Hľadám chápavého farára v Košiciach

nikca_001
12. aug 2024

Zdravím, hľadám skúsenosť s farármi v Košiciach, ktorý sú naozaj chápavý a dá sa pri nich naozaj normálne vyspovedať a nebudú vás súdiť za hriechy a ťažké hriechy z minulosti. Hľadám niekoho chápaveho, kto mi nenaloží a nevynadá mi, ale skôr ma nejako povzbudí... Chcela by som uskutočniť generálnu spoveď, ale mám trochu rešpekt pred farármi a bojím sa, že mi namiesto spovede vynadajú. Ďakujem. Kľudne napíšte aj negatívne skúsenosti s niektorými aspoň budem vedieť komu sa vyhnúť. Veľká vďaka 🙂

annmari
12. aug 2024

@nikca_001 karmelitáni na Lorinčíku alebo augustiniáni v KNV.

Skús zavolať, napísať im na FB/IG. Všetci tam sú skvelí.

gianna
12. aug 2024

@nikca_001 myslím, že žiadny ti nevynada a nenalozi 😉 skús pátra Pavla u dominikanov 🙂

nikca_001
autor
12. aug 2024

@gianna
Myslím si že pri mojom správaní v minulosti je možné že mi niekto predsa len môže naložiť a mám ozaj obavy. Hľadám naozaj skôr niekoho mladého, kto nie je až tak konzervatívny a nie je stará škola

nikca_001
autor
12. aug 2024

@gianna väčšinou mám skúsenosť s tými staršími a nedostala som sa až tak pochopeniu

zuzinka888
12. aug 2024

Tak mne ezte za 30 rokov nik nevynadal- a to som vyparatila kadeco. A na generalnu sa treba dobre pripravit- nemas moznost duchovnych cviceni ci obnovy? Vacsinou sa na toto knazi" specializuju" a spovedaju fakt poriadne. Ja na poslednej generalke cez hodinu🙈. A fakt ta " terapia" stala za to. Asi si to zopakujem - dakujem za tento prispevok.

palicka
12. aug 2024

@nikca_001 pozri si spravu

nikca_001
autor
12. aug 2024

@zuzinka888 a kde ste boli vy v rámci KE na nejakej obnove alebo cvičení duchovnom? Nejaké rady???.....a na generálnej ste tu v KE boli niekde u nejakého normálneho? Lebo ja naozaj mám otrasné hriechy, v mladosti som toho navystrájala až až a fakt sú to ťažké hriechy

beckinka
12. aug 2024

@nikca_001 ja nerozumiem jednej veci (tiez som veriaca ale nie katolicka). ked sa tak bojis, zeby ta nejaky farar skor odsudil ako pochopil, myslis ze ked vyznas hriechy priamo Bohu bez prostrednika, nebude ti odpustene? alebo potrebujes na to nejakeho prostrednika?

nikca_001
autor
12. aug 2024

@beckinka myslím a cítim to vnútorne tak, že musím ísť do kostola na spoveď. Neviem prečo, ale mám také cítenie

beckinka
12. aug 2024

@nikca_001 a neuvazovala si zeby si isla na spoved k evanjelikom? vies, tam su vseobecne 3 otazky (ci vyznavas hriechy, ci ich lutujes a ci sa polepsis v buducnosti). nemusis menovat svoje hriechy, nakoniec Boh vie co konkretne lutujes.

katulienocka999
12. aug 2024

@nikca_001 joj ja som raz bola na západe a so slzami som odchádzala cena znechutena farárom..nejaké 2 roky som sa hnevala kým som zase nesla do dómu kde akurát spovedali viacerí.. bol tam jeden úžasný p. farár ktorý ma vypocul a bolo to super, a aj mne bolo hneď lepšie.. veľká,veľká škoda,že neviem jeho meno 😒 patril ku mladšej generácii, tipujem medzi 40-50r, skôr k 40tke ..ale fakt škoda,že neviem meno hneď by som ho odporucila 🙂

zuzinka888
12. aug 2024

@beckinka krestanstvo nie je stolicka- ze si vyberies kedy ti je aka " pohodlnejsia" tak na taku si na chvilu sadnem.

zuzinka888
12. aug 2024

@nikca_001 skus vyguglit ci pozriet nastenku pri kostole, popytat sa. Ja som bola vranci Oravy. Ale s urcitostou ti viem povedat ze aj v KE su knazi ktori ta pochopia a podporia. A nie je pravidlo ze mlady= "chapajuci". Manzel napriklad cestuje na obnovy do Čičmian.

beckinka
12. aug 2024

@zuzinka888 by si sa cudovala, kolki katolici radsej chodia do evanjelickej cirkvi. mne je to jedno, ale podla mna je to vzdy lepsie ako odchadzat zdeptana od farara a este vo vacsej depke. podla mna staci Bohu povedat hriechy priamo, nakoniec je Vseveduci. no ale ked k tomu niekto potrebuje prostrednika, prosim. jeho vec. ja som chcela len poradit.

loliki
12. aug 2024

@nikca_001 Nemaj obavy. Podstatná je tvoja ľútosť a rozhrešenie. Pomaly sa tu verejne priznáš aké máš otrasné hriechy a nič si z toho nerobíš. V spovednici sa zachováva spovedné tajomstvo. Boh ťa už čaká a chce ti odpustiť, aby si žil bez bremena hriechu a výčitiek. 😉

biankaaaa
12. aug 2024

Odporúčam farnosť sv Ondreja na podhradovej

zmrzlinka8
12. aug 2024

@beckinka ak je katolíčka, tak spoveď u evanjelikov jej nebude platná. to sa tak nesmie robiť.

majka2959
12. aug 2024

@nikca_001 Ak máte možnosť ísť do Prešova, jezuiti tam majú Exercičný dom Pod Kalváriou. Dávajú tam duchovné cvičenia alebo je možné prísť len na spoveď.

egonsk
13. aug 2024

@nikca_001 Kazdy farar je chapavy do vysky prispevku 😅😉

simsalabim
13. aug 2024

@zuzinka888 obe su to krestanske nabozenstva, dohodli sa na vzajomnom uznavani krstu atd., takze to povazujem za realnu moznost. Ale je pravda, ze ja som "liberalna" evanjelicka.

ewellina
13. aug 2024

@simsalabim Krst si navzájom uznávajú, ale to je tak všetko. Spoveď určite nie.

palicka
13. aug 2024

@ewellina myslím, zenmas pravdu. To samotné vyznanie hriechu, hriechov jenunevanjéikov veľmi všeobecné, skôr chýba, kedze oni len vyznávajú, ze sú hriešni… a to nwhovorim, že majú zle nastavené, alebo že keď ja význam, že som niečo urobila konkrétne, že som lepší človek… to je konštatovanie o tom, že podľa mňa v tomto konkrétnom bode sa značne rozchádzajú, a preto ani spoveď nie je právoplatná… a pokiaľ si spomínam. Nekončí sa u evanjelikov vetou- chodtebanviac nehreste (niečo v tomto zmysle) a u katolíkov modlitbou rozhrešenia?

ewellina
14. aug 2024

@palicka Asi si chcela označiť niekoho iného, nie mňa

ctahka
14. aug 2024

Autorka, skús aj frantiskanov v meste,je tam jeden mladý kňaz,robieva aj sv.omse pre mamičky s deťmi,jeho meno ale neviem...kazdopadne,tam keď idem na spoveď, vždy sa dobre cítim,ale ja som zatiaľ negatívnu skúsenosť nemala.Dolezity je postoj pri tom,mysli na to, že to hovoríš Ježišovi,nie kňazovi,jemu dal Boh moc odpustiť hriechy...

palicka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz