Ahojte, chystáme sa s dieťaťom 1 rok na dlhšiu cestu vlakom. Nejaké praktické tipy? Napr. kde prebaliť dieťa, kam dať kočík, či môže sedieť a spať aj v kočíku počas cesty, či môže spať v náručí, či je nutné cestovať vo vozni pre deti, ak máme miestenky do klasického vozňa a tak... Prípadne nejaké iné praktické drobnosti, čo vám napadnú pri cestovaní vlakom. Ďakujem
v každom vlaku - rýchlik je miestnosť pre matky s deťmi do 10 rokov. je tam všetko. Popýtajte sa, či tam potrebujete miestenku ( už si to nepamätám). Ak by aj bolo toto kupé plné ľudí bez detí, sprievodca vás uprednostní a ostatných pošle preč. Kočík ak sa dá, tak si zoberte nejaký malý, skladací a ten zložíte do kúta v kupé. Je to veľké kupé s kobercom na hranie.
Ja som takto jazdila s deťmi 5h ale iba regiojetom. Raz som išla našim prepravcom a to bola katastrofa
bez miestenky urcite necestujte nemusia vam vobec uvolnit miesto ak oni maju zakupene idealne je kupit si do detskeho vozna kde su kupecka
isto je lepsi regiojet
na rizlozeny kocik zabudnite ten pojde do batozinoveho pristoru treba si to objednat
proste kup nove miestenky do detskeho vozna ale do kupe ak este budu vezmi mu mobil tablet rozpravky jedlo pitie deku
Ja mám s detským vozňom nie moc dobré skúsenosti, veľa detí uziapaných, môj chcel spať a decká tam revali, potom už aj on.. V obyčajnom vagóne bol oveľa väčší kľud.
Kupte si miestenky do kupe, kludne aj do detskeho vozna, ale do kupe, ak kupujes miestenky pre dospeleho, mas narok na jednu miestenku navyse pre dieta. Kocik podla toho aky, ale ak nevojde do kupe, tak ho das do specialneho priestoru pre kociky. Ak kupis do otvoreneho vozna, v kazdom je priestor, kde kocik ulozis.
Za mna detsky vagon v otvorenom priestore nie.
neviem kocky ci vy cestujete ale teraz v rychlikoch su kupecka len v detskom vozni
a kocik bud das do batozinoveho alebo ak je skladny tak ku bicyklom na zaciatku vagona
a v normalnom vozni zalezi ako vude prepchaty co teraz prepchate byvaju
detsky vagon ma cast pre ludi so ZTP ta je otvorena a potom detske kupe a je tam velke wc aj s prebalovakom
a pre dieta kup isto miestenku
@mamina7070 v rychlikoch KE-BA su na konci vlaku vagony s kupe
Ja dávam ročnú spať na sedadle ale vezmite si nejakú dečku na podloženie na sedadlo, a niečo mäksie aj pod hlavičku nejaký svetrík alebo tak...bývajú tie sedadlá také tvrdšie a tvarované že po bokoch akoby zvýšené, nie je to úplná rovina,... kočík necháte na kraji vozňa tam je vyčlenený priestor
A miestenky nové nekupujte, v otvorenom sa vám pôjde dobre
Ako dlho trvá tá dlhšia cesta? Mám dieťa v obdobnom veku, často cestujeme.
@struhanka 5-6 hodín
@viestta jazdim min raz za mesiac BA-KE a este som nemala stastie s ktorym chodis ty ze ma aj kupecka v druhej triede ?
Miestenky máte v kupé/v otvorenom vozni? Pre komfort dieťaťa je lepšie kupovať si ich do detského kupé.
@mamina7070 zvycajne 9:07 z KE, 13:07 z KE
@mamina7070 Napr. ex s odchodom o 11.27 má posledný vozeň s kupé.
@mamina7070 dcéra cestuje pravidelne, vždy sú otvorené vagóny a jeden posledný sú kupéčka, pekne to vidno, keď kupuješ cez net miestenku.
Určite si kúp miestenky. Je nezmysel spoliehať sa, že ťa niekto pustí. Aj do detského predávajú miestenky, čiže tam kľudne môže sedieť plno dospelých s miestenkami a vtedy ťa nemusia pustiť sadnúť len pre to, že máš dieťa. Osobná skúsenosť.
Na kočík pri sebe zabudni, teda v zmysle, že by si v ňom mala dieťa. Vlaky sú úzke, priestoru málo, problém je i s kufrom a nie ešte kočík. Ten radšej odovzdaj do batožinového vozňa. Nemusíš sa s ním naťahovať a nebude nikomu zavádzať.
V rýchlikoch je väčšinou vozeň pre cestujúcich s deťmi a ak je novší vozeň tam je na WC aj prebaľovací pult. My cestujeme často, zo skúsenosti viem, že ak ľudia vidia niekoho s dieťaťom tak aj väčšinou uvoľnia miesto ak je vlak plný inak požiadajte sprievodcu aby vám našiel miesto ak nemáte miestenku. Sú ochotní. Kočík môžete nechať v služobnom vozni ak je vo vlaku inak na chodbičke pri vstupe do vozňa pokiaľ ide o väčší neskladateľny kočík, menší alebo skladací si môžete zobrať aj na miesto ak nieje veľmi plno. Dieťatko môže spinkať aj ležaním cez sedačky prípadne sa o niekoho oprieť. Ak nebude veľmi nervózne alebo uplakané bude sa vám dobre cestovať. Vlak je pre deti ideálny asi tam budú aj iné podobné deti tak cesta bude ešte veselšia. Aj cestujúci bývajú ústretoví najmä staršia generácia. Samozrejme niečo na pitie jedenie pre dieťa alebo na pobavenie hračku.