Aký rozmer vaničky je najvhodnejší pre májové bábätko?

Zodpovedané
18. feb 2025

Ahoj,

poprosím o radu ohľadom výberu kočíka dvojkombinácie pre májové dieťatko. Hľadáme kočík do mesta, prípadne aj do ľahšieho terénu. Sme vysokí 173 a 185 cm.

Aký vnútorný rozmer vaničky/matraca je vhodný?

Je bezpečnejšie mať isofix?

Uvažujeme o kočíku:

Prípadne hľadáme kočík do cca 770 €, ale aj s kúpou vajíčka, isofixu, nánožníka a príslušenstva. Trojkombináciu nechceme. Pozerala som aj poradňu a Kočíkopédiu.

Ďakujem.

Ahoj,

predpokladá sa, že hlboká vanička sa používa kratšie časové obdobie. Teda od narodenia do dosiahnutia maximálnej povolenej nosnosti. Tá je pri väčšine vaničiek 9 kg. Väčšina detí túto váhu dosahuje medzi 6. až 9. mesiacom, niektoré neskôr. Niektoré deti zasa presiahnu vaničku svojou výškou, čo môže byť aj Váš prípad. Predpokladom vyšších rodičov je vyššie dieťaťko.

Druhá vec je pohybová zručnosť alebo vyspelosť dieťaťa, ktorá je skutočne individuálna. Niektoré deti, ktoré sa už naučili sedieť sa jednoducho chcú pozerať na svet okolo seba. Jednoducho povedané, stratia chuť byť v hlbokej vaničke. Vtedy nastáva čas, keď ich mamičky začnú dávať do športového sedadla. Každé dieťa je individualista. A som toho názoru, že každá mamička vie, čo jej dieťa práve potrebuje.

Ak počítam správne, tak dieťa narodené v máji už nemusí nasledujúcu zimu stráviť vo vaničke, pretože bude mať cca 8 - 9 mesiacov. Preto by som sa nezameriavala na príliš veľkú vaničku. No určite by som sa zamerala na jej kvalitné odvetranie, pretože v nej bude tráviť prvé mesiace v teplom letnom období.

Kočíky, ktoré si si vybrala sú veľmi dobré. Tvoj výber je skutočne brilantný. Obidva modely kočíkov majú veľmi kvalitné odvetranie na vaničkách. Či už je to kočík Zopa Move Cross 3 alebo Muuvo Quick 4.0. Obidva hlboké vaničky majú dostatok ventilačných okien, ktoré zabezpečujú kvalitnú cirkuláciu vzduchu.

Ich športové sedadlá tiež patria na trhu k tým priestrannejším, takže vydržia dieťaťu na veľmi dlhý čas. Respektíve, kým mamička nezatúži po ľahšom a kompaktnejšom športovom kočíku.

Podobnými modelmi, ktoré majú priestannejšie nadstavby a sú určené pre vyšších rodičov sú: Carrello Omega Plus, Carrello Omega alebo Hauck Walk N Care Air.

Držím Ti palce. Keby si mala akúkoľvek ďalšiu otázku, tak mi neváhaj znova napísať (s pripomenutím sa) do poradne. A nezabudni odoberať Kočíkovú poradňu a Kočíkopédiu. Neprídeš tak o žiadne novinky a inšpirácie zo sveta kočíkov.

Prajem Ti krásny deň a príjemné kočíkovanie!
Vaša Ľudka
@lulu_originally