Deti, ktoré sa zajakávajú

lucy218
18. máj 2020

Ahojte, je tu nejaka mamicka ktora ma dietatko co sa zajakava? Moj bude mat v auguste 3r a od oktobra sa zajakava. Mala by som par otazok ak by sa nasla nejaka mamicka s takymto dieťatkom. Dakujem

daganov
18. máj 2020

@lucy218 výpoveď druhej mamičky ti veľmi nepomôže, príčiny môžu byť rôzne - dieťa niečo rozrušilo, alebo jeho myslenie je rýchlejšie, ako schopnosť to povedať, najlepšie ak sa objednáš k logopédovi, trvá to už dosť dlho

3009
18. máj 2020

@lucy218 aj naša sa začala zo dňa na deň zajakávať a pochodili sme aj špeciálnu logopédku na Kramároch a vysvetlila nám, že dieťa v tom veku sa bežne zo dňa na deň začne zajakávať. Netreba to opravovať. Ak nemáte v rodine, že je to dedičné. Môže to trvať aj pol roka. Dovtedy rozprávalo OK? Našej sa to dokonca 2x vrátilo behom 1,5 roka. Jak prišlo ak odišlo. Vysvetlila nám logopédka, ktorá sa tým zaoberá, že v tom období sa detský mozog veľmi vyvíja, dieťa denne získava veľmi veľa podnetov a mozog nie je ešte dovyvíjaný preto sa to stáva.

letfenixa
18. máj 2020

U nás bol problém v strese.

saluda
18. máj 2020

@lucy218 nás sa zajakava keď je v psychickej nepohode. Začalo to nástupom do školy a viac-menej to trvá už 4 roky. Možno sa jej prihodilo niečo, čo veľmi emotívne prežívala, pričom aj pozitivny stres je stres....nás sa do školy veľmi tešil, zbožňoval to tam a predsa sa začal po 2 týždňoch v škole zajakavat

sense
18. máj 2020

Moja sa zajakavala od dvovh do cca 5rokoch vo fazach... Vzdy ked urobila skok vo vyvine.... Preslo ju to same... Logoped. Nam pivedala mame byt trpezlivy ked vyorava,nechat ju dohovorit, nesurit ju a nevraviet sliva za nu, neupozornovat a vypravat pomaly

lucy218
autor
18. máj 2020

@daganov u logopéda som bola este v decembri. Najprv sama a v januari ma objednala s malym. A keďže prisla korona tak termin mame po polroku od poslednej navstevy. Chcela som len nejake info o tom, ci mamicka ktora tym s dieťaťom presla, ma nejaké tipy a rady od logopeda ako cvicit s dietatkom.

lucy218
autor
18. máj 2020

@sense @3009 moj ma rôzne etapy toho zajakavania. Ma horsie a lepsie dni. Posledne cca dva mesiace to bolo uz super, vobec nebolo pocut, ze ma problem s recou ale v stredu znova zhorsenie. Aj u vas to tak bolo? Mne povedala logopedicka to iste. Lenze u mojho to moze byt aj dedicne. Manzel sa sem tam zakokce :( ale nema to take hrozne ako maly. A ako to bolo pri nastupe do skolky? Moj pojde v septembri tak sa toho dost obavam.

lucy218
autor
18. máj 2020

@letfenixa
@saluda a ako ste to riesili, resp.riesite? Boli ste aj u psychologa, neurologa?

daganov
18. máj 2020

@lucy218 aha, prepáč, to ma nenapadlo, že korona a všetko je posunuté

saluda
18. máj 2020

@lucy218 s logopedom sme to neriešili, nakoľko ide o psychicky problém, syn je dosť citlivý, vnímavý, veci viac prežíva, ako väčšina ľudí. Najviac pomáha čo najväčšia pohoda. Niekedy je to horšie, inokedy lepšie. Neupozornujeme ho na to, nepripominame, trpezlivo čakáme, kým sa vyjadrí. Opačne spravanie by to iba zhoršilo. Podľa psychologicky to raz prejde.

letfenixa
18. máj 2020

@lucy218 u nás bol aj tik, aj zajakavanie, keďže dôvod stresu ( môjho) stále pretrváva, a ja som to prenášala na syna, hlavne musím vytvárať pokojné prostredie preňho, pomáham si bachovymi esenciami, mám aj pre seba, aj preňho
U psychologicky sme boli, raz, povedala, že realitu pred synom skrývať nemáme, musí sa v nej naučiť žiť, škôlka je preňho veľký stres, takže som ho každé ráno potrela bachovkami, ani pred koronou dochadzke veľa nedal a teraz taká obrovská pauza

letfenixa
18. máj 2020

@lucy218 a inak presne rovnako, ako píše saluda, u logopeda sme neboli, vedela som, že je to záležitosť psychiky

saluda
18. máj 2020

@letfenixa aj u môjho je to spojené s tikmi. Bachove kvapky, aj vidíš pokrok? Nás si to uvedomuje aj sám, nemusíme mu nič hovoriť.

saluda
18. máj 2020

@lucy218 ešte ma napadlo, keď to prišlo tak náhle, či to aj vo vašom prípade nemôže byť iba nejaká forma tiku? Nepozorujete u neho pravidelne sa opakujúce pohybové, alebo zvukové tiky? U môjho to začalo okolo 3.roku obhryzanim nechtov nástupom do škôlky, presli sme si už neustálym prikyvovanim, pohmkavanim, mrmlanim...už si všetko ani nepamätám. Ale to, ako sme sa pri nástupe do školy tešili, že prestal pokasliavat, ale sa začal namiesto toho zajakavat, si spomínam. To sme ešte netušili o nejakých tikoch nič, ani o nutkani. Sú to rušivé, neustále tuky, vníma to syn aj okolie, ale on to proste musí robiť. Zo dňa na deň s nejakým dokáže prestať ak veľmi chce, ale nájde si iný, možno ešte horší, ako ten predtým. Preto ani to zajakavanie extra neriešime, u nás je to komplexný problém

petra9517
18. máj 2020

Ženy... Toto je všetko veľmi vážny problém psychiky. Odporúčam metódu ONE BRAIN. Sú na Slovensku špičkoví ľudia čo sa tým zaoberajú. Držím prsty.

sense
19. máj 2020

@lucy218 ano aj u nas to tak bolo tyzdne nic, potom chvilu obcas az po fazy kde nevedela povedat suvuslu vetu

letfenixa
19. máj 2020

@saluda veľmi pomohli, aj jemu, aj mne, človek tomu musí dôverovať, ako homeopatikám, prešlo mu to asi za 3 mesiace, teraz, keď má tik, viem, že je v psych.nepohode, snažím sa verbalizovat jeho obavy, a keď je to silný stres, potriem ho bachovkami

lucy218
autor
19. máj 2020

Ja mam pocit, ze u nas to zacalo ked jeho starsia sestra isla do skolky. Plakaval za nou kazde rano ked sme odchadzali zo skolky. Ale nebol to nejaky hrozny plač ako vznikne mat. On sa totiz dokaze pri placi az pozvracat. Ale vtedy len akoby smutok prejavoval. Ale neviem s istotou ci toto bol spustac alebo nie. On je dost citlivy.

3009
19. máj 2020

@lucy218 To prejde, nechoď s ním zatiaľ nikde.

saluda
19. máj 2020

@lucy218 paradoxne chlapci mávajú väčší problém spracovať svoje emócie. Skúste na tom pracovať, pomôž mu ich pomenovať. Napríklad keď budete najbližšie odchádzať zo škôlky a bude smutný, tak mu povedz, za vidíš, že je z toho smutný, nešťastný a že sa pre sestričku vzdy vrátite....

fodorka
19. máj 2020

@lucy218 Ahojky ja som mala problem so starsim synom ked mal cca 3roky a trvalo to asi rok...zo dna na den sa zacal zajakavat no ja som plakala a plakala...no poctivo sme chodili skvelej logopedicky vystriedali sme dokopy 3kym sme nasli tu nasu....rok som s amu fakt poctivo venovala...vela sme spievali a basnicky riekanky rozpravali no chcelo to vela trpezlivosti ...synator ma 11rokov a huba mu melie o stosest 😂😂😂😂 a vobec za nezajakava

surriana
19. máj 2020

Môj syn sa začal zajakavat nástupom do škôlky,.....po asi cca 2 mesiacoch to prešlo,a sem tam sa ešte stane že sa zakokce (zriedka) ale to len vtedy keď ho niečo veľmi rozrušī....... takže v našom prípade vieme že to má psychického rázu.

lucy218
autor
19. máj 2020

@fodorka tak aj nasa logopedicka odporuca, basnicky, pesnicky, vyklopavat slova po slabikach alebo tlieskat. Zo zaciatku krasne spolupravoval ale poslednu dobu velka katastrofa. Nechce nic robit. Skusam, vymyslam ale nie. Zapajam aj starsiu dceru ale nezabera nic. :(

lucy218
autor
19. máj 2020

@saluda dakujem za radu. Vysvetlovala som mu, ale on ked zacne place dostane sa do takeho amoku, ze on nevnima co sa okolo neho deje a kto co rozprava. Tak stale musim vyckat, kym prestane plakat a potom sa to snazim vysvetlit. Len niekedy ako keby som hrach na stenu hazdala.

lianka123
19. máj 2020

@lucy218 nas sa zajakaval. Velmi. Myslim, ze to bola kombinacia viac faktorov. U nas velmi pomohli, ked sme mu to pripominali. Uvedomil si to a prestal

saluda
19. máj 2020

@lucy218 nemusíš vysvetľovať, stačí, keď pomenujes jeho pocity, povieš nahlas jeho myšlienky. Len konstatuj, prípadne ho ubezpec, že sa sestrička vždy vráti domov. Netvrdím, že sa z toho prestane zajakavat, ale mal by potom byť vo väčšej pohode