Začnem zvláštnu tému. Včera alebo dnes, podľa toho z akého časového pásma na to dívate, bol pri zatýkaní bielym policajtom zabitý Afro-američan. Kľačal mu na krku. Chlap kričal, že nemôže dýchať, ale nikto mu nepomohol. Ani policajti a ani okolostojaci. Ten klip som videla a môžem povedať, že málo čo so mnou otrasie, ale toto bolo silné. Následne vypukli v Minneapolise, kde sa to udialo nepokoje. Chcem sa spýtať žien alebo mužov, ktorí sú na tejto stránke a bývajú v USA, že ako to vidia oni. Naozaj je tam taká policajná brutalita voči minoritám. Je tam ištitualizovaný rasizmus? Alebo je to aj príčina toho, že tam je policajt viac ako Boh?
Volal sa George Floyd a zatkli ho za "falšovanie šeku" alebo niečo podobné. Nebránil sa zatknutie, ale aj napriek tomu na ňom kľačali traja policajti z toho ten jeden na krku. A je plno podobných prípadov. Len pred nedávnom zabili joggera Ahmada Aubreyho. Tento prípad je sám o sebe dosť hnusný. Je síce pravda, že policajti zabijú percentuálne viac bielych, ale AfroAmeričania tvoria iba 13% populácie.
@acrobaleno ano, s tymto ma amerika dlhodobo problem :-/
ja som minule citala nejaky clanok,ze nejakym Afro-americanom sa nepacilo,ked ich SBS/ochranka pri vstupe do obchodu upozornili,ze nemozu vstupit bez ruska....strelili ho do hlavy....
takze ak ti policajti idu do takejto oblasti, musia sa adekvatne spravat....ak budu maki, nebudu mat autoritu a dopadnu zle...cize na hruby pytel hruba zaplata...
netvrdim,ze toto bol ten pripad,ale ze v Amerike si demokraciu a volnost vysvetluje kazdy ako chce, reps. mysli iba na seba a svoje zaujmy