Gymnázium Šrobárova verzus Poštová

domcoo
20. jan 2022

Ahojte, som žiak deviateho ročníka a v septembri nastupujem na strednú školu do Košíc. Vybral som si gymnázium Šrobárova/Poštová nakoľko ma baví viacero vecí, chcem na sebe pracovať, chcel by som študovať VŠ (pripadajú do úvahy odbory: manažment, podnikanie, psychológia, šport/trénerstvo (FTVŠ), biológia, herectvo) a v neposlednom rade sú tie školy podľa mojich informácií kvalitné z hľadiska vzdelávania ale aj voľnočasových a športových aktivít. Ja som inak chcel ísť na OA kvôli podnikaniu a manažmentu, ale nemám istotu ci sa dostanem na VŠ práve tohto zamerania (fakulta managementu) a vôbec
či sa na ňu dostanem a neskončí ako obyčajný účtovník niekde v administratívne co naozaj by som nikdy nechcel robiť, pretože administratívu neznášam a potom naozaj neviem či má význam ísť na OA. V úvahe bola aj športová škola v Košiciach, ale mam informácie že to vraj nie je až taká kvalitná škola a športu sa venujú na úkor vzdelávania. Neviem čo je na tom pravda, len citujem to čo som pucul od svojich učiteľov a známych. Takže jednoznačne gymnázium. Viete mi niekto prosím poradiť "aký je asi rozdiel medzi týmito gymnáziami? Alebo je to jedno a gymnázium ako gymnázium? Nieže by som chcel sa ovplyvňovať vašimi radami, rozdodujem sa sám, viem približne čo chcem len ma zaujímajú vaše skúsenosti s týmito školami a váš" akýsi nazor"na toto čo som vám tu opísal. Ďakujem veľmi pekne za každú jednu reakciu 🙂.

mamina0078
20. jan 2022

Postova sa zial so Srobarovou neda porovnat, Srobarova Isla neskutocne dole kvalitou posledne roky takze nad nou by som na tvojom mieste ani neuvazovala to aj OA ti da kvalitnejsie vzdelanie 😂

mer12
20. jan 2022

@domcoo No ja som chodila na Šrobárovu, je pravda,že to nie už to čo kedysi, ja som tam koncila pred 7 rokmi, ale že by bola horšia ako obchodná akadémia, to isto nie. Záleží od toho ako si natom s učením, na srobarke je to také v pohode by som povedala, je to tak fajn vyvážené. Mali sme kopec učenia, ale aj veľa školských aktivít, bola proste zábava tam chodit, nikdy som sa necítila ako outsider, ale ako súčasť. Za mňa určite najlepšie roky. Samozrejme veľa závisí aj od triednych učiteľov, ale myslím,že by si bol spokojný. Na VŠ som sa nemala problém dostať a ani nikto z môjho ročníka, tri štvrtiny vyštudovali medicínu, ďalší právo, architektúru, ekonómiu, ošetrovateľstvo .prekladatelstvo atď. Musím povedať, že určite som sa naučila lepšie a efektívnejšie učiť, keď som to porovnala s inými spolužiakmi na VŠ.

miriam_s
20. jan 2022

@domcoo ak by som si mala vybrať iba z týchto dvoch tak bez váhania poštová... Šrobárova mala kedysi dobré meno ale šla kvalitou veľmi dole, veľmi často sa tam aj menia učitelia, posledné roky to tam vôbec nie je dobré, ešte sa s nimi vezie dobrá povesť z čias minulých ale to už pre dnešnú situáciu neplatí... Riaditeľka ktorá je tam momentálne to ešte viac ťahá dolu svojim prístupom... Celkovo je tam dosť ťažká atmosféra v zborovni a to sa prenáša aj na žiakov...

negymama
20. jan 2022

ak chces ist na dobre kosicke gymnazium tak Poštova alebo Park mladeže. Na poštovej budes musie vela makat, je tam vela ucenia, Park mladeze je spanielske gymnazium, da sa vybrat bud bilingvalne studium v spanielcine alebo anglictine, ale lepsie je ist z osmičky , alebo potom klasicke 4rocne, bud bezne studium alebo rozsirene vyucovanie ang. jazyka.
Podla vyjadrovania si inteligentny chlapec, a vies co chces, takze mas dobru sancu na kvalitne gymnazium v KE.

jannies15
20. jan 2022

@negymama Úplne súhlasím aj z pohľadu učiteľky ZŠ, aj z pohľadu bývalej žiačky jednej zo škôl. 🙂

pininka1
20. jan 2022

Suhlasim, Srobarka sa pomaly zviecha z dna, ale zdaleka to nie je to co niekedy. Postova je tazka, ale zas super pripravy na medicinu a pod.

domcoo
autor
21. jan 2022

Super ďakujem veľmi pekne za reakcie 🙂. Podľa webu Šrobárky to vyzerá že je to kvalitná škola s príjemnou atmosférou a úžasnými možnosťami, no na druhú stranú je normálne že škola si robí marketing, dobrú reklamu a učíte by nejaké negatívne skúsenosti nepísala, pretože potom automaticky by sa na ňu hlásilo menej žiakov a mali by tým pádom aj menšiu úspešnosť ako aj zisky. Od svojej známej som počul, že Poštová je veľmi ťažké gymnázium a niekdy učitelia doslova až tlačia na žiakov čo sa týka výkonnosti. No asi si dám prvú školu Poštovú a druhu Šrobárku, keďže šrobárova je podľa ineko cca 10. najlepsie gymnázium v Košiciach a predbehli ju aj Park mládeže, Alejová, GTA, Trebišová...

janage
22. jan 2022

@domcoo pozri si ineko rebríček Poštová je druhé najlepšie gymnázium na Slovensku. A to má s tým prvým bratislavským rovnaké bodové skóre.
Áno sú nároční, ale zas ten servis pre tých co chcú na sebe makať tam je.
Mimochodom prijímačky jedny z najťažších. Dcéra bola na Poštovej, Srobarke a bilingválne Park mládeže a Trebišovská. Pre ňu najnáročnejšie boli na Poštovej.

janage
22. jan 2022

@domcoo a už minulý rok bola zmena v systéme prijímačiek v tom, že najprv robíš prijímačky na školu, ktorú si dáš ako prvú. Teda ak Poštovú, prvé prijímačky budeš mať tie najťažšie, a na školu, na ktorú sa chceš najviac dostať. Tento rok by to malo byt tak isto.
Predtým boli prvé bilingválne až potom klasické. A to už mnohí vedeli, že sú prijatí, tak nebol taký stres.

janage
22. jan 2022

@domcoo a ešte odporúčam zúčastniť sa dňa otvorených dverí. Či už online alebo osobne ak sa bude dať. Môžeš sa spýtať, čo budeš chcieť.

domcoo
autor
3. máj 2022

No mám príjmacky na poštovej za sebou, zajtra idem na park mládeže... Boli celkom v pohode, cca pohybujem sa tak okolo 80 - 95% SJL i MAT. Výsledky budú až 18.5, tak nechám sa prekvapiť 😁💪.

sm3jk0
20. máj 2022

@domcoo rozhodujem sa momentálne presne nad tým istým, chcem sa opýtať, že ktorú školu si si nakoniec vybral a nejaké dôvody, prečo práve ju

kattibi
20. máj 2022

Ahoj, ja som stihla štúdium na Šrobárke ešte v tých časoch, keď patrila v KE s Poštovou medzi top školy. Keby ma aj dnes ako deviatačku vzali na obe, už by som si vybrala Poštovu. Prečo - už je tu spomenuté viackrát.

domcoo
autor
21. máj 2022

Ja som si vybral bez váhania Poštovú. Pol roka som o tejto škole presvedčený, je to 2. najlepšie gymnázium na Slovensku, ponúka veľmi veľa možností od skvelej geografickej polohy (centrum mesta) cez vysoko kvalitné štúdium a profesorov vrátane veľkého množstva výbererových seminárov v 3. a 4. ročníku až po príjemnú atmosféru. Bol som na DOD, mám známych, ktorí tam študovali a sú spokojní, takže u mňa to bola jasná voľba. Čo sa týka Šrobárky, môj názor je, že je to tiež kvalitná škola, ale mne sa konkrétne viac páčila Poštová a aj som sa tam dostal (i keď síce cez odvolanie, lebo som bol pár miesta pod čiarou), ale dalo sa to. 😁