Ak ma niekto skusenost, poradite, prosim? Mam na prazdninach 4 deti vratane mojich a chcem ist s nimi autom na vylet. Vsetci maju menej ako 12 rokov, najstarsia ma 11. To znamena, ze ani jeden z nich nemoze cestovat na prednom sedadle, lebo nesplna ani vek ani vysku. Ked ale vzadu nemam miesto, je mozne, aby ta najstarsia bola vpredu na podsedaku? Alebo nemam spekulovat a ist radsej vlakom? Nemozem sa k tejto info nikde dopatrat. Dakujem za rady.
vpredu na podsedaku moze cestovat aj mimozemstan .. hlavne priputany a s PODSEDAKOM 🙂
@jaja1979 ak nemas pri prednom sedadle airbag, alebo ak sa da vypnut, moze na prednom sedadle sediet dieta v sedacke (alebo aspon podsedaku), pokial viem...
pozri napr. http://drahovsky.blog.sme.sk/c/157610/Sedenie-d...
baby, radíte hlúposti....
Na prednom sedadle môže sedieť aj dieťa, ktoré nemá jedenásť rokov, musí byť však v autosedačke.
Ak je to dieťatko vo vajíčku, v protismere jazdy, musí byť vypnutý airbag.
Ak sedí v smere jazdy, airbag musí byť zapnutý a sedadlo posunúť čo najviac dozadu.....
moj syncek sedi spredu v autosedacke 🙂
Jediny zakon ktory momentalne je, je ten, ze clovek do 150 cm musi v aute pouzivat schvalene zadrziavacie zariadenie (ona to dokonca nemusi byt ani autosedacka, moze to byt aj podsedak, ak dieta/clovek splna vysku a vahu pre podsedak, ale samoska to urcite neodporucam) - je uplne jedno na ktorom sedadle, ako je stary a ako je tazky.
Cize napriklad aj vodic, ktory nedosahuje 150 cm (alebo hocijaky dospely clovek v aute) by mal mat podsedak.
Samozrejme v pripade vajca treba mat vypnuty airbag, v pripade sedacky v smere jazdy na prednom sedadle ma byt airbag zapnuty a sedadlo posunute dozadu.
@jaja1979 a kolko cm ma ta 11 rocna? to nema este 150cm? ak nie, tak potom radsej neriskovat a neist autom s tolkymi detmi nikam.