Skúsenosti so štúdiom učiteľstva predmetov slovenský jazyk-história

mukel
6. máj 2020

Ahojte.

Študoval som učiteľstvo Mat-inf, ale nebavilo ma to a zdalo sa mi to málo do hĺbky, tak som štúdium zanechal. Chcel by som však študovať učiteľstvo, ale vybrať si iné predmety.

Začala ma baviť história, knihy milujem. Len si neviem vybrať druhý predmet. Pôvodne som si myslel, že si k histórii vyberiem filozofiu. Ale po prečítaní viacerých kníh z tej oblasti som si uvedomil, že ma čítanie na túto tému nudí, proste to nie je pre mňa.

Zvažoval som štúdium Slovenského jazyka a literatúry, ale... zaujíma ma, či sa počas štúdia na fakulte píšu slohy, alebo nie. Bol by som veľmi rád, ak by mi na toto niekto odpovedal, čo tento predmet študoval. Ak áno, nie som na to nadaný, hoci som mal maturitný sloh na 85%, čo bol najlepší výsledok zo štyroch tried. Takisto chcem vedieť, či nie je prekážkou, že som z maturity zo Slovenského jazyka mal 3. (Vytiahol som si dielo, ktoré som vôbec nečítal a keďže sa viac prihliadalo na literatúru, tak mi dali 3. Z matematiky a informatiky som zmaturoval na 1, ale štúdium týchto predmetov na vysokej škole ma nenapĺňal. ) Z ´Histórie som ani nematuroval. Maturoval som už skôr, mám 26 rokov a chcem vedieť, či môj vek nie je limitujúci pre štúdium na dennom štúdiu.

Dejepis ma baví a keďže rád čítam, tak čítam všetko historické. Nebaví ma od narodenia, tak som neuvažoval nad tým, žeby som si zvolil len štúdium Histórie. Aj keď by som to študoval, neviem či by som sa uplatnil ako historik a či by som nakoniec neskončil v školstve. Učiť ma baví. Ako študent MAT-INF som doučoval matematiku stredoškolákov a takisto žiakov na základnej škole a mal som úspech, preto by som pri učiteľstve rád zostal.

Uvažoval som aj nad kombináciou História- Estetika, ale tam kde chcem ísť sa táto kombinácia neotvára. Estetika by bola pekným doplnkom k histórii... teda, aspoň si myslím.

Budem rád, ak mi odpovedia učitelia, prípadne študujúci Slovenčiny, pripadne kombinácie SJL-DEJ. Ďakujem.

sorciera24
6. máj 2020

mam vyštudovanu SJL a poviem ti, je to náročné štúdium a musís byť na to prirpavený a naozaj musís milovať literatúru a tiež jazyk.
priprav sa, že za 1 semester musís prečítať v priemere cca. 50 diel, kt. ti treba ku skúške a sú naozaj podrobne overované, či si ich študent prečítal (žiadne obsahy, podrobné informácie z kníh), samozrejmosťou sú autori, dejiny, umelecké smery (teórie, prepájanie).
čo sa týka jazyka, okrem teda fakt podrobného štúdia jaz. rovín (morfológia, syntax, lexikológia, dialektoógia, fonetika a fonológia,....) píšeš diktáty, robíš seminárne práce (čo je ako sloh), klasické slohy nepíšeš (v zmysle ako na strednej), ale na cvičeniach štylistiku trénujete - ústne, písomne, píšu sa eseje a spomínané seminárne práce....
druhá predmet mám OBN (krásny tiež náročný),a le SJL bola podstatne náročnejšia....
toto je ale vyše 10 rokov dozadu, ako prebieha štúdium teraz neviem, ale malo by veľmi podobne...
vek rolu nehrá, len sa priprav, že učitelstvo je náročné (hoci sa to mnohým nezdá), musí ťa to baviť, ak to chces aj dobre robiť..... otvorenie očí ako to skutočne v školstve funguje prichádza až väčšinou v samotnej praxi (nie na VŠ;))

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
missviolet
6. máj 2020

@sorciera24 uplne suhlasim. Mam vystudovane editorstvo a vydavatelsku prax, cize katedry slovenskeho jazyka a literatury a studium prebiehalo presne takto (mam 27r). Je to zataz, na ktoru je potrebny byt pripraveny, neda sa tym studium preplavat...

marilin51
6. máj 2020

Súhlasím s prvou odpoveďou. Seminárnych prác bolo naozaj dosť. Niektoré knihy sú ťažšie zohnateľné a veľa materiálu na štúdium sme si museli zháňať sami, takže hodiny a hodiny presedené po knižniciach. Prvý semester bol ozaj asi najnáročnejší, veľa študentov to vtedy vzdalo.

mukel
autor
6. máj 2020

@sorciera24 Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. 🙂

@nikola1986 Myslel som si tiež, že ostanem študovať čistú matematiku, ale keď som si pozrel študijný plán, tak v štúdium matematiky bolo dosť predmetov z informatiky, čo by som asi nedal. :/

Viem, že na SJL treba veľa čítať, takisto som sa stretol s odpoveďou, že dievčatá, ktoré to študovali, čítali fakt všade, aby to postíhali. Rád čítam, tak to by mi problém nerobilo. Viem, že do dvojkombinácie by som si dal s určitosťou Históriu. Čo by bolo ale druhé, tak to neviem. Slovenčinou som si nie istý. :D Poraďte niečo... dik 🙂

sisa_s
6. máj 2020

No, zisti si podmienky danej fakulty, pedag.beru casto bez prijimacok, ale priemeruju znamky z maturity, kedze ty si mal zo sjl 3 a historiu vobec, tak neviem, ci je to realne

vamajka
6. máj 2020

@mukel syn studuje v Trnave SLJ a AJ prijaty bol bez prijimaciek len na zaklade znamok ale on mal same 1 aj zmaturoval na 1. Studovanie SJ je velmi narocne, diktaty uplny zabijak a viem. ze je nonstop v knihach hlavne teraz ked sa studuje z domu. Neviem ci nebude problem kedze si nematuroval z dejepisu. povodne chcel ist studovat AJ + historiu, preto maturoval z dejepisu. Zisti si pravidla prijimania na prislusnej fakulte. A kde by si chcel ist studovat?

mukel
autor
6. máj 2020

@sisa_s @vamajka Čo sa týka kombinácie, tak na UPJŠ (KE mám najbližšie) berú do úvahy priemer koncoročných vyvedčení a priemer maturity. A potom známky z maturity z profilujúcich predmetov. Prijimačky sú z histórie. (Škoda, že som to nezistil skôr, lebo tohto roku prijímačky pre koronavírus neboli. :D Ale ja to beriem tak, že nič sa nedeje náhodou.)
@vamajka Áno, to som počul a aj dievčatá vyššie to spomínali, že je to zabijak. Preto so slovenčinou váham. Ja som pôvodne mal v pláne študovať prírodovedné predmety. A aj som si preto volil maturitu z Matematiky a Informatiky , No po roku štúdia som zistil, že ma to vôbec nebaví a systém výuky matematiky(definícia-veta-dôkaz) ma odradil. Preto ešte uvažujem nad voľbou druhého predmetu do kombinácie...
Na prírodovedeckej fakulte by som mohol študovať akýkoľvek prírodovedecký predmet bez prijímačok, keďže mám maturitu z matematiky. Ale neviem si vybrať, pretože len v matematike ma bavila každá oblasť. Z ostatných prír. predmetov ma bavia len niektoré oblasti. Napríklad v biológii len genetika a molekulárna biológia a botanika a zoologia ma nebaví. (Aj keď v bakalárskom štúdiu sa sa študujú práve tieto oblasti. ) Tak neviem, no.
Možno by som skúsil aj tú biológiu, alebo čistú históriu, keď druhý predmet do kombinácie nenájdem.

vamajka
6. máj 2020

@mukel podla mna studovat len historiu nie je najmudrejsie riesenie, kedze na skolach maju povacsine 1 hodinu historie tyzdenne co je dost malo aby si mal uplatnenie a co takto AJ alebo NJ

ladybug138
6. máj 2020

Ahoj, ja som momentálne v prvom rocniku magisterskeho studia slovenciny a angličtiny, uecite necitam 50 diel za semester, tento semester nemam vobec ziadne knihy na citanie, obcas je to narocne, ale určite sa to sa zvladnut.. Slohy nepiseme ziadne, ja študujem externe, mam male dieta a v pohode, ja myslim, ze to uplne v pohode zvladnes

mukel
autor
6. máj 2020

@vamajka Veď to... bojím sa, že s čistou históriou sa ako historik neuplatním. Môj známy ju študoval a mal dosť problém si so všeobecnou históriou nájsť prácu. Tieto jazyky nie sú pre mňa. Na strednej ma vôbec nebavili. Rozmýšľal som aj nad štúdiom latinčiny, aj to preto, že sa nepovažuje za nutné vedieť čo len ceknúť. (Teda sa počíta s nulovou znalosťou latinčiny, nie je nutná.)
@ladybug138 Zvládnem to, aj keď som mal 3 z maturity? Počas štúdia som mal dvojky. Ty si išla študovať SJL preto, že si excelovala? Ja sa bojím toho, že štúdium nebudem zvládať preto, že to ten predmet nepatril medzi moje najsilnejšie stránky... Kde študuješ? Považuješ to za dobré rozhodnutie? Vybrala by si si štúdium slovenčiny znovu?

Spolužiačka maturovala z matematiky a ani som nevedel a vybrala si učiteľstvo slovenčiny a dejepisu. Teraz učí.

sorciera24
6. máj 2020

@ladybug138 vidim, že studium ide asi dole vodou, ziadne prijimacky, necitat diela na SJL? a ja sa čudujem, že akí slabí praktikanti mi chodia posledné 2 roky), fakt taka slabota, že ak oni by šli učiť, koniec....(bez urážky)....

mukel
autor
6. máj 2020

@sorciera24 Čo som čítal diskusie na nete, tak niektorí, čo študovali sa vyjadrovali, že čítali takmer všade... vo vlaku, na intráku, doma, len aby to stihli. Iní zas prečítali počas semestra jedno dielo. A skupinovo rozoberali na cviku ďalšie a mali z neho napísaný referát pre ostatných spolužiakov. Asi záleží od školy.
Ja som knihy na strednej čítal, lebo ma to bavilo a ako som spomenul, knihy milujem. No keď Išlo o básničky, niektorým som niekedy nerozumel. :D Nebude to problém, keď si vyberiem SJL? Nemám rád odfláknutú robotu a radšej si predmet nevyberiem, ak by som v ňom mal byť priemerný, alebo podpriemerný. Čakám na vaše komenty. :D

sorciera24
6. máj 2020

@mukel ved prave, ja som čítala všade, ešteže mi cesta vlakom trvala 3,5 hodiny tam a 3,5 nazad....tam som stihla prečítať najviac... možno na diaľkovou štúdiu je to iné (ale nechápem, prečo by malo byť? ked sa študuje rovnaký odbor)....neviem, no..
tak rozbor básní potrebuješ a poézie je tiež dosť...ale veľa záleží aj od profesorov, niektorí ťa dokážu nadchnúť a začne ťa baviť aj to, co ťa nebavilo a niektorí ti tak znechutia aj obľúbené veci....len sa premôcť, a zvládnuť to, ak ťa to baví.... niekedy môžeš makať naplno a kto chce, nechá ťa padnúť....nie je to o tom....dôležitý je tvoj cieľ a ja verím, že kto ho má a robí všetko pre to ho dosiahnuť, ho aj dosiahne....veľa šťastia v rozhodovaní prajem🙂 (to paltí vo všetkom, nielen pri štúdiu SJL:D)

mukel
autor
6. máj 2020

@sorciera24 My sme mali takú perfektnú profesorku, ktorá nás nadchla a vtedy som prečítal aj diela mimo zoznamu povinnej literatúry. :D Škoda, že nám len zastupovala, bol by som v SJL lepší. 🙂

Ďakujem, možno si SJL nakoniec kvôli strachu z náročnosti nevyberiem, veď uvidíme. 🙂

ladybug138
6. máj 2020

@sorciera24 prijmacky nie su preto, lebo o slovencinu je slaby zaujem uz niekolko rokov... My čítame, ale rozhodne nie 50 kníh za semester 🤦‍♀️ mame viac jazykovych predmetov...
@mukel ja chodim na Pedagogicku fakultu na UK v Bratislave, urcite si nemyslim, ze je to slaba skola, ucia nas odbornici, ako Kacala, Sliacky... Ja by som isla urcite znovu študovať a urcite znovu sem... To, ze je to teraz tak nastavene, ze necitame kvanta knih, neznamena, ze sme v niecom horsi.. No ja som bola premiantka zo slovenciny, myslim si, ze studium zvladnes, len sa budes musiet mozno viac ucit.

sorciera24
6. máj 2020

@ladybug138 napisala si, že tento semester nemáš žiadnu knihu na čítanie (pre mna je toto pri SJL nonsens), a ja ti neviem, ale ta uroveň ako som písala vyššie je badateľná (a môžu to spôsobovať aj tieto faktory), podľa mňa je rozdiel, či prídeš na hodinu literatúry a máš načítané dielo alebo nie.....(si teda osobne myslím)

tinka1507
6. máj 2020

@mukel ak ti mozem poradit, ostan pri matematike, pracu si najdes ovela ovela jednoduchsie (z vlastnej skusenosti). Historii sa mozes venovat aj vo svojom volnom case.

lenka3105
6. máj 2020

Ahoj, mám kombináciu SJ a dejepis. Tiež som si ich vybrala pre lásku k histórii a literatúre. Ale vtedy som sa nezamýšľala, či sa s tým aj zamestnám. Dejepisy sú jedno- , max. dvojhodinovky týždenne, na odborných školách sa učí málo. Preto naň školy nepotrebujú toľko učiteľov. A slovenčinárov je aspoň tu u nás dosť, ja som sa síce vždy zamestnala, ale viacerí riaditelia mi potvrdili, že záujemcov s touto kombináciou majú dostatok, aspoň v našom regióne. Pri SJ je ale výhoda, že sa učí všade a vo veľkom rozsahu, preto šanca, že niekto vypadne, je veľká. Ak by som si mala znova vybrať, volím k dejepisu jazyk, alebo v Tvojom prípade nejakú matiku alebo prírodné vedy. Matematika je super kvôli zamestnaniu sa, často vidím v inzerátoch voľné miesta.Toľko moja rada.

mukel
autor
7. máj 2020

@lenka3105 poraď nejaké publikácie o starovekom Grécku, Egypte. (prípadne nejaké web stránky o tom) 🙂 dik

marsella_22
7. máj 2020

Napadla mi náuka o spoločnosti ako druhý predmet.

alchemilkazltozelena
7. máj 2020

@sorciera24 ja som zacala studovat v roku 2006 moj vysnivany odbor slovina - nauka o spolocnosti v trnave... nadsenie mi vydrzalo 1 semester... bol to masaker, po 1.semestri som odisla... to by som nedala, bolo to tak narocne a tak vela a do hlbky, ze som jednoducho uznala ze aj ked tieto 2 predmety milujem, tadial cesta nevedie... takze klobuk dole a obdivujem vsetkych do jedneho, ktori uspesne zvladli tuto moju vysnivanu dvojkombinaciu 👏👏👏👍👍👍

mukel
autor
7. máj 2020

@marsella_22 Hej pre nosku je ekvivalentom štúdium filozofie, a po ňom môžeš učiť nosku. Ale keďže ja počas čítania ffických diel zaspávam, tak to by som asi nedal.

juliet86
7. máj 2020

@mukel akoze ja mam zo studia slovenciny na uk v BA traumu ta literatura ako taka je mensinova. ale to studium jazyka! morfologia syntax fonetika fonologia cyrilika. akoze... prislo mi to ako abstraktne nevyuzitelne koncepty :/ vzdala som to po semestri a pol. za mna slovencina nie. a zase si zober ze ano slovencinarov treba vela lebo ved maturitny predmet ale zas je na teba tlskm monitory ako dopadnu prijimacky atd atd. cize ja byt tebou tak historiu s niecim inym si dam.... skoda ze ta nebavi napr programovanie ;( to by si o pracu nemal nudzu a bol brutal v cashi

sorciera24
7. máj 2020

@mukel gro je sice na filozofii,a le vramci NOSky mas aj sociologiu, ekonomiu, pravo, politologiu....takze diela sa ti striedaju...rozhodne tych filozofickych nie ej tolko ako pri SJL, skôr fil. texty, vyňatky.... filozofia nie je uplny ekvivalent OBN (Aspon co sa studia tyka), odbor FILOZOFIA ma isto viac fil. diel, než odbor OBN

mukel
autor
7. máj 2020

@juliet86 Ano, programovanie a informatika ma nebavila. A nebudem to robit s nechuťou. Áno, história je na 100% tam. Len ten druhý predmet neviem. 🙂
@sorciera24 Nevyznám sa, takže sa v žiadnom prípade nehádam. Asi máš pravdu. Kebyže sa učila v KE estetika, tak by som si ju dal k histórii, ale neotvára sa, tak neviem, že čo vymyslím. :D Preto to píšem skôr, aby sme porozmýšľali viacerí. :P

sorciera24
7. máj 2020

@mukel v Prešove na filozofickej sa dá, aj dejepis-estetika, aj dejepis - sjl, dejepis - filozofia, dejepis - výchova k občianstvu: https://www.unipo.sk/public/media/23882/FF_mozn...

sorciera24
7. máj 2020

@mukel len s estetikou máš takemr nulové uplatnenie, lebo na ZŠ sa neučí a na SŠ je za celé štúdium 2 hodky umenie a kultúra (+niekde možno nejaký seminár)....čiže uvazok s tou kombinaciou nenaplníš

mukel
autor
9. máj 2020

Hej, estetiku si asi nezvolím, len neviem, čo to bude. Rozmýšľal som aj nad biológiou. Len, tam zas neviem, či by ma bavila.