Upozornenie pred scamom na Instagrame - trading

papver12
9. nov 2023

Ahojte. Zakladám túto diskusiu, aby som dala do povedomia najnovší scam, ktorý sa šíri medzi influencerkami na Instagrame. Nefigurujú v tom žiadne známe mená, aspoň nikoho známeho som nespoznala. Tieto influencerky lákajú followerov na trading. Sľubujú denné zárobky a že pomocou umelej inteligencie môžete zarábať stovky eur denne odkiaľ a kedykoľvek. Popritom samozrejme zdieľajú rôzne motivačné citáty a videá o tom, ako vystúpiť z priemeru a pod.

Celé je to scam. Je to typ pyramídovej hry pump and dump. Funguje to na tomto princípe:

1. Nejaký "influencer" (čo môže byť aj skupina) povie, že ten alebo ten asset je dobrý, alebo sa s ním má niečo stať, čo zdvihne cenu. Toto je zvyčajne nejaký malý token s minimálnym objemom (ináč by ním influencer a jeho skupina nevedeli cenovo pohnúť).

2. Influencer povie, že sa to má stať v ten deň a/lebo v ten čas a očakáva takú a takú konečnú cenu. Jeho skupina sa na to vrhne - čím viac ľudí tým lepšie - a začnú nakupovať.
Keďže je to nejaký shittoken s minimálnym objemom, aj pár ľudí vie pohnúť cenou, ktorá začne rásť.

3. V tom moment influencer predá svoje tokeny (ktoré si samozrejme nakúpil vopred za minimálnu cenu) a "hodí" ich na svoj plebs predražene. Čo nakoniec zníži cenu a influencerova cenová predpoveď sa nikdy nenaplní. Plebs si nakoniec kúpil predražené tokeny, ktoré nevie predať za cenu, za ktorú ich kúpil, t.j. na tom stratil.

4. Influencer nakoniec vyhlási, že to bolo "celkom blízko" jeho odhadu a pridajú sa fejkové profily a ľudia, ktorí na tom niečo zarobili (lebo samozrejme sa na tom dá zarobiť - len musíš predať predčím sa to zosype) a vychvália ho do nebies.

Naozajstné tradeovanie vyžaduje roky učenia a skúšania. Prvé dva roky sú profesionálni traderi v mínuse. Fakt si myslíte, že napichané sliepky dokážu tradeovať za deň?

Fakt nahlasujte každý takýto scam na Instagrame ak naň narazíte, aby slušní ľudia neprichádzali o peniaze a hlúpi influenceri nebohatli na úkor týchto ľudí.

aurelia2000
9. nov 2023

Slušní ľudia neprídu o peniaze. Pretože slušní ľudia nie sú followeri napichanych sliepok. Ale pekne si opísal ten mechanizmus.👍

lubkavargova1
9. nov 2023

Ja tlieskam takym podvodnikom a drzim palce a skoda, ze len o tolko obrali..lebo len nastavia zrkadlo takym debilkom co si mysia, ze zarobia majland a pridu o prachy len, ale inak velky big obchodnici a najlepsie ked niekto toci o krypte s 300% a viac urokom...ale je v baliku jak svina...a ptom tu pridu robit osvetu, ze "pozor na scam"...tukame na celo aj tak debilkom

mamelka
9. nov 2023

Kto už na toto skočí 🙈 ja nechápem. Ale pekne si to rozpísala. Podla mna sa dost chyti vek ,,násť,, a komu sa nechce pracovať. Zas na druhej strane-nesledujem také profily. Vieš dat aj konkrétny profil?
Inak takto jeden ťahal muža na nejakú financnu blbosť, a len kartu ti dám, keď budeš kupovať musíš predložiť, ale co mi muž hovoril, taktiež retazovka, len aby si pod seba dostala ľudí. Dotyčný doteraz nemá peniaze- podľa môjho vypočuť by mohol mat aj na zlatú truhlu😂😂😂

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mircalla
9. nov 2023

@papver12 A preco by to malo zaujimat? Ja nejakych influencerov nesledujem a instagram nepouzivam. Dufam, ze vacsina inteligentnej populacie detto. Mozno to bude tym, ze uz nemam 12

papver12
autor
9. nov 2023

@mircalla Iba som chcela pred tým vystríhať niekoho, kto by sa do toho chytil. Tie influencerky sú najmä mamičky a lákajú do toho iné mamičky, ktoré akurát o tie peniaze prídu.

maranco
9. nov 2023

@papver12 * Fakt nahlasujte každý takýto scam na Instagrame ak naň narazíte, aby slušní ľudia neprichádzali o peniaze a hlúpi influenceri nebohatli na úkor týchto ľudí. *

Nahlasovať môžu, ale väčšina podvodov je platená reklama a FB ich nezruší lebo si za to zaplatili. Prečo by si FB kazil biznis s tými čo mu platia za reklamu.
Obyčajný užívateľ je len tovar ktorý FB predáva na reklamu.

Rôzne podvody sú vysvetlené tu

https://www.youtube.com/watch?v=bre2eJsAdhM

https://www.youtube.com/watch?v=xYTrb-U0Dps

https://www.youtube.com/watch?v=go9f3Sp59k8

https://www.youtube.com/watch?v=bFksR2LURRA
hiro
9. nov 2023

@papver12 shittokeny? scam? :D Ale ved to je kazdy jeden - ci to je bitcoin ci to je obrcoin. Kazdy jeden je zalozeny na tom ze zarabas len ked tam/tebe druhi ludia poslu viac peniazi ako si ty poslal tym ludom predtym.

altair
9. nov 2023

A potom sme tu my, čo nemáme sociálne siete. Zisťujem, že viac ako polovici termínov nerozumiem a uvažujem, či som už stará alebo je iba tým, že táto oblasť života ide mimo mňa. No nič, idem si naštudovať, čo znamená scam, token a follower.

mircalla
9. nov 2023

@papver12 Influencerky su najma lenive lemry, ktorych sa nechce pracovat.....Ale zda sa, ze mas prehlad

angela85
9. nov 2023

Bože ja som už tak stará,že polovici slov som ani nerozumela 🤣

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maranco
10. nov 2023

@chodec15 už keď urobila prvú blbosť za 24 000, mohla potom neteri zavolať a porozprávať sa s ňou k čomu "potrebovala" 24 000.

Poznám seniora 70+ ktorý "investuje" cez net niekde na burzách asi s kryptom, ale nedá si povedať, sa mi posťažovala jeho priateľka. Predtým naletel aj na mail "balíček z pošty" za ktorý treba doplatiť clo, dal podvodníkom údaje z karty.

erav
20. aug 2024

@papver12 ja som aj nahlasila, ale je to figu platné a práveže tie influencerky su niektoré známe z Farmy reality show :D :D :D a teraz velke biznismanky :D