Ahojte chcem sa opytat ako travite cas s 1.5rocnymi detmi. My sme sa prestahovali na dedinu. Este nemamr ani dvor dokonceny tak sa ideme sem tam prejst no je to hore kopec-dole kopec a dost. Otecko podnika tak niekedy je doma viac inokedy aj cele dni prec ale domov chodi stale o 12.00 na obed. Tym padom musim vzdy doobedu varit ( snazim sa na 2 dni) no nie vzdy ostane. Tak doobeda sme doma casto a najlepsie sa vyspi vo svojej posteli. Spi od 12 do 15.00
Kym sa napapka je niekedy aj 16.00 a teraz v zime je uz tma. Nebudem to tajit ale kamaratky nemam. 50 % na mna zabudlo ked som sa vydala a zvysna ked som sa stala mamou. Aj ked im volam nikdy nemaju cas. Tak ani na navstevu nemame kam ist. Ak ma moja mamka volno tak ideme k nej . Ona byva 20km.od nas..tam sme potom.aj cely den a mala sa ide zblaznit od rafosti lebo kym ja varim babka je s malou a santia sa su vonku pri psovi. Idu kade tade na navstevu. Tak zacina ma to trapit ze sa malej venujem malo. Ako samozrejme hram sa s nou aj doma. Citam jej aj ked obsedi asi 10sekund. Vsetko ju bavi chvilu a potom dost. Ako je to u vas.
Začni s ňou chodiť na nejaký kurz - podľa toho čo ju baví - plavanie, tančeky - budete v spoločnosti obidve. Nemáte nablízku nejaké materské centrum? Variť nemusíš doobeda, var keď spinká - ved ti spi tri hodiny to je luxus. Doobeda choďte určite von a obed len ohrejete - teda ten čo navaríš deň predtým poobede. Ak ti takto pekne spinka doobeda môžte mat aktivity spoločne a poobede spravíš čo potrebuješ. Podvečer sa dá ísť do materského centra alebo len tak sa doma hrať. Kašli na staré kamošky cez dcerku si nájdeš nové ale treba byt aktívna doma ich nestretneš. Držím palce
Ja som pri oboch varila obedy, co trvali max. 15-30 minut. Takze doobeda 9-11h sme isli von (na ihrisko, skakat po mlakach, do snehu, za kamosmi, do hracieho centra - podla pocasia), o 11h cca doma, navarit obed, o 12 ist spat. A poobede podla moznosti zase von, niekedy sa dalo, niekedy nie. Ale my sme nemali vlastny dvor. Vlastny dvor je super, vidime u starych rodicov. Mas chlapca ci dievca? Mas tam nejaky hraci priestor pre dieta?
Ak mas auto zbehni do mesta do materských centier kde je plno aktivít pre vás ja som tak chodila s oboma detmi nakoľko tam ti ubehne čas a spoznas iné maminy aj mala bude obklopená detmi ... mne by prelo nemala som k tomu ďaleko muž na tyzdnovke ja sama s dieťaťom občas babka ale to mi nestacilo nakoľko ja potrebujem spoločnosť
@nana1710 chodili.sme plavat. No ja som teraz v 20tt a uz tym ze mam brusko to je narocne. A doobeda varit musim kedze manzel pride o 12.na obed a o pol1 odchadza. No tu v dedine nic nie je ziadne centrum pre deti. Ani len skolka. a ked je manzel prec ani auto k dispozicii nemame. Ale vdaka za radu
A to co si varila ak sa mozem opytat? Ved len polievku kym dokoncim je skoro hodina prec. A bez mäsa by.muz cely tyzden nevydrzal. Mam dievca a tiez este nemame dvor len zatial kopy hliny kedze sme sa len nedavno nastahovali
@andisko
Otocit to, doobeda von, navaris poobede alebo vecer. Poobede sa mozte zahrat, alebo jej nechaj priestor, nech objavuje moznosti okolo seba, raz za cas zbehnite do mesta do materskeho centra.
@kikuta aj ja mam rada spolocnost . Preto ma aj mrzi ze sa na mna kamosky vykaslali a auto mame malokedy. Najblizsie mesto je od nas 40km . To je dost. Parkrat sme boli v detskom centr no nebudem klamat prislo mi to dost dat 4€ na hodinu za bazenik s loptickami a kavou za 3€
No, v tvojej situácii by hlavne bodlo nejaké auto. Na dedine, mimo od všetkého s deťmi ho budeš potrebovať. Ja som pri prvom bola bez a pri druhom s autom a je to obrovský rozdiel. Už len do mesta na nákup keď som vypadla, bolo to lepšie. Na námestí sme posedeli, ponaháňali holuby, popozerali čo sa kde stavia, búra 😀 a už sme mali o program postarané (malý má rád stavebné stroje, autá...) Tiež si inak neviem predstaviť uvariť obed za pol hodinu, možno rýchlu polievku... Ja som varievala tak, že väčšinou som mala jedno jedlo z predošlého dňa a k nemu dovarila druhé zas na 2 dní. Tak sme mali vždy nejakú inú kombináciu a zároveň som nevarila dlho 🙂
@meggyinka tak montessory hernicku a materské centrum meste nemáme ja som z mesta ale vedla v dedine napríklad takze skús sa poinformovat a raz za čas oželiem i tých 7€ len nech vypadnem na chvilku... ja mám i dvor obrovský s domčekom ale radšej zbehnem na detské ihrisko medzi ľudí ...
@meggyinka inak kvôli tým "kamoškam" sa netráp. Keby fungovali ženské kamarátstva ako v romantických filmoch, modrý koník by neexistoval. Málokedy a máloktorej sa to pošťastí 😉 To je ako s láskou. U niekoho láska ako trámy, po čase sa to zmení, niekto je dlho bez lásky, sklamaný a zrazu narazí na lásku na celý život... Raz hore, raz dole...
Podobne v dedine nikoho nepoznam...mamicky ak tak pracujuce...s malou chodim 2x do tyzdna do centra, ale nie vzdy to ide nakolko nemam momentalne auto a aj to len vdaka tomu, ze to je 3km vo vedlajsej dedine...varim doobedu od rana do tej pol desiatej, resp. si beriem obedy zo skoly...co nam dvom booohate staci a potom na prechadzku, obed, spanok a zase prechadzka resp. riadim s malou alebo jej pustim rozpravky.
Je to na nervy nemat sa s kym porozpravat, dcera je na ihrisku stale sama a dochadzat pravidelne do mesta na ihrisko je financne neunosne pre mna...takze niekedz mam pocit, ze zijem na samote u lesa a vyvetram sa akurat ked som u nasich...a ani neviem co by som s malou mala robit a tak sme druhe urobili nech su dvaja 😂
@meggyinka
presne tak, moje cesty s kamarátkami z detstva, aj tých zo strednej sa rozišli s nástupom do práce. jedna síce sa vydala v tom čase, kedy aj ja, aj mala dieťa rok po mne, no deti mali úplne iný režim a ja som začala popri RD pracovať, no nepodarilo sa nám spolu kočíkovať skoro nikdy ... je to tak. Pri druhej MD som sa cez net zoznámila s maminou tu z mesta, neskôr sme sa začali navštevovať ... ale ako deti odrástli, už sa vidíme len občas - máme iné pracovné doby, deti iné školy, záujmy. Je to ťažko...
Skús pozrieť, či v okolí nemáte materské centrum, nie herňu, ale sú aj napr. cirkevné, kde sa veľa neplatí a detičky a maminy sa stretávajú pravidelne. Ja som tiež do takého chodila, hoci ani nie som veriaca. Alebo skús nejaké baby cvičenie, plávanie, to sa síce platí, ale aspon sa s niekým zoznámiš.
Prípadne pozeraj na prechádzke okolo seba, kto tam má deti v podobnom veku a neboj sa prihovoriť ... aj iné maminy bývajú na tom podobne, manželia odídu do roboty a sú samé.
Inak, manželovi navar a prihriať si snád môže aj sám ... v mikrovlnke to ma za minuty. Nie je dôvod, aby si sa kvoli tomu nepohla z domu. Dobrá rada - na toto si ho neuč. Čo bude robiť, ked pojdeš raz do roboty, umrie hladom?
@andisko ja som tiež varila rýchle jedlá, alebo som si privstala, navarila, kým dieťa spalo a potom už som mala čas celé dopoludnie. Tiež nechápem, že každy deň niekto pol dňa vyvára, že čo asi tak varí ...
A ak varím na 2 dni, tak musí byť na 2 dni, nieže si manžel 3x pridá a doje to na večeru a ja možem variť zasa ...
@montemotherone inak toto je dobry point. so synom sme stravili rok pri bagroch, lebo u nas v dedine robili kanalizaciu. bolo tu asi 5 partii, stale sa niekde buralo, kopalo, bagrovalo, asfaltovalo, stale nieco. este dalsie dva roky ho to drzalo, musel mat aj vsetko oblecenie s bagrami, inak ho "ominalo".
Na MD s dvoma deťmi som už o 10tej mala navarené,aby sme mohli vypadnúť vonku.aspon polievku var na dva dni.NIečo aj do mrazničky,nech si rozmrazí a zje /buchty,pirohy,segedínsky...../Určite by som o 12tej každý deň nestála doma v pozore s čerstvo navareným obedom.Nech si sám zohreje a obslúži sa,ty sa postaraj,aby bolo čo zohriať,ale var večer predtým alebo skôr ráno,ako ti vyhovuje.Druhé auto pre ženu v rodine v takom prípad eje na nezaplatenie,uvidíš,ked príde vozenie detí do školky a ty do práce,už teraz si na to sporte.Viac času môžeš tráviť u mamky,semtam by som u rodičov aj prespala ,manžel neumrie hladom.Ten čas sama dom s deťmi treba vydržať,potom bude lepšie,deti podrastú a ty budeš v robote medzi ľuďmi,toto ti teraz chýba.
Ahoj, dedina ma svoje výhody ale aj nevyhody. Ja som ako tu aj ine baby varila vždy rano,mala nebola spac,takze sme uz pred siestou byvali hore,do deviatej som mala oprane,upratane,povysavane a aj segedin navareny 😁 a o 9:30 sme chodili s inymi mamickami von. U nas kedze ja nesoferujem, som malu naucila na autobus,takze sme sa hocikedy busom vybrali niekde....sice ja zojem v meste,ale chcela som tým povedať, že ked si dieťa naučíš pekne na bus pripadne vlak,zivot bude ovela krajsi 😉 a taka navsteva mesta,to je potom rovno vylet na cely den 😉
A maminy skus najst aj cez MK,ja som sa tak spoznala s jednou maminou a uz sme kamosky 2,5 roka pomaly 😀
@andisko prosím to aký obed si navarila za 15 až 30 min? Rada by som aj ja tak rýchlo, ale niekdy len zemiaky čistím 20 min....
U nás je niečo podobné a tak ja dám dieťa do auta, odvezieme sa niekde a tam si potom spravíme menší výletík, popr. sa len poprechádzame....
v lete je to do prírody, v zime chodíme viac do mesta, popr. iných dedín v okolí...Už ma nebaví stále chodiť po tej istej ulici dookola....
@andisko u nás v meste sa teraz posledné roky vkuse čosi robí, všetko rozryté... A ja som asi jediná kto je nadšený 😀 môj malý na tom rastie od narodenia a prvé slovo nebolo mama, ale bager 😀
@deti95060810 ja varim hlavne zeleninu a ak maso, tak kuracie. takze cestoviny, perkelt, spenatove halusky s lucinou, maso so zeleninou dusene a s ryzou, zemiakove placky, rizoto.. to su vsetko do polhodiny jedla. ale tak zase ja sviham ako pilka a preto mam potom vzdy aj z prsta niekde odfaklene alebo popalene :D
@montemotherone presne :D
@deti95060810 cestoviny, zeleninové jedla sú rýchle, alebo ten kurací perkelt, husté polievky, halušky, špenát, naložené rezne - ráno naložim mäso do pácu, a potom si to rýchlo upečieme. Jasne, že sa občas vari aj niečo náročnejšie, ale to je potom na 2 dni.
A ty máš viac deti, ona má jedno.O Koľko zemiakov menej asi tak potrebuje oproti tebe.
Mne na dedine staci tak tyzden - podla mna pomerne nuda a to najma v zime. V lete je vyhoda dvor - u nasich mame bazen, trampolinu, ihrisko - ale tak po case sa to stava uz tiez otrepane. Ale v lete celkovo pohoda, da sa chodit na vylety, kupat, v zime je to des.
@mircalla v zime na sánky, ak je teda sneh.
ale aj ja som sa na dedine nudila a to sme bývali 7km od jedného mesta a 9km od krajského mesta a mala som k dispozícii auto. Susedia o ničom, dedina malá a manžel robil od rána do večera ... taktiež som sa expresne rýchlo vrátila do roboty. To bolo zasa "o hubu", zvládať záhradu, dieťa, domácnosť aj prácu v meste, mala som dojem, že len pracujem a spím ... tak sme ten dom predali, prerobili si veľký byt v meste a odvtedy je to lepšie.
Na nejakú dzedzinu pánu bohu za chrbtom (40km do mesta a bez auta!) by ma teda nikto nedostal bývať. To tak chatku mať, na dôchodku...
ja som varila stale rano hned ked sme vstali...potom von,obed,ked siel spat bud poriadok alebo cas premna a poobede opat von,manzel chodi kam?..ak do mesta nevie ta vziat? Sa poflakate a pridete a nim domov na obed alebo vas vezme poobede a pridete vecer.
@meggyinka ahoj. ako keby som čítala o sebe 🙂 tiež sme sa presťahovali na dedinu a vzhľadom na to, že prevažná väčšina mamičiek fajčí a pije, tak som akosi nezapadla do kolektívu. Príde mi nenormálne sedieť v krčme alebo na terase pri krčme s kočíkom 😒 Pre deti tu nie je (ak nerátam jednu šmýkľavku, ktorá je navyše pri ceste a nie je oplotená) nič. Jediné čo nám zostáva, tak je chodiť do areálu škôlky, ktorá je od nás normálnou chôdzou 15 minút a ešte k tomu do poriadneho kopca.
Ja som na tom rovnako, presťahovali sme sa na dedinu pred 2,5 r tunajšia mamickovska komunita ma nejak neprijala. Mám dve deti, jedna uz chodi s do škôlky vedla do dediny a ja som doma s 2r synčekom. Už sa teším na jar, budeme môcť byť castejsie a dlhšie von. Ale je to o ničom ked som na deti sama a nemám sa s kym rozprávať. Akurát tak so susedou dochodkynou 😁