Ahojte. Potrebujem troška pomôcť. Dochádzajú mi nápady na výlety. Strašne radi chodievame pozerať hrady, zámky, zrúcaniny alebo historické múzeá. Dajte mi prosím tip, kam sa ešte máme ísť pozrieť. Poprosím ale o vlastnú skúsenosť, čo sa vám páčilo.
Navštívili sme :
Betliar, Bojnice, Bratislavský hrad, Čachtice, Červený Kameň, Devín, Krásna Hôrka, Modrý Kameň, Oravský hrad, Smolenice, Spišský hrad, Trenčiansky hrad, Zvolenský zámok
Ďakujeeeeeeem
ostrý kamen, branč, korlátka, dobrá voda - tu je aj starý zaujimavý + zidovský cintorín, tematín, pajštún, vsetko sú zrúcaniny, výstup na na zvládne aj dieťa nasi to zvládli vo veku + - 5 rokov/, pekny je stary hrad B. Stiavnica, banské muzeum stiavnica - mozes "sfarat" do podzemia, kremnicky hrad -kostol,je tu aj pekne múzeum, antol, v Ba je historricke muzeum dopravy, nedaleko dechtíc je stara zrúcanina klástora katarínka, mohyla Bradlo, vsetko sme absolvovali s detmi a ovela viac len si neviem spomenut, lebo mi stale niekde chodime 😀
Odporúčam Banskú Štiavnicu...banské múzeum (pre deti zážitok,boli sme priamo v podzemí),historické mesto,kostolíky,Sitno,drevený pohyblivý betlehem,jazerá...určite je to výlet na celý deň😊.
Ja odporúčam vychylovku,je tam historická železnica a skanzen, je tam krásne vláčik má okružnú trasu 🙂
nám sa páčil okrem toho čo je tu popísane aj Spišský hrad aj Oravský hrad a a tiež odporúčam Štiavnicu, my sme tam strávili predĺžený víkend a okrem toho čo písala iwuskaaa, dá sa ísť odtiaľ aj do kaštiela Sv. Anton 🙂
Budatinksy zamok pri Ziline ma krasnu velku zahradu, vnutri je vystava o drotaroch a drotarstve.
Strecno je tiez super, je odtial pekny vyhlad. Mna fascinovalo najma to, ze ho znovupostavili, zo studne vyberali po jednom skaly-tehly a stavali ho. Ako dieta som vzdy videla iba tu stavbu, ked sme chodili okolo, tak to bolo pre mna o to fascinujcejsie to navstivit. Kaplnka je plne zrekonstruovana, ostatne je akoby polozrucanina.
@gurybka ak chcete na jeden zatah viac hradov, tak odporucam napr. sklabinsky hrad a blatnicky hrad. Oboje su mensie, zrucaniny. Sklabinsky opravuju teraz taki fanatici, tak sa tam plati nejake symbolicke vstupne, ale pozeras si sama (mozes tusim aj s doprovodom). Okolo je aj krasny vyhlad. Potom par dedin odtial je Blatnica, odtial ides kusok gaderskou dolinou, vybehnes na maly kopcek na hrad. To je uz len obycajna zrucanina, bez vstupneho. Este mozete v tej lokalite skusit Zniev, ale to je na kopci - z dediny 500m prevysenie, asi 1-1,5h cesty hore pre dospelaka, deti to zvladnu tak od 4 rokov, ale trva im to samozrejme dlhsie. Z hradu vsak uz zostali len zbytky asi 3 miestnosti, takze to nie je moc vylet na hrad. Kusok pod hradom je mala jaskyna, ta je pre deti zaujimavejsia. V Klastore pod Znievom sa da pozriet aj stary klastor (po dohode je mozne ist aj dnu, v areali navyse maju domace zvierata, co moze byt pre deti zaujimave), je tam aj byvale gymnazium a mini muzeum.
V Karpatoch sa nam paci Plavecky hrad - zrucanina, pomerne velka, pekne okolie, da sa tam spravit aj celodenny vylet po okoli. Potom je zaujimava Katarinka, to nie je hrad, ale zrucanina klastora, navyse je tam aj kusok lesnej zeleznice (asi 100m, ale pre deti zaujimave, lebo su tam aj vozne a dobre sa tam vyhraju). Katarinka sa da spojit aj s navstevou Dobrej vody, to tu uz niekto spominal.
Este sa nam velmi pacil taky menej znamy hrad Korlatko http://www.obeccerova.sk/o-cerovej/korlatko/ a odtial je velmi blizko aj na hrad Ostry kamen - tiez zrucanina, navyse nad priehradou, takze sa v lete da aj osviezit.
Z takych vacsich odporucam Strecno, velmi zaujimave je zbehnut zaroven aj na Stary hrad - to je odtial asi 1/2h peso na druhej strane Vahu, neudrziavana zrucanina, ale vacsia, pre deti zaujimava.
Dalsi pekny vylet bol v CR ale blizko zo SK - nadrz Nove Mlyny, nad nou je hrad Devicky, da sa tam spravit aj taky okruh cez kopec, pekna pohodova cesticka co zvladnu aj 3rocne deti, pekne vyhlady, na hrade (neobhospodarovna zrucanina) sa dobre vybehali, lebo su zachovane miestnosti pod zemou.
čabraď .. to bola krásna zrúcanina, ale bolo to veľa rokov, čo som tam bola, ale dosť kus na túru..
na Revišťskom podzámčí bývajú aj akcie, predvádzajú tam autá, koníky, detské atrakcia, ale je t am fajn aj len tak si opiecť špekačky.
Šášovský hrad je tiež krásny, ale bol tam problém s hadmi. Anton antol, tam je aj múzeum, a majú tam poblízku minifarmičku.
kaštieľ dolná strehová, tam sa mi páčilo 🙂
pustý hrad zvolen, zrúcaninka, krásny výstup, prídeš od zvolena a vyjdete na hr. beňadiku .
Vígľaš- tam som na hrade nebola, aspoň nepamätám, ale na železničke sme sa ako deti blbli.
napr. ban. bystrica, tam je toho viacej na obzeranie, múzeum snp- v areáli majú tanky, lietadlá, sošky, skĺbiť to povedzme s hradom, farským kostolom 🙂
tento rok sa chystám na černohronskú železničku, tam je vraj nádherne, okolo hradu to nešlo, ale ... 🙂
takže ja tak lokalpatriotne 🙂 Nitriansky hrad (prehliadka katedrály, vstup do podzemia, hrobky, katakomby) podhradie
v blizkosti (15km) je zrucanina v obci Jelenec, hrad Gímeš, cca 7km odtial parkhotel Tartuf v Beladiciach (kaštiel)
20km od Nitry smerom na Topolčany Oponický hrad (zrucanina) v dedine Oponice zrekonštruovaný kaštiel avšak prerobený na štvorhviezdový hotel, ale kuchyna vychyrena a prostredie ako z rozpravky.
Dalej smerom na Topolčany topolčansky hrad (zrucanina) smerom na Duchonku (rekreacna oblast, jazero, kemping)
medzi topolčanmi a prievidzou v obci Klatova Nová Ves stoji za zmienku salaš Kostrín s vybornou kuchynou a krásnym prostredim v horách, atrakcie pre deti, živá ciganska muzika, krasne prostredie...
@gurybka a ten Schlosshof oporučam aj ja, spojit to s vyletom trebars na Neusiedlersee (obrovske jazero nedaleko) alebo potom samotná Vieden a Schonbrun, to je povinna jazda 🙂
Inak perfektná tema, fakt super, okamžite som pridala medzi oblubene 🙂 zajtra štartujeme do čachtic, vraj rekonštruovali...
@alexmianina
Ďakujem. Tak sa teším. Som myslela, že ak mi odpovedia 2 - 3 baby, tak bude dobré, ale zrazu je tu toľko dobrých nápadov na cesty.....
Naozaj je z čoho vyberať.
Inak v čachticiach som bola pred 2 rokmi. Páčilo sa mi tam. Stretla som tam spisovateľa Andreja Štiavnického, takže som si domov doniesla knihu s podpisom autora.
@alexmianina už sú otvorené? Ja som niekde čítala že sú zatvorené
@zuzka1008 minulý, alebo predminulý vikend otvarali 🙂
...lubovniansky hrad je tiez krasny 🙂
@alexmianina
Ďakujem. Tak sa teším. Som myslela, že ak mi odpovedia 2 - 3 baby, tak bude dobré, ale zrazu je tu toľko dobrých nápadov na cesty.....
Naozaj je z čoho vyberať.
Inak v čachticiach som bola pred 2 rokmi. Páčilo sa mi tam. Stretla som tam spisovateľa Andreja Štiavnického, takže som si domov doniesla knihu s podpisom autora.
@kaaaty blizko BA mozete ist do hainburgu - bud klasicky na hrad, to tiez zvladne aj 2rocne dieta, alebo ak chcete vyslovene nenarocnu trasu, tak od parkoviska pri dunaji ide cesticka popri vode, uplna rovina, po hrad Rothelstein. Je to ruina, malicke, ale trasu prejde aj dieta pod 2 roky, da sa pozerat na lodicky, miestami mozes aj zist ku vode a hrat sa tam, hned na zaciatku je na trase tunel, z coho maju deti celkom radost. A potom tak od 2,5r mozete ist na Pottenburg/Konigswarte (pottenburg je zrucanina a na konigswarte je vyhliadkova vezicka) bud z wolfsthalu, alebo z Bergu. Alebo Nestich nad svatym jurom, to tiez zvladne aj male dieta.
Ak mate zaujem, podate pozriet napady aj do skupiny o vyletoch na Slovensku, mozno si nieco najdete https://www.modrykonik.sk/group/1906/
ahoj, ešte ma napadá Strečno, medzi ŽIinou a Martinom ale to je asi ďaleko a potom fajn výlet je v Rakúsku Hainburg, alebo potom odparkovať auto v Devínskej Novej Vsi a ísť cez cyklomost do Rakúska do zámku Schloss Hof