Ahojte. Mam priatela z HU a planujem sa stahovat do Komarna. Ako sa tam zije ? So slovencinou su v pohode ?
Momentalne aj tak chcem zmenu, a zmenit mesto pobytu,a na zaklade toho, ze ja som SK a on HU sme sa rozhodli pre toto mesto. Hladam si aj nejake kamosky , mozno na kavu
na pivo, posediet trochu, z okolia KN, LV,NZ. Budem rada za odpovede. PEKNY DEN 😊
@hnedovlaska1234 ved to, ja som tam bola parkrat, namestie pekne, vyzeralo to cisto, ludia ok. Akurat ze po madarsky a ja viem len zaklady. Momentalne som v KE a je to tam cim dalej tym horsie :/
@holdviola7 hej, akože máme to tu celkom pekné. Veď aj Klapkovo námestie aj nádvorie európy je pekné. Ľudia…no však v pohode sú. To,že po maďarsky vieš len základy je podľa mňa úplne jedno. Nejdeš bývať do maďarska, takže nie si povinná ovládať maďarčinu. A navyše je tu kopec takých ľudí,ktorí po maďarsky nevedia.
@hnedovlaska1234 dakujem 😊
Moj bratranec byva v Komárne a hovorí, ze tam skapal pes..
@trema inak áno, s týmto súhlasím. Ono keď je napríklad leto, alebo sa koná nejaký program, nejaká udalosť, napríklad Jarmok alebo Komárňanské dni (také najznámejšie) alebo ešte Vínne Korzo tak vtedy sú ľudia vonku, lebo vtedy sa niečo deje. Ale inak inokedy naozaj akoby skapal pes. Mám pocit,že keď sa počasie troška ochladí a prázdniny a leto sa skončí, akoby už nikto nevychádzal ani von, už sa nikto veľmi neprechádza po námestí, nikto veľmi nevysedáva v kaviarniach/reštauráciách atď. Škoda je to.
@holdviola7 pokiaľ ideš z Košíc a si zvyknutá na veľké mesto v Komárne umres od nudy. Za mňa mesto milé, sem tam sa tam ideme najesť cestou do Maďarska, na jarmok a tie slavnosti ideme, ale žiť by som tam nevedela a dosť tam prevlada maďarčina u domácich co som si všimla
My sme byvali x rokov v Bratislave, teraz v Komarne. Samozrejme ze sa neda porovbat s inymi vacsimi mestami. S detmi vidim iba same vyhody. Minimalne zapchy, prirodu mas blizko, je tu vela ihrisk. To ze nie su tu nakupne centra, mi to nechyba, aj tak uz vacsina ludi si objedna cez net, alebo ked tak, mame tu blizko Gyor, ani BA aniBudapest nie je tak daleko.
Ja sama som madarka, ale podla mna 99,9% vedia po slovensky, len mozno niektori sa hanbia rozpravat lebo predsa ked nepouzivas jazyk kazdodenne, nevies sa vyjadrovat tak ako v materinskom jazyku.
@andrea9991 dakujem 😊
@holdviola7
@andrea9991inak mne sa tam pacilo, boli sme pozriet aj Vah, prirodu trochu
@lakebabe ja nie som ani z KE. Len tam zijem 6.rokov v podnajme a uz ma to nebavi. Ceny vysoke, spina, vsade neprisposobivi obcania. Takze preto mi to mozno aj vyhovuje, zmena.
@holdviola7 vyskúšaj uvidíš my sme sa už toľko krát sťahovali hore dolu po slovensku, že nikdy nevieš kde sa ti zapáči. Co sa paci jednému nemusí sa druhému. A určite ocenis klimatické podnebie, že na juhu je teplejšie
@lakebabe dakujem 😊
@holdviola7
zalezi asi aj ci sa stahujes uz na stalo alebo idete zatial do najmu,
dalej ci to je priamo Komarno, alebo nejaka dedina blizko Komarna,
lebo tie dediny co su okolo v prevahe po madarsky hovoriace to moze byt pre teba az kulturny sok, to vidis hned na prvy pohlad ina architektura (nemyslim teraz to namestie), sem tam madarsky hovoriaci Romovia,... ceny nehnutelnosti su tam male,
a na to ze 99% vie po slovensky by som sa nespoliehala, moja mamina sa takto prestahovala a nikdy si tam nezvykla, bol to pre mojich rodicov dovod rozvodu, ale to ti hovorim len osobnu skusenost pre teba to moze byt super
Komarno je fajn, ak nevies po madarsky nie je to problem v beznom zivote. Co sa tyka prace moze to byt problem. Chvilu som si to vyskusala a 85% casu som bola cudzinec vo vlastnej krajine (nevedia sa vyjadrovat a nerozumeju pokial nerozpravas uplne spisovne - sarkazmus a dvojzmysel velakrat nepochopia, pretoze v hlave prekladaju z HU do SK, aj ked rozpravaju po Sk niekedy nepochopis - rozumies Slovam ale zmysel to davat nemusi- nie v KN ale blizko). Pre mna super lokalita na dovolenku a relax (aj nie Sk cast rodiny si chvali) ale kvoli reci nie na zitie nie na trvalo (my sme pomixovana rodina a maly hovori dvoma jazykmi okrem SK)
@bubuska roky som bola v Za a potom Ba. Teraz sme na striedačku NR, kúsok od Nz , tam sme len cez leto a v zime sme na striedačku Za a Nr. Takže stabilné nie sme nikde, ale nám to takto vyhovuje. Ale juh sk mame radi určite najviac, preto sme sa tu sťahovali a stavali dom kvôli teplu a klíme. A zistili sme, že velke mestá ako BA uz nie sú pre mňa.
@b_a_m_b_i ahoj, bolo by to priamo Komarno, kulturny sok uz som zazila, ale aj vedeli po slovensky nastastie :D
@b_a_m_b_i a otec bol z Komarna?
My máme v Komárne rodinu a chodíme k ním pomerne často, bývajú tam v byte a majú aj taký starší dom na dedine, kde majú aj záhradu. Mali blízko aj škôlku, vedia aj slovensky aj maďarsky. Je to tam všetko tak viac maďarské, aj deti sa volajú Zolika a Aniko, ale mne sa páči, že majú trochu iné povahové črty, sú takí nápomocnejší a ani nie sú závistliví. Oni sú obaja maďars.národnosti, ale vedia dobre aj slovensky.
@holdviola7 ano
Som z východu, rodina z KE, Kráľovsky Chlmec,...žijeme v Komárne 9rokov, nevrátili by sme ani za nič, vyhovuje nám, jedine nákupné centrum tu chýba aspoň také ako v Nových Zámkoch,..
@niiikaaa ahoooj super, dakujem za reakciu 🙂 mozdm ti napisat ?
@holdviola7 ano kľudne
@holdviola7 včera som si na teba spomenula, boli sme pol dna v Komárne , bola som tam naposledy na jeseň a bola som prekvapená ako tam bolo živo. Všade milión ľudí, plne restiky, bary dost to tam žilo oproti minulému roku
@lakebabe aka si zlata 😊
@holdviola7 žije to cez leto a počas akcií, inak nie. Záleží od toho,o čo máš záujem. Ak budeš pracovať, tak bude stačiť aj to málo. Ja som tu 26 rokov a na niektoré veci som si nezvykla. Veľmi záleží v akej lokalite budeš bývať. My sme na dobrom mieste, všetko máme blízko. S tým som spokojná.
@mmacca ahoj, prosim ta, v akej si lokalite ?
@holdviola7 my sme z kosic ale môj muž robí v Maďarsku takze bývanie má v komarome, v Komárne sme dosť často, so slovenčinou sa vykecas i keď niekedy mám pocit že nerozumejú všetko. Hlavne sa príprav na veeeela komárov :D
@holdviola7 ahoj, ja žijem od narodenia v Komárne😄 myslím,že sa tu žije v pohode. Neviem,čo také konkrétnejšie by ťa zaujímalo. Áno, so slovenčinou sú tu ľudia v pohode aj keď osobne si myslím,že je to tu veľmi pomaďarčené. Častokrát mám pocit,že ľudia si automaticky myslia,že keď si z Komárna tak hneď vieš maďarsky. Ja napríklad po maďarsky viem ale nie do takej miery,že by som všetko rozumela a všade kam idem rozprávam výhradne po slovensky (predsa sme na slovensku). Nebudem ti klamať ale občas sa tu cítim ako slovenská menšina😅