Ahojte. Ak by sme mali zaujem navstivit Osviencim po 16 hod ked je vstup zdarma, je mozne dostat sluchadla s hovorenym textom, alebo nie ? Sprievodca je volny iba v polskom jazyku.
A este, kontrokuj si pocas dna priebezne ci nieco nie je volne, oni stale hodia par listkov na predaj aj ked napr. vcera ziadne na ten datum neboli.
A nezabudni na blok so slovenskou expozíciou. Raz, keď sme boli so študentmi, ho sprievodca normálne chcel obísť, vraj sme špeciálne nežiadali! Logika, slovenská škola, sprievodca v slovenčine a nechceli by sme to vidieť, ach jaj. Nevyšlo mu to 😀.
@autorka Lístky som objednaval cez net a ak boli určité jazyky vypredané, tak priebezne dopĺňali nové časy vo vypredaných dátumoch. Treba to priebežne kontrolovať.
Viem, že ma celkom zaskočila cena. Muzeum je vlastne zadarmo, ale prehliadka vo veľkej skupine so sprievodcom stojí cca 25€ na osobu čo je pre väčšiu rodinu zaberačka. Ale bez sprievodcu to veľký zmysel nemá. 😉
@ivana11155 to som vobec nevedela, ze vyklad so sluchadlami je aj v slovenskom jazyku. Prosim ta, vies mi napisat aky je to listok na ich oficialnej stranke ?
Cez net kupujes, vyberies jazyk, maju aspon 10jazykov v ponuke, ano cez oficialnu stranku, aj cas si vyberas. A ako pise hore fido, cena je dost ale rozhodne sa to oplati zaplatit.
Ja som bola v Osviencime dva krat - raz davno sama v zime, bez sprievodcu...citali sme si tabule,popisky, dostali sme take papiere a podla nich sme sa orientovali ( asi 20 rokov dozadu).
Tento rok som bola so skolou ako pedagogicky dozor- sluchadla a "slovensky" sprievodca, pani hovorila lamanou cesko-slovencinou, hnali nas tam ze polku expozicie sme uplne obisli, skupina za nami nam slapala na paty.... Vsade plno ludi, pocula som viac z vykladu polskej skupiny za mnou (kedze ako ucka som sla posledna,aby sa mi tam niekto nestratil).
Sprievodkyna vravela,ze ich je tam spolu vyse 300 v sezone,z toho ale len 3-4 su na slovensky vyklad.
Za mna teda urcite viac som z toho mala ako samostatny turista,ale tak zase ako dejepisarka mam asi hlbsie vstupne znalosti.😉
No a ta prva navsteva bola v januari, v asi minus 16 stupnoch celzia - mne bolo zima v paperke,ked si predstavim,ze tam oni boli bosi a v jednej koseli...no malo to ovela silnejsi emocionalny naboj nez v tych zastupoch osluchatkovanych skupin v lete.
Tolko moje osobne dve skusenosti.
V prvom rade ide o silný emotívny zážitok /neodporúča sa deťom do 14r./ My sme na vstupenky čakali v rade cca 1,5 hod. Pri kúpe musíte predložiť občiansky preukaz. Ten vám skontrolujú ešte raz pred prehliadkou. Prehliadky v CZ a SK jazyku su len v júli a auguste 2x do dňa. Dostali sme červeno bielu nálepku, ktorú si umiestnite na viditeľné miesto na odeve. Obsahuje skratku krajiny, my sme mali CZ a čas prehliadky. Na samotnú prehliadku sme čakali zas asi hodinu, ktorú sme strávili obedom v blízkej reštaurácii. Pred vstupom vás skontrolujú ako na letisku. Dostanete slúchadlá, skontrolujte si, či fungujú. Najskôr absolvujete prehliadku Auschwitz I. v Osvienčime. Následne vás bus /chodí každých 10 min. tam aj späť zdarma/ zavezie so Auschwitz II. v Brezinke, vzdialenej asi 3 km. Auschwitz III. nemci zlikvidovali, čiže neexistuje. Odporúčam oba tábory.
Ja odporucam zaplatit so sluchadlami a slovensky jazyk. Vela vela sa dozviete, vyklad je prisposobeny tomu co sa dialo na SK. Sprievodci su ludia ktorych tieto dejiny aj bavia, ziadny studenti s naucenymi textami. Poliaci fakt fakt velmi prekvapili v tomto. Ked pojdete len na volno, iba sa poprechadzate, ale nic nevies.