Ahojte, pustili by ste 16 ročnú dcéru samu do Bratislavy? Musela by cestovať hodinu do Trnavy a tam prestúpiť na vlak do Bratislavy. Bolo by to prvýkrát, ešte tak necestovala. V Bratislave by sa musela presunúť ešte busom. Bojím sa ju pustiť. Prišla by v noci domov. Tvrdí mi, že jej spolužiaci cestujú kade tade po Slovensku.
Deti predtym cestovali same busmi, ked mali 12-13 a neboli ziadne mobily. Mama ma poslala na polku prazdnin k babke v 12tich 120km a dozvedela sa asi o tyzden, ze som tam a v poriadku. :D Co urobis v 18tich, ak pojde na VS. A ako vlastne funguju deti, co su na strednej v cudzom meste a na internate?
@viestta aj ona cestuje na internát. Ale hovorím o Bratislave, chce ísť sama. Keby išli aspoň dve nemám problém.
Na to su mobily. Napise cez whats up, cakam tu a tu, nastupujem do busu, vystupujem,... To ze sa nema bavit, ani ist nikam s cudzimi ludmi, nechodit v noci na osamotene miesta uz asi vie.
Môže mať 16, ale ak nevie cestovať (spýtať sa hocikoho kde nastúpiť), tak nie...ty si ju poznáš, či jej veríš, či to zvládne, stretávam mladých v Ba na stanici a pýtajú sa kde je zastávka, kde má kúpiť lístok, ako ho označiť, je to dobré aspoň sa naučia fungovať....horšie je tá cesta domov, prečo sa vracia v noci?? Skôr sa nedá vrátiť? Stanica v noci v Bratislave je už dosť strážená policajtmi, okolie stanice je veselé dosť aj cez deň, kopec bezdomovcov a kadejakých ľudí, nemôže si všímať a nedávať sa do dlhých rečí s niekým, hľadieť si toho že ide na vlak a nič iné neriešiť
Ja som mala 13, keď som sama cestovala do BA z KE. Došla som v poriadku až k pradedovi, normalne MHD po meste.
Keď dôjde na intrak, tak hádam bo BA dôjde tiež a aj naspäť. Keď tak ju choďte v noci vyzdvihnúť od rýchlika.
Alebo nech ide busom z Trnavy do Ba na Nivy, je to bezpečnejšie
Bratislava je Bronx? Mesto ako každé iné.
16 ročná slečna sa zorientuje s navigáciou a mapou v mobile 1000krat lepšie ako ty.
Ty si ju poznáš, ty musíš vedieť. Ja som 15ročná pravidelne cestovala sama na intrák do 130km vzdialeného mesta a bolo to s troma prestupmi, vlakom aj busom, podla toho, kade som sla. Ani prvu cestu som mnou nik nesiel, len mi to bolo vysvetlene. Kde som co nevedela, pytala som sa ludi na mieste. A to ani mobily neboli. Na druhej strane som zazila, ze sa 18rocna kocka rozplakala, ze nevie, ci trafi v BA na spravny bus. Tazko radit, nevieme, aka samostatna je tvoja dcera 🤷♀️. Ale dnes, ked vie ist podla GPS a vsetky info v telefone…a BA zase nie je New York.
Podľa mňa 16 ročná je dosť stará na 2 hodinovú cestu, ale ako vyššie napísala @marcellka32, tiez by som radšej volila Nivy, krásna, nová a pod dohľadom kamier/SBS autobusová stanica. Nejde jej priame spojenie autobusom od Vás a naspäť k Vám?
Ja som od 8rokov cestovala sama po Ba, (na klavir, na plavanie, za mamou do mesta..) ale bola som naucena a bola ina doba to je fakt. Myslim ze 16 rokov je uz dost, usta ma aby sa pripadne opytala a teraz si aj cez mobil vie naplanovat cestu a ukaze jej kolko a kde bude cakat na aky spoj atd.
@marcellka32 Mam aj 13 ročnú, keby išla s nou tak nemám problém. Presne pre toto ako píšeš. Nemá problém sa opýtať, zorientovať. Staršia je taka, že ma problém komunikovať s cudzími ľuďmi. Priamy spoj nemá. A chodiť sama po Bratislave do noci....
A načo chce vlastne ísť do tej Bratislavy?
Na Trnavu chodia rychliky každé dve hodiny. Keď pôjde s tým po šiestej, tak je za vidna doma
Dcera (15) uz rok chodi za priatelom do BA. Predtym bola totalne ustrachana, ale ono fakt laska hory a dceru zo ZH do BA prenasa.🙂
Aj komunikovat sa vdaka tomu naucila. Minule jej telefon v buse nadobro odisiel, vynasla sa. Miestenku si vie kupit... Toto je ta skola zivota, doma na zadku sa nic nenauci.
@viestta práveže tam chce byť o 17.00. Mala sa tam dostaviť za nejakými ľuďmi, čo boli spolu na tábore. No nič, vzdala to. Volá ju kamoška do kina. 😄. Síce tiež príde večer, ale nie je to Bratislava.
Ja som tento rok poslala deti (13,15) same za babkou/svokrou vlakom. V BA som ich nalozila, v LM mali prestupit na bus. Vlak trochu meskal, cakali by hodinu na bus, tak isli taxikom. A bezne chodia po BA same, s kamaratmi, po meste, do nakupnych centier
A este jedna vec, nenakaz ju svojim strachom. Povedz jej, ze jej veris, ze to zvladne a ze keby nieco, nech sa pokojne ozve, vsetko vyriesite.
@mandzula tak ja ju zase púšťam, to nieje ze by sedela doma. Aj včera bola v Trenčíne, išla s prestupom a prišla večer. Ale boli aspoň dve. Ja osobne mam odpor voči Bratislave,mozno pre to mam aj strach ju pustiť.
@dadis tak iné je, keď tam bývaš a sú zvyknuté. My bývame 150 km od Bratislavy na dedine.
@autor tak ju nenakaz svojim odporom, nech si sama urobi nazor. Ja tam moju pustam pravidelne, pobehaju s frajerom mesto, samozrejme, ze sa nemocu po kadejakych zakutiach. Sme cca 180 km od BA, byvame na periferii dediny s 10 domami, takze to nie je kriterium. Ja som velmi rada, ze ma aj taketo skusenosti, viem, ze jej to moze v zivote len pomoct.
Strach z BA, to je nejaká nova psychiatrická diagnoza? Či čo?
@autorka pred 2 tyzdnami by som ti napisala, co riesis sak v pohode... ale akurat pred 2t moj syn 16r siel prvykrat opacne, z BA do ineho mesta, v BA je ako doma, byvame v dedine, dochadza vlakom denne, po BA uplne v pohode. A mal sa vratit poslednym vlakom a on o 23:00 omylom nastupil na vlak uplne opacnym smerom 🙈 (ten jeho mu asi tesne usiel)...takze sme s muzom nasadli do auta a vratili sa okolo 2 v noci 😁. Stat sa moze vsetko, treba s tym pocitat. Ale neberiem to tragicky, znova ide na nejaky koncert, stredne slovensko, tak uvidime ako to dopadne 😀
@pribinak to nieje strach, to je odpor.
Aj niečim podmienený?
16 ročná si zvládne kúpiť lístok, pozrieť trasu aj prestup ak by zmeškala má mobil pozrie si cez net aký ďalší spoj jej ide. Nevidím v tom žiadny problém okrem toho príchodu v noci. Ak nie je zvyknutá nech ide za svetla aby videla kde asi je a nezabudla vystúpiť.
Takmer všetci ľudia s takýmto odporom k BA, ktorých som stretla osobne 1. v BA nikdy neboli 2. boli max. na hlavnej železničnej stanici alebo kedysi na Nivách 3. strávili tu nejaký nevyhnutný krátky čas kvôli práci alebo niečo podobné
Ale šak OK, ja tak neznášam Jasnú 😂😂😂
16 ročne deti bežne cestujú na internáty cez pol republiky, bezne cestujú s partiou na vylety. Kedy ma byt samostatná?