Viem že tieto veci sa dajú za pár sekúnd vygoogliť a aj to mám pozreté ale druhá vec sú osobné skúsenosti. Nechcem sa viazať paušálom, domáca wifi sa mi neoplatí keďže som väčšinou mimo domu, tak hľadám nejakého operátora/služby kde by mohli byť veľa dát bez viazanosti. Samozrejme záleží aj na signále. Darmo nejaká Swan 4ka ponúkne 1GB za lacno keď majú slabý signál že jakmile vyjdete z mesta na vidiek už je to v roamingu... Ste z rôznych kútov slovenska, chodíte na výlety, tak napíšte aké ste mali skúsenosti so signálom? Či vám vždy alebo často ide 4G alebo aspoň 3G stabilne. Nerád uvádzam ceny lebo to sa mení a o rok už to tak nemusí byť ale bavíme sa o roku 2023.
Čo viem tak Orange je dobrý v signále ale sú zameraní na paušály. Na kredit nič zaujímavé nemajú. Možno sa to časom zmení. U Funfónu sa dá niečo také že za 8€ si vyskladať kombináciu dát/minút/sms. Ale je to podmienené pravidelným nabíjaním kreditu.
Čo sa týka Swanu 4ka tak majú dobré ceny ale signál je des a hrôza, hlavne počas cestovania. Zatial dávajú 1GB za 2€. Samozrejme o rok to tak nemusí byť. Sú zameraní na dáta. Volania a SMS majú za 5 centov.
O2 je celkom schopné s tou Radosť-ou. Za 20€ je všetko nekonečné. Za 15€ sú dáta nekonečné. Za 10€ je 8GB a 200 min/sms. Ale nieje to tak celkom na kredit. Treba mesačne platiť ale neni to ani paušál lebo viazani síce nieste ale ak nezaplatíte vypnú vás.
Telekom je na to najlepšie z hladiska signál/cena. Na predplatenke je možnosť dát kde 3GB stojí 6€ teda to vychádza ako u 4ky na dve eurá gigabajt. Za 8€ je 5GB kde už to je menej ako 2€ čo sa už celkom oplatí.
Dôležité je dodať že nejde o používanie dátožrútskych aplikácií t.j. žiadne sledovanie online tv čo videí, žiadne online počúvanie hudby, či hranie hier vyžadujúcich dáta. Len bežné prehliadanie fóra, chat, e-mail, niečo si prečítať článok, pozrieť počasie, cestovný poriadok, niečo v bankingu sem tam, navigácia semtam...
@santiago_segura dobrý prehľad, ked som šla do zahraničia tak som premýšlala kde a koľko dáta kúpiť aby som mala kvôli prekladaču a tak podobne. A vyhral u mna telekom práve to čo si spomínal 3gb za 6 eur, riešila som to jednorazovo, ... lebo doma dáta nepoužívam ... a tam mi to prišlo také, že bezpečne dosť dát za fajn cenu a v zahraničí som nakoniec minula len 1 gb .. zvyšok doma kým mi skončila 30 dnová lehota.. a automaticky sa mi neobnovilo lebo som nedobila na kartu kredit.
@maranco to viem do 10GB to zvykne byť. Niekedy stačí aj 6-7 ale 10 je čo nikdy neprekročím to je strop že úplne stačí.
@zalka práve to že aby nebola povinnosť dobíjať to... Proste keď nedám kredit tak nedám, nepotrebujem to nonstop. Proste len nech nenútia mesačne platiť bezohladu na to či to používam alebo nie.
Tak prehlad ako vravím keď niečo hladám tak si vygooglim, veď velakrát pošlú človeka na fóre niekam že prečo sa to pýtaš tu, vygoogli si. Ale zase operátori furt majú akcie nové a v lete to už nemusí byť aktuálne.
@santiago_segura presne preto som si vybrala tmobile ... teraz dáta nemám.. nepotrebujem .. skoro všade mám wifi prístup ..
Vidím tam dole pod témou že je tu XY tém na operátorov ale všade riešia paušály. Na kredit skoro nič. Operátori potrebujú zarábať. Pre nich neni kšeft nejaký dôchodca čo si kúpi tlačidlovú Nokiu za 20€ a nenabije kredit jak je rok dlhý. Oni sú radi ak dokopú zákazníka do platenia.
Orange má na kredit balíček 10 GB za 10 €. Platnosť balíka je 30 dní od poslednej aktivácie. Kredit platí 12 mesiacov raz za rok teda treba dobiť.
https://www.orange.sk/volania/volania-s-kredito...
Jasné o tom viem. Len nie každý mesiac potrebujem presne 10GB. Ale je to medzi kandidátmi. Je rozhodnuté:
Buď ten Orange s 10GB alebo Telekom.
Pri telekome je výhoda že jeden mesiac dám balík za 6€ druhý mesiac môžem dať zase iný väčší, menší, alebo nijaký.
@santiago_segura ešte by bola možná kombinácia mať od niekoho 4ku kartu kde mal zapnutý pravidelne GIGA S OBNOVOU za cenu 2€/2GB. Telefón nastaviť napevno v sieti Orange a si potom v 3G sieti bez prepínania.
Ak by si ten mesiac minul 6GB zaplatíš 6€, ak 10GB tak 10€, ak by si minul 0,5 GB zaplatíš 2€.
Ale ja nežijem v anglicku.
Inák dualsim telefón to vyrieši. Ako sekundárnu simku mať 4ku v 3G a ako primárnu nejakého jura od telekomu kde je za 2 centy minuta aj sms.
@santiago_segura syn má teraz dátový program, neobmedzené dáta a volania, sms 0,05 centov, operátor Radosť, je to nejaká pobočka O2, bez viazanosti, je spokojný
@santiago_segura Nikto nenapisal ze sa to neda pouzit aj na SK - Free roamig in the EU.😎
@niekto2hy a to ako by sa dalo ked nemam pristup k anglickej karte, aj volania sú k tomu?
@dagmarovita Da sa kupit cez internet,ano aj volania su v tom.
Ta radosť je celkom v pohode... ale nechcem platiť mesačne take sumy, kedže nijak extra nepotrebujem tie dáta ak práve niekam nejdem... takže asi pôjdem normálne do O2 na kredit, kde si kúpim 1gb na deň za 1€ keď budem potrebovať. Tam asi nemusíš nutne dobíjať, to nemam ešte zistené.
A jak kúpiš kredit na zahraničnú kartu?
To O2 Radosť má aj za 15€ nekonečné dáta. Len v tom za 20€ sú aj hovory/sms.
@santiago_segura hovory a sms sú aj v tom za 10, ak sa vieš vtlačiť do 8 giga a neprevolas hodiny, je to super
Treba rozmýšlať aj nad kombináciami ako je dual sim. Niekde sú lacné hovory a niekde dáta. Napríklad 4ka na dáta a O2 volnosť na dlhšie hovory.
@santiago_segura ja mám kombináciu Radosť a voľnosť, ale tu v podstate nevyužívam, udrziavam len kvôli číslu 😅 Ale ja volám aj smskujem máličko. Takže jasné, treba zvažovať, čo sa komu oplatí najviac
Práve to “ja volám a sms-kujem máličko” je podstatou tejto témy. Preto sa volá dáta na kredit a nie ako tých 10 ostatných tém kde hladajú paušál všeobecne. Prakticky ak máte smartfón a veľa dát tak klasické hovory a sms ani nevyužijete. Všetko sa dá robiť cez aplikácie typu Whatsapp, Viber, Skype, Messenger. Od videohovorov cez audiohovory po písanie aj s prílohami... Takže appka vám dá všetko čo kedysi dali hovory/sms/mms dohromady. Akurát nejaké “úradné” veci vám prídu v sms alebo zavolaním na vaše číslo... Dnes sa už nehovorí “dáš mi číslo” ale “aký máš nick?” alebo “dáš si ma do priateľov?” ... ale pamätám na nostalgické časy keď sme nejakú fotku alebo krátku hlasovu správu posielali MMS-kou čo napríklad 4ka už ani neprevádzkuje. Oni začínali v dobe smartfónov už a sami sa vyjadrili že služba MMS už nemá zmysel.
@santiago_segura Zaplatíš kredit kartou.
mne vyhovuje o2 - mám kredit a dáta kedy potrebujem, vtedy zapnem...takéto niečo nechceš? či chceš byť nonstop online? je to od polnoci do polnoci 500mb za 0,75e a 1gb za 1e (voliteľné). keď nezapneš, tak neplatíš nič.
Problém je že ani nie nonstop ale zase každý deň semtam podla potreby. Potrebujem to denne ale nie nonstop. Problém je tam že ak si zapnete dáta, operátor si už naúčtuje denné dáta. Tak preto skôr ten Telekom že 3GB na mesiac a budem si vypínať/zapínať dáta podľa potreby. Vzedy by 3GB malo stačiť. Možno aj 2GB. Bolo by to treba otestovať že aká je vtedy vlastne spotreba.
@santiago_segura a ty mas skusenosti so vsetkymi tymi operatormi, co si vypisala?
Ja sa viem vyjadrit k 4ke, dala som si ju skusobne. Signal som zatial ani raz nestratila, data vyuzivam nonstop, casto chytam 5g. Dcera je v zahranici takmer tristvrte roka z roka a tiez ma 4ku a nie je problem sa dovolat, aj mimo velkych miest (byva v roznych statoch)
Roky som mala Telekom, len ma uz stvali s tymi poplatkami, tak som si vzala na skusku 4ku. A zatial som neolutovala. Ak sa to zhorsi, prejdem inam.
Nie nemám skúsenosti. Iba som Googlil lebo základ je hladať informácie ak si chcete niečo kúpiť. 😉
Skôr by pomohlo (aj to len teoreticky) že kto kde mal akú skúsenosť so signálom. Preto hovorím teoreticky lebo ak v Trsticiach 4ka nemá signál tak od toho že niekde na rakúskej dialnici má to mi nepomôže ale môže to pomôcť iným čitatelkám témy sa rozhodnúť. Ale v Trsticiach ten signál od toho ešte nebude.
O Zahraničí netreba hovoriť lebo to je roaming. Niekedy je lepšie byť v roamingu ako vo vlastnej sieti. Na každom kúsku pevniny má vždy nejaký operátor signál tak roaming bude vždy fungovať. Ale napríklad stačí že bývate v nejakom oku kde niečo tieni a ste v prdelkovicích... ako napríklad sú hluché miesta že v jednej časti ulice neni signál (niečo tieni) a odídete 400m a nabehne. Potom aby ste stále chodili na koniec ulice ak chcete komunikovať to je také. Na tomto som sa musel zasmiať že 5G lebo jasné niekde v hlavnom meste neni problém ale prídite s tým niekam do zapadákova a nepôjde vám ani 2G! ☹
Ale obecne má najlepšie pokrytie telekom a orange. Logicky keď sú to najstarší operátori. O2 a 4ka prišli neskôr a stále majú čo dobiehať. Napríklad pred pár rokmi Čierna Voda bola hluché miesto O2 nemali tam vôbec signál. Ale O2 už vela investovalo do siete ale otázka je kde. V tých maďarských dedinách bol populárny orange a tak keď sa aj iný operátor rozhodne investovať tak jasné že radšej spraví vysielač pre Košice kde má tisíce zákazníkov ako v nejakej dedinke na južnom slovensku kde nemá ani 20 zákazníkov... Ale tých pár sa bude trápiť ďalej.
Samozrejme v okresnom meste mám signál všetkých operátorov ale u 4ky sú to 2 paličky zo 4. Kým ostatní majú plný signál. Ale v idúcom autobuse v chotároch už sa držia iba telekom a orange. 4ka na chotár kašle.
@santiago_segura ok, hovorim o vlastnych skusenostiach a to byvam ozaj v zapadakove. Signal ti, kde nie je pokrytie, vypadne aj pri inych operatoroch. Kazdopadne je asi vhodnejsie to otestovat prakticky, ako o tom iba hovorit teoreticky, a kedze tieto kredity nie su viazane a stoja ozaj dokopy nic, tak by som to radsej skusila takto. Nepaci sa mi? Nepokracujem...
A co sa tyka dcery, nejedna sa o rakusku dialnicu, ale o trasu z jednej strany Europy po druhu a aj miesta mimo velkych miest a dedin. Dala som ti iba tip, ale je to na tebe. Myslim, ze nikto nevie odpovedat zodpovedne za uplne vsetkych operatorov, nikto nebyva "vsade", kazdy len na zaklade skusenosti a kde sa pohybuje, tak uz len skusat, co ti najviac vyhovuje 😉
Na miesta kam chodím ja 4ka nemá signál vôbec. Takže toto padá. Je tu ešte jedna anomália čo mi na žiadnej zákazníckej podpore operátora nevedeli vysvetliť. Vždy keď mi nabehne roaming Orange 3G v tom momente mi nejdu dáta. Aj keď svieti že Orange 3G ale dáta nejdu. Darmo to reštartujem, darmo mám nastavené že dátový roaming aktívny, proste nejdu jakmile naskočí 4KA sieť už to ide. Ako keby Orange blokoval ale pritom tvrdia že nie.
Radosť O2 sa mi lúbi to za 10€ že je tam 200 min/sms + 8GB ale tam treba platiť každý mesiac. Len s tým že dá sa to hocikedy zrušiť. Telekom je zatial najreálnejšie ale tému tu nechávam pre všetkých. Nejde len o moju otázku. Kludne diskutujte ďalej. Možno niekto nájde tiež dobré rady čo tu odzneli.
@santiago_segura s tou 02 Radosť nemáte až tak pravdu ja som zaplatila až po mesiaci bol tam asi menší poplatok ale normálne som fungovala 2 mesiace v pohode
Treba napísať doterajšiu mesačnú spotrebu dát približne za posledné 3 mesiace. Niekomu mesačne stačí 2 GB niekto minie 10 GB, iný 50 GB.