Ahojte, na YouTube sledujem americké mamičky, ktoré robia nákupy potravín v zľave a potom z toho varia celý týždeň, alebo si stanovia budget 1 dolár na deň a snažia sa tak stravovať týždeň, alebo varia iba zo špajze z toho, čo majú.
Zaujímalo by ma, či sledujete nejaké influencerky z Česka/Slovenska, ktoré majú podobný koncept tvorby, prípadne či vôbec niekto niečo také robí.
A ďalšia otázka, ak ste o takom niečom nepočuli, zaujímalo by vás to? (Videá s lacnými receptami na celý týždeň z nákupu akciových potravín, varenie zo zvyškov, varenie iba zo zásob...)
Mňa totiž tento štýl strašne baví, doma často improvizujem, nakupujem v zľavách, varím aj z vecí, čo iní vyhadzujú, a chcela by som vedieť, či by to niekto na YouTube/Instagrame bol ochotný sledovať, ak by som niečo natočila popri materskej 😀
Vďaka za konštruktívne rozumné komenty 🙂
Ahoj, nebuď skromná.na ig veru asi ani nie je zo Slovenska nikto s takým zameraním.ja si myslím,že úspech by to malo a veľký
Ja mám tento druh videí celkom rada, ClickForTaz a voľakedy June z Budget Eats sú moje obľúbené, osobne SK/CZ scénu nesledujem skoro vôbec a mám radšej anglické videá, ale nepochybujem, že by si si aj tu našla svoje publikum ak to dobre spracuješ a "predáš"🙂
nie, nesledujem... Len si pamätám keď počas covidového obdobia strááášne múdro a dôležito propagovala zvyškové varenie (alebo čo kuchyňa dala) mladá Babsy Heribanová. Zeleninové, strukovinové polievky, prívarky, pečené zemiaky... Objavila Ameriku a teplú vodu. Pre mňa na smiech a trápne. 😄 No pre inú Woooow efekt! Lebo? Čím ďalej, tým viac👉 čo ľudom nepovie IG, Tik tok a telefón, neurobia, alebo ani len netušia 🤦
Je vedecky dokázané, že ľudstvo hlúpne, takže verím, že tvoj kanál by mal úspech.
PS: Vidíme to tu denne. Napr. otázka aký príkrm? Ja tomu nerozumiem, to už niekto nevie že sa začína mrkvou, zemiakom, atď???
@jamimo
vo všetkom súhlasím až na ten prikrm! Vo Francúzku začínajú kludne aj feniklom 😂. A s objavom teplej vody som to zazila podobne v DE pred 20 rokmi - s bio ovocím a zeleninou! No čistá komédia 😁 U nas bezne záhrady a role u babky, kde sa nič nestriekalo a bio tam bolo všetko. V DE uplny zázrak, mini červené jablká 12e kilo - ale bio!
Vyskúšaj uvidíš! Ale stravovať sa zdravo a byt zároveň aj nasyteny za 1e na deň je utopia - za normálnych okolností. Lebo energia, voda atd patrí tiež k tomu.
Tu v AT maju potraviny akciu, mux ovocia a zeleniny v taške za 3,50€. Áno z toho je také čarovanie obcas aj reálne. Len musíš mat čas = byt nezamestnana aby si sa k tým taškami aj dostala. Sú predané vacsinou za pár minút.
Ale šetrné variť je dobrý nápad a v dnešnej dobe by to isto pre mnohých bola inšpirácia. Skus a uvidíš, ci ti to stojí za tu námahu. Len by som ozaj teda neporovnavala USA s SK, predsa len sú tam iné možnosti. Ak sa zameras na SK možnosti, mohlo by to aj klapnut.
A kludne pridaj vetu v style: k bežným šetriaci receptom našich starých mám patrilo aj..... nech to nevyzerá ako už tu bolo napísané, že si objavila tu teplú vodu. Drzim palce.
mňa by to nezaujímalo, ale ja asi nie som cieľovka všeobecne, také blbiny ☺️🤦♀️
@jamimo pozrela som tú Babsy (nepoznala som) a aj za mňa je to príklad obsahu, ktorý mňa osobne nezaujme vôbec... no treba si poznať cieľovku, asi je to iné sledovať pre niekoho kto už má nejaké skúsenosti v kuchyni a iné pre nejakú slečnu, ktorá idú aj tú strukovinovú polievku robit prvýkrát... proste beriem, že asi nie každý sa motal babke okolo hrncov od malička ako ja napr. 😅
A teda autorka, ešte pre teba dodám, že tie dve spomínané moje obľúbené sú obľúbené, pretože sú veľmi prirodzené, nie je to vyumelkované, nastylované, proste si dajú výzvu a snažia ju splniť, ukážu aj nepodarky... toto je niečo čo mi u nás chýba... ale samozrejme, ty si musíš nájsť aký štýl by ti sedel 🙂
Možno by viac než varenie zaujímali ľudí práve tie lacné potraviny. Ak by si ich začala propagovať, kde sú aké akcie, koľko ušetria na celkovom nakupe a podobne, malo by to väčší úspech než recepty a ušetrila by si kopec casu ľuďom, ktorí nakupujú v akciách a slepo hľadajú po obchodoch zľavnené produkty. Ale musela by si to robiť pravidelne, sledovať všetky obchody a každý deň mat pripravený aktuálny obsah. Mohlo by to osloviť aj obchodné reťazce, ktoré by si aj skrz teba budovali marketing a propagovali svoje obyčajne potraviny, ktoré sa dnes málokde na Instagrame zviditeľňujú. Taktiež by ušetrili možno reklamné letáky čo by pre nich znamenalo nižšie náklady na ich produkciu a šetrenie životného prostredia.
Ja sa občas inšpirujem tu na MK alebo ženami v okolí keď pokecáme, snažím sa zúžitkovať skoro všetko čo sa dá. Lenže na druhej strane aj chováme hydinu, takže aj im treba napr nejaké šupky zo zeleniny atď atď.
Rada varím všelijaké rýchle recepty na zúžitkovanie zvyškov. Uvediem príklad.
Dnes večer bola chuť na hrianky s maslom a cesnakom. Ale keďže sme dnes vyberali zeleninu zo záhradky a viazali vňať do zväzkov, dosť drobných ostalo na stole,škoda vyhodiť. Spravila som "pesto" - olej,vňať, soľ, cesnak. A to sme si dali na hrianky. Muž sa zalizoval, že aká dobrota. Pritom veľa ľudí vňať vyhadzuje do koša.
Z jablkovych šupiek robím čaj.
Keď umývam zeleninu v miske,tak tou vodou polievam kvety.
Nekupujem milión čistiacich prostriedkov
Nesledujem žiadne influencerky, či skôr sa to píše a ani neplánujem, takže o diváka menej.
Nie, take nesledujem. Momentalne sledujem mamicky, co maju babatka rovnako ako ja - cca 2m a strasne sa smejem, ako sa tvaria cool a vsetko zvladaju a zrazu pride video, ako su zdeptane, strasidelnejsie ako helloween a daju velke oznamenie, ze vsetko bolo pretvarka a dolahlo to aj na ne 😅😅
@hygienka to len z čerstvej šupky robíš čaj alebo to nejako sušis?
Neviem či to bolo slovenské alebo zahraničné video ale páčila sa mi taká výzva že za 5€ spraviť večeru pre 4 ľudí.. nesledujem cielene žiadnu takú osobu ale keď mi niekedy algoritmus ponúkne také video rada si ho pozriem 🙂
Ako sorry, ale stravovanie v style “vecera za 1€” je zakladom pre dalsie zdravotne problemy, ktorych riesenie bude vo finale stat podstatne viac ako usetris.
Je rozdiel neplytvat a zgrlit na ukor vlastneho zdravia a komfortu. Chapem, ze su ludia, ktori jednoducho musia, ale miesto pozerani stupidnych videi by ten cas mohli vyuzit efektivnejsie, napr brigadou.
@sissy27
niekedy sa to dá, napríklad uvariť vlocklvu kašu, nastrúhame jablko, trosku škorice. Možno trochu mlieka alebo kludne len vodu.
Ale teda čarovať takto každý deň, to by som dostala žalúdočné vredy už len zo stresu.
Toto si dovolia ľudia, ktorí bielou netrpia a ti, co nevedia z čoho vyžiť, ťažko budú asi špekulovať a mat múdre nápady.
Ďakujem za normálne odpovede, ja nevarím mesiac ani dva, doma som varila pre rodinu od 13 rokov 🙂
Nechcem objavovať teplú vodu, skôr mi ide o kreativitu v kuchyni a ako bonus je nízka cena .
Tiež varím z jablkových šupiek čaj so škoricou a klinčekmi, z kuracieho mäsa z polievky robím quesadilly alebo fašírky so slaninkou a syrom, zo zvyšných zemiakov z nedeľného obeda som urobila španielsku tortilla de patatas, pečenú tekvicu používam ako prílohu a aj do jesennej polievky, vývar robím aj zo zvyšných kostí z pečeného mäsa... Možno pre niekoho to je niečo nové 🙂
Našťastie finančne na tom nie sme úplne zle, lacné varenie je pre mňa skôr výzva, ktorú chcem zdolávať a baví ma hľadať potraviny v akcii alebo v zľavovom kútiku a dom veľmi spokojná, keď vidím vyprázdnenú chladničku, lebo som všetko použila do varenia 🙂 skôr som myslela, či by sa niekto podľa vás aj inšpiroval.
Cieľovka by podľa mňa aj na Slovensku bola, lebo každý mesiac tu sú témy, že kedy príde rodičák alebo materská, lebo rodinám ostáva 100€ do konca týždňa a ako s tým majú vygazdovať.
@lindous June bola úplne perfektná, snažím sa variť s jej mindsetom 🙂 okrem nej mám rada See Mindy Mom a Frugal Fit Mom
Videá som na ig robila už aj skôr, len mi ig zablokoval prístup k profilu (možno ho niekto hackol), takže by som musela vytvoriť nový. Ale keby to niekoho zaujalo, hoďte očkom na @manzelia_varia na ig a môžete mi dať spätnú väzbu 🙂
@summer23456 z čerstvej,ale podľa mňa bude chutný aj zo sušenej. Mám doma jablkožrutov, oni na deň 4 jablká dajú bez problémov 😆 ešte že máme sad a vlastné jablká skoro celoročne
Liter vody-4 jablká aj viac, podľa veľkosti.
Vodu dám zovrieť. Do vriacej vody šupky z jabĺk. Nechám povariť cca10 minút, nevyberám, nechám ešte vylúhovať. Cukor. Citrón
Na tipy čo variť príjemný profil a ste veľmi sympatickí!!! 😊
@lindous ďakujeme ☺️
Mne občas vyskočí jedna pani Češka alebo Slovenska ktorá dáva take tipy. Ale je to väčšinou na spôsob že si máš niečo vytvoriť doma miesto kupovania v obchode. Akože na veľa veciach sa dá domácou výrobou ušetriť, ale toto su zrovna take videa, že stravis tým pol dňa a v konečnom dôsledku ušetríš dve eurá na mesiac.
Zaloz 👍. Ja som to chcela pocas rd, ale nemam uplne bunky/povahu na verejnu tvorbu.
Napokon som ku koncu rd zalozila skupinu aspon tu na mk, ale s nastupom do prace sa pomenil zivotny styl, a uz tam moc nepridavam, aj ked setrna som stale a cerpam z toho co som sa naucila 🙂
@sissy27 a autorka - presne pre tento nazor som vtedy tu skupinu zalozila. Kazdy si totiz hned mysli, ze lacno = nezdravo (tipu granadir, halusky s nicim a pod). Pritom sa to da ☺️
Bezne som varila za 0.8€ na porciu, nieze euro.
Jasne, mali sme tu od 2020 teho inflaciu, zdrazovanie... Takze ta minimalna suma sa urcite posunula
Mne sa páči variť zo špajze zo surovín, ktoré tam sú 👍
Rady su zbytocne, ked na to nemas, nemas z coho usetrit alebo potrebujes vela veci a kvalitnejsich alebo sa ti nechce tie alternativy …kazdy vie co ma robit, nepotrebuje kazanie. To su len zhrnutia co mi aj tak napadne akurat mi to nevyhovuje
Videla som na Tiktoku baby študentky ktoré varili lacné recepty (nakupovali hlavne v Kauflande) ale tak to neznamená že to nemôžeš robiť aj ty
Uplne ze najlepsi prieskum bude empiricky... Skus natocit nieco (kludne aj na mobil zatial, bez drahej techniky), zaloz YT kanal alebo to daj na instac alebo na FB (alebo na vsetko)... a uvidis, ci sa to chyti...