Reklama na Facebooku. Ako keby ma niekto sledoval

8. máj 2023

😀 Ahojte,budem znieť ako blázon alebo nejaký konšpirátor ale naozaj si dlhšiu dobu všímam jednu divnu vec. A chcem vedieť ci sa tu nájde niekto kto si to tiež všimol, .. dam príklady
Bola som v obchode a kupila som nejaké veci na zdobenie torty, prišla som domov a záchvilu mi vyskočila na fb reklama presne na ten výrobok co som kúpila ( nebolo to cokies,lebo predtým som si to nikde nevyhľadávala)

Alebo sa mi stalo ze som len videla nejaký výrobok,mala ho v rukách ale nekupila ho a na druhý den som mala na fb reklamu stým konkrétnym výrobkom. A teraz nedávno,dostala som čokoládu, na druhý deň som ju otvorila rano ze si dám a poobede presne na túto coko bola na FB reklama ( predtým absolútne mi jic také neukázalo,ani tu značku )... Akože náhoda? Neviem si to nijak vysvetliť..ale ozaj sa mi to deje muz sa zo.mna smeje ale tiež hovorí ze sa mu to stáva a kamarátka mi otom tiež hovorila ,ze sa jej stálo to isté. 🤯

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stanulienkat
8. máj 2023

Ak pouzivas rozne Tesco, Lidl...karty pri nakupe, tak pouzivaju cookies. Takisto prehliadace pouzivaju tieto sledovace. Ak pozeras nejake vyrobky na nete, tak sa ti budu zobrazovat reklamy na take produkty.
A ano, podla netu moze hacker zistit kedy a kam ides na dovolenku, kolko deti mas a ake stare, co nakupujes, aku mas banku....
Moznost je nevyuzivat net, mobil ...atd.

anjelicek26
8. máj 2023

Toto bezne, rozpravame sa s muzom o niecom a cielene mi na 5x vybehne podobna reklama a to som podobny produkt ani negooglila, len sme sa o tom rozpravali... a nemyslim, ze je to nahoda alebo moja paranoja, uz sme to skusali, rozpravali sme sa za den tri krat o novej bude pre psa (rozumej - nemame psa) a reklama... takze tak, nas to skor pobavilo...

autor
8. máj 2023

@anjelicek26 to je sila,ja sa tiež na tom bavím lebo ma to vždy prekvapí 😀 ale niekedy mam taky divný pocit z toho,ze som odpočúvana a sledovaná 😀 ze stačí ze sa na niečo pozriem len alebo nad tým premýšľam a uz mam reklamu

autor
8. máj 2023

@monsterablue wow nevedela som

stanulienkat
8. máj 2023

Tak ked o niecom premyslas, nemoze ti vybehnut reklama. Zas citat myslienky to nevie. 🤣 Zacnu tu kolovat hoaxy o citani myslienok. Sme na Mk....

cafelatte
8. máj 2023

Áno je to tak známi mi vraveli ze sa bavili ze kúpia stan a veci okolo toho a sviete div se, otvoria google a ponuky na stany v reklamách. Ja som sa bavila o tom ze sa budeme sťahovať do zahranicia a riešila možnosti ako dokončiť synovu SŠ, otvorím google a reklama ako maturovat online.

autor
8. máj 2023

@stanulienkat tak ale fakt je ze ,dostala som čokoládu, otvorila som ju a následne v ten den mi na tu konkrétnu coko vyskočila reklama.. ktorá nikdy predtým nevyskocila 😀 tak mi prišlo ze mam asi nejaký cip v hlave alebo kameru doma alebo neviem🤣

autor
8. máj 2023

@cafelatte to znie strašidelne 😀

caroline_
8. máj 2023

Je to tak, je o tom aj vela článkov. Len neviem co je na tom na pobavenie...

autor
8. máj 2023

V obchode som sa pozrela na jojo cukríky,drzala ich v rukách a doma mi presne na tie konkrétne vyskočila reklama 😀

autor
8. máj 2023

@caroline_ posli mi nejaký prosím,ak vieš. Mna to skor straší ale tak pobavim sa ze zas ma ,, sledujú,, ..no nieje to bohvieco

januska12323
8. máj 2023

To nie je žiadna novinka. Všetko čo vyhľadáš, pozeráš sa na nete ukladá. Keď sťahuješ aplikácie do mobilu dáš povolenia na fotky, kalendár, mikrofón...

autor
8. máj 2023

@januska12323 ja hovorím ze nejde o cokies. Vyskočia mi veci ktoré si nevyhladavam cielene predtým ani o nich nerozprávam

petamich
8. máj 2023

tak v prvom rade na nas reklama na FB cieli na zaklade nejakych kriterii - zjednodusene su tam stovky mikro cielovych skupin, kam kazdy z nas spadne (napr. ja som zena, vydata, mam male dieta, zijem v BA....proste mi na zaklade takychto udajov, historie prehliadania, likov na FB, preferencii, googla...pocita nejake pravdepodobnosti kupy, zaujmu a podla toho sa reklama targetuje) a teda este sa samozrejme personalizuje co najviac podla toho, co ma kto v zariadeni povolene - lokalizacne sluzby, fotky, historia prehliadania, cookies, spravy v messengeri a nejake klucove slova v nich a pod.

autor
8. máj 2023

@petamich zaujímavé

domireb
8. máj 2023

Ako pise petamich vyssie, to cielenie je už dnes naozaj prespekulovane, tym, ze na vsetko pouzivame mobily, sme poskytli zlatu banu dat. Na druhej strane, ak mas rada cokoladu cukriky, zvyknes ich nakupovat, proste nahoda, ze presne na tu, ktoru si jedla, ti prisla reklama. Mozno si mala reklamu aj na dalsie, len na tu konkretnu si viac spozornela. A taktiez vobec nie som konspirator, ale nezabudnem, ako sme sa raz v robote bavili s kolegynou o kocikoch, pricom vtedy tema babatka absolutne nebola aktualna, takze to bola proste len vynimka a pri obede som uz mala google s kocikmi.

autor
8. máj 2023

@domireb to bolo určite len znamenie ze je čas na dieťa 🤣 srandujem. Uz tomu viac rozumiem a upokojilo ma ze to máte viaceré tak a niesom psycho 😀

ivangeline
8. máj 2023

Ak mne sa to stava. Vsimla som si. Prip nieco hladam na nete a uz vsade reklamy o tom..

muchotrafka298
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
8. máj 2023

@muchotrafka298 prečítaj si celú diskusiu 🙂

domireb
8. máj 2023

To by potom to znamenie muselo načisto spadnúť z jahody 😄😄 po večeroch som chodila upratovať,aby som vyšla z výplaty na nájom, stravu a život 🫤 taký freestyle ja nevyznávam, deti halabala.. ale hej, nie o tom je téma, proste niektoré veci vnímame pozornejšie a aj náhody sa dejú. Inak ja mám vyštudovaný marketing,ale to, čo som sa ja učila v r 2010, to sa s dneškom nedá ani porovnať.

mondolina
8. máj 2023

@muchotrafka298
ona píše niečo iné...že sa o produkte rozpráva a nie ho vyhľadáva
stačí pozorne prečítať úvodný príspevok, nielen nadpis

lindous
8. máj 2023

Myslím, že pramakaný algoritmus na cielené reklamy už nie je žiadnym tajomstvom, ale tiež si myslím, že rolu tam hrá aj to na aký výrobok sa sústredíš, v zmysle, že bežne by si tu reklamu prehliadla, ale dnes si tie cukríky mala, tak ti tam padnú do oka..

monika553
8. máj 2023

Ja som sa raz s bratom bavila o jednej hre, ktorú si stiahol do mobilu. Ukázal mi ju u seba a vravím, musím si ju aj ja nainštalovať. Prídem domov a nevedela som si spomenúť na názov. Otvorím internet na telefóne, a hneď mi ju tam hodilo, že by sa mi to mohlo páčiť. Telefón som u brata nemala ani pri sebe 🤷‍♀️😱

petamich
8. máj 2023

@monika553 no mobilny operator si robi svoju vlastnu analytiku a segmentaciu, velmi pravdepodobne ta niekolkokrat lokalizovali u tvojho brata, co im potvrdilo, ze ste nejakym sposobom "rodina" alebo skratka si prislusnik skupiny a tym padom ti ponuka hry, aplikacie, ktore on najcastejsie vyuziva 🙂 nezabudajme na orange svojim, magenta skupiny a pod. kde im vlastne my sami aj bez nejakej sofistikovanej analytiky povieme, kto s kym

jaga18
8. máj 2023

Mne sa to stalo s reklamou na schodisko 😂 prerabali sme, boli sme so susedom dohodnutí, ze ked budeme hotoví, urobí nám tam na mieru schodisko. Nič sme okolo toho neguglili. Dokokoncili sme prerabku a keďže som bola už v 7.mesiaci ťažko sa mi chodilo do spálne cez stoličku bez schodov 😂 Hovorila som mužovi, že je už najvyssi čas, aby sused dokončil schody. Ešte v ten večer ma internet zahltil reklamamy na schodiská. Ako keby to bol bežný artikel, čo ľudia bežne pravidelne kupuju. Vtedy som sa zamyslela nad tým, či je to fakt náhoda.

muchotrafka298
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
savanna
8. máj 2023

Tak google sleduje aj to, kde sa nachadzame, reps. v ktorej konkretnej prevadzke sme sa vyskytli. Neraz sa mi stalo, ze som len presla okolo nejakeho miesta, obchodu a dna druhy den mi google ponukal, aby som napisala recenziu. Cize aj podla toho moze identifikovat, v ktorom obchode si nakupovala a zaklade toho ti ponukat konkretne produkty.

mrkvicka060
8. máj 2023

uplne bezne, ked sa s niekym o niecom rozpravam, ze mi nasledne vyskoci na to reklama (bez toho, ze by som to niekde zadavala a vyhladavala). ja mam niekedy pocit, ze to cita aj myslienky, pretoze parkrat sa mi stalo aj to, ze som nad niecim rozmyslala v jeden den a na druhy den bum to na mna vyskocilo (mozno to niekto hladal na mojej sieti alebo co, ale dost blby pocit 😅)