Boli ste s dvojročným dieťaťom na výlete v jaskyni?

didi1603
26. júl 2015

Mamičky, poradte.... chystáme sa do Tatier, aj s dvojročným dievčatkom. Starší 5 ročný súrodenec sa teší do jaskyne. Len mne sa to moc nezdá ísť tam aj s malou, kvôli tomu velkému teplotnému rozdielu. Bojím sa aby neochoreli. Boli ste už takto niektorá?

evelynm
26. júl 2015

zober teplejsie bundicky. A priprav sa na to, ze budes malicku nejaku cast prehliadky niest na rukach. Ale nebala by som sa toho.

ivanapetrasova
26. júl 2015

Ja som bola s mojim 2,5 rocnym v bani. Vonku 30,v bani 6 stupnov, exkurzia trvala hodinu. Vsetko v pohodke 🙂 podla mna sa nie je coho bat ked bude mala dobre oblecena.

barla5
26. júl 2015

@didi1603 ak ich dobre oblecies nemaju preco ochoriet. Pevne topanky, dlhe nohavice, mikina, bunda, pre deti aj ciapka, rukavice, malej aj pancuchy. Je tam cca 5°C

katarinamarkova
26. júl 2015

@didi1603 preco by mal ochoriet?? pred vstpom hodte lahku bundicku, resp. mikinu, teplacky navyse a sup do jaskyne 🙂

katrinka8
26. júl 2015

My máme podobný vekový rozdiel, tiež sme kvôli staršej rozmýšľali, ale nakoniec sme nešli. Ani nie kvôli tej teplote, ale kvôli tomu, že neviem, či by mi menší vydržal chodiť v jaskyni (on má ale len 20 mesiacov) a či by sa nebál tmy 🙂 Na rukách neviem, či by ho manžel vládal takého naobliekaného nosiť dlhšie (ja by som asi nevládala). Takže asi podľa toho, ako dlho trvá prehliadka.

maca_p
26. júl 2015

treba zobrat zimny overal minimalne a nastudovat vyznam slova speleoterapia...

katrinka8
26. júl 2015

@maca_p - ale oni asi nemyslia do jaskyne kvôli terapii, ale na obyčajnú prehliadku.

maca_p
26. júl 2015

@katrinka8 sak ja viem...
ale logicky usudok ide pomaly ale iste stranou...

katrinka8
26. júl 2015

@maca_p - neber to v zlom, asi je to tou nočnou hodinou, ale ozaj som teraz nepochopila, ako si to myslela 😀 Ale to je moja chyba, asi si sedím na kábli takto v noci 😅

dankako
26. júl 2015

my sme boli v jaskyni s nasou druhou malou ked mala 11mesiacov, aj som sa pytala, ci to nevadi a povedali, ze vobec nie, iba pomoze, ale ze na jedno sa mam pripravit, ze mi dieta tak do 10minut zaspi, aj tak sa stalo 😀 , leboze je tam krasne cisty vzduch a deti to upokojuje...takze toto je nasa skusenost...vsetko bolo ok...

dankako
26. júl 2015

podotykam, ze neslo o liecivu jaskynu, uplne normalnu jaskynu s hodinovou vyhliadkou 😉

katrinka8
26. júl 2015

@dankako - ale to ste ju mali v nosiči, že? Či?

moonglow
26. júl 2015

my sme boli minuly rok v Dobšinskej ľadovej jaskyni ... mladsi syn mal 2 roky a 1 mesiac, zvladol to super, chvilu som ho niesla na rukach ... vnutri som mu obliekla softshelovu bundu a dala bavlnenu ciapku a kapucu... na nohach mal turisticke topanky, take vyssie, nepremokave ... 5 rocny mal oblecene to iste

dankako
26. júl 2015

@katrinka8 jasneee, v starsom nosici, uplne obycajnom, na chrbte a islo sa, my celovky na hlave a ona uplne v pohode, do 10minut ko, este mi povedali, ze ked vyjdem, tak sa zobudi, veru aj to sa stalo, ze lebo detickam sa v jakyni dobre spi, ked je tam cisty vzduch a potom vonku je uz ten akoze cisty vzduch 😀

fra
26. júl 2015

boli sme veľakrát v jaskyniach, najmenšie bolo 9- mesačné, len ich treba akuratne obliecť aby im nebola zima ale ani priliš teplo, ak už sami chodia tak niečo nepremokavé na nohy a uplne super - tam je taky dobry vzduch, že v niektorych jaskyniach sa aj liečia choroby dychacích ústrojov .... oveľa väčšiu šancu ochorieť má podľa mňa dieťa v nakupnom centre od klímy v ktorej sú kadejaké svinstvá

maca_p
27. júl 2015

@dankako boli ste v stanisovskej?

maca_p
27. júl 2015

@katrinka8 no ked male deti preziju viac hodin ako terapiu dychacich cest, tak urcite preziju aj hodinovu exkurziu

katarina644
27. júl 2015

@didi1603 ahoj, tento vikend sme boli s detmi v harmaneckej jaskyni, ked som videla ako tam rodicia obliekli deti do sestupnovej jaskyni stacilo mi. a potom na nas cumakovali, ze ako su nase deti teplo oblecene. neviem, ale ja do jaskyne nechodim v kratasoch a v kratkom tricku. a druhy pohlad, asi rocne dievcatko v capackach, kratke saticky na ramienka a kratasky. vyborne oblecenie do jaskyne. precitajte si kolko je v jaskyni stupnov. ale urcite teplejsie oblecenie.

maca_p
27. júl 2015

@katarina644 netreba to prehanat ani s oblecenim. je rozdiel, ak dieta kraca (väcsinou hore, dole schodmi), alebo sa dieta nesie.

katarina644
27. júl 2015

@maca_prepac, ale to dieta sa uplne triaslo, neviem, ci by ti nebolo zima v sestupnovej jaskyni. ale asi si otuzila.🙂

moni244
27. júl 2015

@katarina644 ani jeden extrém nie je dobrý, ani naľahko, ani babušiť, aj keď mi je jasné, že mamičky pri 18 stupňoch vyťahujú prechodné čiapky a prešívané vesty, čiže sa asi očakáva, že pri 6 stupňoch budú mať deti zimné veci na sebe

maca_p
27. júl 2015

@katarina644 nepovedala som, ze to dievca bolo adekvatne oblecene 😉

ale tvrdim, ze to netreba prehanat. cize nie zimnu vetrovku a oteplovaky, ale mikinu alebo flisku 😉 a aspon tenisky

dankako
27. júl 2015

@maca_p ano ano, presne tak, v stanisovskej jaskyni, bolo to super...doporucujem...sranda to bola...

bbbarunka
27. júl 2015

@didi1603 pridam sa k tym, co navstevu jaskyne odporucaju. Okrem zazitku to dietatu aj prospeje, vzduch v jaskyniach je idealny na horne dychacie cesty🙂 Ako ti radili vyssie, pribal bundicku a priprav sa na to, ze cast prehliadky dieta ponesies.Ja idem tento rok s oboma synmi (10 mesiacov a 3,5 roka) na liecenie do tatier a do belianskej jaskyne budeme cvicievat 3-4 krat do tyzdna🙂

sisaka
27. júl 2015

a potom je tu 1000 tem o tom, ako su deti stale chore. Sa vobec necudujem. deti treba otuzovat a nie ich babusit. Ja som bola kedysi s malu dcerou, 3 rocnou, podla fotky vidim, ze mala dlhe nohavice, tenisky, mikinu a na tom tenku vetrovku do dazda, prezila uplne v pohode. Minuly rok sme boli na Slovensku v jaskyni so synom 6 rokov, jeho bratrancom 4 roky a obidvaja mali to iste - dlhe nohavice, topanky, tricka s dlhym rukavom a na to tenke nepremokave vetrovky do dazda. V pohode to stacilo, nikto nezamrzol, nebolo treba ani svetre, ani ciapky, ani rukavice a uz vonkoncom nie oteplovaky a zimne vetrovky, vsak sme tam boli vseho vsudy nejaku tu hodinu, potom sa vyjde von a je zase teplo a deti sa mozu povyhrievat .... este som nepocula, ze by nejake dieta skosil hodinovy pobyt v jaskyni a ochorelo z toho, prave naopak, deti sa tam chodia liecit.

chovancova27
27. júl 2015

@didi1603 s dvojročným nie, ale chystám sa tam s trojmesačným🙂

alcahelca
27. júl 2015

my sme boli v zime v jaskyni, vtedy skoro so 4ročným, a naša malá mala len 6 mesiacov, mala som ju v manduce na sebe a v pohode....akurát dvojročný nemusí zvládať toľko schodov čo bude v jaskyni, neviem či sa nechá nosiť alebo chodí len sám...

ingrida123
27. júl 2015

Moja mala 1,5 a v pohode len treba dobre obliect,velmi sa jej tam pacilo....

delia933
27. júl 2015

my sme boli v jaskyni ked mal maly 2 roky a neodporucam, nejde o teplotu, oblecies, neni problem, aj sa dobre dycha, vsetko, ale po 15 min. prehliadky uz mal dost a vratit sa nedalo a zacal plac, strach a vsetko mozne. Myslim ze bol velmi maly vtedy. Jaskyna je pre vacsie deti. Tak ale zalezi aka dlha je prehliadka.