Ako sa zorientovať na výlete v Prahe?

17. apr 2023

Vie mi niekto poradiť, ako sa zorientovať v prahe? Uvažujem nad výletom vlakom. Ak vystúpim na železničnej stanici,ako sa dostanem niekde do centra? Bol niekto aktuálne,kto mi poradí? Prípadne aj nejaké ubytovanie v centre? Nejaký tip? Dakujem

janai1
17. apr 2023

Google maps a ideš

maranco
17. apr 2023

Vlak je takmer v centre https://sk.mapy.cz/s/nulehehocu

Môžeš kúpiť aj denný/3 dňový lístok na MHD a chodiť busom, električkou, ľodka, lanovka
https://www.dpp.cz/jizdne/cenik-jizdneho#1-1

Pozrieť pár videí https://www.youtube.com/@KlucizPrahy
Do mobilu appku mapy.cz a Jízdní řády

maranco
17. apr 2023

Používať platobnú kartu bez DCC a Euronetu a zmenárňam sa vyhýbať.

barb06
17. apr 2023

my sme boli začiatkom januára; síce autom, nie vlakom, ale v princípe to nie je podstatné; nebývali sme v centre práve kvôli parkovaniu auta; bývali sme na pankráci v blízkosti metra a mali sme to 3 zastávky na Václavák; po Prahe sa pohybovať MHD nie je vôbec problém; kupovali sme si denný lístok, samozrejme mobily sme mali so sebou, keby sme mali problém niekam trafiť ...

trinityf
17. apr 2023

Cakas, ze ti tu niekto vyklopi cely itinerar? My ked sme isli do Prahy vlakom, presne ako tu bolo spomenute, online mapy a ides. Metro, elektricky, peso. Niekolko dni na planovanie co chceme vidiet, kolko chceme minut. Vela zalezi aky mas budget na vylet.

liljana
17. apr 2023

Z hlavniho nadrazi si za 10 min peso v centre. Staci navigacia.

denisah6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cimage
17. apr 2023

My sme boli v case, ked internet v mobile ani nebol a nestratili sme sa. Metro je v Prahe velmi jednoduche. Ak sa aj zatulate, tak sa opytas niekoho.

maranco
17. apr 2023

@denisah6 na jedlo v centre som chodil do Havelská koruna, Havelská 501/23, len niekedy je tam plno, alebo Jídelna SVĚTOZOR, Vodičkova 791/39.

Levné a skvělé jídelny v okolí Staromáku

https://www.youtube.com/watch?v=IQ1Cj20-5nw

Kam chodí Pražáci na jídlo?

https://www.youtube.com/watch?v=_VDKRApGgqM
miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
januska12323
17. apr 2023

Praha je jedno z tých miest kde sa podľa mňa nedá stratiť. Každý kúsok máš zastávku MHD ak vystúpiš inde ako si chcela za chvíľu ide spoj naspäť.

kotricka
17. apr 2023

telefon do ruk a google maps ta navedu tam, kam potrebujes. nie je az take zlozite sa tam pohybvovat, kedze spoje co sa tyka elektriciek su jasne a vsade su same tabule

janinka007
17. apr 2023

v novembri som bola na 4 dni vlakom. Ani raz som nepoužila žiadnu mestkú dopravu, mapy.cz do mobilu a ide sa. Inak majú takú aplikáciu do mobilu lítačka, s ňou sa nestratíš. Ale základ je, si ten výlet naplánovať, nie že tam dojdeš a nebudeš vedieť kde,čo...

marcellka32
17. apr 2023

Dobré jedlo: Obecný dům

viestta
17. apr 2023

Kúpte si časovýistok na MHD, podľa toho ako dlho tam budete, majú aj trojdňový, deti sa vozia zdarma. Keď tam idete prvý krát, tak na tie naj miesta sa v pohode dostanete metrom a elektrickami, do ZOO metro a autobus.
A odporúčam vytlačiť si trasy MHD, na stránkach dopravného podniku ti výhľada spojenia aj s prestupmi.
A v centre odporúčam jest bud vo food curtoch nákupných centier alebo hľadať po bočných ulickach. My sa chodíme najesť do Palladia alebo na Andel. Aj tam aj tam chodí metro a majú tam aj klasické české jedla.

denisah6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
17. apr 2023

Ďakujem za postrehy. Praktická otázka,dá sa platit eurami,či treba meniť? Ja teda preferujem všade kartu,tak len tak pre info a ešte k tým lístkom na metro,sú automaty,či len sms?

tini27
17. apr 2023

Ja len taky tip, na youtube si najdi kanal kluci z prahy. Maju kopec dobrych videi aj npr kam sa oplati ist s detmi, kde sa dobre najest, kam sa ako dostat a pod 🙂 Mozno nieco z toho vyuzijes

autor
17. apr 2023

@janinka007 a ubytovanie si mala kde? Ak sa môžem opýtať.

autor
17. apr 2023

@barb06 s tými lístkami je to ako? Automaty či sms?

autor
17. apr 2023

@denisah6 a kde ste boli ubytované? Však za takú cenu na osobu je to super,všetko.

lulu2014
17. apr 2023

@maranco suhlasim.. hlavne tym zmenarnam!!!

laila22
17. apr 2023

My sme boli pred mesiacom v Prahe. Nebývali sme úplne v centre, ale pri Výstavišti v Holesoviciach, hotel Belvedere. Z hlavnej stanice sme sa dopravili taxíkom. V ten deň ako sme prišli, sme prešli celé okolie, bolo čo pozerať. V okolí bolo veľa reštaurácií, OC STROMOVKA, tam sa dalo tiež najesť. Druhý deň sme sa ráno nechali vyviezť taxíkom na Pražský hrad, odtiaľ sme prešli až na Vaclavske námestie pešo. Čiže sme videli Hrad, Zlatú uličku, Zamecke schody, Malú stranu, Karlov most, Staromestské námestie, Parížsku ulicu, Vaclavak..Tam sme sa ešte zatúlali do Františkánskych u záhrad. Potom sme sa nechali taxíkom odviezť do hotela, večer sme šli na koncert. Koncertná hala bola pešo od hotela 10min. Všade som platila €, alebo kartou. Nemala som ani jednu česku korunu. Taxík stojí okolo 10€. Pokiaľ budeš ubytovaná v centre, zrejme prejdeš pešo a taxík nebudeš ani potrebovať.

viestta
17. apr 2023

Listky na metro mozes kupit aj kartou v automate, ale naozaj sa oplati kupit 24, 48 alebo 72 hodinovy listok
Vsade sme platili kartou, ked sa pytali ci eura co koruny, tak vzdy v korunach, je lepsi kurz
Vybrat ti staci 1000 Kc, najlacnejsie v bankomate bany rovnakej skupiny ako je tvoja a vyber bez konverzie, tiez je najlepsi kurz. My sme pred par rokmi vybrali 1000 a este stale sme ju neminuli, vsade kde sa da platime kartou
Mysme boli ubytovani v hoteli Krystal, 5 minut od metra a metrom 15 minut na Vaclavak

denisah6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
17. apr 2023

Ďakujem všetkým za rady

autor
17. apr 2023

@viestta čiže tie lístky na metro môžem platiť aj kartou? Správne chápem?

viestta
17. apr 2023

Ano, v kazdom automate na listky mozes platit kartou. Ale v pripade, ze za jeden den potrebujes viac ako 4 cesty, tak sa oplati casovy listok. Cviknes pri prvom vstupe do MHD v oznacovaci a plati ti 24, 48 alebo 72 hodin.

Jízdenky pro jednotlivou jízdu a jízdenky krátkodobé
30 minut. 30 Kč
90 minut. 40 Kč
24 hodin. 120 Kč
72 hodin. 330 Kč

kp7333
17. apr 2023

Nainstaluj si na mobil aplikaciu Litacka, daju sa cez nu kupovat listky, aj ti naplanuje spoje z bodu A do bodu B. Ak planujes cjodit MHD, oplati sa viacdnovy listok, plati aj na lanovku na Petrin.

623gabulienka
29. apr 2024

@viestta ahoj, prosim ta tie jizdenky platia aj na metro, ci len na elektricky? Ďakujem.