Aktivita s batoľaťom mimo domu

19. nov 2022

Ahojte kam chodite s batoľaťom na aktivity mimo domu?
Poradte dcerka ma coskoro 5 mesiacov a hladam inšpiráciu
Navštevujeme kurz plávania , kurz na psychomotoricky vývoj planujem od januara Baby balance viem ze existujú aj baby masážne ale nic viac ma nenapadá dakujem

simona20201309
19. nov 2022

Ma 5 mesiacov. Asi by aj stačilo, nie?

autor
19. nov 2022

@simona20201309 nerozumiem Vašej odpovedi

autor
19. nov 2022

Vlastne to nie je odpoved ale komentár 🙂

simona20201309
19. nov 2022

Ze máš ani nie 5mes bábätko. Navštevujete baby plávanie a od januára baby balanc. Myslím, že to úplne stačí. Bábätko potrebuje hlavne mamu, a nie chodiť krista krazom po aktivitach....
Neviem, ako by si si to predstavovala? Ešte anglictinu hudobnú,... ? Naozaj prehanas.
Venuj sa mu doma. Dá mu to oveľa viac.
Prepáč.... pýtala si sa tak odpovedám.

autor
19. nov 2022

@simona20201309 ja som sa skor pytala na aktivity mimo domu co robia ostatne mamicky 🙂 primerane k veku mojej dcérky ( Naco by jej bola angličtina ale ta hudobná to trochu mame kedze na kazdom kurze spievame spolu s instruktorkou pre deti ) ako mozes napisat ze sa jej nevenujem Ved tam som s nou cely cas , nechodi tam sama 🙂
dokonca väčšinu casu ju stale drzim na rukach mala by si si naštudovať co sa robi na takych kurzov a Preco sa tom chodi az potom komentovať Ved je to hlavne o vytváraní puta mezdi nami pri rôznych aktivitách a akuzat dieťaťu aj iny svet nielen ten doma ( socializácia, imunita , podpora jeho rozvoja ) a nielen stale doma sediet myslim ze ked raz za tyzden ideme na pol hodku na plavanie a na hodku na kurz nie je to az tak vela , dokonca kazdy den chodime na prechazdky na 2 hodky von , Ci aj kočíkovať mam iba doma po byte 🙂

simona20201309
19. nov 2022

Ja nikde nepíšem, že sa dietatku nevenujes. Píšem, že v 5mes to naozaj netreba preháňať. Viac to rozoberať nebudem. Nemám to len načítane, ale aj vyštudované. Dieta ma predsa ešte tri spánky. Ja som bola šťastná keď moje deti nespali , že sa s nimi môžem konečne trochu pohrať. Na socializaciu ma dieta fakt čas. Nechce sa mi ísť do hĺbky. To by chcelo odbornú literatúru a nie www.modrykonik.sk
Netvrdim, že máš sedieť doma.

autor
20. nov 2022

@simona20201309 dieta ma predsa tri spanky to by si mohla povedat mojej dcére tie jej 30-45 minútové spanky cez den fakt stoja za to 🙂 ale ked je spokojna tak ja tiez , od 8-19 spi tak dokopy 2-3 hodiny zalezi , Nastastie v noci spi super aj 8 hodin 🙂
Prero hladam nieco kam mozeme spolu chodit aby mala nejake podnety aj zvonku a hlavne taky pokec s inými mamičkami je tiez fajn

Snad napise niekto k mojej otázke co robia ostatne mamicky 🙂

beatrixx1525
20. nov 2022

Autorka naozaj daj pozor aby bábätko nebolo preťažené. Z aktivít, z ľudí, z podnetov. Môžeš si zarobiť na neurotické dieťa ktoré neprespí, nespapá, bude eventuálne agresívne, bude mať narušenú mieru pozornosti... Ja viem že svojmu dieťaťu chceš len najlepšie a dať mu dobrý základ ale naozaj to netreba preháňať v tomto veku aby si mu nespravila skôr medvediu službu. Plávanie super, v prípade núdze mu to môže zachrániť život. Ostatné "krúžky" a aktivity určite môžeš nechať bokom na oveľa oveľa neskôr. Na teraz by ste si úplne mohli vystačiť s domácimi aktivitkami na pár minút a hlavne sa veľa veľa s bábätkom rozprávať, lateralizuje sa mu mozog, rečové centrum je jedno z najkritickejších a ovplyvňuje celkový budúci vývin dieťaťa. Ak tak na tvojom mieste si nájdem na YouTube znakovanie pre bábätká a môžete pomaličky po pár dňoch skúšať spolu znakovať vždy jedno slovíčko. Dieťa sa s tebou dorozumie oveľa skôr ako sa mu vyvinie schopnosť manipulovať čeľusťou. Hlavne aby sa bábätko naučilo že zábava je s mamou, nie s cudzou tetou alebo ujom niekde pri xy ďalších detí. Na také formálne aktivity a vzdelávanie budete mať času habadej v škôlke ver mi, v jednej pracujem a čo všetko s tými deťmi musíme za deň robiť...doma nech deti aktívne oddychujú. TLDR nedávaj dieťa na "aktivity" pre vlastný dobrý pocit že si sa ako dobrá matka postarala, ak už na niečo chodiť tak pre dobro a praktické využitie bábätka.

jane1987
20. nov 2022

Fuuu, tak naozaj by som 5 mesacne dieta nepretazovala aktivitami. Je prilis male, aby malo umelo tvorene aktivity, mala prave teraz vnima to, co sa deje vonku, a ver, ze to je pre nu vycerpavajuce az-az. Casom sa to potom moze prejavit na spanku ci prilisnej nervozite. Kazdy den, kazda chvila je pre nu nieco nove. Ona si potrebuje uzivat aj mamu. Ja som s 5 mesacnym chodila na prechadzky v nosici, kedze este aktivne nesedel a obzeral si okolie a zaroven bol pri mne. Nic ti nebrani sa takto stretavat aj s.mamickami ale nie silou mocou nejake aktivity. A uprimne, syn si aj tak zacal realne uzivat tie aktivity az nieco po roku, ked uz mu vysli zuby a uz zacal chapat suvislosti. Neraz, ak sli zuby alebo bol pretazeny, sme trpeli tym vsetci, vtedy sa prerusili vsetky aktivity, chodili sme len von alebo sa hrali doma a uzivali sme si to obaja. Ale.samozrejme, je to na tebe. Pisem ti len moju skusenost a skusenosti ostatnych mamiciek, ktore chodia s nami do centra, v tomto sme sa zhodli, ze to netreba silit

tianna
20. nov 2022

S 5 mesačným? Vôbec nič 🙂 doma sa s ňou hrať, rozprávať, spievať jej, vonku v kočíku na prechádzku. Veľmi premotivovane sú niektoré mamičky.. 🙂

natalala
20. nov 2022

Podla mna ma na svoj vek babatko dost aktivit, ktore s nim robis. Chapem, ze sa doma nudis, ale davaj pozor aby dieta nebolo prestimulovane (pretazenie nervovej sustavy, zhorsenie spanku, nervozita a celkovy nepokoj) Ked bude dietatko vacsie, tak su super aj velke vnutorne kutiky (ked je prilis teplo alebo naopak v zime) Neviem z akeho si mesta, ale v BA odporucam na masaze shantala baby spa, toto by som brala ako taku prijemnu aktivitu mama+dieta, ste tam sami dvaja a je to pre dieta uvolnujuce a upokojujuce a aj pre matku.
Ja som tiez chodila s malou na cvicenia, vela von a ked bola vacsia od takeho roku aj do spominanych kutikov, baby masaze sme tiez absolvovali, citala a ukazovala som jej knizky, spievala som jej a tak. S takym malym dietatkom naozaj nie je velke mnozstvo aktivit, kt by sa dali robit a ani to nie je uplne ziaduce.

martyzpp
20. nov 2022

Taktiez mam pocit, ze je to privela aktivit. A povedzme si uprimne, tieto kruzky su skor pre mamicky, aby neboli take osamele doma. Lebo dietatku to vela neda v takomto veku. Plavanie je skvele a to aj staci. Radsej doma a v nosici/kociku prechadzka vonku.

jesenzima
20. nov 2022

S oboma deťmi som v tomto veku chodila len na "plávanie" a úplne to stačilo. Tiež si myslím, že všetky tieto aktivity sú skôr pre matky ...
Dieťatko o nič nepríde, keď nebude mať od narodenia program od rána do večera, vidím to aj na svojich deťoch, staršej som sa venovala omnoho viac a pritom syn je rovnako šikovný a aktívny ako ona aj bez toho, aby som ho stále niečo "učila" ...

autor
20. nov 2022

Vidim ze moj prispevok nie je moc pochopení , mne nejde o to nebyť doma , ale podporovať svoju dcérku vo vývine
Na kurze psychomotorického vývoja sa učíme ako ju spravne drzat , ake hry sa mame doma hrat kedze je malička tak nie vsetko je prenu vhodné

anonymous87
20. nov 2022

Naozaj trosku uber. Viac aktivit dieta nepotrebuje v tomto veku. Potrebuje mamu, rezim a pocit bezpecia

zuzuliennka1
20. nov 2022

podporovat vo vyvine ju vies najlepsie doma - v prirodzenom prostredi, nechas ju napr. co najviac na zemi na podlozke sa hrat, na brusku, posilovat svaly, tocit sa za hrackami, a chodit von.
na to ti netreba navody a tabulky a kurzy

simona20201309
20. nov 2022

Odporúčam knihu https://www.mamouhrave.cz/
Tam máš naozaj veľa dobrých aktivít.
Najviac sa dieta naučí s tebou doma. Čítajte, spievajte tancujte, na cvičenia máš všelijaké videa na youtube, veľa s ním rozprávaj, ...naozaj viac netreba. Moja dcéra sa narodila na začiatku pandémie. Naše možnosti boli velmi obmedzené. O nič neprišla, mne to dokonca vyhovovalo. Mali sme na seba kopu času. Základ je venovať sa dieťaťu doma. A to neplatí len teraz, ale aj keď bude mať 3...7....10r....

sabsab257
20. nov 2022

Odporucam tak isto knihu mamouhrave , poprípade kúpiť nosič a objaviť krásy regiónu 🙂

jane1987
20. nov 2022

Praveze je velmi dobre pochopeny.....skus okrem kurzov aj nacitat nieco o tom psychomotorickom vyvine, pretoze toto s nim nema nic spolocne, ide iba o ,,pretazenie" dietata. Skus sa mozno trosku nad tym zamysliet. A v com nie je vhodny ergonomicky nosic napriklad? Resp to, co tu pisu ostatne mamicky, skusit aktivity z knih ci pinterestu a venovat sa individualne malickej- ty a ona, ziadna tretia osoba. Ved to je zaklad!

kornelies
20. nov 2022

Poviem ti to pohladom aktivnej matky, ktora ma dvoch teenagerov. Tvrdo, priamo. Problem mas ty, potrebujes sa socializovat. Tvojej dcere vystacis aj ty doma popripade na prechadzke. Nebola som typ, ktory by obsedel doma, ale 5 mesacne dieta vlacit kudy tudy ako dieta kocovneho kmena, je cez ciaru. Evidentne ste neboli este vazne chori, inac by si svoje dieta chranila. Vydrz do roka a mozes zacat naplno.

autor
20. nov 2022

Nerozumiem tejto ,, móde,, tu na MK Dávať neustále nevyžiadané rady a poúčať ostatných mamičky o tom ako majú vychovať svoje dieťa a čo je pre ne najlepšie lebo vy to tak robite 🙂 vidieť že nečítate s porozumením pochopením textu ktorý som napísala nemusíte už nič písať lebo tieto vaše komentáre pre mňa nemajú žiaden zmysel Peknú nedeľu ešte

jane1987
20. nov 2022

No skor sa zamysliet po tychto komentaroch, ci predsa len sa nerobi kdesi chyba 😑 ale ved hej, radsej sa urazit to je ta jednoduchsia cesta.....vela zdravia dietatku a tebe pekny den.....

beatrixx1525
20. nov 2022

Autorka, všetky do jednej sme ti tu chceli dobre, slušne a citlivo sme sa ti snažili poradiť. Ako skúsené mamy, tak ľudia z fachu (môj prípad). Ak to neberieš, v poriadku, ale tiež si mohla slušne a citlivo. Prajem ešte bábätku všetko dobré v živote.

vreckovka2
20. nov 2022

Ako inspiraciu ti odporucam precitat knihy z oblasti vyvinovej psychologie. Pochopis, co deti v takomto veku potrebuju a preco 🙂. Mozno sa inspirujes.