Kam ísť v Banskej Štiavnici?

bejkovnicka
30. júl 2020

Dobrý deň, prosím vás o radu kam ísť do Štiavnice. Co tam vidieť, kam s deťmi malickymi?Chceme ísť len na tri dni, nikdy som Štiavnicu nevidela, tak si to chcem užiť. Dajte mi prosím aj typ na super restiky, kaviarne, zmrzliny. Co treba určite skúsiť. Priapdne aj vhodné hotely na úrovni kam sa ubytovať. Veľmi vám vopred ďakujem.

mondolina
30. júl 2020

Určite vyskúšaj Terra Permonia, nám sa tam veľmi páčilo, ubytovaní sme boli v Nostalgii, v Štiavnici sa nudiť nebudete.
Pár km odtiaľ sú Vyhne- kúpalisko, resp. Počúvadlo.

eliska13
30. júl 2020

@bejkovnicka Kalvária, ale je to do kopceka neviem či budeš mať nosič.Stary a nový zámok, po meste chodí vláčik a odvezie Ta aj pod Kalváriu a na všetky obľúbené miesta botanická....Počúvadlo, Vodárenský Tajch....cukráreň kaviareň Divná pani si určite pozri, my sme chodili jesť vedľa banky lásky na námestí majú aj terasu vo vnútri je to taká starina, ale jedlo chutné.Z reštaurácii som bola sklamaná všade pizzeria, a taká klasika, ale tak hladom sme nepomreli.Este v centre je fajn vaflovna a zmrzlina vo vnútri detský kutik.Ruzova ulica je pekná na výhľady.Je tam pekne má to svoje čaro.

gelifil
30. júl 2020

@bejkovnicka napisem ti ip, mam to uz v spravach

barbora278
30. júl 2020

@bejkovnicka skúste s deťmi navštíviť na Štiavnických Baniach základnú školu Max. HELLA je tam krásne sú to 4km od BS. Sú tam dravce, záhrada kde sú opice, majú tam krokodíla aj papagáje atď... Deťom sa určite bude páčiť 🥰

pralinka86
30. júl 2020

Ano, tu zoo na skole v St.Baniach, aj banu pozrieť, hned pri skole su tajchy, da sa clnkovat

deedol
30. júl 2020

cestou tam alebo spat odporucam zveropark v revisti: https://www.zveropark.sk/

marci77
30. júl 2020

my sme boli ubytovani v salamandra resort, je to asi 15minut od Stiavnice v horach, ale ubytko aj strava aj atrakcie pre deti paradne
vsetko chvalia hotel Sitno, ten je tam tiez kusok, ale tam su mega ceny, za 3noci pre 4 pytaju kludne aj tisicku
hned tam v informacnom centre na namesti sa da ist pozriet taka mini bana, su tam kolajnice, ale to je tak na 5minut
potom este je tam velmi pekny Betlehem, ale tak to male deti az tak neocenia
velmi propagovana je ta Banka lasky
odporucam zastavit sa aj v pivovare erb
https://pivovarerb.sk/restauracia/menu/?show_me...

deedol
30. júl 2020

@marci77 inak mozem porovnat sitno a salamandru a teda salamandra je sice lacnejsia, ale nam sa ovela viac pacila 🙂 je tam klud, nevyrevuje nonstop hudba, pred hotelom tajch... 🙂

andreatytler
30. júl 2020

@bejkovnicka My ako deti sme chodili do Stiavnice stale. Ci uz so skolou alebo s rodicmi... ked prisla navsteva, isli sme im ukazat Stiavnicu. Bolo to este za kominizmu a vzdy sme sa akurat presli hlavnou ulicou od noveho mesta hore do stareho mesta a ja som za otca nevedela pochopit, preco tam chodime.
Potom ako dospela som tam robila projekt o krajinnom raze a vdety sa mi otvorili oci.
1.) Stiavnicu treba vidiet z vrchu... musite sa vyviest autom do hornych ulic a potom este chodnickami visliapat na kopcek. Je to drina ale stoji to za to. Niekedy sa vam bude zdat ze idete niekomu do dvora ale pritom je to verejny chodnik. Okolite svahy su posypane malymi domcekami, ktore si stavali v stredoveku banici. Ked sa budete prechadzat tymi ulickami a chodnikmi budete sa citit ako v stredoveku.
2.) stiavnicu treba poznat pred tym ako ju vidis. Nastuduj si par informacii. Veci potom ziskaju iny rozmer. Napriklad stary zamok bol povodne kostol. Strechu hlavnej lodi zburali a vzniklo nadvorie a vedlajsie lode su mury zamku. Zhora to bude krasne vidiet. Ak vyjdete na kalvariu na Hornej Rovni (mala dedinka nad Stiavnickymi Banami, ktora bola v minulosti vykendove vyletne miesto bohatych Stiavnicanov) a pozriete sa smerom na stiavnicku kalvariu tak mate v jednej linii novy zamok a za tym stiavnicku kalvariu. V minulosti ludia nestavali kostoly len tak hocikde ale zamerne vybrali urcite miesto koli vyhladu a akolitym stavbam. Vsetky kopce v okoli stavnice maju jarky, ktore sa krutia ako had okolo kopca od vrchola az dolu do jazera. Takymto sposobom dokazali priviest vodu do jazera aj z opacnej strany kopca. Ja by som si zaplatila sprievodcu. Je tam strasne vela historie ale to asi vase deti neocenia.
3.) Stiavnicu treba prejst peso... hore dole po tych kopcoch ale to sa asi s malymi detmi neda. Urcite to ale urobte ked virastu.

Urcite ale chodte na Stiavnicku kalvariu... to sa musi...

Jaj tak strasne rada by som tam znovu isla 🙂

simca06022011
30. júl 2020

No teraz je tam toľko ľudí, že by som nešla nikam... Ulice napratane, jazerá tiež... Ani za trest.

hettinka
30. júl 2020

@bejkovnicka choďte do Banky lasky. A pri Stiavnici kaštieľ v Sv. Antone

andreatytler
30. júl 2020

@simca06022011 To som netusila... je to dobre... to mesto nema ziadny iny zdroj prijmu... potrebuje turistov... Preto treba urcite vyrazit do tych uliciek a chodnikov na kopcoch kde sa beznemu cloveku nechce.. Ta Horna Roven je tiez velmi pekne miesto a urcite nie zaplavene turistami. Na piknik ako stvorene.
Moja oblubena je tiez cesta z Hronskej Dubravy do Stiavnice. Plna zatacok a kopcov... neustale hore, dole, pravo, vlavo... perfekne pre milovnika soferovania a ako sa blizite ku Stiavnici, tak stiavnicka kalvaria sa bude ukazovat vzdy ked vyjdete na kopcek a potom zmyzne ked zidete do udolia.... a to niekolko krat. Ako deti sme hrali hru ze kto uvidi kalvariu prvy...
Ak radi pozerate kostoly... nadherny je v dedinke Ilia pod Sitnom.

A este spomeniem zaujimavy fakt ze Banska Stiavnica je postavena vo vyhasnutej sopke. Cele stiavnicke vrchy su vulkanicke a pred milionmi rokov to bola jedna super vysoka sopka, ktora vybuchla a ostal len krater. Ak pojdete dost vysoko budete vidiet ako kopce okolo mesta tvoria kruh, ktory je na juznej strane prelomeny potokom Stiavnica.

simca06022011
30. júl 2020

@andreatytler my toto poznáme, ja len vravím ze teraz, je tam taka tlačenica všade, že napr my sme tam chodili stále ale toto leto vetu nepôjdeme... A to celá rodina, keďže väčšina z nich sa tam narodila aj moja krpana. Dokonca sme sa minulý rok dostali aj do domu kde naša prabbaka aj s babkou a svokrou vyrástli, na Trojicnom námestí.. Svokra mala veľkú radosť ☺️ práve ona tento rok zavelil, že žiadna Štiavnica, keď tak po sezóne 😁

andreatytler
31. júl 2020

@simca06022011 ze tlacenica... musi to byt tou sezonou... my sme boli s muzom v aprili asi pred 5 rokmi. Vecer o 20:00 sme sa vybrali z trojicneho namestia kde sme boli ubytovany na novy zamok... Uz bolo tma a poulicne lampy robili krasnu atmosferu... Ale ulice ludoprazdne. Stretli sme 1 cloveka... nechapali sme...

mirage
31. júl 2020

Ja odporucam vynikajuce restauracie Styri sochy a Monarchia.

gelifil
31. júl 2020

@simca06022011 aj ste tam realnae boli, ze si videla tu tlacenicu?

hettinka
31. júl 2020

@mirage a ešte Divna Pani

simca06022011
31. júl 2020

No je to iná téma, nechcem to tu meniť iným smerom
@andreatytler no tak to si nezažila v sezóne, nemas s čím porovnať. My sme tam bežne minimálne raz za týždeň v lete a počas roka tiež chodíme pravidelne. A teraz je situácia taká že turistov je všade kopa, takže v Štiavnici dupľom viac ako iné leto.
@gelifil mam tam na to ľudí 🤦‍♀️ nepôjdem tam, keď aj bežné nekorona leto tam býva hlava na hlave, parkovanie nájsť je radosť, stačí ze mi teta povie ako to tam vyzerá a oni tiež radšej z dvora do ulic ani veľmi nejdu. Ako to vyzera na turistických chodníkoch v okolí neviem, ale Počúvadlo je napratane.

eliska13
31. júl 2020

@gelifil boli sme pred 3 t áno mesto, kaviarne uličky sú plné.Na tajchoch nebolo veľa ľudí voda bola chladnejšia či na Počúvadle, alebo vodárenskom.ale máš tam x iných možností trávenia voľného času.My sme bývali v centre, tak som ľudí mala rovno pod oknom žije to tam ako pri mori.

mirage
31. júl 2020

@hettinka tam chodime len na horuce maliny s vanilkovou zmrzlinou, nejedla som tam este.

mandymoore123
8. jún 2023

@barbora278 prosím ťa v akých časoch je možné sa ísť pozrieť do tejto školy ? 😊

barbora278
10. jún 2023

@mandymoore123 cez prazdniny od 10tej do 17tej teraz najnovsie zviera ktore nam tam pribudlo je kengura🙂

mandymoore123
11. jún 2023

@barbora278 ďakujem a to aj cez víkend? Chystáme sa piatok - nedeľa 🙏🌿