Vrátenie tovaru do Temu - nefunkčný čiarový kód

danielala
3. dec 2023

Ahojte, nechala som sa teraz pred Vianocami zlákať a naobjednávala veci z Temu. Vraciam nejaké mikiny kvôli kilometrovým rukávom a vyzerala to byť skvelá bezplatná služba : označíte položky, ktoré chcete vrátiť, Temu poskytne štítok na vrátenie, ktorý nalepíte na balíček. Postupovala som podľa pokynov t.j. snažila sa vrátiť balík cez dpd balíkomat, ale zakaždým mi vyhadzuje na displeji, že kód je neplatný. Prostredníctvom zákazníckej linky resp. chatu Temu mi bolo odporučené, žiadosť zrušiť, založiť novú a skúsiť šťastie s novým štítkom. Situácia sa zopakovala aj s novým štítkom, ani po vyťukaní kódu manuálne to proste nefunguje, aj pri inej DPD pickup Station to proste hlási neplatný kód. Manuálne sa zmestí vyťukať len 14-miestny kód - zákazníckou linkou Temu som bola navigovaná, že ktoré čísla presne z toho predlhého kódu použiť, no bez úspechu....

Chcem sa opýtať na Vaše skúsenosti, či ide zo strany Temu o podvod a zásielky sa vracať nedajú, alebo sa to Vám nejako podarilo? Ďakujem pekne.

sasalu1
3. dec 2023

@danielala nemam skusenost, ale prikladam screenshot, co sa mi pred nedavnom objavilo na stene fcb

ikonica
4. dec 2023

@danielala a neda sa to vratit cez vydajnu, kde pracuju ludia nie cez balikomaty, mozno oni to budu vediet nahodit.

veronikaszabova
4. dec 2023

@danielala ja som vracala a aj mamina. Vsetko prebehlo v poriadku

danielala
autor
4. dec 2023

@ikonica veď preto sem píšem, lebo som dlhšie v práci, ako majú výdajne otvorené, tak či sa mi vôbec oplatí brať si na to voľno...

danielala
autor
4. dec 2023

@veronikaszabova prosím vracali ste cez pickup station DPD? Bez problémov sa Vám podarilo naskenovať kód?

hiro
4. dec 2023

@veronikaszabova Zazrak 🙂
Nikdy by som neveril ze niekomu sa nieco podari poslat spatne do Ciny...

veronikaszabova
5. dec 2023

@danielala ano,cez DPD
@hiro cez Temu je to uplne jednoduche

danielala
autor
5. dec 2023

@hiro ide to do Budapešti

mima1608
5. dec 2023

@hiro oni majú sklady aj v Európe. Preto na rozdiel od Aliexpressu alebo Wishu doručia zásielku za týždeň 😅

hiro
6. dec 2023

@mima1608 No, pozrel som si web Temu a prave to mi chyba ze neviem odkial to ide. Vies ked objednavam elektronicke prkotiny po 1€ a posta mi tam dava ten ich skladovaci poplatok 2€ tak to nie je nic moc. Ked viem ze to ide z Ciny tak si objednam 15 veci a vtedy to Ali zbali do jedneho balika a pride inou spolocnostou ktora si ten 2€ neuctuje.
Na Ali si viem vyfiltrovat EU sklad a na Temu nie - tak potom aj viem asi za ako rychto to pride.

stanielka17
6. dec 2023

@sasalu1 Este k tomu su tie haraburdy plne olova a inych toxickych latok, a ich vyroba vyrazne prispieva ku klimatickej zmene, nehovoriac o tom, ze su maximalne na par pouziti a potom je z nich plastovy odpad.

mima1608
6. dec 2023

@hiro ak mám správne info, tak jeden sklad by mal byť v Írsku (opravte ma niekto ak sa mýlim). Ja cez Temu objednávam bežne, väčšinou teda prkotiny, nad 10 eur je dodanie zdarma a nikdy to neprišlo neskôr ako do 10 dní. No ale tým, že kupujem len drobnosti, alebo nejaký dekor do domácnosti, tak ani nikdy neriešim nejaké vrátenie, ak sa mi to nepáči, ide to do koša. Naposledy minulý týždeň snehuliak čo som objednala za 1.48 😅

mima1608
6. dec 2023

@hiro tak dokonca až takto. V Írsku je teda tá spoločnosť, ktorá ich vlastní a sklady otvárajú zjavne po celej Európe.

hiro
6. dec 2023

No, napriklad taketo 🙂 Z hociakeho vstupneho napatia ti to spravi 3V ci 5V ci kolko potrebujes... Lebo u nich to stoji 1,5€ a u nas 7€... (nase eshopy to od nich kupia vo velkom mnozstve, prihodia si 800% zisk tak ja to teda odmietam od nich kupovat za taku prirazku)

danielala
autor
6. dec 2023

@hiro pri temu sa neúčtuje clo. Ale pre mňa toto boli posledné objednávky u nich, keďže ani pri treťom štítku na vrátenie mi balíkomat hlási, že kód je neplatný. Okrem mikín s rukávmi pre šimpanzov a tenkého materiálu vraciam vianočné osvetlenie, ktoré malo mať USB koncovku a miesto toho je na tuškové baterky, iná vec došla rozbitá, lebo sa ju neobťažovali nijak obaliť. Objednávala som len a len z dôvodu, že malo byť možné bezplatné vrátenie 😡

danielala
autor
6. dec 2023

@veronikaszabova prepáč, že sa pýtam tretíkrát, no aj tretí štítok je nefunkčný, chcem sa teda uistiť, či si balík skenovala pri automate alebo si ho vracala cez zásielkovňu, t.j. že to nahadzoval do počítača pracovník. Lebo už som z toho jeleň...

danielala
autor
6. dec 2023

@hiro príde to do 15 dní a sklady majú v Európe, takže netreba filtrovať ako na Ali. Chat maju 24-hodinový a hneď aj odpovedajú, ale blbosti, lebo pracovníci nie sú dostatočne zaškolení, tak keď si nevedia rady, tak odpovedajú skopírované frázy. Mne poslali jeden balík domov na adresu kuriérom a druhý do Z-boxu, ktorý sa dá otvoriť len pomocou aplikácie+bluetooth, tak som chcela, nech mi to zmenia v profile a zasielajú kuriérom normálne alebo do boxu s kódom, ale tá konverzácia bola vtip, nikam neviedla. Packeta že má s temu permanentné problémy, lebo niekedy to pošlú do boxu 100 km od adesy zákazníka, a potom to musia riešiť preposielaním krížom-krážom.

hiro
7. dec 2023

@danielala Tie 2€ nie je clo. Clo sa plati od 150€. DPH sa uz plati aj v tychto cinskych obchodoch rovno pri platbe. Tie 2€ je poplatok Poste ze sa pozrela na ten balicek ci je zaplatena DPH.
Ako som uz pisal Ali ma tu sluzbu ze zdruzuje baliky takze ked som si objednal 10 veci po 1,5€ tak to prislo DPD ci inou spolocnostou zabalene v jednom velkom bez hociakych inych poplatkov.
Ked by mi z Temu malo prist samostatne 10 balickov z Ciny a + platit 20€ Poste tak to nie je co sa mi paci.
Sklady mozu mat v EU a nejake veci v nich. Ale prave pre tu Postu ma zaujima ci konkretne ta vec co si objednavam pojde z EU alebo z Ciny.
15 dni je aj relativne kratka aj dlha doba. Za 2 dni mam balicek z Japonska a za tych 15 aj z Polska aj Ciny. Alebo niekedy 60 dni :D Vacsina veci co si objednam mi je jedno ci pride za 2 tyzdne ci 3 mesiace.

danielala
autor
7. dec 2023

@hiro Temu neposiela cez Slovensku postu, vyuziva kurierske spolocnosti, cize aj tych 20 balickov Vam pride bez poplatku. Co nahadzete do jednej objednavky pride v 1 baliku vsetko naraz. Ale mam pocit, ze na Ali sa clovek dozvie z recenzii pred objednanim pravdu o konkretnom tovare, kdezto na Temu je vsetko v recenziach vychvalene do nebies, zrejme kvoli tomu, ze ked idete napisat negativnu recenziu, tak Vam automaticky miesto nej vnucuju, nech tovar zadarmo vratite.

mima1608
7. dec 2023

@danielala ja ani tak nečítam recenzie, skôr hľadám také, kde sú fotky, aby som mala reálnejšiu predstavu. No občas sa stane, že tam recenzie s fotkami nenájdem a tak idem na slepo. Zatiaľ sa mi to len raz vypomstilo.

ikonica
7. dec 2023

@danielala posiela aj postou, akurat jednu taku zasielku cakam...

hiro
7. dec 2023

@danielala Veru, posiela. Ale co teraz pozeram tak sa mi to neoplati. Aj v extra super zlave ta komponenta stoji 2x viac a minimalna objednavka 10€

danielala
autor
7. dec 2023

@ikonica no vidite, mne na chate temu tvrdili, ze len kuriermi 🤷🏻‍♀️

katkami123
7. dec 2023

@sasalu1
Presne pre toto nemám Temu. Číňania sú zaujímavý národ, snažia sa o nás zistiť čo najviac cez ich aplikácie formou malvéru. Len tak medzi rečou, keď čítam psychologické knihy, tak všade tam, kde Američania boli len v zárodkoch a nechápali ako funguje manipulácia mysle, tam boli komunisti z Číny na leveli expert a vlastne sa najviac Amíci dozvedeli od zajatých vojakov, ktorí boli v Číne väznení, prečo veľa protichodných myšlienok prijali za svoje a aj im reálne veria. Načo potrebujú zbierať o nás dáta je na uváženie. Zvlášť, keď už v minulosti mali nejednu takú appku bloknutú, aj tak pokračujú smelo ďalej a nedavaju sa ničím odradiť. Aj vedia ako na to - predávajú super lacné oblečenie a výrobky, ktoré vyzerá dobre na fotkách, už za akých podmienok bolo šité a prečo je také super lacné, žiaľ, nikoho nezaujíma - detská práca, šiju 16h denne bez voľna, šijú to politickí väzni bez nároku na zárobok.

hiro
7. dec 2023

@katkami123 No. Bol som tam na sluzobkach a system by som nazval "poriadok musi byt" 🙂 Je to taka zmes anarchie zbohatlikov komunizmu.

danielala
autor
8. dec 2023

Tak mne sa konečne podarilo tovar vrátiť - cez zásielkovňu to konečne fungovalo úplne bez problémov, pracovník naskenoval QR-kod zo štítku a krátko nato mi z temu prišli správy, že rezervovali prostriedky na vrátenie. Dám vedieť, či vrátili všetky peniaze t.j. aj za rozbitú dekoráciu.

laurikalalinka
9. dec 2023

@hiro ja som mala taký problém s Aliexpresom,keď mi prišiel tovar,musela som zaplatiť ešte colný poplatok, teraz tovar z Temu doručujú do Z-Boxu Packeta,viem si pozrieť kde je tovar a žiaden colný poplatok

hiro
9. dec 2023

@laurikalalinka "Colny poplatok" co vybera posta nema nic spolocne s clom. Raz som mal platit DPH za uz zaplatenu DPH tak som sa stazoval a aj pytal na tie 2€ - je to vymysleny poplatok posty - ulozne a ze skontroluje ci je tam dan zaplatena. Stazovali sa ze maju vela prace s balikmi z Ciny tak si vymysleli ze budu za baliky na ktore sa pozru vyberat tieto 2€.

laurikalalinka
9. dec 2023

@hiro noo poštárka mi povedala,že to je colný poplatok presne 2 eurá za každý kus,dobre že boli len dva maličké balíčky.

danielala
autor
9. dec 2023

@hiro dík za objasnenie, mne tiež pani na pošte hovorila, že je to colny poplatok a bolo mi divne, že pri kazdom baliku bez ohladu na cenu tovaru bol poplatok rovnako vysoky.

Inak ja uz som vracala aj tovar objednany cez Ali - do Ciny. Postovne bolo 6 €, trvalo to 3 tyzdne, kym balik obdrzali a vratili mi peniaze, no o tych 6 € som prisla, aj ked mali uhradit aj postovne. Balik sa sledovat nedal, takze som predpokladala, ze peniaze uz nikdy neuvidim...