Diabetológ pre tehotné v Košiciach

jadodowa
1. okt 2020

Ahojte, prosím, poraďte mi tie, ktoré ste počas tehotenstva riešili zvýšené hodnoty OGTT u diabetologa v Košiciach.
Rada by som vedela Vaše skúsenosti, odporúčanie na konkrétneho lekára, priebeh prvého vyšetrenia, zapožičanie glukomeru ano/nie. .. A nakoniec ako ste to zvládli po pôrode, či veľkosť dieťatka bola trošku vyššia alebo nie.
Ďakujem

Ďakujem.

malebiele
1. okt 2020

@jadodowa ahoj, po porode este nie som, ale mne odporucali dr. Gubikovu na jazere... Ked som prisla prvy krat, zobrala mi sestricka krv, dala mi na domov glukomer nech si meram dva dni vkuse - t.j. na lacno, hodinu a dve hodiny po kazdom hlavnom jedle a objednala ma na urcity datum, kedy som mala prist k doktorke s nameranymi hodnotami.. podla vysledku povedala doktorka ze je to ok, glukomer uz som nevracala, ostava mne a ze mam sa priebezne sledovat raz za cas, ci hodnota nestupne a obmedzit napriklad sladke, malinovky, perlive vody atd... glukozu som podla nameranych hodnot doma mala v norme aj ked glukozovy test vysiel pozitivny... Na kontrolu dalsiu idem o tri tyzdne zasa a termin porodu mam az za cca 2 mesiace, tak sa uvidi ake velke bude nakoniec babatko 🙂

jadodowa
autor
1. okt 2020

@malebiele a aká hodnotu si mala na OGTT? Nalacno? A v ktorom týždni si bola na OGTT?
Ja som bola v 13 TT hodnota nalačno 5,3 a opakovaný test v 14 TT 5,5. Sladkosti, sladké vody, perlive nejem a nepijem.. som z toho trosku zmatena nakoľko deň pred prvým OGTT som bola na normálnom odberné krvi a tam som mala hodnotu glukózy nalacno 4,8.

malebiele
1. okt 2020

@jadodowa ono nemalo by sa ani ovocie a kadeco ine, ale ja som praveze vkuse jedla ovocie hlavne v prvom trimestri a aj teraz dost jem, neviem tomu odolat 😁 hodnotu som mala nalacno 4,9.. po hodine 9,7 a po dvoch 7,79... Hodnotu 4,2 som mala nalacno u diabetologicky ked som prisla prvy krat a sestricka mi brala krv... Ono skor ide o to ze nalacno ked mas hodnoty ok tak ale po tej hodine az dvoch mozno neklesali ako mali, zato ta poslali k diabetologovi a myslim si, ze radsej ist a vediet ze si ok a byt pod dohladom ako stresovat a malo by sa nieco stat 🙂 inak som bola v 26tt na glukozovom teste, skor ma neposielal nikto, ono by sa mal robit medzi 24-28tt, preco si bola na nom tak skoro?

jadodowa
autor
1. okt 2020

@malebiele keďže som mala hodnoty nalacno viac ako 5,1 tak sa ďalej nepokracovalo a testovaním po 1 a 2 hod.
Tak skoro ma poslali kvôli tomu, že prvé dieťa sa narodilo 4,540 kg/54 cm a vtedy som mala hodnotu po 2 hodinách 6,7. Nikto nevie preco bol taky veľký, takže preventívne ma Dr. poslala na GT.

malebiele
1. okt 2020

@jadodowa uff tak to riadne velikansky 🙂 ale tak zalezi aj od toho aka si ty a muz, nas bude tiez vraj vacsi, uz teraz ma 2kg ale zasa manzel je vysoky tak bude zjavne po nom 🙂 ale tiez som zvedava kolko bude mat drobec nakoniec 😁

jadodowa
autor
2. okt 2020

@malebiele no práveže manžel má 180 cm/79 kg ja 172. Vahovo pred pôrodom som mala 59,5 kg. Počas prveho tehotenstva som pribrala 16 kg.

malebiele
2. okt 2020

@jadodowa tazko povedat, moj muz ma zasa 188cm a 116kg, ale on ma taku tu chlapsku robustnu postavu a ja som zasa nizka a dajme tomu chuda 😀 ...a nemoze to byt tym, ze si brala nejake specialne vyzivove doplnky v tehotenstve? kazdopadne dr. Gubikovu odporucam, velmi mila pani doktorka a netreba ani dlho cakat na objednanie 🙂

jadodowa
autor
2. okt 2020

@malebiele ja som brala len inofolic co mi odporúčala gyn a magnerot kvôli železu. A k Dr. Gubikovej je dlhá čakacia doba od objednania?

malebiele
2. okt 2020

@jadodowa nie je dlha, ja odkedy som zavolala, do tyzdna cca ma objednala sestricka na krv a dala mi na domov glukomer a potom dalsi tyzden kym som isla ku doktorke aj s vysledkami z glukomeru 🙂 akurat treba vymenny listok, idealne s napisanymi hodnotami z glukozoveho testu (ja som tak mala) alebo mat spravu z toho glukozoveho testu, nech vedia