Kde kúpim bio domáce kuracie mäso?

bilotti
26. apr 2023

Ahojte,

Neviete kde by som si mohla zadovážiť bio kuracie mäso? Je nejaké online bio farma alebo?
Nakoľko som natrafila na článok že Kuracie zo supermarketov ma chorobu bielych vlákien a je zasiahnutých 96 % balenia-počuli ste o tom?

surama
26. apr 2023

@bilotti 📌 Pripnem sa.

ukulela
26. apr 2023

@bilotti Biele tukové vlákna sa bežnejšie objavujú u väčších či starších jedincov. Doterajšie výskumy vykonané v tejto oblasti však nenaznačujú, že by existovala akákoľvek spojitosť medzi podmienkami, v akých kurence žijú, a prítomnosťou týchto vlákien v ich mäse. Objavujú sa totiž aj pri bio hydine chovanej vo voľných výbehoch.
... je to vec prešľachtenia kurčaťa. Biele vlákno je len tuk, čo narastie rýchlejšie ako svalovina.

korra
26. apr 2023

@bilotti ano, pocula. Zrejme narazas na vyskum, ktory bol robeny neziskovkou Obraz v CR. Nie 96% vsetkeho masa, ale len vzoriek, ktore vyhodnotili (neviem kolko bolo sumarne vzoriek a akou metodou to vyhodnocovali).
Problem by som nevidela ani tak v tom "velkochove" ale typu brojlera. Priemyselne Cobb, Ross brojlery najdes aj na malych farmach, aj v malochovoch. Sposob odchovu sa velmi od tych velkochovovych nemusi lisit (optimalne teplotne podmienky, vybalancovana zmes =rychly rast, na to su tieto typy brojlerov vyslachtene, cize od 1.dna veku kuriat po max 37-42dni veku porazka). Tento typ ma nieco ako potlaceny pud sytosti, cize pokial bude pri plnom krmitku, bude zrat...v domacich podmienkach sa to da regulovat restrikcnym krmenim (coz zas ma aj svoje nevyhody).
Skor by som sa orientovala na chovatelov s pomalorastucimi typmi, vhodnymi pre extenzivne (pastevne podmienky). Typ kalimero a pod .
Taketo "kura" sa robi 3-4 mesiace. Len aj struktura vlaken bude trochu ina. Nebude to taky ten "blatovy, rychly typ masa". Ale trosku viac "zuvaci" (niekomu to moze vadit, ja to povazujem za znacnu vyhodu). Skus pozriet na FB chovatelske stranky.

deti95060810
26. apr 2023

jedine u súkromných chovateľov...aj to bude otázne s čím oni kŕmia hydinu...

bilotti
autor
26. apr 2023

@ukulela pozri toto som našla.

bluemoon24
26. apr 2023

bioland.sk, obcas i farmove.sk 🙂

mandzula
26. apr 2023

@bilotti ak je kvalita informacii taka, ako kvalita prekladu, vobec by som sa takymito radami neriadila. To uz aj bohaty americky pilot si da viac zalezat na tom, aby svoju ziadost o ruku podmienenu poslanim miliona dolarov napisal spravne.

ivette1223
26. apr 2023

Vela ludi hlavne v dedinach chova kurence. Len sa treba pripraviť aj na cenu za kg, co je momentálne cca od 3,50/kg, (priemer asi 4,20e/kg) 👍

zuzinka888
26. apr 2023

No podotykam, ze domace este neznamena aj bio. Takmer nikdy- ak krnivo zrno kupuju v beznych polnonakupoch. Ja som tak kupila " bio jahody". Pytam sa tetusky ako to pestuje,ze ich ma tak vela a take pekne velke a tetuska - ona len na jar NPK posype, ale NESTRIEKA nicim takze BIO. Skoro ma piclo🤦‍♀️

oblecenie99
26. apr 2023

V KE ešte možno farmfoods na Študentskej na Severe myslím...? Ako veľmi sú BIO, neviem.

mandzula
26. apr 2023

@zuzinka888 presne toto mi vzdy napadne, ked niekto velebi maso, ovocie, zeleninu, vajcia, mlieko od dedinskych chovatelov. Zijem na dedine a vidim, ako to chodi - sliepky a prasce dostavaju poloplesnive zvysky z kuchyne, piju z potoka, kde sused vypusta hovna, veterinarna starostlivist 0 bodov. Zahrada sa strieka random prostriedkami v random case, bez ladu a skladu a akejkolvek kontroly. Ale vsetko je vraj eko bio a este neviem ake - tazka naivita. Ked uz, tak od registrovanych chovatelov, pestovatelov, kde je predpoklad aspon nejakej kontroly.

ivette1223
26. apr 2023

@zuzinka888 nechapem, bio je ak to zrno akoze vypestuje sam? 😃 V tejto dobe bio nic neni, aj poda je nasiaknuta kadejakou chemiou .. ale ked pouzijeme bio, asi myslime tak, ze zrno kupime na družstve, priamo v okolí z nasich polí. Potom to kura vychováme na základe tohto krmiva, plus vitaminy a nejaky ten koncentrat zmesy... Tak ci onak, samotny domaci chovatel ma 100% vzdy lepsie kura ako z obchodu... Jednak je čerstvé, neprebalovane 10x, a viete ze neni napichane antibiotikami a vseliakym bordelom. 🤷🏻‍♀️

zuzinka888
26. apr 2023

To je domace, urcite lepsie ako velkochov z druheho konca sveta. Ale nie je to bio. Ak chce pestovatel mat npr. Bio psenicu musi byt " cista" nemorena. Morena je odolnejsia proti teplotam, chorobam, skodcom. Poda nesmie byt hnojena umelymi hnojivami niekolko rokov dozadu- liadok, NPK.....( hnoj mize byt len prirodny kravsky a pod ale tie kravy musia mat bio seno, srot....). A ak pole susedi so susedovym a on strieka tak tvoje uz nie je bio- skrz vietor, spodne a vrchne vody. Taktiez skladovanie a distribucia musi byt cista nemozes skladovat bio a nebio psenicu ani ju previest kamionom, lodou kde predtym vozili osetrenu psenicu. Dostat certifikat Bio je papierovo velmi narocne. Preto bio jablko stoji tolko ako kilo nebio.

ukulela
26. apr 2023

@bilotti jasne, ale nie je rozhodujuce, ci kurca hrave zem u babky, alebo vo vykrmni - ak si babka kupila na jar brojlery z rovnakeho chodu, tak budu rovnako preslachtene. o to ide, treba hladat kurence neslachtene na rychly rast, ale stare dedinske strakate kurence 🙂

mikitilik29
27. apr 2023

@ukulela no my chováme doma zvieratá. A poviem vám ze raz sme kúpili brojlerove mladé sliepky že na mäso si ich do chováme . Akože katastrofa... to boli tak nadopovane sliepky že srali jak des. Mesiac trvalo kým to z nich ako tak vyšlo. Už teraz radšej si sami dáme do liahni vajcia a vypestujeme svoje sliepky od malička. Lebo toto co v rýchlo chove chovajú je katastrofa