Ahojte co plánujete cez prázdniny z detmi myslím aké programy a tak aby sa deti nenudili ja by som chcela nejakú inšpiráciu na 2 týždene ideme na ryby kde budeme stanovať variť si guláš opekať a tak možno ešte do Terchovej a ísť sa kúpať do Patiniec ale doma rozmýšľam co sa dá robiť keďže nechcem aby sedeli za počítačom rozmýšľam aj nad nejakými hrami veľmi radi hráme človeče nehnevaj sa ale chceli by sme aj niečo nové prosím o radu
@lilika2891 cca mesiac prazdnin budu v skolke,taboroch....inak jeden tyzden planujeme nejaku dovolenku spolocnu. A zvysne vikendy potulky po Slovensku.
@nafka0483 super zhrnute
zalezi aj ako stare deti, ak uz su to zacinajuci pubertiaci, idealne je najst pre nich nejakeho kamoska, bratranca atd......pozvat na tyzden .....a oni sa zabavia aj sami
ja som tak travila v podstate prazdniny u babky s bratrancami, sesterkami ......babka nam vymyslela vzdy nieco, raz nam dala umyvat okna, potom nas poslala do obchodu daco kupit, na cintorin zaniest kvety, potom popolievat zahradu .....a zvysok sme sa bicyklovali, krajali zeleninu na zavaranie (napr. leco) a sem tam sme isli aj niekde napr. na kupko a pod.
my planujeme jednodnove vylety do okolia tento rok, pripadne na poslednu chvilu bukneme nejake nie velmi preplnene ubytko
a ihriska, bazen, pieskovisko a trampolina na dvore to istia
a mna napriklad velmi inspiruje tato stranka, je tam vela skvelych tipov na vylety
https://www.sdetmi.com/
@lilika2891 A este ked myslis doma v tom zmysle ze priamo u vas doma v dome/byte, tak tam presne podla veku deti mozno aspon na balkon nejaky maly bazenik na osviezenie, spolocne varene, chystanie domacej zmrzliny, nanukov, vyroba osviezujucich limonad, nealko drinkov - mozete sa zahrat na kaviaren, plazovy bar... talezi od veku deti, ci este su na taketo veci :D
Potom spolocenske hry ako si spominala, citanie knih, domace kino, hranie divadla.
V ramci vasho najblizsieho okolia (par ulic) alebo mesta im vies pripravit aj taku patracu hru. Popozeras zaujimave budovy, miesta a odfotis detaily - napr. cast fontany na namesti, zaujimave okno na budove, pamatnu tabulu... detom tieto fotky vytlacis a das nejake napovedy - ci uz svetovu stranu, nazov ulice, nejaku mapu a oni podla toho musia v okoli hladat a vsimat is detaily aby nasli na ktorom dome je to okna, ktora fontana na namesti to je, ktory obchod ma takuto reklamu, v ktorom parku je tento strom... kde je tato poulicna lampa. Insturkcie a napovedy zas zvolit podla veku- ci to bude mapka, ci slovny popis pre starsich...
@lilika2891 tri tyzdne s nami (tyzden u starkych, tyzden v horach, tyzden u rodiny v cechach (ale byvanie v hoteli, vylety)... potom dcera k tete do fr a my s dalsimi troma domov... tyzden idu chalani na tabor, tak len mala mi ostane doma, posledne dva tyzdne (mame len 6 v lete) budeme doma tocit poobede (robim len 6h od 6-12) kupaliska, zoo, jazera a mensie vylety, v zahrade stanovat...posledny tyzden uz normalizovat rezim, skorej do postele, skor vstavat, pripravit knihy, prejst si ucivo...
@nafka0483 super napady 🙂
Baby a to mate cele prazdniny volno, ze s deckami stihate kazdy den nieco robit, aby nesedeli za PC/mobilom? Ja planujem mat v auguste 3 tyzdne volno, ale mimo toho robim, muz tiez, teda mame k dispozicii vikendy, ale co cez pracovne dni... ako to riesite?
@vikusjk veľmi závisí podľa mňa ako sú to staré dsti, syn, keď mal 5-6rokov, najviac sa mu rátal výlet napr. vláčikom so BA, tam sme si kúpili celodenný lístok a chodili hore-dole, ihriská, hrad, park atď.... potom mal také obdobie, keď bol starší, že po hradoch chcel chodiť
a áno, jeden rok som bola na podpore cez leto, lebo nám dali v práci výpoveď, teraz bude leto, čo som s mladšou na RD, tak pokryjem aj staršieho, inak aspoň týždeň u jednej babky a potom u druhej dobre padol cez klasický pracovný kolobeh
Deti su v roznych taboroch - nemam ani zdaleka 9 tyzdnov dovolenky (len na letne prazdniny) a ani nervy 😀 aby som bola stale s nimi doma 😉
2 tyzdne pojdem s nimi ku mame na Slovensko - dufam, ze sa to bude dat bez kompikacii 🙄
To budu "dedinske prazdniny" - dvor, plechova vana, bicykel po mne, prechadzky do lesa, sem-tam nejaky vylet,... ziaden presny program.
Syn bude jeden tyzden na stanovacke v horach na tabore, dcera zatial v dennom tabore v meste.
Potom budu obaja v inom dennom tabore - tam pecu kolace a idu na piknik, idu do parku, opekaju (ano, cez den 😀), tam maju obrovsku zahradu na najma - studnu a velku mlaku a blato, v ktorom sa mozu hrat 😀
Potom su v inom, pre nich novom dennom tabore, syn pojde s kamaratom vramci toho na cyklotury po okoli, poobede maju program priroda a kreativita.
Rodinna dovolenka 2 tyzdne, netusime kde, ale nieco vymyslime - ak nevymyslia politici nieco ine :-/
Ku tym hram:
- Ticket to ride
- Carsassonne
- Osidlenci z Catanu
- Quirkle
- Ligretto
su nase najoblubenejsie. Este mame stare hry po mnazelovi a jeho bratoch. Ale Ticket ot Ride a Carcassonne si deti (8 a 11) vytiahnu aj same a hraju sa.
@vikusjk Tak tu je podla mna vela zien na materskej, rodicovskej, pripadne nezamestnane a potom su take ako napr. ucitelky, ktore cerpaju dovolenku skoro cele prazdniny, alebo kombinuju dovolenka, nahradne volno, OCRka... alebo im ten program zabezpecia stari rodicia, alebo ini pribuzni. V rodine to tak riesili, ze jedna sestra mala dovolenku tyzden, k jej synovi prisiel aj bratranec (cize syn druhej sestry) a ona im robila program. Dalsi tyzden vzala dovolenku ta druha a pricestoval ten druhy bratranec. Alebo to rovno urobili na 2 tyzdne.
@nafka0483 to je super, ked sa to da riesit takto. Nasa ma 9r a nechce ist bez nas nikam, sme v BA sami, cely zvysok rodiny je na vychode, ale ani pocut nechce o tom, ze by isla sama k babke, ci dedovi. Ak ideme aj my, tak okej, ale bez nas nikam. Je to trosku narocne, nastastie ja mam teraz home office, ale aj tak, proste musim nejaky cas cez den odrobit, v juli zrovna closing, co je 12 hod denne a dva plne vikendy, tak len som sa tak zamyslela nad tym, ze sice super napady, len ten cas na ich realizaciu 😕
@vikusjk Tak to je uz individualne, niektore deti su naucene ostavat u straych rodicov od 2-3 rokov, niektore proste nedostanu na vyber a chces-nechces, rever-nereves, ides, lebo s tebou doma nema kto ostat.
Vacsina to ma narocne a ked nemoze dieta ostat samo, tak sa musi prisposobit, ked rodicia musia do prace, lebo naozaj malokto ma tolko dovolenky, ze vie pokryt cele prazdniny.
- lesy v okoli (kazdy den iny smer, iny chodnicek), naucne chodniky, opekanie (na miestach kde je to povolene), spoznavanie stromov, kvetov, hladanie zvieratiek
- okolite luky alebo upravene turisticke miesta - opekacka, zobrat so sebou loptu, bedminton a stravit tam cely den
- hrady a zamky v okoli - aj zrucaniny
- jaskyne
- muzea a vystavy - ak u vas nie su, tak okolite mesta a mat z toho poldenny alebo celodenny vylet - cesta vlakom, autobusom, muzeum, pizza a zmrzlina, fontana na namesti...
- popozeraj po okoli co zaujimave mate - lanova draha, aquapark, detske centrum, laser arena, motokary, minigolf...
- bicyklovanie - najst peknu cesticku so zaujimavym cielom, zas sa da kazdy den obmienat
- centrum volneho casu v najblizsom meste - maju aj denne tabory, alebo len individualne aktivity, kruzy - sportove, umelecke...
- dalsie jedno alebo poldenne vylety napr. kupele, priehrady...
- kniznica
- navsteva jarmokov, folklornych slavnosti alebo inych zaujimavych podujati