Doučovanie na 8-ročné gymnázium

lencika1
2. feb 2023

Ahojte, rada by som sa opýtala na kontakt na niekoho kto doucuje piatakov na prijímačky na 8 rocne gymnázium. Taktiež sme vo fáze zvažovania či vôbec do toho ist, budem rada zabalekóvek info, postrehy, skúsenosti.. či nechať na základnej alebo skúsiť to 8rocne. Dakujem

luccija
2. feb 2023

@lencika1 chces online či normálne?online mám slovenčinárku dosť nám pomohla.Aj cena bola fajn..
U nás sa hlásilo veľa detí, ale zobrali len zlomok.
Asi by som počkala a dala z 8 r na bilingval, ak by malo dieťa záujem.Zalezi či to je dieťa, ktoré chce viac vedieť mne sa zdá skoro, ale ty ju poznáš.

janinah
2. feb 2023

Treba začať teraz doma trénovať,to zvládnete aj bez doučovanie.Stiahnut z archívov gymnázií testy z minulých rokov a diktáty naviac.Nam na 8r.chodi už tretie dieťa a neľutujeme ani my rodicia ani deti.

marcellka32
2. feb 2023

Veď pokup testy a nech si robí doma, je ich plné kníhkupectvo, môj sa tak chystal a urobil na obe školy prijímačky, hľadaj príprava/testy do primy

kaktusik007
2. feb 2023

@lencika1 musis si ty sama zvazit ci dieta na to ma a je to pre vas to prave. Ak ano, potom si pozri skolu kam chcete ist ake su tam typy testov - a podla toho je treba sa pripravovat. a hladat obdobne testy.

lebo su 2 rozne typy testov - skoly co si robia samotne a skoly co vyuzivaju examtesting --- tie druhe su vyrazne, naozaj vyrazne tazsie.

Osobne, ak potrebuje dieta doucovanie na to aby spravilo prijimacky, tak asi nie je vhodnym adeptom na osemrocny gympel. Nevravim o opakovani. Zistis to jednoducho, das kontrolny test a uprimne, ak ho nespravi na aspon 70% bez pripravy, tak ani osemrocny gympel neries.

lencika1
autor
2. feb 2023

@luccija tak radšej osobne ale budem vďačná aj za online kontakt nech aspoň niečo mam.

lencika1
autor
2. feb 2023

@janinah mozem sa opýtať na ktoré chodía ? Islo už niektoré aj na vs ?

lencika1
autor
2. feb 2023

@marcellka32 dakujem robil aj na Laca novomeskeho ? To len manžel s tým prišiel až teraz sa rozkukavam koľko je k tomu materiálu aj na doma 😅

janinah
2. feb 2023

@lencika1 my sme z PO...dve dcéry už majú vs skončené.syn je v sexte

lencika1
autor
2. feb 2023

@kaktusik007 mat na to má. Je šikovný učenie mu ide veľmi ľahko na jednotky. Obávam sa skôr toho či nezlenivie na ZS keďže za 10min je vsetko naučený a nezačne mat vela voľného casu .. preto zvazujeme 8 ročne. Doučovanie nie je len o tom že to nevie, ale mam ešte dve menšie deti a prácu. A urcite sa bude lepšie sústrediť na prípravu u doucovatela ako doma. Ja som chodila na doučovania pred všetkými prijmackami nie z dôvodu že som nevedela ale mi ukázali charakter otázok, nástrahy, chytaky a tieto srandy. S odstupom casu mozem povedať že som chodila na veľmi slabú ZS, ktorá už ani neexistuje..

savmebej
2. feb 2023

@lencika1 nechat na zakl. skole, na gymnazium sa neskor dostane tak ci tak... zbytocne bude zahlteny ako dieta balastom

kaktusik007
2. feb 2023

@lencika1 jednotky este nic neznamenaju ;) ale pocit ze dieta zlenivie ak ostane na zakladke uplne poznam. Ja som toto riesila rok dozadu a od marca sme sli denne - bolo to velmi narocne. A to mam brutalne nadane dieta ;) Ale mozno prave preto sa k tomu tak zodpovedne postavil a ja som ho do toho denne nutila - pretoze nechanie na zakladke by bol pruser.
ak ti mozem poradit - realne si zisti typ testov. A potom hladaj literaturu - pracovne zosity - s tymito testami. A googli ine skoly - vzorove zadania.
syn sa hlasil na dve skoly - mali totalne odlisne typy prijimaciek. Cize sa rozhodol pre jednu skolu /samozrejme tu tazsiu 🤣/ a skusali sme tieto testy. Tie na druhu skolu, lahsie, mal len ako taky oddych popri. Tie som neriesila, vedela som ze tam testy spravi lavou zadnou. Problem bolo to vybrate gymnazium --- lebo tu nejde ani o to spravit testy, ale byt prijaty. Lebo ked robi prijimacky 120 deti, z toho je 80 cistych jednotkarov, a beru 22 deti - konkurencia obrovska. A rovnako ti napisem - nie je jednotkar ako jednotkar. Aj to bolo vidno na vysledkovej listine - 20 cistych jednotkarov tie skusky proste vobec neurobilo --- cize zo 100 bodov z predmetu neziskali ani minimalnych 25.

za mna osemrocne gymnazium urcite ano, syn je nadseny, velmi spokojny a aj ked sa rozhodol pre tazsie gymnazium mimo bydliska - vidim na nom ako brutalne dospel. A ano, konecne doniesol normalne vysvedcenie - nie ze vyborny od hora dolu 🤣

kaktusik007
2. feb 2023

@savmebej tym ze tam na decka tlacia, naucia sa ucit sa. Problem je totiz v tom, ze dosledkom puberty sa znamky zhorsia, lebo pride lenivost. Toto proste sa stane. A radsej nech je dieta uz na strednej skole - vzdy lepsie ako ked takato kriza pride na zakladke a potom sa na normalnu strednu dieta nedostane.

savmebej
2. feb 2023

@kaktusik007 staci ked sa nauci na strednej skole ucit sa, dieta ma mat detstvo a nie sa trapit na osemrocnom gymnaziu,, len aby sa naucilo ucit sa,, kvoli comu????

mikadooo
2. feb 2023

@lencika1 určite skúste, len nevkladajte do dieťaťa príliš veľké nádeje. Moja dcéra išla, skončila na oboch školách ako "prijímačky spravila, pre nedostatok miesta neprijatá". Ja som jej pogratulovala, že super, paráda (skončila do 100vky na oboch školách). Okrem toho mala 2x potom voľný deň, tak si to aj trošku užila 🤭. Pokračuje na svojej ZŠ, neriešim. Umiestnila sa fakt dobre, akurát na jednej škole vzali "až" 25 detí a na druhej 50. Prihlásených bolo mrte. Metodku to ani nevravím, tam mohlo byť aj okolo 700-800 prihlásených (brali 50), pankúchova trošku menší záujem, ako podľa mňa takých aspoň 200 ich bolo 🤷. Doučko neporadím, kamarát-čistý jednotkár, chodil do ba na palisády a skončil rovnako ako moja dcéra. Skôr mám pocit, že deťom, čo sa dostali, pomohli body za kadejaké olympiády alebo čo. Samozrejme, nechcem ťa odradiť, že nie je šanca sa dostať, to je len môj subjektívny názor. Ja som bola spokojná, skôr som chcela vedieť, ako dcéra obstojí v konkurencii iných jednotkárov-dvojkárov (tak som jej to aj vysvetlila, keď sa pýtala, prečo musí ísť na prijímačky 😄) a výsledok ma milo prekvapil.

luccija
2. feb 2023

@lencika1 stránka doucma.sk

kaktusik007
2. feb 2023

@savmebej tak samozrejme, dieta ma mat detstvo. S tym suhlasim. A rovnako suhlasim ze dieta, ktore sa ma na osemrocnom trapit, tam nema byt ;)

ale stale su tu aj deti, ktore sa ucia stylom ze si zopakuju veci do skoly za 30 minut a davaju osemrocne s prehladom ;)

kvietocek87
2. feb 2023

Chudák, síce teraz išla tá kvalita na gymnáziách dole,tak už vystuduju všetci

wewerka01
2. feb 2023

@lencika1 nechápem prečo dávať dieťa na gympel. Z gympla nič nemá. Na gympel sa už dostane každý.
A teraz realita: ak má jednotky na zš neznamená, že aj na gympli bude mať. Ja som sa na zš neucila- spadova škola, a veľa deti prehodili od 5 roč.do iných škôl aj gympel. Deti sokovane, zmena + z jednotkara s vyzn. tam zrazu trojkar. Prijímačky na strednú som urobila najlepsie z obyč.školy. Nezáleží na škole ale na dieťati či chce. Neznicte deťom detstvo kvôli vlastným nesplneným snom ísť na gympel čo na VŠ sa z nich smejú, že nič nevedia. Zato bifliť áno.

lencika1
autor
2. feb 2023

@wewerka01 ako ja si nemyslím že 8 ročne gymnázium mu zničí detstvo. Teraz si urobi skolu má tréning a potom má rozum už len pre mobil, dostal ho až teraz v auguste tak nebuem ci doháňa 🙈😹 a môže prist kríza, puberta presne v nevhodný čas kedy bude treba riešiť skolu.. každá práca dobre finančne ohodnotená je náročná ci bude stolár alebo itckar.

savmebej
3. feb 2023

@lencika1 neznici to detstvo, ale ucia sa tam viac a je to zbytocny balast... vacsinu z toho vobec potrebovat deti nebudu... cele skolstvo je vybudovane na zlom systeme, na biflovani a verklikovani veci, ktore su zbytocne.... na gymnazium sa dostane do 1. roc.,lebo uz beru skoro vsetkych, dietatu by som nechala este aspon nejake detstvo

marcellka32
3. feb 2023

@lencika1 no takto...to nie vy ako rodičia musíte chcieť, ale on sám, ak nič iné také nespomína ako gymnázium tak to vôbec neries....môj chcel ísť sám, ja som ho len podporovala, je v sekunde/druhak/ a je veľmi spokojný...na ZŠ sa nudil, teraz sa tiež vôbec neučí a výsledky dobré, no má spolužiakov ktorý sa tam už druhý rok trápia, keďže nároky sú tam fakt vyššie, iná úroveň učenia

marcellka32
3. feb 2023

@savmebej neviem o čom hovoríš, vôbec sa nebiflia, majú učenie hrou, a čo vidím učia sa práve veci, ktoré sú v živote potrebné...a opakujem ak dieťa samo chce tam ísť, tak sa mu detstvo neberie, len často rodičia chcú viac ako ich deti a to nie je správne

lencika1
autor
3. feb 2023

@marcellka32 no ale ja nevychovávam dieta tak ako chce ono 😹☝️ keby som tak robila nieje teraz na ceste do skoly, ale spi lebo chce spat lebo chcel večer hrat a nechce ist do skoly 🙈 Ťažko posúdit či je jeho nechceníe nejak odpodstatnene alebo len nechce vyjst zo svojej komfortnej zóny. Vcera povedal že nechce ist lebo svoju skolu už dobre pozna 🧐🙈

kvietocek87
3. feb 2023

@wewerka01 ta synom by som to nikdy neurobila ísť na 8 gympel.Ked by si vybrali sami z deviateho ročníka,tak ok a urobili prijímačky,ale aj tak by som ich odhovarala.Na VŠ môžu ísť aj zo stredných škôl,aký problém v dnešnej dobe.Ale nech má " niečo" v rukách.Teraz išla kvalita dobre dole, aspoň čo počúvam v okolí.Mnohi dali preč deti z osemročných, nepokračovali ďalej v kvinte, ale poprestupovali preč na "obyčajné"stredné školy.

kvietocek87
3. feb 2023

@kaktusik007 tak keď je kvalita tých gymnázií mizerná,tak jasné, že stačí aj polhodina na zopakovanie.Za našej éry bolo treba makať, učiť sa.. žiadna polhodina.Ani jednotkari nevenovali príprave polhodinu,ale oveľa viac.To bolo kvantum učiva.A skoro stále boli aj dve veľké písomky.Chemia,biola v jeden den a z celkov a ešte sa písali odpovede,nie ako teraz, že dobreze sa len nekruzkuje a,b alebo c odpoveď

marcellka32
3. feb 2023

@lencika1 sám ti povedal, že nechce....

kaktusik007
4. feb 2023

@kvietocek87 prepac, ale syn chodi na gymnazium ktore je pravidelne umiestnovanie uz niekolko rokov v prvej desiatke skol na slovensku, takze o nom naozaj nemozes napisat ze jeho kvalita je mizerna. Moj prispevok bol o tom ze na gympel ma ist dieta ktore na to ma - teda ktoremu to mysli prirodzene a ktore sa tam nebude trapit a aj tak bude dosahovat vyborne - minimalne velmi dobre - vysledky.
a zrovna na biologiu a chemiu toho maju vela - avsak ked je dieta schopne chapat veci na hodinach, naozaj nepotrebuje sediet doma nad knihami hodiny.

@lencika1 nevychovavas dieta ako chce ono ale vyber skoly musis na nom nechat! nesmies dieta tlacit do niecoho co nechce a co chces ty. To potom narazis a velmi skaredo.

ono to tak pekne znie ze moje dieta je na osemrocnom ---- lenze ak tam to dieta nechce same, ak nema na to aby tu skolu s prehladom a s lahkostou zvladlo --- potom to dopada tak ako pise
@kvietocek87 tie deti nepokracuju na gymnaziach preto ze by to gymnazium ako take bolo zle, ale preto ze na to uz proste nemaju, alebo nan sli lebo chceli rodicia a teraz si uvedomili ze oni chcu nieco ine.

na osemrocny gympel fakt ma ist dieta, u ktoreho vidis ze ma zaujem o vedu, ucenie, a ktore je aspon mierne nadane - priemerne dieta sa tam bude trapit.