Čo robíte s deťmi počas prázdnin?
Moji sa totiž väčšinou "nudia" a očkávajú, že im ja budem robiť program ... ešte k tomu toto nie práve letné počasie. Keby bolo horúco, asi chodíme na kúpalisko a do prírody, ale tie upršané dni sú hrôza. Ja som doma s nimi 6 týždnov, z toho 11 dní budeme na dovolenke a týžden mal mal mladší prímestský tábor. Zvyšok je voľný... Už sme od nudy upratali byt, dcéra dokonca z vlastnej iniciatívy vypratala staré zbierky a vypratala celé skrine 🙂
Nie som milionár, aby som mohla každý den vymýšľať program taký, že budeme niekam cestovať a platiť drahé vstupy (najmä ak 15 ročné decko je považované za dospelého skoro všade).
Takže dajte nejaké inšpirácie 🙂
Bibiana, Hrad Devín - bolo výborne, Magio pláž, knižnica, Sad Janka Kráľa - kolobežky, Medická záhrada, Prezidenstká záhrada, záhrada Vodárenského múzea, kreslenie kriedou atď. Turistika - z Partizánskej lúky sa prejsť alebo odviezť 43kou a urobiť si nejakú trasu ....
Mám tiež väčšie detí a tiež nie som milionár. Ide o to, či sú zvyknutí chodiť MHD a nosiť batohy. Ak áno, tak potom tých možností je podľa mňa dosť. Ja zbalím obed do termosiek a fičíme na celý deň vonku.
Snáď som Ťa inšpirovala.
@hettinka A koľko má rokov? 15? Veď to je už polodospelý 🙂 Športy robiť, nejakú stanovačku napríklad, poslať k starým rodičom ak sa dá, ísť ku kamarátom z iného mesta a potom zavolať toho kamaráta k sebe na výmenu na pár dní...
Čo máme baby v rodine tak sa zvykli cez leto učiť cudzie jazyky, kúpiť knižku alebo nejaký kurz pozrieť. A deti sa musia naučiť urobiť si čas aj sami... spraviť si kamarátov, partiu a prebaviť sa.
A sesternice, bratrancov nemá v rovnakom veku? To sa tiež dá 🙂
A čo chcú robiť oni? 🙂 Naplánujte to spolu. Zistite čo sa deje v okolí, kam by ste vyrazili. Máte priestor len tak sa poprechádzať, porozprávať, zájsť na zmrzku... Aj také"nudenie" a leňošenie je dôležité 😉 Nemusí to byť vždy o nejakej akcii. Stačí ak robíte veci trochu inak ako cez rok. Skúste spolu variť, niečo si upiecť... Zahrajte si nejaké spoločenské hry na pokračovanie (Monopoly, Dostihy...) My hrávame aj poker s kockami 🙂 Pozri aj skupinku miesta odkiaľ pochadzas , možno ti dajú tipy na nejaké akcie v okolí
No ved ale to uz mas skoro dospeleho doma... to nemyslis vazne, ze cakaju program od teba... v 15tich som mamu cez prazdniny ani nevidela a ani by ma nenapadlo byt s nimi doma, 30.6. som pobalila kufor a dovi dopo prisla som 31.8. :D Ku strakym, pomahat... alebo za kamaratmi... otec tiez niech daco vymysli... a podla mna oni sa az tak nenudia :D mozno ty mas viac vycitky z toho a pocit, ze nic nerobia.. Mozete ist napr. na plavaren.. alebo len tak daco vymysliet, nepises z kade si. Ale moj nazor je, ze program by si uz mali vediet urobit sami.
Alebo sa dajte na "kešky", to funguje aj u starsich :D
https://www.google.sk/search?q=geocaching&ie=ut...
@sandra551 dcéra ma 15, tá už je dosť sebestačná, aj ked sa dosť drží doma ... no má aspoň športové tréningy a súťaže, vyplnený čas.
Syn ma 9 ... sám von ešte nechodí, aj ako som písala, nemá tu kamarátov zo školy a on je dosť taký typ, že s hocikým sa neskamaráti.
Sesternice a bratrancov v rovnakom veku žiaľ nemáme ... a čo sme boli partia kamošiek s deckami v rovnakom veku, ani stretko nam nevyšlo, každý rozcestovaný v inakšom čase ☹
Ved práve to je oj problém, že sa decká spoliehajú na to, že JA s nimi niekam pôjdem, JA vymyslím program a zaplatím ... samozrejme, chodíme von, na zmrzku, na kupko (ak sa dá kvoli počasiu, čo sa tento rok u nás na severe nedá, boli sme len raz), aj nejaké hrady, zámky, jednodenný výlet do tatier plánujem ... ale mam z toho jemne povedané nervy, ak som chcela vedieť, či aj inde to tak funguje, že len mama naplánuje, čo sa bude robiť a ešte tie aktivity aj robí s deckami. A ked nie, len sa povaľujú doma...
@mima4 no ved ked som ja bola malá, tak tiež to tak bolo, mama sa určite nestarala, čo budem robiť, týžden u babky, 2 týždne tábor a zvyšok som sa starala sama ... ale tieto súčasné decka, ja neviem už to je celé akosi iné. Sa aj išli von pozrieť do okolia domu, ale nikto vonku 😕
@hettinka ja mam 5 rocnu a u nas nie, takto to nefunguje ;) Funguje to tak ako to fungovalo aj so mnou doma. 5 tyzdnov prazdnin momentalne takze jeden tyzden som ja s nou doma, vyriadime, operieme, pochystame, pobehame po vonku nakupime co treba.. dalsi tyzden jedna starka, dalsi tyzden druha starka a potom dovolenka spolu a potom hadje do skolky. Ked som bola ja doma ako tinedzer, tak to bolo podobne... tyzden hore - dole co sme sa preflakali s kamaratmi... ako 9 rocna som bola u tety a starkych dva mesiace, medzi tym 2-3tyzdne tabor a tam sme uz program mali vzdy od kupalisk az po malovanie okien a lasovanie po dielni, chovani sliepok a okopavani zahrady :D Aj povalovanie je aktivita, urcite pri tom daco robia.. my sme citali, hrali karty, dostihy a stavali puzzle :D nemusite mat prazdniny ako v skole s aktivitami naplanovanymi na kazdy den od rana do vecera.. nic sa nestane ;)
@hettinka u nas je to teraz vonku tiez tak.. deti cely skolsky rok plne ulice, vreskot do 10 vecer a teraz nikde nikto. Este aj susedia idu spat o 7mej 😅
Ja si nemyslim ze by boli iné deti, len rodičia majú často pocit že sa im treba veľa venovať a kedysi to rodičia jednoducho neriesili, tak ako kopu iných veci..
Ja to poznam, lebo k nám chodieva 10r neter, ako tehotna s dvoma deťmi nemam bunky na to jej vytvárať program kazdy deň, občas niečo vymyslime, občas sa zahra s deťmi či sama a občas sa proste nudi.. Patri to k veku, ešte to nikoho nezabilo 😂 keď dospeju nudiť sa už nikdy nebudu, tak nech si to uziju.. 😂
Tiež ma to kedysi trocha trapilo, ale vždy aj napriek bude sa k nám rada vracia, takže to asi nebude také hrozne 😉
@hettinka Tak ja som chodievala sama vonku od 8-9 rokov aj na celý deň, rodičia ma večer doslova zvesili zo stromu alebo preliezok a nechcelo sa mi ísť ani domov. Prespávačky u kamarátok, kupko, staré mamy... občas boli dni keď som pozerala telku, čítala knihu, učila sa. Ako jedináčik som ani nebola zvyknutá, že by som bola s niekým... Čím skôr sa deti naučia efektívne a dobre využívať čas, tým lepšie.
A 15 ročná už musí mať partiu kamošiek, v dnešnej dobe sú to už naozaj dospelé baby 🙂 To už aj niekde sama na víkend a podobne...
@hettinka to je normalne v dnesnej dobe. Kamoska ma 12 rocnu dceru a hovori ze nevie co s nou. Ze stale bud za ntb alebo na telefone, tak jej naplanovala dovolenku s tatkom, potom tabor, potom babku, potom spolu sa dohodli, ze pojdu do tatier a potom na tyzden zas k tatkovi a potom na dovolenku spolu. Inak sa to vyriesit asi ani nedalo ked nechce aby sedela cele dni za pocitacom
@hettinka áno, u nás len mama plánuje život celej rodiny 🙂 ...keď to vyjde, super! A keď nie, sklamanie- Všetko robíme podľa teba! (slová manžela)... Ako sa vraví, kto nič nerobí, nič nepokazí 😉 Teraz mám tiež už puberiačku takže plánujeme spolu. Myslím že trochu s tým deťom treba pomôcť, aby sa cez prazdniny naozaj zrekreovali, čiže trochu pretvorili 🙂 Dôležitá je hlavne zmena prostredia, alebo kvality stráveného času. Aby mali pocit výnimočnosti prázdninového času. Ten nie je len o nákladných aktivitách. Skutočný zážitok nezaručia žiadne peniaze.
@papricka33 hovoríš mi z duše, chcem aby tie prázdniny mali také pestré, zážitkové a nielen premrhali čas pri PC. Moj manžel je zlatý, ale veľa toho nenaplánuje a on celé prázdniny pracuje (tak to máme podelené vzhľadom k povolaniam) a som rada, že má dovolenku aspoň na tie 2 týždne, čo sme na dovolenke.
Asi som to teraz začala intenzívnejšie pociťovať, lebo deti rastú a čakala som, že si aj sami vymyslia, čo sa veľmi nedeje. Ešte som do toho dostala akúsi virózu.
@sandra551 nie, nemyslím si, že 15 ročné dievča je "skoro dospelá baba" ani dnes ani predtým, veď len skončila ZŠ... je to ten najnebezpečnejší vek a určite by som ju nepustila samú sa flákať na víkend s kamošmi, ani prespávať kade tade. Sama prespáva, ak je na súťaži s tímom, to jej zatiaľ stačí na zvykanie si mimo domu a tréning samostatnosti. Niekedy je to aj na viac dní, aj v zahraničí, ale tam je pod aspoň nejakým dozorom trénerov a sú spolu ako družstvo (len dievčatá).
Sama chodí s kamoškou behať, alebo do kina, na shopping oplieskať vreckové, aj teraz najnovšie hladať Pokemonov, na skejt, na korčule ... Okrem toho mi tu stále niečo vypeká, včera muffinky, alebo robí smothies. Len s krpcom je to horšie ... a ked nie je sestra doma, tak už úplne nula bodov...
Jednu babku už nemáme a druhá s nami býva v jednom dome, takže ich nemám kam poslať na prázdniny. Krstní rodičia pracujú a majú menšie deti, asi by skor oni prijali pomoc, ako brať ešte moje deti.
Letne prazdniny je dcera v Cr u svojho otca,a z malym si vzdy nieco naplanujeme a hlavne podla pocasia
@hettinka ja mam 8 rocneho, zial taky luxus ako 2 mesiace dovolenky a babky na blizku nemam. Syn ma niekolko mestskych taborov rozneho zamerania a jeden pobytovy, 10 dni budeme na spolocnej dovolenke, zvysok so sestrou 17 - nuteny babysitting na striedacku so mnou a muzom. Aktivity- zoo, muzea, plavarne, jazero, bicykel, skateboard, chodieva 2x do tyzdna na lad-korculovanie, hokej, na ulici sa vzdy stretnu nejake deti, prehraju sa ( s ani jednym/ jednou nechodia do tej istej skoly) o 9 vecer ho treba domov tahat, okrem toho ako rodina turistika, mini golf, kino, rozne mestske akcie...Zial toto su vsetko aktivity kde treba peniaze, keby sme ich nemali tak je v najlacnejsich komunitnych taboroch, hra sa cely den von s kamaratmi alebo sam, vylet na bicykli... Ked sa neda tak sa neda.
co tak spolocenske hry,alebo opekat si ked neprsi,popripade prechadzka leskm,dedinou,alebo vytvarne aktivity,kupit hlinu,co tak lego stavat,piect ho nebavi,aspon skusit,urobit kolac,puding,alebo si robit selfie foto,urobit si fotoalbum,hrat dpolocenske hry,scrable s ine je ich dost,mojho totizto toto vsetko bavi,takze mame co robit vsetko prestriedat
@hettinka ja mam deti este male no mam netere vo veku 14 a 16 rokov. Konicky vsak maju vyhranene uz davno. Bavia ich zvierata. Jedna sa intenzivne venuje sokoliarstvu a druha konom. Travia tam cele dni. Doma maju 3 psy, agamu, skrecka, zajace......
Treba ist za tym co ich bavi, podporovat ich v tom a o program bude postarane 🙂
včera bolo fajn, staršia mala ráno kaderníčku a poobede tréning a syn pomáhal starkému otcovi s drevom, to ho veľmi bavi, voziť fúriky a ukladať narezané drevo 🙂 Potom chvíľu hral futbal sám na dvore a dočítal ďalšiu knihu, spravil si čitateľský (prázdninová úloha)
cez víkend tu máme hody, veľká akcia, kolotoče, stánky a aj nejaké koncerty, dcéra tiež má vystúpenie, tak sa tešíme, že bude čo robiť
@marcelatje my máme psíka, ale ani toho sa im nechce venčiť, je to môj pes 🙂
@hettinka to ti verim ze je tazko. My tento rok nikam nejdeme. Ja som tento tyzden len doma. Mali sme navstevu tak chalani spali v stane. Hrali fotbal boli sme sa kupat a opekali. Syna som poslala do kina, ale ze nic nedavaju... Ha si urobila vylet do ba. On je asi rad, ze od neho nic nechcem.. Len mna stve ze je doma bud v knihe alebo u pc...
@hettinka ved nemusia to byt iba zvierata. Motokary, bicykel, u nas deti chodia spolu na turistiku, bunker na strome, futbal, nieco tvorive....... 🙂
náš má ešte aj písať do školy projekt, že čo zažil cez prázdniny ... som zvedavá, čo tam napíše 😀 Minulý rok sme to mali akosi pestrejšie...
ešte som zistila, že dcére prestala platiť kartička na železnice, mala 15 už cez prázdniny, platnosť jej teda skončila a novú vybavíme až v novej škole ... takže ak niekam pôjdeme na vláčikovýlet, zaplatíme plnú sumu
@marcelatje zistila som im na nete, že chodí od nás cyklobus, ktorý by ich zaviezol na najbližší cyklochodník ... tak sa pýtam dcéry, či sa teda dohodla s nejakou kamoškou, že by išli spolu ... nedohodla...
akože prestávam riešiť, im to asi takto vyhovuje
@hettinka ten projekt by ma zaujimal ze ako to vidi tvoj syn 😃
kamaratov tvoje deti nemaju? Pre mladsich detske ihriska, poslat pred dom na bicykel, do kniznice atd. atd.