Mám sestru ktorá nikdy nemá čas stretnúť sa. Obe máme po 2 deti, lenže ona každú voľnú chvíľu chodí s nimi niekam von buď ako celá rodina alebo jej muž ich berie von a ona ostáva doma a upratuje. A nikdy nemá čas na mňa stretnúť sa ani na to aby išla pozrieť našich rodičov.
Je pravda že naši boli chudobný ľudia a nemali sme skoro žiadne zážitky. Nechodili sme na výlety ani do prírody, nekupovali nám veľa darčekov na sviatky lebo nemali na to.
Sestra si to teraz vynahradza svojim deťom dopraje všetko či vylety alebo financie všetko. Niekedy mám pocit že deti rozmaznáva. Keď jej to poviem urazí sa že to neni pravda a že komu má dávať peniaze keď nie deťom, ona by im dala prvé aj posledné. S rodičmi sa nechce stretávať lebo má na nich krivdu že ako deti sme nič nemali.
Ja sa starám sama o rodičov keď potrebujú pomoc, nemajú auto vozím ich k lekárom urobím nákup a pod. Sestra absolútne nič.
Keď sa raz za čas stretneme deti sa nevedia spolu zahrať, jej deti sa nudia chcú každú chvíľu aktivitu čo majú robiť ako tráviť čas. Nevedia sa zahrať len tak sú bez fantázie.
Vidím že mojim deťom je ľúto že nemajú kontakt so sesternicami ale čo mám robiť.
Čo by ste mi poradili?
áno, preháňa to. ale je to jej vec. akurát mi je ľúto rodičov, asi ako všetci rodičia by iste dopriali viac, keby to šlo. a jej "vďakou" je to, že ich chodí navštíviť zrejme zriedka...
Nič, nechaj ju žiť ako uzná za vhodné.
Pravdepodobne sestru trápilo viac to ako ste žili. Tak veľmi, že si myslí, že rodičia neurobili dosť, aby vaše detstvo bolo pekné. Čo nedostala ona, dáva deťom. Či už to preháňa alebo nie.
nechaj sestru žiť jej život, nezávid jej, je to jej vec, kde a kam chodí....
Poradila by som ti nedávať nevyžiadané rady sestre a nekritizovať jej výchovu a životný štýl 🤷. Choďte spolu na výlet, budete spolu a zároveň bude splnená podmienka, že budú aj na výlete. Alebo sa jej ponúkni, že jej pomôžeš s upratovaním, takisto môžete popritom pokecať 🤷. Ak z jej strany stále bude znieť nedá sa, nejde to, atď., je dosť možné, že sa s tebou stretnúť nechce. V tom prípade by som to akceptovala, možno sa zamyslela, či príčina nebude v prvej vete... Alebo ju možno napr. ovplyvňuje jej najbližšie okolie, čo neviem, či ty na diaľku nejak vyriešiš - ona žije s partnerom, ktorý má nejaký životný štýl, nejak sa zladili, atď atp, prečo by sa mala začať riadiť podľa sestry a rozbíjať si fungujúci vzťah (začnú vznikať konflikty, atď), lebo ty si myslíš, že ona by sa mala správať ináč? 🤷🤷🤷
Chodíme. Vždy, keď máme voľno, tak sme mimo domu.
Hm cize trapi ta, ze sa vidite malo alebo si prisla sestru tak trochu ohovorit ako nedobre vychovava svoje deti? SVOJE deti 🙂 mysli si o tom co chces, su to jej deti, jej vychova, mna by viac trapilo, ze nema alebo nechce mat cas na mna a ako tak citam tvoj prispevok, mozno aj naznacuje, preco (ci a co mohli spravit vasi rodicia inak nehodnotim, nemame ziadne informacie).
A ja to pochopit viem, tiez som dlho spracuvala svoje detstvo, moja mama sa ale ani nesnazila to zmenit, kazdopadne akceptujem to ako nezmenitelny fakt, nas vztah to tiez ovplyvnilo ale nie takto extremne. Rovnako ako tvoja sestra sa snazim mojmu dietatu dopriat co som ja nikdy nemala ale myslim, ze v zdravej miere, hoc ako vidim niekto to moze vidiet inak 🙂
ty sa staráš o rodičov , pomáhaš im - tam tráviš svoj volný čas.... sestra by mala pomáhať rodičom , pretože všetko nechať na jednom je veľa...
len takéto typy sa prvé hlásia v prípade dedičstva - takže pozor aby si potom nebola prekvapená.
A vy ako rodina ako travite cas?
Myslism si, ze sestra aj jej muz su dospeli, svojpravni a svojom zivote a zivote rodiny rozhoduju oni ako im vyhovuje. To, ze ty si myslis, ze nie je to spravne je pre nich uplne vedlajsie.
Je pre dospelú osobu problém zavolať sestre, že ahoj "Lenka" 20.2. v sobotu nepôjdeme spolu s deťmi na pizzu?
Myslím ze nie je
Ani jeden extrém nieje dobrý podľa mňa.
Myslím ze u vas je to tak, ze ty si podobná povaha ako rodičia mas rada svoju pohodu doma a sestra je zas ten akčný typ. Tebe prišlo vaše detstvo v pohode, ona tým zrejme trpela už odjakživa…
Ak sa chcete stretávať skúste aj kompromis, raz ju zavolaj ty k sebe na ničnerobenie a raz zas chodte vy s detmi na nejaký výlet s ňou
V niečom ma ona trochu pravdu, rodičia boli síce chudobní ale zážitky si predsa nemusíš vzdy kupovať. S detmi môžeš ist opekať do prírody a v lete napríklad prespať v stane, kúpať sa k rieke, vlakom niekam na výlet, na bicykloch, na prechádzku .
Podľa mňa je to veľmi smutne detstvo ked chýbajú zážitky.
Možno jej idú na nervy tvoje nevyžiadane rady a radšej nemá čas.Nemozes ju nútiť do toho, čo nechce, tak ako možno ty nechceš chodiť s nimi von spoločné atď...ste sestry nie siamské dvojičky každá máte svoju rodinu, život.
To, že má na rodičov krivdu a nechodí za nimi je nepríjemné no nie každá rodina má vzdelanie, financie to môžeš rodičov bolieť, keď sa inak snažili.Pride mi to hlúpe to by voľakedy boli všetci nahnevaní na rodičov moja generácia sme mali rodičov +- na rovnakej fin.urovni neviem pochopiť tieto krivdy a, že by sme teraz všetci zavrhli rodičov, lebo nemali...a svary v rodine, že nemali viac, viac sa nesnažili.
@jozeffezoj myslím že sestra má čas, aj di ho vie urobit, ale nechce
Evidentne nemá záujem sa stretnúť so sestrou ktorá jej dáva nevyžiadané rady, kritizuje jej výchovu a poúča ju
@deti95060810 Otázka je, či tú starostlivosť rodičia potrebujú, vyžadujú, alebo len prijímajú.
Pre začiatok, sestra je nevdačna dcéra, rodičia vám zrejme dali všetko čo mohli. Ze to nebolo veľa a možno ste mali pocit, že vám niečo chýba chápem ale vyčítať to v dospelosti rodičom, to by som nerobila. A mala by sa o rodičov postarať keď to teraz potrebujúju. Co sa týka toho, že sestra robí deťom animátora alebo im len venuje viac času ako sa tebe zdá vhodné, je v poriadku, keď im to tak vyhovuje. A ak sa vaše deti nevedia spolu zahrať a nemajú medzi sebou vytvorený vzťah, s tým nenarobis.
Najlepšie čo deťom môže dopriať sú predsa spoločne zážitky, takže asi tak. Skúste sa niekedy pridať, budete spolu 🙂
@nikpa poznáme len 1 stranu príbehu, možno keby sem pisala sestra tak by sme si prečítali úplne iný opis rodiny a všetkého
Nevidím nič zle na výchove, ktorú tu autorka opísala, možno rada aktívne trávi čas, vidí v tom zmysel, má dohodu s muzom, že upratuje či vari, keď je on s deťmi vonku
Co dopraje svojim detom je jej vec. To ta trapit nemusi. Deti s tebou nema . Ale mate spolocnych rodicov tak tam mozes kritizovat ze sa o nich malo zaujima.
Nechaj sestru na pokoji a nedávaj jej nevyžiadané rady. Ty si vychovávaj ako chceš SVOJE deti a JEJ deti sú na jej zodpovednosti. A tiež si myslím, že tu neodznelo všetko. A ďalšia vec, píšeš, že ste nikam nechodili, ani do prírody. Ale! Príroda peniaze predsa nestojí. Rodičia mohli predsa zbaliť chlieb, špekáčiky, vodu a mohli ste ísť na túru s opekačkou za minimum peňazí. Takže sestrinu krivdu chápem. Aj to, že ona chce žiť inak. A áno, chodíme s deťmi preč vždy keď sa dá. Zážitky si človek uchová celý život.
Či je v dospelosti dôvod rodičom vyčítať detstvo v chudobe, bez zážitkov a darčekov?
Áno aj nie. Niekedy potrebuje človek dospieť a mať vlastne deti aby veľa veci pochopil. Možno naozaj nemali inu možnosť a možno tu možnosť mali a kašľali na to ..
Mám kamosku co mala takéto detstvo, nikam ako rodina nechodili, nic nemali, dokonca ani na školské výlety nechodila lebo to bolo drahé…
Pritom rodičia úplne štandardne zamestnanie strednej triedy, ziadna minimálka, otec dokonca v práci veľmi šikovný, akurát alkoholik.
Takže všetky financie aj voľný čas venoval iba svojmu hobby
Podľa mňa niektorí rodičia si tie vycitky a nezáujem svojich deti aj zaslúžia
tú sú 2 roviny spojené do jedného príspevku - ako sestra vychováva svoje deti - a ako sa správa k vám ako k rodine… viac by ma trápilo to druhé - to ako sa k rodičom správajú v dospelosti deti je odrazom ich výchovy. aj vzťahy medzi súrodencami sú výsledkom výchovy…
Aj my sme stále niekde. Cez týždeň sa snažím malému vymyslieť program, hoc aký, a cez víkendy a voľná chodíme na výlety, dovolenky, predĺžené víkendy.
Moji rodičia tiež nemali bohvie koľko veľa peňazí, na dovolenku som išla 1x ako dospelá, no bravali nas do prírody, kúpali sme sa v jazerách, jedli maslové chleby na kameňoch... Z toho mam krásne zážitky.
Často, najma v lete sem píšu ženy co nemajú veľa peňazí, že im je ľúto, že ich dieťa bude mať nudné prázdniny a toľko žien tu radí mnoho aktivít co fat stoja par eur. Možno 5€ na deň. A ja len žasnem koľko sa toho dá robiť "bez peňazí"
Snažím sa to aplikovať aj tetaz, keď tie peniaze sú.
A teda súhlasím s tým, že keby chce, čas si na teba nájde.
@lelelienka suhlasim s tebou. @autorka - preco sa nepridate k nim? Budete spolu a budete mat zazitky vsetci, aj vy a tvoje deti.
Ze si nájdite iných, s ktorými budete zdieľať svoje zážitky.
Aj my každý deň, keď sa dá, ideme niekde, nie preto, že na to máme, alebo preto, že sú deti rozmaznané, ale preto, že je lepšie ísť von, ako sedieť doma a pozerať telku. Ani moje deti sa nechcú a nevedia hrať doma, nepovažujem za hranie to, že skáču po byte aki opice a vreštia pri tom.
@pribinak Úplne od veci komentár.
@lonely66 Práve o to ide rodičov to dosť trápi že boli zle na tom financne a ešte viac že kvôli tomu sestra k nim ani nechodí.
@gribka1 Áno preháňa a dosť.
@sorciera24 Čo jej akože mám závidieť? Mne je smutno z toho ako sa správa, rodičov úplne vyškrtla zo života. Mine bezhlavo celú výplatu koľkokrát na blbosti a potom vyplakava týždeň pred výplatou že nemá peniaze.
@mikadooo Ja ju nekritizujem len píšem ako to vyzerá. Občas sa zadarí že ideme spolu niekam von no ona sa zmenila strašne ostala na peniaze a kvôli tomu nepozná ani rodinu.
@petamich Aj ja si doprajem svojim deťom to čo som ja nemala ale v zdravej miere. Mňa trápi to že čo z nej ostalo a ako sa správa. Jasný príklad že peniaze kazia charakter.
@deti95060810 Pomáham rodičom keď treba ešte sú celkom vitálny. Takisto trávim čas s deťmi si svojou rodinou a sestra patrí do toho len ona posledné roky úplne sa zmenila.
@viestta Ja ako rodina s deťmi a s manželom trávime čas takto chodíme na výlety stretávame sa s priateľmi chodíme aj k rodičom, máme veľa záujmov a koníčkov.
@jozeffezoj Ona povie že nie nemám čas alebo nechce sa jej.
@lujza123 K sebe na ničnerobenie? Ty si myslíš že ja doma sedím len na zadku? Neviem odkiaľ si také vydedukovala. My to miešame, chodíme aj na výlety aj do prírody, stretávame sa a kamarátmi, chodíme aj k rodičom aby moje deti mali vzťah so starými rodičmi, stále niečo iné.
@luccija Presne ani ja nechápem prečo má takú veľkú krivdu na nich a už roky sa nevideli. Je to smutné. Síce rodičia nemali peniaze ale trávili s nami čas, dávali nám svoj čas a lásku.
@nikpa Nie sú tak odkázaný na pomoc ale občas treba niečo vybaviť a ako som písala nemajú vodičak.
@lujza123 Nemali na výber zarábali len minimálku.
@siska53 Ja mám s mojimi deťmi dosť zážitkov nesedime len doma na zadku. Písala som vyššie kam chodíme. No sestra nechce ísť nikam spolu vždy sa vyhovára na niečo.
@kavasmliekom Presne toto robia jej deti skáču doma ako opice a vrestia pri tom. Nevedia sa ani normálne zahrať ani sa správať. Keď raz za čas sa stretneme niekde vonku behajú vymýšľajú a sestra ich nevie ukorigovat. Keď dôjdu k nám tak všade bordel neupratuju po sebe nič. My doma málokedy pozeráme telku väčšinou sme niekde vonku. Akurát teraz cez sviatky máme také voľnejšie časovo
Tak ked ste spokojni so svojim zivotom, nechaj aj sestru aby zila zivot, s ktorym budu spokojni oni. Vztah s rodicmi je taky aky je, s tym vela nenarobis kym to sestrina rodina nebude chciet zmenit. Zmier sa s tym
Myslím ze moj komentár od veci nie je, len tebe sa nepáči, lebo ti to nevyhovuje
Keby mi vadia nevychovane deti čo skáču ako opice tak by som nemala záujem sa s nimi stýkať bezohľadu na to či je to rodina alebo nie obzvlášť ak je to správanie u mňa cez čiaru a nesúhlasím s výchovmymi metódami rodičov detí .a nechce ísť s tebou lebo nemá záujem o tvoje nevyžiadanej rady
A keďže píšeš že rodičia sú ešte vitálny tak je to o Tom že ty im pomáhať chces, tak nezazlievaj sestre že ona to tak nevidí
Že nechaj sestru žiť jej život