Dobrý deň,
Moja dcéra trávi hodiny denne na počítači hraním hier s inými hráčmi ktorých nepozná na platforme robloks, namiesto toho aby sa učila. Nepomohlo ani keď som jej zobrala počítač, bolo to ešte horšie. Bola mrzutá, za všetko plakala. Snažila som sa jej čas na počítači aj obmedziť, avšak stále na mňa kričala a len mrnčala a vyhrážala sa mi, že kým jej počítač nevrátim, nebude sa učiť. Sľúbila som jej, že ak sa celý týždeň bude poctivo učiť, cez víkendy sa na ňom môže hrávať. Učiť sa však stále odmieta.
Stalo sa Vám niekedy niečo podobné?
Zacinajuca zavislost. Bud pocitac uplne zobrat na nejaky cas,a lebo prisne konortlovat cas na na nom, povoleny cas, za urcenych podmienok.
A vydrzat.
Ono to postupne prejde. Spociatku bude ale nervna, placliva, zlostna, ... ako kazdy abstak. Len vydrzat. Mozog nauceny na prijemne veci, proste bojuje vsetkymi prostriedkami, ako sa k nim zas dostat (tresta v podstate telo), kym si nezvykne na novy stav.
@katinivova mna by este zaujimal vek dcery… a ano, je to zacinajuca zavislost.
Nejdem vobec naražať na vašu výchovu, lebo viem, že s deťmi je to ťažké, a zas urcite ako mamina robite prve aj posledné... ale.. toto by si kedysi deti nedovolili povedať ani spraviť nič proti rodicom, jedna výchovná a bolo by po porobleme... to nevravím, že to mate praktizovať, teraz je iná doba..
Zobrať ho uplne.. kolko ma dcera rokov ?
@guudy dcera ma 9 rokov
@katinivova tak to mate najvyssi cas zasiahnut, nez dorazi puberta… Nastavit pravidla a striktne ich dodrziavat. Mlada bude mat abstaky, ale ak to vy rodicia neustojite teraz, tak uz nikdy. Mate poslednu sancu. Tak sa k tomu tak postavte.
Dnes je doba keď deti trávia nepomerne veľa času na PC a mobiloch.Musis jasne určiť hranice ,aj keď dcéra bude trucovať,hnevať sa a všeličo na teba skúšať (možno vie ,že takým správaním si vyrobíme u teba ústupky) ,ty si stoj za svojím,nakoniec chceš pre ňu dobre a sama vidíš ,že takto trávený čas sa prejavuje pod jej správaním.
Moje deti mali hodinku cez týždeň ,a cca 2 cez víkend.Ale to si najprv museli urobiť povinnosti.Ale tiež mali krúžky ,tréningy ,tak niektoré dni ani na pc neboli.Teraz ma starší skoro 19 a ide ma švihnúť lebo teraz trávi pri Pc veľa času ,ale tak vyžaduje si to aj škola,ale často aj hry.Jeho odpoveď,keď frflem ?Mamaaaa už som mal 18 🫣🙄,ale doteraz platí,že najprv povinnosti potom zabava
No pokial sa odmieta ucit a neplni si povinnosti, urcite by som nepovolovala. Musi sa naucit, ze najprv povinnosti a hra je za odmenu.
Syn nehrava Roblox, ale obcas ma povolenu inu hru a uz nehral vyse 2 tyzdnov, pretoze si neplni povinnosti. Ani mu to aktualne nejak nechyba, lebo ked je dobre pocasie, tak vybehne po skole na ihrisko a uz potom nema cas na pocitac.
Kto je u vás rodič, ona alebo ty? Počítač zobrať a kým sa nezačne správať môže sa aj o zem hodiť. Uč sa s ňou, aj keď už toho veľa tento rok nenarobíš. Cez leto ho môže dostať na chvíľu akú sa dohodnete a keď bude zase nervózna počítač pôjde preč. A kontroluj s kým si píše, je ešte príliš malá aby si písala a cudzími ľuďmi.
Ked budes ustupovat, nauci sa, ze ty polavis a to si zoberie aj do zivota ako vzor, ze staci vzdorovat a vydierat a dosiahnu svoje. Nie je to dobra vlastnost.
Ja som svojim detom nastavil striktne cez rodicovsku kontrolu obmedzenie cas ako dlho sa mozu hrat na pocitaci a aj to, ze ktore hry a programy mozu pouzivat. Fungovalo to vyborne, nebol s nimi problem. Aj sa dobre ucili, aj mali zaluby. Po rozchode ex dovolila detom bez obmedzenia sa hrat na pocitaci aj na mobiloch a vysledkom je, ze obaja su uz ciastocne zavisly a nemaju ziadnu inu zalubu a ani s nicim doma nepomahaju a vyrazne si zhorsili prospech v skole, lebo sa ani neucia.
Syn hrava Roblox, mame jasne urcene hranice a casy od kedy do kedy. Zvykol si. Nikdy si nedovoli oduvat sa, trucovat, a uz vobec nie sa vyhrazat ze ak mu nedovolim hrat nebude sa ucit, robit ulohy alebo nieco podobne. Ma respekt a vie co si moze dovolit. Toto treba stanovit hned na zaciatku. Ma svoj cas na oddych a ma svoj cas aj na povinnosti.
nestalo, mame od zaciatku stanovene nejake hranice a proste kym si nespravi povinnosti, tak sa k takymto veciam nedostane. treba si to len vysvetlit, dohodnut sa, ako to bude, ze jej to nezakazujes, ale ze najskor musi spravit to, co treba. ked bude trucovat, nech trucuje, ju to prejde, len ty nemozes polavit, lebo budes zase tam, kde si teraz.