Ahojte, robi aj vam toto operator a je to bezna praktika alebo som uz ja ozaj vadna? Platim si domaci neobmedzeny internet od Orangu, mam ho spraveny cez wifi router, zijem sama a pouzivam ho len na bezne veci, mobil a notebook, ziadny televizor cez internet, kamery a pod. Od druhej polovice mesiaca mi vzdy zacnu extremne spomalovat internet, nedokazem sa kolkokrat ani pripojit aky je slaby, konik mi aj 20 minut nacitava kym sa prihlasim. Dnes uz cakam na polnoc kym sa obnovi ako na spasenie lebo mi absolutne nic nejde. Precitala som si zmluvu odpredu odzadu, ani bodka o tom ze maju po nejakej prekrocenej hranici pravo spomalovat tam napisana nie je. Bola som tam x krat a stale ma oj*bavaju ze to je mnou a oni nic nerobia. 3x som menila router, kupila som si zosilnovac signalu, nic nepomohlo. Oni tvrdia ze som asi v nejakom zlom pasme pokrytia signalu, zaujimave je vsak ze som v nom vzdy iba v druhej polovici mesiaca. Da sa s tym vobec nieco robit a objektivne dokazat ze to oni spomaluju?
Urob si test na stránke https://www.rychlost.sk/ potom prepoj notebook káblom priamo do routra aby si nešla cez WiFi a zopakuj test. Napíš výsledok oboch testov.
Prihlás sa niekde do orange zóny a pozri spotrebu koľko GB mesačne minieš, prípadne na faktúre a napíš výsledok.
Pozri či tam niekde neukazuje aj dennú spotrebu.
Ak je veľká spotreba nemáš jednoduché heslo a možno sa susedia pripájajú?
Ešte napíš spôsob pripojenia.
Optický kábel do domu/bytu
Telefóny kábel/VDSL
Vzduchom, anténa, 4G?
A máš mobilný internet cez router alebo pevný po kabli. Lebo ak mobilný záleží aký máš počet dať a po ich prekročení ide následne spomalene. V zmluve to musí byt.
Ak máš dobré a bezpečné heslo, robiť by to nemalo.
@maranco Ohladom Wifi vs kabel - ja viem, toto nebude tento pripad ale ak si ludia chcu zistit aky rychly (nie aky pomaly ako tu 🙂 ) maju internet tak je lepsie skusit cez wifi - kable budu mat tak 100Mbps a notebook ak pojde cez novsie standardy wifi tak vytiane ako nic 300-500Mbps 🙂
A neviem ci https://www.speedtest.net/ nebude lepsi na skusanie rychlosti...
@hiro skúsenosť cez covidové vyučovanie, učiteľ mal telekom optiku v byte, ak šiel cez WiFi tak sa sekal obraz to by nevadilo ale mu vynechávalo aj slová, ťažko bolo rozumieť čo hovorí, alebo potom šlo zrýchlene ako šmolko.
Keď si kúpil kábel tak už šla videokonferencia bez výpadkov a zasekávania.
V bytovke je veľa WiFi sieťí a navzájom sa rušia, preto ide pomalšie.
Aj v rodinnom dome som to zažil, dieťa hralo na notebooku cez WiFi hru a občas sa mu to zaseklo, potom sa natiahol kábel odvtedy mu ide hra bez problémov.
Ak ma mobilny net, tak najskor presurfuje data a spomali jej to na 128kbps (kedze pise, ze v druhej polke mesiaca vzdy)...
Byvas v bytovke?nemioze ta rusit nejaky sysed alebo suseda co pol mesiaca nie je doma a na pol mesiaca sa vracia domov? Lebo v bytovkach je yo casry problem ze sa signal krizi a oslabuje
To tvrdili aj nam. Najprv nam technik povedal, ze to nie je mozne, ze mame taky pomaly internet, potom zrazu vsetko ok, len sme proste na okraji vysielaca. A este nam volali, ci nechceme vacsi balik dat 😀 tak na nich manzel nakrical, ci si akoze robia srandu, ze mi nesme schopni minut ani tie co mame, kedze internet nefunguje. Ukoncili sme to, dali sme si Starlink. Bezproblemov.
Orange si poriadne neporiešil qos a kapacitu siete, to znamená to že sieť sa dostáva do maximálneho vyťaženia, sama to nevyriešis nijak, skratka je to chýba na ich strane, a ak to nebudú riešiť odíď od nich.
Na porovnavacinternetu.sk si mozes hľadať budúceho poskytovateľa 😀.
@olivierko229 starlink dráhy 😀, skúsil by som možno wispa, ak by som býval niekde na dedine, alebo chatovej oblasti, ponuky vieš nájsť na : porovnávacinternetu.sk
Alebo je tu ešte tá možnosť že sám budeš wisp, pokupujes mikrotiky, ponastavujes qos a susedia budú radi 😅, ale nie.
Alebo časove qos 😅, katastrofa toto, hlavne nech si zákazník platí.
@uctik no ano, ale tak manzel je IT ckar, potreboval spolahlive pripojenie. Na zaciatku stal 100€, teraz stoji 50€. Tolko a aj viac platia ludia naokolo co si kupuju datove balicky u inych poskytovatelov. Takze za nas spokojnost.
@olivierko229 Keď to tak čítam, tak chvalabohu, že nemám problém s internetom 🙂, akože hej dáta sú extrémne dráhe za mňa, chápem že budovanie siete stojí veľké peniaze, ale podľa mňa aj tak najväčší problém je potom kapacita a s tým spojená stabilita siete pre isp, čiže buď dajú vysoké rýchlosti dát ale s malými balikmi dát, aby ľudia veľa nesťahovali ( nezasekali sieť ), alebo to spravia ako radosť, že znížia rýchlosť na 10mbps a dajú rozumné balíky dát, veď si len pozri údaje zo sixu O2 má 100Gbps internet pričom Orange a Telekom 400Gbps, ok chapem, že možno majú viac klientov, ale aj tak, za mňa podľa mňa na Slovensku chce každý robiť všetko naraz, a potom to tak vyzerá, jedine ANTIK ide cestou len poskytovania internetu a nie aj mobilnej siete, preto práve veľa klientov odchádza k nemu pretože má rýchly internet za rozumnú cenu, a to pretoze si to môže dovoliť, keďže na nato dostatočnú kapacitu siete.
Noo je tu ešte jedna možnosť 😅, a to obmedzenie rýchlosti sieťových protokolov konkrétne najčastejšie je to tcp, ( aspoň myslím ),ktoré sa používa pri sťahovaní filmov, hier ... Ak by neexistovalo možno by si film stiahol bez zvuku a podobne.
Čiže v skratke ak by sa pohrali s týmito protokolmi, v speedteste by si mal úžasné rýchlosti ale reálna rýchlosť pri využívaní by už bola iná 😅😅.
@olivierko229 A ten starlink ide stále dobre, niesu tam rozdiely cez deň a v noci, alebo za daždivého počasia a podobne ?
@uctik vobec nie. Tento problem sme mali s mobilnym operatorom. O2, ked svietilo slnko bez mracika, uplne bez signalu tri dni. Alebo ak bolo zamracene to iste. My sme mali starlink preobjednany, a asi druhy mesiac co sa spustil na Slovensku vypadol asi na minutu, manzel mal vredy meeting, tak reportoval problem. A vies co spravili? Dali nam cely dalsi mesiac zadarmo, a to vtedy stal 100e, tak potesilo 🙂 a asi pred tyzdnom vypadol na dve minuty, to nevieme co bolo, uz sme to neriesili. Nebolo to v manzelovom pracovnom case. Mozno sem tam vypadne, ale nezaznamenali sme nejaky realny problem. Spokojni sme. A v case od piatej-siedmej, ked je vacsina ludi doma, v pohode maju deti pusteny netflix a zaroven aj my a no problem.
@olivierko229 keď testuješ rýchlosť bežne ako ide download/upload?
@olivierko229 Môže byt že Orange/O2 dávajú lacné LTE čínske antény a internet potom seká, pozeral som jedno video konkrétne toto :
https://www.youtube.com/watch?v=_IAxTQ4EHd0A tam pán vravel, presne o tom, že tie ich LTE antény sa nedajú vôbec používať, preto radšej kúpil mikrotik, a odvtedy žiaden problém.
A všeobecne, ak chces mať stabilny domaci internet a máš mikrotik router alebo aj APcka, a máš nejaké znalosti z Pc sieti, aj keď všetko sa dnes už na internete da naučiť, nastavis si qos prípadne rýchlosti pre tcp a udp ( mangle rules ) a máš vybavené.
Môže byť ešte že tie ich LTE antény, ak máš mobilný internet stoja za .....
https://www.youtube.com/watch?v=_IAxTQ4EHd0V tom prípade by som išiel asi fakt do tých LTE mikrotikovych antén, len sa tachsie nastavujú tak možno iná značka, ale za mňa mikrotik je topka, pre bežné domácnosti, ale hlavne podniky, prípadne poskytovateľov internetu.
@uctik spytam sa muza 😀 on to meral, ked konfrontoval Orange, ja to tak neriesim. Moze byt, ze aj antena vela robi, ale tu bol technik a meral signal svojimi zariadeniami.
@uctik teraz download 274 Mbps/upload 29 Mbps, 36 ms latency
@olivierko229 tak vieš technik si môže merať čo chce 😀, ale pokiaľ je raz zariadenie zle tak s tým nespraví nič, a to že mu to akurát išlo, možno náhoda neviem 😅.
Ries to s nimi ak nie tu na : porovnavacinterneru.sk si vieš nájsť aj iného poskytovateľa.
Počkaj ale pochopil som správne ty máš mobilný internet ?
Lebo tých skoro 300mbps čo máte je naozaj veľa, bežné takéto rýchlosti pri mobilnom nete Orange neposkytuje, možno máte na dome/ bytovke wifi anténu.
Všetko záleží od kapacity siete poskytovateľa, a tým ako to rozdelí medzi ľudí, poviem to zjednodušene :
Máš napr. 2 domy a 100mbps, ak dáš 100mbps jednému aj druhému domu, v jednom dome sused bude sťahovať, a tebe rapídne klesne rýchlosť možno na 10mbps možno aj viac.
Keď ale rozdelis tých 100mbps na 50mbps ( pre obe domy ), tak aj keď sused bude sťahovať teba nijako neobmedzí na rýchlosti, pretože on bude sťahovať max. 50 mbps a tebe ešte z tých celkových 100mbps ostane 50mbps.
A to je jednoduchý príklad na qos, ktorý zvyknú poskytovatelia používať, pokiaľ Orange nemá dobre rozdelené rýchlosti, tak je možné že dochádza k tvojmu spomaleniu, keďže sused sťahuje 😅, ale to tá už nemusí zaujímať ty si jednoducho platíš za internet a očakáva od neho aj adekvátnu kvalitu.
@maranco To aký typ pripojenia má je nepodstatné, podstatne ale je to že, tá rýchlosť jej kolíše, a to rapídne, nie v dôsledku napr. Burok .... pokiaľ sa k tomu poskytovateľ nevie postaviť adekvátne, riešil by som iného.
Podľa mňa aj tak najväčší problém je buď zle zariadenie, prípadne, čo si myslím skôr je zle nastavené qos na sieti poskytovateľa.
Oba prípady sú chybou poskytovateľa, preto ani nevidím dôvod nato prečo od poskytovateľa neodist.
Dozaduj sa zmerania rychlosti, alebo su aj appky, ktore to zmerat dokazu