasika,ale to sa da najst na kazdom sidlisku a zapchy skor mensie az ziadne.Ja osobne by som brala na kazdom sidlisku nejaku lokalitu a nejaku vobec nie.Zaciatok Jazera super,ale zvysna cast s mega zapchami....Tahanovce,koncova cast okolo Madridskej prijemne tiche prostredie blizko prirody s vyhladmi,ale Tahanovce ked sa upchaju,koniec sveta a stredna husta cast je fakt dzungla.Ale urcite si treba ujasnit priority ako cena,dostupnost do centra/prace a hustota zastavby.
Moja skúsenosť.
Furča - bývalá som aj hneď na začiatku, teraz bývam skoro pri lesoparku. Za mňa fajn sídlisko ale záleží kde. Momentálne som na siedmom poschodí, predposlednom a za mňa fajn, výhľad na celé Košice. Výhoda je, blízke potraviny, je sa ísť kam prejsť a dieťaťom aj psami. Parkujeme úplne v pohode, v meste si za chvíľku.
Jazero - tam sme bývali najkratšie, nevrátila by som sa tam. Ranne zápchy do mesta aj poobede z mesta. Večer som sa celkom bála ísť po sídlisku ale možno to bol len môj pocit. Parkovanie ako kedy, záleží od časti, my sme nikdy nemali problém.
Terasa - tam sme mali večný problém parkovať, bývali sme v štvor poschodovej bytovke bez výťahu. Na prvom. Mne to moc nevyhovovalo, prišlo mi to tak, že mi každý vidí do okna. Už by som na prvé ani na prízemie bývať nešla. Inak prostredie fajn ale večer tiež dosť individuí, no možno len v našej časti. V meste si tiež do pár minút.
Železníky - keby bola možnosť, vrátim sa tam hneď. Za mňa najlepšie sídlisko. Maličké, vo vnútri sú ihriská, obchod, v meste si fak že za 4 minúty autom. Ticho, kľud, veľký výbeh pre psov. Škôlka aj škola tuším.
Je to ale len môj subjektívny pohľad, takže tebe to vôbec vyhovovať nemusí. Prajem ti nech nájdeš niečo presne pre teba 🙂
Zijem celu zivot na Furci a super 🙂 ja som tiez v lokalite kde stale zaparkujeme a vsetko mame blizko, v meste sme hned, na dialnici sme hned. Priroda super, invenstuje sa do detskych ihrisk, len to slapanie do kopcoch no. Tahanovce aj ked maju najlacnejsie a najvacsie byty by som nechcela, nemaju kde parkovat a dokopy velmi nahusto postavene sidlisko, aspon, ze anicka je dole, podobne ako KVP tam nepremyslali, ze nebudu mat ludia kde parkovat, ale ako taky lesik maju a blizko do mesta, terasa je ... Skareda a male byty za total vysoke ceny ale vsade blizko. Ja by som uvazovala este nad severom, stare mesto, zaciatok jazera a furca nad tescom.
My Furca. Prvý byt prízemie. Bez slnka celé zle vkuse zima .2 byt 7 me poschodie. 17 rokov sne tu max. Spokojnost všetko čo potrebujeme mame tu na furci a ak treba zachvilocku sme hoci kde . Výhľad nad celé kosice. . Stred furci . Za toto by sa v anerike ľudia zabíjali 😂. Určite neodporúčam 1. Ve a posledné. Poschodie . Keby mám možnosť tak kupujem okolo 3-5 poschodia keď nejde náhodou výťah . Určite nekupujte. Byt po zvierati keď tam mali. My sme tak dopadli že sme museli trhať celu podlahu. A na novo orerabat .
@lenkamatkova prečo by si sa vyhla jazeru? My bývame na jazere a sme úplne spokojní
Byvali sme Tahanovce,Terasa,Juh.......najviac sa mi pacilo na Terase......Aktualne uz 7 rok byvame v Šaci sme tu spokojny byvame na prizemi mame byt so zahradou je to novostavba novy system zateplovania podlahy nato ze sme na uplnom prizemi mame fakt teply byt kurime obcasne ako sme kurili aj na 5 poschodi aj ked k nam pride navsteva je im tu prijemne teplucko.....V ramci dochadzania super v centre som za 15min kazde rano nosim syna do skoly do centra a rano v najvacsej spicke trva cesta 25-30min co ked sme byvali na thc nam cesta rano trvala aj 40min vzdy si treba poriadne pozriet lokalitu.....Na thc by som uz nesla nikdy byvat neskutocny problem s parkovanim sice to uz zacina na skoro kazdom sidlisku nastastie tu v šaci s tym zatial nieje najmensi problem
Velmi pekne vam dakujem za spravy🙂 ani vo sne by mi nenapadlo, ze moze realitka s kupcom zakamuflovat take veci. Neda sa voci tomu potom nejak branit na zaklade zmluvy? Ze nam bolo nieco zamlcane?
Chcela by som sa este spytat co hovorite na Furcu? Nepozerame vobec byty na Jazere, na tahanovciach a na Furci. Ale kedze nie som Kosicanka, neviem ci je spravne vylucit aj Furcu :D dakujem🙂
No podľa toho čo očakávaš ale ja som na Furči veľmi spokojná.
Už som zvyknutá na centrum a ze mam naozaj aj prácu do 5 minút, tak by som už nemenila späť na sídlisko, ALE ak ti vo všeobecnosti nevadí sídliskove bývanie, tak za mňa je Furca dobrá voľba. Je tam prístup z dvoch strán, v meste si za relatívne krátky čas.. Je tam dobre riešené MHD, tie autobusy chodia naozaj často. Je tam slušná občianska vybavenosť, dobrý prístup do prírody, a nemáš ďaleko ani napr. Anicku, najmä ak bývaš na začiatku Furce, sú to dve zastávky busom, ale tam hore je aj ten lesopark. Byty sú tam celkom slušné, väčšina s balkónom, a vieš vychytat aj perfektný výhľad, plus sa mi zdá, keďže je vyššie, že je tam lepsi vzduch ako dole v meste. Ja som bývala aj na Terase (Kysucká pri kine Družba, prakticky vedľa Triedy SNP) a aj na Furci, a mne sa lepšie bývalo na Furči. Na mňa bola ta konkrétna časť na Terase prilis hlučná. Je to veľmi individuálne.
@lenkamatkova my sme pár mesiacov bývali na prízemí s bolo to hrozné.
Ja odporucam terasu. Vsade je to blizko, mhd je casta, ak sa podari, tak aj elektricky su blizko, ja mam byt pri kruhaci a je to podla mna uplne idealne 🙂 Len pozor, je tam vela malych 3-izbakov (nie su to prerobene 2ky, su to od vystavby 3ky, ale s vymerou 2ky) - jeden mam aj ja, ale ja som do toho sla s tym, ze som ochotna zaplatit tolko za 3izbak, a preto som brala hoc aj mensi. Na terase by som sa vyhla luniku 8, ten je prilis blizko slavneho lunika 9. Lunik 7 je uz fajn. A pozor, nezlakni sa, bezne budes mat v kontajneroch pri bytovke strcenych spoluobcanov, ako nieco vyberaju a vyhadzuju obsah. Ale to je asi v celych kosiciach tak (vravela to aj kolegyna na kvp, aj druha kolegyna na furci). Vzdy si chod obzriet byt. A pozor, ked budes kupovat, treba byt rychly. O nejakych poriadnych prehliadkach som pred 5 rokmi ani nesnivala, tie byty sli stylom, ze pozriem, pol hodku po mne prisiel dalsi zaujemca a potom dalsi, podavali sme si klucky a to som majitelov ukecavala, nech mi daju cas do vecera, ze sa im ozvem, ci ho beriem...
@lopka1313 tiež sme kupovali v tých časoch a presne ako píšeš. Na ďalší deň od obhliadky sme utekali zložiť zalohu 😱
My byvame na terase, trojizbak na najvyssom, 7.poschodi a byva sa nam super. Raz nam trochu na strope zatieklo, ked bola privalova burka, nahlasili sme to bytovemu, opravili, je po probleme. Je ale pravda, ze je tu horuco v lete, ale to podla mna vsade v tychto panelakoch. Dali sme si do obyvacky klimu a hned je po probleme. Hlavne nedame dopustit na to, ze nad nami nikto nedupoce. A susedia nas nevytopia :D Mame tu klud a ticho 🙂
Mozno tip, pozerajte ako je byt orientovany, na ktore svetove strany, horsie je vychod/zapad, lebo vam tam svieti slnko cely den, najma v lete po obede. My mame sever/juh a nikdy nemame take priame slnko, ale ani tmu 👍
Osobnú skúsenosť nemám, ale mám tri kolegyne ktoré majú byt na najvrchnejšom poschodí v KE a všetky majú problém so zatekaním. A to sú prerobené strechy. Taký byt by som nekupovala. V lete tam majú príšerne horúco, keď som bola na návšteve tak mi bolo až a odpadnutie.
Čo sa týka lokality odporúčam západ, KVP...určite by som sa vyhla Šaci, Jazeru a Dargovských hrdinov.
Ťahanovce sú na zváženie...trošku od ruky ale ak Vám to nevadí tak prečo nie.