Mamicky prosim poradte,chystame sa na nasu prvu turu 🙂. Deti maju 8 a 11. Ja nechcem nic nebezpecne,oni chcu rebriky,vodopady... Kedze ideme prvy krat,neviem co zvladnu... poradte prosim nejaku trasu... Pozerala som Dedinky – Zejmarská roklina - Geravy... naspat neviem...🤭
Krásna a pohodova tura je aj od Dobšinskej ľadovej na Dedinky caz Stratensky kanon.
Stratensky kanon je pekny, ale asfaltka a kratky. My sme si ho spojili s Havranou skalou. Ale rebriky su rebriky ...
@aalt dakujem,tak skusime tuto trasu 🙂. Budu pekne vyznacene cesticky,budeme vediet ktorou cestou sa vybrat,vsak?
SR12 Tiesňavou Zejmarská roklina na Čertovu hlavu (Dedinky - Biele Vody - Zejmarská roklina - Geravy - Predný Hýľ - Čertova hlava - Chotárna dolka - Biele Vody - Dedinky)
Toto som nasla...
Vsetko to su dobre znacene turisticke chodniky. My sme parkovali na Bielych vodach (parkuje sa mi tam lepsie ako na Dedinkach).
Modra znacka Zejmarska roklina Biele vody - Geravy (je to iba jednosmerna trasa, ako vsetky rokliny v raji).
Zelena znacka Geravy - Dedinky (je to tam trosku "matuce", lebo sa od bufetu vlastne trosku vratis naspat do lesa odkial sa prislo z rokliny, ale znacene je to dobre, len vela turistov si mysli, ze potom pojde niekam dalej) - my sme teda chodili "opacne ako pises" nie cez Predny a Zadny Hyl ale rovno na Geravy.
Nakoniec cervena znacka Dedinky naspat na Biele vody. To uz bola iba taka presuvacia trasa k autu.
https://mapaslovenskyraj.sk/sk/mapa/turisticka/...
Tento rok som to nesiel, ale naposledy minuly rok. Chcu tam obnovit aj sedackovu lanovku, uz je vraj aj spravena, ale zatial nebola spustena. Zial vraj iba jednosedackova, takze neviem ako s malymi detmi by som to ...
Aj ja sa bojim vysok,tak som zvedava 🙃 Ak sa drzim niecoho,tak je to dobre (dufam).
To viem,ze na Tomasovsky vyhlad nikdy nepojdem 😁
@zalka
@leilac ano, robili sme si ine trasy.Prave ten Tomasovsky bol prijemny cez les a na kraj Tomasovskeho som nesla🙂my sne chceli tie rebriky aj domaca kde sme byvali mi radila, ze chodia myslim na Suchu belu?aj male deti, ale bol to prvy rok pandemie a ludia stali v rade pred rebrikmi...mozno to je bezne tak neviem..Ja by som aj isla, ale ludia isli jeden za druhym a ten pocit, ze niekde spanikarim a budem sa chciet vratit a nemozem bol pre mna hrozny.Pozrite si aj Palcmansku mašu
@leilac ale no vieš koľkí na tomašáku sa chceli pozrieť dole, ľahli na zem a priplazili sa na okraj. Nie raz som tak videla, mne to príde normálnejšie ako odvážlivcov čo sa pomaly rozbehnú na kraj.
@luccija no tak suchú belú aj teraz chodí kopec turistov. Tam treba ráno skoro ísť. Naši hostia si privstali aby mali volnejšiu cestu ale sú tiež spokojný z prostredia a túr čo absolvujú. A každá roklina sa nedá vrátiť, sú to jednosmerky. Takže len pracovať s tými pocitmi a na rebríkoch nepozerať dole, neboj mnoho ludí s tým má problém rebríky ( aj ja, lepšie je nepozerať dole a šlapať si svoje do hora ) . Na tomašák sa dá tromi cestami prísť, tá lesom je najkrajšia. Najrýchlejšia z dediny, a po lúke je taký priemer 🙂
@zalka my sme byvali v Smizanoch a domaca mi rozpravala, ze pred par rokmi nejaka turistka fotila z Tomasovskeho vyhladu a stale sa priblizovala, az spadla a zabila sa.My sme tam sedeli na takych pnikoch uz to ma ominalo teplo viem, ze by som tie rebriky nedala ja pretrpim aj lanovky.Ja mam rada pevno pod nohami🙂ale prave tam boli skialpinisti a aj tych som sa zlakla stena a zrazu kotva a hlava vystrcena z rokliny obdivujem ich.Aj ferrata Skalka ani za nic ja a adrenalin nemame sa radi.
@zalka ja som si pozerala na webe obrazky hovorim ved, ked povedala, ze 5 r deti to zvladnu nedam sa zahanbit, ale veru nie.A nedaj Boh by to bolo mokre cez vodu.Ale lutujem, ze som nedala prielom Hornadu.Odkedy som bola tehotna a prislo mi uzko v lanovke mam neopodstatneny strach.Snad to raz prekonam, ale kraj krasny carovny viac sa mi pacilo ako v Tatrach
@luccija áno bola to turistka z polska, ako stavajú sa nehody a nešťastia. Aj tuším z jari našli nejaké ludské pozostatky pod tomašovským výhľadom.
A na Tomašáku je také miesto, kde sa dajú robiť fotky také akože nebezpečné, ale tam je pevná pôda pod nohami len o skalu vyššie sa človek akože chytí, a z vrchu fotené vyzerá že človek visí nad . Pekné fotky tam vznikajú tak viac v pravo tie skaly čo sú tak vyššie ...
A hej lezci vedia prekvapiť. 🙂
Ahojte 🙂 Tak nasa 1.tura presla super. Fakt odporucam kazdemu. Isli sme Dedinky-Zejmarska roklina-Geravy a naspat Dedinky. Pre zaciatocnikov tato trasa,podla mna uplne staci 😄. Pohli sme sa z Dedinky, lebo sme este chceli na vodny bicykel,ale mne a manzelovi tato trasa uplne stacila,tak asi nabuduce 😄.
Dakujem za pomoc kazdemu a uz sa tesime na nasu dalsiu turu 😊
@zalka ako hodnotíš prielom Hornádu? nie je to nebezpečné? deti 9 a 12. radi by sme to videli ale keď pozerám niektoré videa tak mam celkom obavu
@gabriellka v pohode aj mladšie...to dáte
My chodime takmer kazdy rok okruh. Biele vody - Zejmarska - Geravy - Dedinky (tam vodny bicykel) - Biele vody. To zvladli moje baby v cca 4-5 rokoch. Dal som im bicyklovu prilbu, pevne topanky a a v pohode to dali. Na Geravach su (boli) zvieratka, trampolina, bufet. Zejmarska je urcite "najlahsia" roklina, takze na rozbeh odporucam.
Slovensky raj je moja srdcovka, mam ho prejdeny cely. Raz, este bez deti aj s manzelkou, doteraz to predychava 😉