Overenie veku - gmail

maria200981
12. jan 2024

Dnes som sa nemohla dostat na moju emailovu adresu.
Dnu sa nedostanem vraj google musi overit moj vek pomocou idebtifikacnej karty alebo kreditnej karty.
Nevyzera to tak ze je to fake - to ako mam postupovat je z originalnej google stranky.
mam 2 tyzdne na overenie veku inac bude moj ucet do 29 dni deaktivovany.
Nerada by som posielala nejake osobne veci na druhej strane - nechcem prist o moj ucet. Tento email pouzivam roky a je zaregistrovany kde da da- fcb, instagram, banky ucty … atd.
Riesili ste nieco take aj vy?

rebrambora
12. jan 2024

Nie. Za dlhe roky mi nic take neprislo a nedavno som si robila novy ucet a tiez nie.
Cize bude to odrb.

maria200981
autor
12. jan 2024

@rebrambora ja by som to i ignorovala ale realne sa neviem nedostanem do emailovej adresi, s tym ze prv to treba overit inac sa mi ucet i mesiac deaktivuje

maria200981
autor
12. jan 2024

@rebrambora podotykam ze tento email ucet pouzivam vyse 10 rokov

sissik
12. jan 2024

kedy si si zakladala ucet? Zvycajne sa toto overuje pri zakladani uctu. Plus maju na zaklade zakonov EU robit kontroly, aby osoby mladsie ako 13r nemohli zalozit ucet len tak a potom sa registrovat na niektore socialne siete. Poziadavka je teda opravnena. Ak nechces klikat na ziadny odkaz z mailu, tak mozes ist do nastaveni google uctu, najst cast, kde sa potvrdzuje vek a potvrdit ho v tej casti.
Ako robia svoje interne kontroly neviem, ale ked sa im nieco nezda, alebo dodatocne najdu nejake chybajuce veci, vyzvu uzivatelov na dodanie dat. Ked sme otvarali ucty detom, museli sme ako rodicia potvrdit, ze to robime pre deti a aky maju vek

tanyan
12. jan 2024

Riešilo sa to už aj tu na MK, napríklad:
https://www.modrykonik.sk/forum/internetova-vsehochut/google-overenie-veku-2/
Mne to zatiaľ ešte neprišlo, ale je to asi len otázka času, lebo na moje g-konto idú laptop, 2x tablet, 2x mobil... Dcéra si tam pozerá videá aj hrá nejaké hry, tak systém môže pokojne vyhodnotiť riziko a vyžiadať overenie.
Samozrejme, že na fotke zakryjem všetko okrem mena a dátumu narodenia.

egonsk
12. jan 2024

@maria200981 google si pozvolne skusa na svojich uzivateloch co vsetko su o sebe ochotni prezradit a akceptovat, zial zrejme si teda aj ty jedna ich obet.

Google napriklad porusuje RFC tykajucich sa emailovej adresy a tak niektorim ludom zacali chodit emaily urcene pre ich menovca. Ako priklad uvediem:
jozko.mrkvicka@gmail.com moze byt osoba c.1,
jozkomrkvicka@gmail.com moze byt osoba c.2.
jo.zko.mrkvicka@gmail.com moze byt osoba c.3
Osoba jozkomrkvicka@gmail.com vsak dostane aj emaily urcene pre jozko.mrkvicka@gmail.com a aj pre jo.zko.mrkvicka@gmail.com ... dochadza tak k porusovaniu GDPR a aj RFC predpisov, ale to ich vobec netrapi. Vsetci tito uzivatelia sa prihlasuju do gmailu svojim menom/heslom a mozu nahodne dostavat emaily urcene pre toho druheho, lebo bodka v mene je nahodne ignorovana. Google to prezentuje ako super vymozenost ulahcujuci ludom zivot, ale zabudol, ze zavedenim tejto hluposti ludom porusil sukromie a sposobil vlastne porusenie zakonov o ochrane dat.

Takze ak niekto dobrovolne este scannuje doklad svojej totoznosti a poskytuje ho googlu, aby mu bola zachovana negarantovana sluzba s neskutocne velkou dierou, asi by sa mal zamysliet nad tym, ci by sa nemal zriect aj svojho volebneho prava ;)

maria200981
autor
12. jan 2024

@sissik ja som si zakladala ucet uz aspon 10 rokov dozadu. Tento ucet pouzival cely cas vsade

maria200981
autor
12. jan 2024

@egonsk som toho nazoru co ty… zijem v zahranici na email mi chodia veci z banky, mam na nom zalozeny fcb, volam nim rodine cez messanger, ak som niekde prihlasena- telekomunkacie , edupage a vsetko mozne co realne potrebujem som prihlasena len cez tuto gmail adresu. Ak by mi ho deaktivovali nemam moznost prist do pobocky, skoly a nieco menit kedze na SR pridem az v lete. Takze co teraz. Fotit im nic nechcem na druhej strane email potrebujem

egonsk
12. jan 2024

@maria200981 no zriad si email na niecom serioznejsom (platenom) a na bordel si zriad akykolvek gmail.
Nic slusneho/seriozneho by som nikdy v zivote neviazal na bezplatne sluzby (gmail, azet, seznam, centrum, atd..)
A za tych par zostavajucich dni by si tie dolezite sluzby mala stihnut premigrovat na novy mail ;)