Mám ísť zajtra na návštevu do Moldavy nad Bodvou ale vraj tam je rozšírená žltačka tak sa bojím ! Išli by ste?
nie
Tak čo ja viem, aj dodržiavajú hygienu a sú zdraví, tak podľa mňa nič nehrozí... Rozšírená je aj chrípka, dokonca po celom Slovensku, a dokonca sa oveľa ľahšie nakazíš, napríklad v takom obchode, predpokladám, že nesedíte od decembra doma. Ak tým dotyčným dôveruješ, že sú ok, čo sa hygieny a čistoty a zdravia týka, tak ja by som šla. (Žltačka sa prenáša telesnými tekutinami - pot, sliny, krv, moč,..., nie vzduchom)
Išla by som. Žltačku môžeš chytiť kdekoľvek a od kohokoľvek. Dbala by som trochu viac na hygienu rúk, ale kľudne by som na návštevu išla.
Zltacka je choroba spinavych ruk. Staci si umyvat ruky, nedostanes ju. A dostat ju mozes hocikde, staci sa chytit tycky v autobuse, ktoru pred tebou drzal niekto nakazena a potom sa ti virus dostane do ust, ak si ruky neumyjes.
@bilberryday Ach to až tak? Až sa bojim
@viestta ja si nemyslím ze stačí ak sa nakazena osoba chytí tyčky v autobuse. Žltačka typu A sa prenáša fekalno-oralnou cestou. Ta nakazena osoba by najskôr musela mať kontakt so svojou stolicou, následne si nedostatočne umyť ruky a potom sa chytiť tyčky v autobuse. Teda predpokladám ze sa bavíme o žltačke typu A.
@autorka, veľa dospelých ludi ma na túto chorobu protilátky, takže ak si chcete byť istá, stačí sa dat otestovať. Toto ale asi do zajtra nestihnete. Pokial sa chystate na navstevu k znamym a ti nie su nakazeni, obavy by som nemala. Ďalej by som sa vyvarovala verejným stravovacie zariadeniam, a tiež si pred každým jedlom umyla ruky.
Neni to tam ani prvý ani posledný krát čo je žltačka v osade,takže treba si dávať pozor na miesta ako tesco,pošta atď
@yvana74 občerstvenie bude a cintam budú zdravý všetci to ako mám vedieť? Budú tam aj inú ľudia
Idete do osady? Budete sa stretávať s ľudmi so slabými hygienickými návykmi? Plánujete cestovať verejnou dopravou? Používať verejné WC?
Stravovať sa v bufetoch, krčmách a podobne? To sú rizikovejšie záležitosti. Ale... koľko ľudí je momentálne nakazených? Aká je pravdepodobnosť že sa s nimi stretnete?
Hlavne sa nestrachujte, strach priťahuje choroby.
Čoho sa bojíte? Ste chorá, máte slabú imunitu, alebo niekto s kým tam idete?
Ak idete do "normálneho" bytu k piateľom, ktorí si unývajú ruky, vy si umývate ruky po záchode, keď prídete z vonka, pred jedlom... Je malá šanca že sa nakazíte. To sa môžete hocikedy hocikde. Môže do vás aj udrieť blesk. Alebo na vás padnúť balkón. To je riziko žitia. Nemá to žiaden prínos strachovať sa. Rozumné je dávať si pozor na seba, mať základné hygienické návyky, starať sa o svoje telo.
Problémy so žltačkou sú na východe dlhodobo a ľudia tam žijú. Možno by bolo vhodné porozprávať sa o tom s ľuďmi s ktorými sa plánujete stretnúť. Ako to oni vidia, veď tam žijú. Asi by neoragnizovali stretnutie keby tam reálne hrozila nákaza. Či hej? To už je aj otázka s kým sa idete stretnúť, či sú to rozumní ľudia. Či budete piť vodu z miestnej kaluže alebo z vodovodu.
@skjatqo ide o zabikacku
@yvana74 mne toto vysvetlovat nemusis, preto je zltacka choroba spinavych ruk. Ked nedodrziavaju hygienu jedna aj druha strana, tak je prenos mozny. Ked ju dodrzuje aspon jedna strana, tam sa riziko prenosu vyrazne znizuje. Preto nas ako deti ucili umyvat si ruky po pouziti zachoda a po prichode domov.
Nie