Ahojte, zatiaľ nemame rozhodnutie, ale bývame na dedine a hoci ma syn 3 roky, zacina to vyzerať, ze ho nevezmu. Dala som aj do vedlajsej dediny a tam uz na zápise krútili hlavami, ze asi nie. Co budete robiť, ak vam dieta nevezmu? Je nejaky príspevok nasledne na súkromnú skolku? Su škôlky v ke, co maju ešte volne? Blízko mame thc a furcu.
ja som bola nútená dať dieťa do súkromnej a nie, žiaden príspevok na súkromnú škôlku nie je ak už dieťa dovŕšilo 3 roky ... tento rok ešte čakáme na vyjadrenie zo štátnej škôlky či ho konečne vezmú a ak nie, opäť bude jediná možnosť súkromná 🙄
@venividivikinka žiaľ to vo vsetky.Dcera bola 2 r v súkromnej zobrali ju až ako predskolacku
@venividivikinka príspevok je len do 3r , bohužiaľ aj náš to čaká, pôjde do súkromných , bude to väčšia časť mojej výplaty
to je vizitka nasej hegero matovic vlady, "Ideme prebudovat Ukrajinu" a na Slovensko seru z vysoka. Aj minule vlady. Nevadi ze ani benzin nebude, takze sa vyriesi problem ze nie je v skolke miesto aj tak nebude treba chodit do prace lebo ani autobusy ani auta nebudu mat palivo 😨
@venividivikinka teraz je to veľký problém. Predškoláci majú škôlku povinnú, plus sú tu ukrajinské deti. Nedostane sa do škôlok zasa veľa detí. Nezávidím rodičom túto situáciu, keď niekde pomaly celú výplatu dajú na súkromnú škôlku.
U nás na dedine máme šťastie, a berú takmer všetky deti, aj mamám čo sú ešte na RD.
@katulienkax upokoj sa, tento problem je tu desatrocia
Nie je ziadny prispevok,len 2 moznosti - alebo das vypoved a zostanes s dietatom doma,kym ho vezmu,alebo si budes platit sukromnu skolku ci opatrovatelku.
@katulienkax to je problem slovenskeho statu a minist. skolstva a nie Ukrajincov. Tento problem tu bol aj pred ukrajincami, je tu s nimi a bude tu aj buduci rok ked uz bude tych par nestastnikov v skolach a skolkach. Stat nebuduje uplne nic. Nestavia skoly, skolky, nemocnice ... je im uplne jedno co sa deje. Na Orave su dediny + 200 domov ale skolka, zakl. skola, gymnazium, ostatne stred. skoly, obchod, posta, lekar, zubar ani jeden. Ak nieco uz je, tak sukromnici. Este oznamia, ze zatvoria nemocnicu niekde v Trstenej alebo v Namestove - a ze maju ludia chodit do Ruzomberka, Kubina alebo Martina. Keby to spravili tak clovek po nehode za tu hodinu kym pride do nemocnice zomrie. Jedine stastie ze to tam protestami ludia zastavili. Samozrejme to chcela kupit Penta a spravit z toho sukr. stredisko.
Nič, ešte nemá tri roky,bude pokračovať v jaslickach a potom súkromna škôlka. V KE ťa nepoteším, v súkromných je tiež natresk, podávala som na viaceré miesta v sukromnych a krútili hlavami že asi nie.. niekde mi rovno povedali,že keď,tak až do januára,ale dovtedy treba platiť tzv.udrziavaci poplatok za tie mesiace,kým tam nechodí. Pre úplnosť dodávam,že hľadala som striktne niečo v našej blízkosti, cca tri súkromné škôlky (Staré mesto) a vyzerá to tak,že napriek tomu budem s malým ráno cestovať po meste 🤷
To je ak tým že kopu škôlok a škôl zavreli zrucali.Za.mojim čias keď som bola malá sme na sídlisku mali štyri škôlky tri základné školy .Dnes ostali len dve škôlky a jedna škola na dosť veľké množstvo detí.V meste bolo 9 základných škôl už je horko ťažko šesť.Jednu školu aj škôlku zbúrali a je jasné že keď rušia potom sa všetky deti nevmestia.
Moji synovia chodia do MS sv. Bernadety, Krosnianska 6 na Furci. Ano, je to cirkevna skolka (krestan-katolik) , ale ak Vam to nevadi, tak odporucam vsetkymi 10. Beru aj deti, ktore su ineho vierovyznania, ci bez vyznania atd. len musite respektovat, ze sa napr. pred jedlom modlia, pred spankom, taktiez ze ich aj oboznamuju so svatymi a pribehmi z Biblie atd. Skuste pozriet stranku a uvidite.
Susedkyne deti chodia na sukromnu MS na Exnarovej - evanjelicka MS.
Dalsie deti, ktorych rodicov poznam, chodia na statnu MS Kalinovska a tiez su spokojni.
@elizabet173 tak môj syn je rok nar. 2001 bývame v meste, ktoré je na slovenské pomery veľké, a keď syn išiel do škôlky aj do školy tak sa škôlky a školy predbiehali aby mali čo najviac deti. Vtedy sme si my rodičia vyberali, teraz nezoberú všetke deti ani do spádovej školy nie to ešte škôlky
@sendy1977 ja mám detí narodené 2003 a 2006 a tiež si nepamätám, že by bol vtedy problém umiestniť dieťa,v pohode brali všetky deti od 2+,ak boli odplienkovane a do normálnej školy....
Aj teraz ako tak berú,ale už pred tretími narodeninami je občas problém,alebo ak sú mamičky na MD,RD.
@97tomi no donedávna to bolo naopak, ešte ked mi najstarší syn nastupoval do škôlky, tak sme na dedine mali deti z mesta, lebo tu dostali miesto a v meste nie. Roky nebrali deti pod 3 roky, to hej, ale Prekvapilo ma, ze je to odrazu o tom, ze nevedia, ci vôbec vezmu trojročného priamo z obce... Mame okolo 900 obyvateľov, sme 15 min od ke... Mne je syna ľúto aj po stránke rozvoja, on uz veľmi skolku potrebuje, rano, ked starší ostáva, tak sa pýta, prečo nemôže on ostat. Pracujem z domu a na živnosť, co znamená, ze normálne bez škôlky pracovať nemôžem, lebo to sa neda.
Inak nechcela som tu mat policku debatu, ale tento stav nemožno pripisovať len sucasnej vlade, lebo toto sa roky zhorsovalo. Este aj zakon o povinnej sk dochádzke 5+ bez adekvátnych opatrení a zväčšení kapacít pripravil ešte smer. Ale co súčasnej vlade teda vyčítam, je absencia podpory školstva, neschopnosť čerpať eurofondy a ze vzali peniaze samosprávam. U nas sa ma stavat skolka, všetko nachystané, a teraz samospráve vzali peniaze a eurofondy sa čerpať nedajú, takže sa len pozeráme, ako všetko zdrazieva
@venividivikinka na tahanovciach vam vezmu
@eeffka v ktorej, prosím? 🙏
Keby ste neboli na druhom konci,rada postrazim. xD A urcite by som davala prihlasky na viacere skolky. My na KVP... tiez kopec deti.. a davala som 4 prihlasky. Tu vsak vraj,ak dieta potrebuje do skplky (nvm ci poaledny rok alebo od 3r) sa riatitelia skolok stretnu a snazia najst miesto dietatu a zufalym rodicom ulahcit zivot. Ja si svoj stazujem a nechavam vsetky doma. :D
@sendy1977 áno, bolo pár rokov, kedy nastúpili slabšie ročníky a zároveň sa zdvihol poplatok za škôlku aj za stravu, neviem presne, či to bol rok, ktorý uvádzaš. Ale to bol stav ojedinelý, problém s nedostatkom miest v MŠ sa aj tu na MK rieši rok čo rok dlhé roky, ešte sa vystupňoval tým, že je predškolská povinná
https://www.modrykonik.sk/forum/mame-doma-skolkara-3-5-rokov/dieta-neprijali-do-skolky-2/
https://www.modrykonik.sk/forum/mame-doma-skolkara-3-5-rokov/dieta-neprijali-do-skolky/
https://www.modrykonik.sk/forum/mame-doma-skolkara-3-5-rokov/stvorrocne-dieta-nezobrali-do-skolky/
https://www.modrykonik.sk/forum/kam-s-detmi/nezobrali-nas-do-skolky-co-teraz/
https://www.modrykonik.sk/forum/mame-doma-skolkara-3-5-rokov/nezobrali-ho-do-skolky-co-mam-robit/
@venividivikinka volaj ba budapestiansku 1( tam patri aj viedenska) kolegovi vzali na juhoslovansku 2.5r a este mame havansku a cinsku a budapestiansku 3
@alenah31 “nevidim dovod aby bol”??? Matky, ktore su napriklad samozivotelky, dieta ma 1.9. Tri roky a uz ho nezoberu do skolky… lebo nemalo k 31.8. Dovrsene tri roky. co ako ma ona robit? V BA bezna situacia. 200 ziadosti na jednu skolku a betu 23-25 deti. Rodicia pracujuci napr? Vy by ste kamaratke strazili dieta pondelok az piatok? Zadarmo??? 5 dni v tyzdni od 7 do 16-17? Kks tieto nazory neempatickych matiek bez EQ nikdy nepochopim…
@edita88 ja som jedna s tych samoziviteliek, dieta som mala u opatrovatelky, od 1.5 roka syna som sla do prace, aby sme mali co potrebujeme, popritom som si robila VS, vecer este za prachy prekladala do nemciny....aby som mala na tu opatrovatelku, bol u nej 2 roky kym som dostala skolku. A predstav si, ze v dobe kedy sa popri praci RP nepoberal co az tak davno nebolo!! Tak si svoje frustracie niekam strc ty neempaticka mater bez EQ! To dieta som sa rozhodla mat ja, ja som sa on mala starat, zabezpecovat ho. Kazde dieta ma aj otca, ma pomahat....ten nas sa nestaral, platil vyzivne 30e. A dala som to. Mna nepoucuj, fnukaju hlavne tie co nechcu hladat riesenie. My - samozivitelky ich hladat musime a nie jedno, v zalohe musim mat aspon dalsie dve - keby nahodou! Na Slovensku name vysadu byt doma s dietatom do 3 rokov a stat ti to este plati. Skus si vyskakovat inde a ziadat nieco podobne.
@katulienkax co?
@venividivikinka žiadny príspevok neexistuje a ani nevidím dôvod aby bol. Všetko už bude vo Vašej réžii. Čiže sa buď budete striedať na smeny, bude pomáhať rodina, kamarátka, súkr. opatrovateľka alebo súkr. škôlka. Tento problém je tu už roky rokúce a asi ešte dlho bude - viac detí ako miest v predškolských zariadeniach. Mnohí už predom riešia tento problém - síce prihlášku podajú, ale už majú aj náhradné riešenie keby dieťa do škôlky predsa len nevzali.