Dobre ráno, chcela by som sa opýtať či máte niektora skúsenosť z neakymi jasliami pre autistov v Košiciach, poprípade či vôbec niečo take je v Košiciach. Ďakujem pekne, pekný deň.
Jasle pre autistou? A to uz mate diagnostikovany autizmus? Ten sa predsa najskor az v 3 rokoch a to uz ide dieta do skolky.
Autizmus nie je do troch rokov mozne ani diagnostikovat, nie to ze by boli pre nich nejake specialne jasle...
Ja pracujem v skole pre autistov a mame deti uz od dvoch rokov.
@martinka17 👍 veru su autisti ktori su jasní aj od roka. Ja som z tych co mu to potvrdili az v 10tich rokoch tiez extrem, ale viem aj o ročnych.
@martinka17 my sme mali v skolke takeho od roka ako zacal chodit sa iby kyval zo strany na stranu a tocil hlavou zo strany na stranu a buchal si ručku o ručku , to robi do teraz a vydava zvuky. Takze pri takych priznakoch je to velmi lahke uzavriet aj hned.
@martinka17 a to si vycitala s jednej vety? Asi ti predstavim mojho syna...
@martinka17 pani ma syna s autizmom, tak asi vie. Ja som to zistila az v 4. Nie kazdy autista sa kyve len a nic nevnima...
@martinka17 ubohe? Slusne som sa jej opytala, ci ho uz maju diagnostikovany, lebo oficialne sa diagnostikuje az po 3 rokoch. Dovtedy to mozu byt domnieky, predpoklady, alebo oznacenie na oneskoreny vyvin s tym, ze sa autizmus potvrdi neskor. A nie, autistu nemam, ale nieco o tom viem. A anjelicek teda autistu doma ma.
baby ono ci ma ci nema diagnostikovane, viete ako to je, v skolkach, ak sa dieta vymyka normalu , medzi normalne deti ho nezoberu. A ak ide o jasle uz vobec...Takze ak niekto ma doma autistu diagnostikovaneho v 6tich rokoch tak je irelevantne riesit ze niekto ma diagnostikovanho v roku.
My sme si tym celym presli a podozrenie bolo vzdy a diagnostika neuzavreta takze ziadne specialne skolky pre postihnute deti neboli pre neho moznost, navyse je ich lokalne strasne malo (dve v okruhu 80km a najskor od 2,5 roka ) a cenovo ak tam chce dat dieta na vlastnu ziadost uplne mimo akykolvek rozpocet vzhladom na kluc 1/3 ci 1/7 opatrovatelky... beru skor tazke fyzicke postihnutia, silnu mentalnu retardaciu, autizmus sa vzdy snazili zaradit medzi bezne deti pokial to bolo akokolvek mozne...Specializuju sa na rozne typy terapie a cviceni a pracuju s tymi detmi intenzivne. Dve taketo zariadenia sme si v tej dobe boli pozriet a vzhladom na diagnozu (a aj to, ze nebola uzavreta) nam nedavali sance tam dieta umiestnit... chodil potom k opatrovatelke a potom do beznej skolky, v montesorri skolke kam chodil s tym vedeli pracovat... Svagrina uci na specialnej skole pre taketo deti, sama nam najlepsie poradila, ako a co riesit...ale bez diagnostiky sa clovek nepohne a ta u tak malickych deti proste nie je mozne mat este uzavretu... podozrenie samozrejme - uzavrete - urcite nie...
@martinka17 🤦🏼♀️ nie vsetci autisti sa tocia dokolecka, nevnimaju, divaju sa do blba a podobne zaskatulkovane nazory. Podla toho, co pises, mas minimalnu skusenost. Na mojom 4r synovi by si si autizmus vsimla az po dlhsej chvili a aj to skor v den, kedy “vstane hore zadkom”.
Ocny kontakt super, s detmi sa hra, opatuje usmev, poda mi veci, ktore si vypytam, tesi sa, ked pride otec domov z prace a prave teraz sa hra s plastelinou a autickami… 😉😉😉 zje, co pred neho das, neublizuje si a ani inym detom
@zuzuliennka1 presne tak, o mojom to nikto ani nevie a to uz bude mat 7 rokov
@katka533 ja musim skor na ihrisku vysvetlovat, ze nie je nevychovany, ani hluchy, ale ma pas.
Lebo ono to fakt skor vyzera, ze ma nepocuva (no ide si svoj svet 🙂 ), uz si aj akotak da vysvetlit, podeli sa, staale nerozprava nic (4r3m), vsak asi to poznas.
@anjelicek26 predstavte si že áno, mame to potvrdené aj od psychiatričky.
@zuzuliennka1 môj syn má 2 roky, minimálny očný kontakt, deti ignoruje absolútne ho nezaujímajú iné deti v jeho blizskosti. Nereaguje na meno, z hračkami sa hra tak že si ich krúti. Najprv by ste si mali zistiť niečo o tomto ochorení a ako sa zvykne prejavovať. Chcela som pomoc a človek dostane hneď z prvej hate. Booze ženy 🤦🏻♀️ Sorry že som sa vôbec niečo pýtala
https://acrubikon.webnode.sk/kontakt/ skús sa tu opýtať
@martinka17 ďakujem veľmi pekne, hneď v pondelok im zavolám 😊
@autorka radia ti tu mamičky s osobnou rodinnou skúsenosťou a pýtajú sa ťa normálne otázky.. jediná hejtujúca si tu teraz ty 🤷🏻♀️ ja s týmito deťmi pracujem a keďže sa máloktorý odborník odváži dať túto diagnózu pred tretími narodeninami, aj ja by som sa ťa hneď na úvod opýtala, či to už máte potvrdené.. v našom zariadení je aj špec.MŠ a máme tam aj deti s podozrením na aut. Dg im "uzatvoria" väčšinou neskôr, okolo 4-5 roku - keď je to správanie už reálnejšie porovnateľné s normou.
Aké správanie, resp. aké odchýlky má tvoj drobec? je potrebné ho už teraz separovať? nezvládol by jasličky s inaktnými deťmi? resp. s deťmi v špeciálnej MŠ? (nie čisto aut.?)
@nikaeli momentálne mám malého v súkromných jasliach, no vôbec sa nezapája do aktivít. Mám dnes stretnutie z riaditeľkou ohľadom adaptácie a všeobecne o jeho správaní keď je v jasliach.
2-ročné deti sa málokedy hrajú spolu spoločné aktivity, hrávajú sa v kolektíve väčšinou každý sám vedľa seba.. pokiaľ sa jeho správanie extrémne nevymyká norme (nadmerný krik, útek, ubližovanie iným, či sebe) a nenarúša edukačný proces, nevidím dôvod vyčleniť ho. Čo to znamená, že sa nezapája do aktivít? môj drobec má 4 a veľmi nerád kreslí, strihá, málokedy má prácu na nástenke, vedú ho však k tomu, aby tam s nimi posedel, skúsil to. Ak chcete, môžete mi napísať do správy 😉
Tam pracujem, v ac rubikon. Ale zial mame tak plno, ze neviem ci vobec budeme prijimat nejake deti. Ale zavolat mozes skusit.
ja viem o tomto ochoreni viac, nez ty, lebo moj syn ma PAS a ani nerobi tie veci, ktorr tvoj syn. Deti ho zaujimaju, ocny kontakt ma, hracky si nekruti ani nestavia do radu - a aj tak autizmus ma… mne ty nic vysvetlovat nemusis…
v 2 rokoch to robi vela deti a nemaju hned autizmus, tato dg. sa v tomto veku uzatvara raritne. Moj syn ma skoro 4.5roka
@zuzuliennka1 ja som sa neprišla hádať, chcela som radu, sme vedeli u psychiatrov a v SVI. Áno, ja som ani nepovedala že to mame už až uzatvorené. Pozrite, je to moje prvé dieťa, kontaktovala som pediatricku že mám podozrenie a tým to všetko začalo, do tejto dg sa akurát dostávame. Nechcela som nič len poradiť.
Ja ta chapem, je to tazke. A kedze s autistami pracujem poviem ti, ze kolko autistov tolko autizmov. Mam 6 deti v triede, ani jedno nema rovnake prejavy a nesprava sa rovnako o to je to tazsie s nimi pracovat, ale je velmi dolezite skoro hladat pomoc a riesit, uplne inak sa pracuje s dietatom ktore pride ako dvojrocne a inak ked pride ako 7 rocne.
tak ti v dobrom radim - sustred sa na svoje dieta, venuj sa mu, zapajaj do kolektivov, skus doma nejake aktivity, prip. si najdi spec. pedagoga, nech ti poradi, ako sa s takym dietatom hrat, a o rok budes mat zas uplne ine dieta.
s jaslami a skolkami je to vseobecne tazke, s tymi specialnymi by som povedala, ze sanca priam nulova
Bohužiaľ nie je, je problem so skolkou a skolou nie to s jaslami zial. :(