Vlookup funkcia excel

25. apr 2023

Ahojte, prosim je tu niekto kto by mi do podrobna vysvetlil ako urobit vlookup funkciu medzi dvoma harkami? Už som pozrela milion tutorialov a nefunguje mi to. Bola by som vam naozaj vdacna

marseillefan
25. apr 2023

napíš rovno čo potrebuješ a ako to zadávaš

gejb
25. apr 2023

Posli ideálne foto sem a dáme hlavy dokopy 😊

s_o_n_i_k_e
25. apr 2023

ja som sa vlookup naučila a použivam ho doteraz týmto spôsobom.

1. - čo hľadám? označím bunku, napr. v stĺpčeku PRIEZVISKO (vyhľadávaná hodnota),
2. - kde to hľadám, označím napr. stlpček PRIEZVISKO + MENO (pole_tabuľky)
3. - chcem k PRIEZVISKO priradiť MENO, čiže dám, že hľadám hodnotu v 2 (číslo indexu stlpca)
4. - vyhľadávanie rozsahu dávam vždy 0

xls následne bude hľadať priezvisko v časti 2. ak ho nájde tak mi môj bod 1. rozšíri o meno k priezvisku 🙂 kde najde prvý výskyt uvedeného priezviska 🙂

Zatiaľ mi vždy dalo čo som chcela 🙂

autor
25. apr 2023

ja by som potrebovala doplniť cenu - (stlpec E) na zaklade ID (Stlpec B) tie ceny mam v druhom harku a postupovala som tak, že do vyhladavanej hodnoty som dala stlpec ID, do pola tabulky som išla teda na druhý harok a oznacila si celu tabulku, do cislo indexu stlpca som isla tiez na druhy harok a dala 7 lebo je to siedmy stlpec - (ak som to dobre pochopila.. co zrejme asi nie.) a do vyhladavania rozsahu som dala 0

kubobubo
25. apr 2023

máš rovnaké formáty oboch ID v oboch tabuľkách ?

kubobubo
25. apr 2023

Kde máš v tej druhej tabuľke ID ? ID si daj na začiatok oboch tabuliek, ako prvý stĺpec ?

lulamx
25. apr 2023

a kde mas v 2. harku id?

autor
25. apr 2023

aha 🫣 no v tom druhom harku mam ID v stlpci A

lulamx
25. apr 2023

nemam excel, robila som to davno. ale
zrusila by som vsetky filtre.
do e v harku youroutput by som dala =vlookup(b1;feedexport!$a$1:$g$500;7;false)

musis mat rovnaky format id
g500, rozsah si urob podla poctu riadkov

autor
25. apr 2023

dala som teda to ID do rovnakych stlpcov a uz sa mi to podarilo 🥹 dakujem vam naozaj. Len hodnoty su trochu ine v prvom harku boli asi zaokruhlene a v druhom ich nemam s tym mi neviete poradit. ?

buberova
25. apr 2023

Na formát čísla si už len označ bunky s číslami, klikni pravým, formátovanie buniek sa to myslím volá, vľavo si vyber číslo a už len si tam naklikaj počet desatiných miest aký chceš 🙂

autor
25. apr 2023

@buberova Ďakujem!!🤗🤗🤗🤗🤩🤩🤩

autor
25. apr 2023

ešte posledná otazka 🥲 ak chcem vypocitat na zaklade tej kupnej ceny predajnu cenu ak teda vieme ze marža je 30% pomocou vzorca, sa mi to teda podarilo ale este potrebujem k tej vyslednej cene pripocitat DPH v tomto pripade by bol prosim aky vzorec neviete mi poradit? 🫣😊

kubobubo
25. apr 2023

Stačí ak dáš D2 x 1.3 x 1.2

lienka.7
25. apr 2023

Uplne klasicky, prenasobis bunku 1,1 alebo 1,2. Podľa toho akú vysku DPH predsa mas 👍

kubobubo
25. apr 2023

Prípadne do toho tvojho ďalšiu zátvorku a krát 1.2

autor
25. apr 2023

Dakujem vam všetkym ešte raz za všetko! 🤗🤗