Zdravím, hľadám skúsenosť s farármi v Košiciach, ktorý sú naozaj chápavý a dá sa pri nich naozaj normálne vyspovedať a nebudú vás súdiť za hriechy a ťažké hriechy z minulosti. Hľadám niekoho chápaveho, kto mi nenaloží a nevynadá mi, ale skôr ma nejako povzbudí... Chcela by som uskutočniť generálnu spoveď, ale mám trochu rešpekt pred farármi a bojím sa, že mi namiesto spovede vynadajú. Ďakujem. Kľudne napíšte aj negatívne skúsenosti s niektorými aspoň budem vedieť komu sa vyhnúť. Veľká vďaka 🙂
Tak mne ezte za 30 rokov nik nevynadal- a to som vyparatila kadeco. A na generalnu sa treba dobre pripravit- nemas moznost duchovnych cviceni ci obnovy? Vacsinou sa na toto knazi" specializuju" a spovedaju fakt poriadne. Ja na poslednej generalke cez hodinu🙈. A fakt ta " terapia" stala za to. Asi si to zopakujem - dakujem za tento prispevok.
@zuzinka888 a kde ste boli vy v rámci KE na nejakej obnove alebo cvičení duchovnom? Nejaké rady???.....a na generálnej ste tu v KE boli niekde u nejakého normálneho? Lebo ja naozaj mám otrasné hriechy, v mladosti som toho navystrájala až až a fakt sú to ťažké hriechy
@nikca_001 joj ja som raz bola na západe a so slzami som odchádzala cena znechutena farárom..nejaké 2 roky som sa hnevala kým som zase nesla do dómu kde akurát spovedali viacerí.. bol tam jeden úžasný p. farár ktorý ma vypocul a bolo to super, a aj mne bolo hneď lepšie.. veľká,veľká škoda,že neviem jeho meno 😒 patril ku mladšej generácii, tipujem medzi 40-50r, skôr k 40tke ..ale fakt škoda,že neviem meno hneď by som ho odporucila 🙂
@beckinka krestanstvo nie je stolicka- ze si vyberies kedy ti je aka " pohodlnejsia" tak na taku si na chvilu sadnem.
@nikca_001 skus vyguglit ci pozriet nastenku pri kostole, popytat sa. Ja som bola vranci Oravy. Ale s urcitostou ti viem povedat ze aj v KE su knazi ktori ta pochopia a podporia. A nie je pravidlo ze mlady= "chapajuci". Manzel napriklad cestuje na obnovy do Čičmian.
@zuzinka888 by si sa cudovala, kolki katolici radsej chodia do evanjelickej cirkvi. mne je to jedno, ale podla mna je to vzdy lepsie ako odchadzat zdeptana od farara a este vo vacsej depke. podla mna staci Bohu povedat hriechy priamo, nakoniec je Vseveduci. no ale ked k tomu niekto potrebuje prostrednika, prosim. jeho vec. ja som chcela len poradit.
Odporúčam farnosť sv Ondreja na podhradovej
@beckinka ak je katolíčka, tak spoveď u evanjelikov jej nebude platná. to sa tak nesmie robiť.
@zuzinka888 obe su to krestanske nabozenstva, dohodli sa na vzajomnom uznavani krstu atd., takze to povazujem za realnu moznost. Ale je pravda, ze ja som "liberalna" evanjelicka.
@simsalabim Krst si navzájom uznávajú, ale to je tak všetko. Spoveď určite nie.
@ewellina myslím, zenmas pravdu. To samotné vyznanie hriechu, hriechov jenunevanjéikov veľmi všeobecné, skôr chýba, kedze oni len vyznávajú, ze sú hriešni… a to nwhovorim, že majú zle nastavené, alebo že keď ja význam, že som niečo urobila konkrétne, že som lepší človek… to je konštatovanie o tom, že podľa mňa v tomto konkrétnom bode sa značne rozchádzajú, a preto ani spoveď nie je právoplatná… a pokiaľ si spomínam. Nekončí sa u evanjelikov vetou- chodtebanviac nehreste (niečo v tomto zmysle) a u katolíkov modlitbou rozhrešenia?
Autorka, skús aj frantiskanov v meste,je tam jeden mladý kňaz,robieva aj sv.omse pre mamičky s deťmi,jeho meno ale neviem...kazdopadne,tam keď idem na spoveď, vždy sa dobre cítim,ale ja som zatiaľ negatívnu skúsenosť nemala.Dolezity je postoj pri tom,mysli na to, že to hovoríš Ježišovi,nie kňazovi,jemu dal Boh moc odpustiť hriechy...
@nikca_001 karmelitáni na Lorinčíku alebo augustiniáni v KNV.
Skús zavolať, napísať im na FB/IG. Všetci tam sú skvelí.