Jasle pre autistov v Košiciach

25. mar 2022

Dobre ráno, chcela by som sa opýtať či máte niektora skúsenosť z neakymi jasliami pre autistov v Košiciach, poprípade či vôbec niečo take je v Košiciach. Ďakujem pekne, pekný deň.

stastna17
25. mar 2022

Bohužiaľ nie je, je problem so skolkou a skolou nie to s jaslami zial. :(

amelie2017
25. mar 2022

Jasle pre autistou? A to uz mate diagnostikovany autizmus? Ten sa predsa najskor az v 3 rokoch a to uz ide dieta do skolky.

anjelicek26
25. mar 2022

Autizmus nie je do troch rokov mozne ani diagnostikovat, nie to ze by boli pre nich nejake specialne jasle...

pininka1
25. mar 2022

Ja pracujem v skole pre autistov a mame deti uz od dvoch rokov.

martinka17
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stastna17
25. mar 2022

@martinka17 👍 veru su autisti ktori su jasní aj od roka. Ja som z tych co mu to potvrdili az v 10tich rokoch tiez extrem, ale viem aj o ročnych.

martinka17
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stastna17
25. mar 2022

@martinka17 my sme mali v skolke takeho od roka ako zacal chodit sa iby kyval zo strany na stranu a tocil hlavou zo strany na stranu a buchal si ručku o ručku , to robi do teraz a vydava zvuky. Takze pri takych priznakoch je to velmi lahke uzavriet aj hned.

anjelicek26
25. mar 2022

@martinka17 a to si vycitala s jednej vety? Asi ti predstavim mojho syna...

katka533
25. mar 2022

@martinka17 pani ma syna s autizmom, tak asi vie. Ja som to zistila az v 4. Nie kazdy autista sa kyve len a nic nevnima...

amelie2017
25. mar 2022

@martinka17 ubohe? Slusne som sa jej opytala, ci ho uz maju diagnostikovany, lebo oficialne sa diagnostikuje az po 3 rokoch. Dovtedy to mozu byt domnieky, predpoklady, alebo oznacenie na oneskoreny vyvin s tym, ze sa autizmus potvrdi neskor. A nie, autistu nemam, ale nieco o tom viem. A anjelicek teda autistu doma ma.

stastna17
25. mar 2022

baby ono ci ma ci nema diagnostikovane, viete ako to je, v skolkach, ak sa dieta vymyka normalu , medzi normalne deti ho nezoberu. A ak ide o jasle uz vobec...Takze ak niekto ma doma autistu diagnostikovaneho v 6tich rokoch tak je irelevantne riesit ze niekto ma diagnostikovanho v roku.

anjelicek26
25. mar 2022

My sme si tym celym presli a podozrenie bolo vzdy a diagnostika neuzavreta takze ziadne specialne skolky pre postihnute deti neboli pre neho moznost, navyse je ich lokalne strasne malo (dve v okruhu 80km a najskor od 2,5 roka ) a cenovo ak tam chce dat dieta na vlastnu ziadost uplne mimo akykolvek rozpocet vzhladom na kluc 1/3 ci 1/7 opatrovatelky... beru skor tazke fyzicke postihnutia, silnu mentalnu retardaciu, autizmus sa vzdy snazili zaradit medzi bezne deti pokial to bolo akokolvek mozne...Specializuju sa na rozne typy terapie a cviceni a pracuju s tymi detmi intenzivne. Dve taketo zariadenia sme si v tej dobe boli pozriet a vzhladom na diagnozu (a aj to, ze nebola uzavreta) nam nedavali sance tam dieta umiestnit... chodil potom k opatrovatelke a potom do beznej skolky, v montesorri skolke kam chodil s tym vedeli pracovat... Svagrina uci na specialnej skole pre taketo deti, sama nam najlepsie poradila, ako a co riesit...ale bez diagnostiky sa clovek nepohne a ta u tak malickych deti proste nie je mozne mat este uzavretu... podozrenie samozrejme - uzavrete - urcite nie...

zuzuliennka1
25. mar 2022

@martinka17 🤦🏼‍♀️ nie vsetci autisti sa tocia dokolecka, nevnimaju, divaju sa do blba a podobne zaskatulkovane nazory. Podla toho, co pises, mas minimalnu skusenost. Na mojom 4r synovi by si si autizmus vsimla az po dlhsej chvili a aj to skor v den, kedy “vstane hore zadkom”.
Ocny kontakt super, s detmi sa hra, opatuje usmev, poda mi veci, ktore si vypytam, tesi sa, ked pride otec domov z prace a prave teraz sa hra s plastelinou a autickami… 😉😉😉 zje, co pred neho das, neublizuje si a ani inym detom

katka533
25. mar 2022

@zuzuliennka1 presne tak, o mojom to nikto ani nevie a to uz bude mat 7 rokov

zuzuliennka1
25. mar 2022

@katka533 ja musim skor na ihrisku vysvetlovat, ze nie je nevychovany, ani hluchy, ale ma pas.
Lebo ono to fakt skor vyzera, ze ma nepocuva (no ide si svoj svet 🙂 ), uz si aj akotak da vysvetlit, podeli sa, staale nerozprava nic (4r3m), vsak asi to poznas.

autor
25. mar 2022

@anjelicek26 predstavte si že áno, mame to potvrdené aj od psychiatričky.

autor
25. mar 2022

@zuzuliennka1 môj syn má 2 roky, minimálny očný kontakt, deti ignoruje absolútne ho nezaujímajú iné deti v jeho blizskosti. Nereaguje na meno, z hračkami sa hra tak že si ich krúti. Najprv by ste si mali zistiť niečo o tomto ochorení a ako sa zvykne prejavovať. Chcela som pomoc a človek dostane hneď z prvej hate. Booze ženy 🤦🏻‍♀️ Sorry že som sa vôbec niečo pýtala

martinka17
25. mar 2022
autor
25. mar 2022

@martinka17 ďakujem veľmi pekne, hneď v pondelok im zavolám 😊

nikaeli
25. mar 2022

@autorka radia ti tu mamičky s osobnou rodinnou skúsenosťou a pýtajú sa ťa normálne otázky.. jediná hejtujúca si tu teraz ty 🤷🏻‍♀️ ja s týmito deťmi pracujem a keďže sa máloktorý odborník odváži dať túto diagnózu pred tretími narodeninami, aj ja by som sa ťa hneď na úvod opýtala, či to už máte potvrdené.. v našom zariadení je aj špec.MŠ a máme tam aj deti s podozrením na aut. Dg im "uzatvoria" väčšinou neskôr, okolo 4-5 roku - keď je to správanie už reálnejšie porovnateľné s normou.

Aké správanie, resp. aké odchýlky má tvoj drobec? je potrebné ho už teraz separovať? nezvládol by jasličky s inaktnými deťmi? resp. s deťmi v špeciálnej MŠ? (nie čisto aut.?)

autor
25. mar 2022

@nikaeli momentálne mám malého v súkromných jasliach, no vôbec sa nezapája do aktivít. Mám dnes stretnutie z riaditeľkou ohľadom adaptácie a všeobecne o jeho správaní keď je v jasliach.

nikaeli
25. mar 2022

2-ročné deti sa málokedy hrajú spolu spoločné aktivity, hrávajú sa v kolektíve väčšinou každý sám vedľa seba.. pokiaľ sa jeho správanie extrémne nevymyká norme (nadmerný krik, útek, ubližovanie iným, či sebe) a nenarúša edukačný proces, nevidím dôvod vyčleniť ho. Čo to znamená, že sa nezapája do aktivít? môj drobec má 4 a veľmi nerád kreslí, strihá, málokedy má prácu na nástenke, vedú ho však k tomu, aby tam s nimi posedel, skúsil to. Ak chcete, môžete mi napísať do správy 😉

pininka1
25. mar 2022

Tam pracujem, v ac rubikon. Ale zial mame tak plno, ze neviem ci vobec budeme prijimat nejake deti. Ale zavolat mozes skusit.

zuzuliennka1
25. mar 2022

ja viem o tomto ochoreni viac, nez ty, lebo moj syn ma PAS a ani nerobi tie veci, ktorr tvoj syn. Deti ho zaujimaju, ocny kontakt ma, hracky si nekruti ani nestavia do radu - a aj tak autizmus ma… mne ty nic vysvetlovat nemusis…

v 2 rokoch to robi vela deti a nemaju hned autizmus, tato dg. sa v tomto veku uzatvara raritne. Moj syn ma skoro 4.5roka

autor
26. mar 2022

@zuzuliennka1 ja som sa neprišla hádať, chcela som radu, sme vedeli u psychiatrov a v SVI. Áno, ja som ani nepovedala že to mame už až uzatvorené. Pozrite, je to moje prvé dieťa, kontaktovala som pediatricku že mám podozrenie a tým to všetko začalo, do tejto dg sa akurát dostávame. Nechcela som nič len poradiť.

pininka1
26. mar 2022

Ja ta chapem, je to tazke. A kedze s autistami pracujem poviem ti, ze kolko autistov tolko autizmov. Mam 6 deti v triede, ani jedno nema rovnake prejavy a nesprava sa rovnako o to je to tazsie s nimi pracovat, ale je velmi dolezite skoro hladat pomoc a riesit, uplne inak sa pracuje s dietatom ktore pride ako dvojrocne a inak ked pride ako 7 rocne.

zuzuliennka1
26. mar 2022

tak ti v dobrom radim - sustred sa na svoje dieta, venuj sa mu, zapajaj do kolektivov, skus doma nejake aktivity, prip. si najdi spec. pedagoga, nech ti poradi, ako sa s takym dietatom hrat, a o rok budes mat zas uplne ine dieta.
s jaslami a skolkami je to vseobecne tazke, s tymi specialnymi by som povedala, ze sanca priam nulova