Kúpa rodinného domu v Írsku

16. jan 2023

Ahojte, chceme s manželom kúpiť rodinný dom v Írsku.
Zatiaľ sme ale na Slovensku, máme vyhliadnutých pár rodinných domov a chceme ísť samozrejme na obhliadky, chystám sa zajtra napísať maily maklérom.
Chcem sa spýtať Vás, ktorí ste riešili kúpu domu či už v Írsku alebo UK /keďže to bude asi dosť podobné/, na čo sa pri obhliadke zamerať, na čo si dať pozor, na čo sa pýtať?
Je možné navrhnúť predajcovi nižšiu sumu, ako sa to bežne robí u nás alebo je u nich niečo také neprípustné? Prípadne privítam akékoľvek Vaše rady, pripomienky a nápady.
Ďakujem 🙂

zutomad
16. jan 2023

No....neviem či Írsko je zrovna tá najvhodnejšia krajina na kúpu domu 🤭 vieš vôbec ako to tam chodí? Žila si tam niekedy? Chcete sa tam prestahovat? Pracujete tam? Aká lokalita?

autor
16. jan 2023

@zutomad Pre nás to je najvhodnejšia krajina, preto tam chceme kúpiť dom a áno, chceme v ňom žiť...

zutomad
16. jan 2023

Kúpa domu v Írsku je.....no....zážitok sám o sebe...držím palce 🤞 ak chces napíš ss...

gionella
16. jan 2023

K tej sume…. Vy date maklérovi ponuku koľko ste ochotní zaplatiť a on oboznámi predávajúcich a ti vašu ponuku príjmu alebo nie.

autor
16. jan 2023

@zutomad Vďaka, ale nebudem písať správu, môžeš poradiť sem, možno nás je viac, kto premýšľame o kúpe a poradíme si vzájomne 🙂

autor
16. jan 2023

@gionella Vďaka 🙂

mirit
16. jan 2023

Nam cely proces trval asi 9 mesiacov. Teraz je to velky dopyt a malo domov, tak ta cena pojde skor smerom hore ako dole. Ale zavisi na lokalite.

autor
16. jan 2023

@mirit Mohla by si prosím napísať aspoň zhruba, že prečo to trvá tak dlho?
Chodili ste po obhliadkach, našli ste vhodný dom a potom sa čo dialo?

slavomira236
16. jan 2023

Ty si tu nedávno písala však že sa tam chcete sťahovať s detmi

andrea112255
16. jan 2023

Ahoj

Ja som kupovala dom v UK 2 roky dozadu

Najprv treba riešiť hypotéku s bankou.. najprv dostanete informáciu (potom aj na papieri) akú najvyššiu sumu ste schopný dostať od banky..s týmto papierom potom do agentúry+ vybrať dom.. ak si vyberiete tak začínate riešiť hypo.. banka si vás pekne prelustruje..celú vašu credit history..doslova si zistia koľko chlpov máš na tele 😄 či náhodou nebol nejaký problém v minulosti a tak... úplne všetko si zisťujú... Ak banka schváli hypotéku tak potom si treba nájsť solicitorov a oni riešia celú kúpu domu zo solicitorom predávajúcich.. ja som potom vlastne nerobila nič len čakala na info od právnikov (solicitorov), poprípade ma zavolali v priebehu procesu podpísať nejaké papiere .. nakoniec sa dohodnete na dátume kedy si vyzdvihnete kľúče a to je všetko..

autor
16. jan 2023

@andrea112255 Týmto som asi mala začať, nebudeme riešiť hypo. Môže byť potom celý ten proces kratší, ako 9 mesiacov, ako písala @mirit?

rosavia
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
16. jan 2023

@rosavia Tento problém nie je momentálne iba v Írsku, žiaľ ☹

autor
16. jan 2023

@andrea112255 Preverovali ste si nejak stav domu? Či je dobre postavený, či nie je vlhký, nemá skryté vady a pod.?

mirit
16. jan 2023

Chodili sme po obhliadkach, nasli sme dom co sa nam pacil, Dali sme realitakovy nasu ponuku a cakali sme na rozhodnutie predavajucich. Hypoteku sme mali predschvalenu. U nas bol problem, ze predavajuci nemali v poriadku papiere od ich banky. Ked sa dohodnete na cene, tak potom sa vsetko riesi cez solicitora. A este vam bude treba dat urobit survey na dom.

h2
16. jan 2023

Moja sestra kúpila dom v Írsku, len teraz nedávno, pred koncom minulého roka. Celý proces bol neuveriteľne zložitý a dlhotrvajúci, fakt to trvalo bez preháňania trištvrte roka, ten dom mali vyhliadnutý ešte na jar. V porovnaní so Slovenskom neuveriteľné prieťahy. Ja až tak neviem podrobnosti, ale veľa sme museli vybavovať aj tu, na Slovensku, keďže mama dala sestre nejaké peniaze. Bolo to z dedičstva po otcovi, ale tým, že to išlo z maminho účtu, museli sme dávať notársky overené potvrdenie, že mama sestre tie peniaze dáva a potom ešte jedno, že si nebude nárokovať na žiaden podiel na dome v budúcnosti. Pritom to nebola žiadna horibilná suma, na väčšinu brala sestra hypotéku, s tým už neviem, aké mala presne vybavovačky a radšej asi ani nechcem vedieť. Čo sa týka toho, či preverovali stav domu, tak sestra musela zaplatiť nejakého technika, ktorý bol dom pozrieť a dával o tom nejakú správu. Len už neviem, či to chcela banka, ja už si to všetko nepamätám, bolo toho hrozne veľa, čo musela vybaviť.

autor
16. jan 2023

Ďakujem dievčatá veľmi pekne, presne toto som hľadala, niekoho, kto má osobnú skúsenosť @mirit @h2

andrea112255
16. jan 2023

Teoreticky môže byť ten proces kratší...u mňa to bolo cca pol roka ale to len preto lebo banka čakala aby som mala ja odpracované aspoň polroka v mojej práci lebo som mala vtedy novú a chýbalo mi 3 mesiace aby som mala polroka čo som bola v novej práci no a potom mi schválili hypo a riešil sa predaj a kúpa domu.. to trvalo cca 2 mesiace

Takže idete kupovať za hotovosť? Budú od vás chcieť zdokladovať odkiaľ máte peniaze

autor
16. jan 2023

@andrea112255 Nemáme problém zdokladovať pôvod peňazí, predávame nehnuteľnosť na Slovensku.

andrea112255
16. jan 2023

Niekto tu vyššie písal že si môžeš zaplatiť technika ktorý ti pozrie stav domu..ak ti môžem poradiť tak to urob aby si mala čierne na bielom čo je a čo nie je v dome v poriadku..hlavne preto ak by si náhodou musela riešiť potom neskôr nejaké škody na dome z poisťovňou

My sme si takého technika nevybavili ale boli sme pozrieť dom a bol v poriadku.. a aj je

mirit
16. jan 2023

Tak ak idete ako cash buyer, mohlo bu to but rychlesie. Hlavne si dajte spravit survey, lebo sme najskor chceli iny dom, ale tam nasiel ten obhliadac kopec problemov, tak sme to zrusili.

andrea112255
16. jan 2023

No tak v mojom prípade ak ja by som nebrala hypo tak teda tie 2 mesiace by to trvalo 🙂 toľko trval proces so solicitorom az kým sme nedohodli dátum kedy si vyzdvihnem kľúče

autor
16. jan 2023

@andrea112255 Áno, toto určite spravíme, ak nájdeme čo hľadáme 🙂

autor
16. jan 2023

@mirit Presne tohoto sa bojím, aby dom nemal x skrytých problémov..

autor
16. jan 2023

@andrea112255 Tie 2 - 3 - 4 mesiace je v pohode, to aj na Slovensku asi toľko trvá. Trochu ma vydesilo tých 9... 😀

h2
16. jan 2023

@andrea112255 To o tom technikovi som písala ja. Podľa toho, čo mi sestra hovorila, oni si ho zohnať museli, nie že mohli. Len teda, už neviem, kto to vyžadoval.

andrea112255
16. jan 2023

@h2 u nás to bolo dobrovoľne... Solicitor nám ponúkol či chceme využiť túto možnosť že vedia to zariadiť... akurát čo sa mi zdá tak vraj niekto z banky si bol tiež obhliadnut dom či je v poriadku.. ja som mala mortgage advisora a on to vravel..take niečo sa mi marí 😄

filodendron
17. jan 2023

Autorka, ak ma @zuzanka.zuzu pravdu, skuste naozaj najprv podnajom. Tak sa zoznamis aj s mentalitou, prostredim, zistis, ci ti vyhovuje irske zdravotnictvo, skolstvo, uvidis, ci si deti zvyknu. Kupa domu v zahranici je uz iny zavazok. Ja by som si pohladala fb skupiny, casto tam ponukaju aj prenajmy ludia-slovaci, co maju vacsie domy. Zrejme budu vediet aj lepsie poradit odhladom kupy, ale ako prvy krok je ozaj podnajom. Irsko je krasna krajina, ale netvori ju len priroda. My sme sa po 6 rokoch vratili z UK a jedine, co mi chyba je ta priroda. Zili sme 5 min chodze od mora na juhu, takze taka idealna dovolenkova destinacia. Ale bez auta by si sa tam nepohla. No a irsky prizvuk je tiez dost specificky :D treba si zvyknut.

autor
17. jan 2023

@zuzanka.zuzu Nie, nesnívam, ale aj keby náhodou áno, tak jeden smejúci smajlík je málo, dávaj ich viac.