Mamičky, poradte.... chystáme sa do Tatier, aj s dvojročným dievčatkom. Starší 5 ročný súrodenec sa teší do jaskyne. Len mne sa to moc nezdá ísť tam aj s malou, kvôli tomu velkému teplotnému rozdielu. Bojím sa aby neochoreli. Boli ste už takto niektorá?
Ja som bola s mojim 2,5 rocnym v bani. Vonku 30,v bani 6 stupnov, exkurzia trvala hodinu. Vsetko v pohodke 🙂 podla mna sa nie je coho bat ked bude mala dobre oblecena.
@didi1603 preco by mal ochoriet?? pred vstpom hodte lahku bundicku, resp. mikinu, teplacky navyse a sup do jaskyne 🙂
My máme podobný vekový rozdiel, tiež sme kvôli staršej rozmýšľali, ale nakoniec sme nešli. Ani nie kvôli tej teplote, ale kvôli tomu, že neviem, či by mi menší vydržal chodiť v jaskyni (on má ale len 20 mesiacov) a či by sa nebál tmy 🙂 Na rukách neviem, či by ho manžel vládal takého naobliekaného nosiť dlhšie (ja by som asi nevládala). Takže asi podľa toho, ako dlho trvá prehliadka.
treba zobrat zimny overal minimalne a nastudovat vyznam slova speleoterapia...
my sme boli v jaskyni s nasou druhou malou ked mala 11mesiacov, aj som sa pytala, ci to nevadi a povedali, ze vobec nie, iba pomoze, ale ze na jedno sa mam pripravit, ze mi dieta tak do 10minut zaspi, aj tak sa stalo 😀 , leboze je tam krasne cisty vzduch a deti to upokojuje...takze toto je nasa skusenost...vsetko bolo ok...
podotykam, ze neslo o liecivu jaskynu, uplne normalnu jaskynu s hodinovou vyhliadkou 😉
my sme boli minuly rok v Dobšinskej ľadovej jaskyni ... mladsi syn mal 2 roky a 1 mesiac, zvladol to super, chvilu som ho niesla na rukach ... vnutri som mu obliekla softshelovu bundu a dala bavlnenu ciapku a kapucu... na nohach mal turisticke topanky, take vyssie, nepremokave ... 5 rocny mal oblecene to iste
@katrinka8 jasneee, v starsom nosici, uplne obycajnom, na chrbte a islo sa, my celovky na hlave a ona uplne v pohode, do 10minut ko, este mi povedali, ze ked vyjdem, tak sa zobudi, veru aj to sa stalo, ze lebo detickam sa v jakyni dobre spi, ked je tam cisty vzduch a potom vonku je uz ten akoze cisty vzduch 😀
boli sme veľakrát v jaskyniach, najmenšie bolo 9- mesačné, len ich treba akuratne obliecť aby im nebola zima ale ani priliš teplo, ak už sami chodia tak niečo nepremokavé na nohy a uplne super - tam je taky dobry vzduch, že v niektorych jaskyniach sa aj liečia choroby dychacích ústrojov .... oveľa väčšiu šancu ochorieť má podľa mňa dieťa v nakupnom centre od klímy v ktorej sú kadejaké svinstvá
@didi1603 ahoj, tento vikend sme boli s detmi v harmaneckej jaskyni, ked som videla ako tam rodicia obliekli deti do sestupnovej jaskyni stacilo mi. a potom na nas cumakovali, ze ako su nase deti teplo oblecene. neviem, ale ja do jaskyne nechodim v kratasoch a v kratkom tricku. a druhy pohlad, asi rocne dievcatko v capackach, kratke saticky na ramienka a kratasky. vyborne oblecenie do jaskyne. precitajte si kolko je v jaskyni stupnov. ale urcite teplejsie oblecenie.
@katarina644 netreba to prehanat ani s oblecenim. je rozdiel, ak dieta kraca (väcsinou hore, dole schodmi), alebo sa dieta nesie.
@maca_prepac, ale to dieta sa uplne triaslo, neviem, ci by ti nebolo zima v sestupnovej jaskyni. ale asi si otuzila.🙂
@katarina644 ani jeden extrém nie je dobrý, ani naľahko, ani babušiť, aj keď mi je jasné, že mamičky pri 18 stupňoch vyťahujú prechodné čiapky a prešívané vesty, čiže sa asi očakáva, že pri 6 stupňoch budú mať deti zimné veci na sebe
@katarina644 nepovedala som, ze to dievca bolo adekvatne oblecene 😉
ale tvrdim, ze to netreba prehanat. cize nie zimnu vetrovku a oteplovaky, ale mikinu alebo flisku 😉 a aspon tenisky
@didi1603 pridam sa k tym, co navstevu jaskyne odporucaju. Okrem zazitku to dietatu aj prospeje, vzduch v jaskyniach je idealny na horne dychacie cesty🙂 Ako ti radili vyssie, pribal bundicku a priprav sa na to, ze cast prehliadky dieta ponesies.Ja idem tento rok s oboma synmi (10 mesiacov a 3,5 roka) na liecenie do tatier a do belianskej jaskyne budeme cvicievat 3-4 krat do tyzdna🙂
a potom je tu 1000 tem o tom, ako su deti stale chore. Sa vobec necudujem. deti treba otuzovat a nie ich babusit. Ja som bola kedysi s malu dcerou, 3 rocnou, podla fotky vidim, ze mala dlhe nohavice, tenisky, mikinu a na tom tenku vetrovku do dazda, prezila uplne v pohode. Minuly rok sme boli na Slovensku v jaskyni so synom 6 rokov, jeho bratrancom 4 roky a obidvaja mali to iste - dlhe nohavice, topanky, tricka s dlhym rukavom a na to tenke nepremokave vetrovky do dazda. V pohode to stacilo, nikto nezamrzol, nebolo treba ani svetre, ani ciapky, ani rukavice a uz vonkoncom nie oteplovaky a zimne vetrovky, vsak sme tam boli vseho vsudy nejaku tu hodinu, potom sa vyjde von a je zase teplo a deti sa mozu povyhrievat .... este som nepocula, ze by nejake dieta skosil hodinovy pobyt v jaskyni a ochorelo z toho, prave naopak, deti sa tam chodia liecit.
@didi1603 s dvojročným nie, ale chystám sa tam s trojmesačným🙂
my sme boli v zime v jaskyni, vtedy skoro so 4ročným, a naša malá mala len 6 mesiacov, mala som ju v manduce na sebe a v pohode....akurát dvojročný nemusí zvládať toľko schodov čo bude v jaskyni, neviem či sa nechá nosiť alebo chodí len sám...
Moja mala 1,5 a v pohode len treba dobre obliect,velmi sa jej tam pacilo....
my sme boli v jaskyni ked mal maly 2 roky a neodporucam, nejde o teplotu, oblecies, neni problem, aj sa dobre dycha, vsetko, ale po 15 min. prehliadky uz mal dost a vratit sa nedalo a zacal plac, strach a vsetko mozne. Myslim ze bol velmi maly vtedy. Jaskyna je pre vacsie deti. Tak ale zalezi aka dlha je prehliadka.
zober teplejsie bundicky. A priprav sa na to, ze budes malicku nejaku cast prehliadky niest na rukach. Ale nebala by som sa toho.