Wow z Telekomu

ivulec1
22. dec 2022

Ženy mate prosím niektorá wow s telekomu ďakujem

uctik
29. mar 2024

@ivulec1 Niesom žena, a nemám Telekom 😀, ale môj názor nato je, že podobnú sluzbu ako wow wifi si vieš spraviť aj sama a nepotrebuješ nato ich službu.

Vlastne celý ten roaming ( to wow wifi ) je o tom, že máš nastaveny rovnaký názov siete a heslo pre každý router, AP, Mesh ....

Ja osobne mám na chate ako hlavný router mikrotik ( je to výborný router, ale treba ho vedieť nastaviť )
samozrejme môžeš použiť aj hocijaký iný router, nemusí to byť mikrotik, ale výhodou mikrotiku je že má veľké možnosti nastavenia qos.

Čiže v skratke ak máš napr. Smart, kde sleduješ filmy, nejaký Pc kde si napr. syn sťahuje hry, tak aby ti to synove sťahovanie nezasekalo tvoj film v tv, tak mu obmedzis rýchlosť na Pc ( príklad - máš 10mbps internet, jemu na Pc nastavis 5Mbps a keď začne sťahovať tebe ostane ešte 5 mbps pre tv na filmy

lebo : 10-5=5 a to je to qos - proste rozdeľovanie rýchlosti pre zariadenia alebo siete aby sa ti nepretazila sieť, bežné to robia poskytovatelia, aby mal každý zákazník stabilnú rýchlosť nezávisle od toho či nejaký sused v bytovke sťahuje alebo nie.

No vráťme sa k téme, z toho routra mi idú káble do ďalších izieb kde mám stare routre, ktoré som si kúpil z bazosu jeden cca za 10€ ( to sú routre tak na 100mbs internet, ale dá sa kúpiť za tú cenu aj archer C6 ktorý už zvládne niečo okolo 400mbps ) a nastavil ich v režime AP nastavil rovnaké heslo a názov siete v každej izbe, a funguje to celkom solídne.

Nevýhoda toho meshu je v tom, ze je to bezdrôtové a neverím veľmi v stabilitu takéj siete + qos podľa mna Telekom a ich systém nemá žiadne, alebo nie veľmi dobre, ale tak bežnému užívateľovi to stačiť musí, hlavne že na wifi v každej izbe.

uctik
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
uctik
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
uctik
24. sep 2024

@ivulec1 Cize zhrniem to tak aby to davalo zmysel beznemu cloveku.

Wow wifi sa ti neoplati, zbytocne platis, kazdy mesiac peniaze naviac, za nieco, za co by mali pytat peniaze jednorazovo aspon podla mna, kedze sa nejedna o mesacnu sluzbu, kedze ti tie zariadenia rozmiestnia len raz.

Proste, radsej si zaplat firmu, ktora ti po dome nataha kable, namontuje AP typu ubiquity ..., a pouzije zmysluplny router ( mikrotik, cisco .... ).

Zaplatis raz a mas pokoj v podste navzdy, ak fakt nieco nebude treba prerabat.

Pripadne ti ta firma moze vhodne nastavit qos, aby si mala stabilny internet.