Zeny,tema na pobavenie :D
Ake skomoleniny na koniku vam najviac utkveli v pamati?
Ja dam tie,co utkveli mne a opakuju sa pomerne casto.
1. Prosim neodcudzujte ma :D
2. Poradite niaky dobry film na vecer?
Najviac ma irituje "NECHÁPEM TOMU"🙈 A ešte kraťase🙈
Kojit
Mňa pobaví “idem do suseda”, ”muž šiel do susedy”. Chápem, že sa to tak niekde hovorí, ale aj tak 😅
@mandarinka555 kraťase? Bezne slovo 😂
1. Môže sa haMbiť.
2. Ideme vonku. Boli sme von.
3. Kôli, prípadne ešte lepšie: kôly (nie tie drevené 😁)
4. Keď chce niekto napísať OK, ale autocorrect mu to opraví na ôk. 🤦♀️
5. Keď tu boli spomenuté kraťase, tak z rovnakej kategórie sú aj kekse.
A je toho oooveľa viac, len si momentálne nespomínam.
Prijde/odijde
Len na koníku som sa s tým stretla a pre mňa je úplne nepochopiteľné spojenie "ide mať" 🤯
Často matky pri veku použijú: moja dcéra ide mať 6 rokov. What ? Snáď bude mať 😑
Nie je to skomolenina ale… materinsky plural
@vkatush Podobne z cestiny prebrate: mojej dcere su styri roky, miesto moja dcera ma styri roky.
Ženy, ale to nie sú skomoleniny 😜
Vzdy ma pobavi obrat nosit niekoho niekam: sestra nosi svojho frajera medzi jej kamosov.
(Asi v krošni na chrbte.)
Aby sa nepovedalo: skomoleniny: veččí, podctený, céra, úžastný, duovod, … (niektore sa vyskytuju castejsie, ine menej).
V podstate vsade tam, kde byvali Naco-mi-to-bude?!-studenti narazia na spodobovanie a pouziju zo zufalstva pravidlo praveho palca: “Ná, šak, píš ako očuješ, Hanka”.
Moje dieťa ide mať 4 roky🙄...nie bude mať
Určite "slovo" niaky. A podobne skomoleniny slová nejaký
Nie je to sice skomolenina ale slovo skrz mi dvihne tlak na 300 😁
no toto fakt neznášam - "pól" roka, - píše sa správne pol, polovica
ale toto nie sú skomoleniny a založená téma je výsmech ženám, ktoré si sem prídu po radu aj napriek tomu, že ich gramatika nie je celkom v poriadku. A miesto rady dostanú často výsmech za nesprávnu gramatiku...tak typicky slovenské!
Mne sa pacil este bratcek🙂
zimušné napr. oblečenie
kotničky
boli sme pri doktorovi
Napadlo ma. Akože medveď ťa napadol, alebo kto?
X riadkove otazky, bez jedinej ciarky a bodky (obcas je jedna na konci), kde sa straca, co kto vlastne komu urobil a co je problem. Resp. vychadza z toho vdaka tej absencii viac moznosti, aky problem sa vlastne chce riesit.
To je skomolenina na n-tu.
Mne sa otvára nožík vo vrecku pri infantilných slovách ako žienky, Vianky, tehu a pod.
napadlo mi iba skovať namiesto schovať 😃
Vianky
Casovanie hrat sa v podobe hrajem sa, hraje sa,…
namiesto hram sa, hra sa,… “Moj syn sa krasne hraje uz sam.” “Ideme do parku, tam sa hrajeme cele popoludnie.”
Ale pouziva to coraz viac ludi, tak to bude dalsia ceska podoba slovenskeho slova, ktora ho vytlacila, nahradila a zdomacnela.
Áno neodcudzujte ma je topka😀 A napíšu to veľakrát aj také o ktorých som si myslela že tu slovenčinu celkom aj ovládajú