Shein, Temu verzus značkové obchody

23. aug 2024

Ahojte. Prave som čítala, ze tieto lacné značky obsahujú veľa škodlivých látok, ktoré nepriaznivo pôsobia na zdravie. Ako si viem overiť, ze rovnaký bordel neobsahuje aj tovar z HM, Reserved, Mohito, Bershka, stradivarius atd atď... Sinsay? Proste tie cenovo dostupné, bežné obchody. Prečo to ľudia tak húfne objednávajú, preco je to povolené, keď to naozaj obsahuje tieto škodliviny?

rivini
23. aug 2024

Znacky ako HM, Mohito, Reserved, Stradivarius su tiez vsetky fast fashion a obsahuju tie iste skodliviny ako spominane online obchody. Su jednou z najhorsich moznosti na nakup oblecenia. A rozhodne nemaju kvalitne veci. Ak chces kvalitne veci bez chemie, musis hladat „slow fashion“ znacky, zamerane na udrzatelnost a Bio kvalitu (Hessnatur, Maas, Petit Bateau, Armor Lux,…). Alebo kupovat u mensich, lokalnych predajcov (mile, …). Alebo nakupovat second hand.

autor
23. aug 2024

@rivini ved to, ale v dnešnej dobe a pri deťoch, ktoré z toho vyrastu za pár týždňov... Tak človek automaticky siaha po cenovo co najdostupnejsich veciach... Smutne, ale taka je realita v mnohých rodinách...

mamamasama
23. aug 2024

Preto nakupujem okrem topanok z druhej ruky.

rivini
23. aug 2024

Preto pre dieta nakupujem second hand a vyberam z lepsich, kvalitnejsich znaciek.

danniiee8
23. aug 2024

Veru toto by zaujímalo aj mňa.. inak objednala som si plavky zo shein na skúšku za asi 4e a tak kvalitne vyzerajúce plavky nemám ani z kamenných predajni kupovaných tu na slovensku, a že tých plaviek mám dosť.. pritom keď som pozerala vysačky z tovaru kupovaného z niektorých obchodov, ktoré spomínaš vyššie, krajina pôvodu bol väčšinou Bangladéš, Čína a Taiwan.. takže neviem ci je nejaký rozdiel, či sú tieto naše obchody nejak kontrolované narozdiel od temu a shein ktoré sa nedajú ustriehnut..
Myslím, že škodliviny sú všade, záleží len od toho, koľko máš peňazí na to, kupovať si kvalitné oblečenie, napríklad tričká z kozieho mlieka za XY eur, ktoré môžu byť super zdravé narozdiel od temu, žiaľ, pre väčšinu slovenskej bežnej populácie nedostupné.

autor
23. aug 2024

Ako co sa mňa týka, ja si vystačím s malom. Mam kombinovatelne oblečenie. Ale mam doma najstaršiu 14rocnu, a to je teda oblečenie momentálne celý jej svet.

danyelia
23. aug 2024

Kupujem aj zo Sheinu, aj z bežných obchodov, občas aj zo značkových, pre seba aj pre deti, veci pred použitím vyperiem a nikdy sme nemali žiadny problém. Neviem ako myslíš, že nepriaznivo pôsobia na zdravie? Problémy s kožou, spôsobujú rakovinu, oslepne sa z nich...? Dnes je ,,škodlivé,, skoro všetko, od jedla až po vzduch, neprežívala by som to až tak...

autor
23. aug 2024

@danyelia nie, je o tom niekde článok, ze veľa olova a neviem čoho ešte, až tak som to nestudovala, skôr ma zarazilo, ze keď to je škodlivé a ohrozuje zdravie, preco sa to môže predávať? A čo ostatné obchody, len to som mala na mysli. A ano, súhlasím, škodliviny obsahuje všetko. Stačí sa zamerať na jedlo, co sa predáva. Len tak som chcela vediet, ci sa náhodou niekto hlbšie o to nezaujíma.

danyelia
23. aug 2024

Chápem Tvoje obavy, určite sú aj certifikované (bio-eko-natural 😁) obchody s oblečením, s rôznymi certifikátmi, vyrábané z biobavlny, minule som narazila na jednu značku, nepamätám si názov, vyrábala oblečko z recyklovanej biobavlny strašne eko spôsobom - ale z tých cien sa mi zatočila hlava 😃 100 € za obyčajné triko, šaty ,,len,, od 200 € a vyššie...A povedzme si úprimne, či je rozumné vyhodiť toľko € za šaty, hlavne pre deti...Dupačky za 70 € budú za 5 minút od jedla, farbičky, trávy a ani nehovorím, ako rýchlo z toho vyrastú. Zlaté Pepco a Sinsay práve pre toto 🤗Podľa mňa je to skôr o biznise, všetky tie eko odevy...

autor
23. aug 2024

@danyelia však prave. Okrem 14rocnej mam aj 2 a pol ročnú a 11 ročnú, najmladšiu prezleciem 6 x denne a 11rocna v jednom kuse pri mačkach a psoch, takže periem každý deň a nehovorím ani o tom, koľko toho oprať už ani neviem... A ano, aj ja som vďačná za lacné značky, ktoré vynosi fakt z večera do rána 🥴 A presne, keď nové veci som si pozerala v tých obchodoch, masaker ceny...

danyelia
23. aug 2024

Úplne Ťa chápem, mám 4 deti a neviem sa doprať tých večne zašpinených šiat 😁

ukgirls
23. aug 2024

to ze clovek zaplati 100vky az tisice za oblecenie neznamena,ze hned kupi aj kvalitu ..zial to uz neplati a aj keby veeelmi vela beznych ludi s beznym platom si proste znacky dovolit nemozu .. uz len to,ze dokazes vo vypredaji kupit ved v zlave aj o 80% lacnejsie svedci o tom,kolko je cena za vyrobu .. ja nakupujem prave vo vypredajoch .. z ciny neobjednavam no chapem ludi,kt si proste nemozu oblecenie za drahsie dovolit ..

biba_18
23. aug 2024

@ukgirls ak si kupuje z číny tak preto že ich chce, nie že musí. tých pár vecí čo človek potrebuje si vie kúpiť aj na svk hoci aj drahšie…

katb1992
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
oliviabb
24. aug 2024

@rivini no ked uz aj v Humane je tovar zo shein. Videla som 2x, bola nahoda, ze akurat take som chytila do ruk. Musi tam toho byt viac.

svetlonos
24. aug 2024

No ja neviem. S hm som aj ca som spokojná, z Pepca kik ani nedá sa mi deti nikdy nevyhadzali.
Keby som mala kupovať hesnatur a podobne super značky, tak neviem kam by sme došli. A to nepotrebujem deti prezliekanie ako na módnu prehliadku. Sú to fajn značky aj materiály ale tie sumy sú príliš vysoke. Vlnenny overal na jeseň zimu jar je ok, vynosi sa. Ale body napriklad?

petronela1985
24. aug 2024

Ja som objavila len nedávno Temu, dovtedy som si nikdy nič z Číny neobjednala. Potrebovala som nočné košele do pôrodnice. Nechcela som ten tradičný infantilný vzor. Tak som pozerala Astratex - uznávam, kvalita môže byť dobrá, mala som 20 percent zľavový kupón, ale v konečnom dôsledku, za jednu košeľu by som dala toľko, koľko za 3 v Temu plus 1 tehotenské pyžamo. Za ďalšie 2€ som tam kúpila gumené šľapky do pôrodnice. Zo skúseností z prvého pôrodu, aj tak tie košele vyhodím, je to záležitosť na 5 dní v pôrodnici. Pre bábätko by som tam nič nekupovala, ani pre staršiu dcérku. Tiež si vieš prečítať recenzie, či sedí veľkosť, či je ok materiál. A tak.

bubuzu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzudrnda
24. aug 2024

@bubuzu 👍, ale takto však málokto rozmýšľať. Priamo sa ma to netýka = nezaujíma ma to.

mamatroch
24. aug 2024

Ja vidim problem v tom, ze na prvy pohlad nevidno ako tie veci skodia. Ludia rozmyslaju stylom "nevyhadzem sa z toho, nemam vyrazky = nemam alergiu na to = je to pre mna ok".
To iste kozmetika odtial, ucinky endokrinnych disruptorov clovek tiez nezbada na druhy den. Akurat vcera som citala, ze v Dansku robili testy makeupov a bolo tam vysvetlene ako posobia v tele tie endokrinne disruptory. Zial, clanok nemam ulozeny a hladat ho teraz nemam cas.
A ano, je tam aj zvysene riziko rakoviny prsnika. A argument, ze vela veci je skodlivych, je smiesny. To, ze nedychame vzduch ako z rajskej zahrady, ja nezmenim (robim, co viem, 90 % mojich cielov dosahujem pesi / vlakom / elektrickou, ale stale je dost ludi, co sa na mna pozeraju ako na zjavenie, ze sme sli peso "az" z centra domov - asi 1 km... Lebo oni by snad aj k susedovi do vedlajsieho domu sli autom). Ale na to, co ovplyvnit viem, si davam pozor - tak pri potravinach ako aj pri kozmetike. A v ramci moznosti aj pri obleceni, ako bolo vyssie spomenute, nepotrebujem mat doma 20 triciek len preto, ze ich v sheine ci na temu ponukaju pomaly za 30 centov. A ta detska praca a zle podmienky zamestnancov su pre mna vaznym argumentom.