Musím si vypínať mobilné dáta, keď som na wifi?

7. sep 2024

ahojte, prosim ak som na wifi musim si vzdy vypnut mobile data?
ci automaticky pouzivam wifi, ako to je. mam nizke mnozstvo Mobilnych dat preto chcem zvacsa fungovat na wifi.
dakujem

stellarstar
7. sep 2024

Tak vypni nie? Ja keď som na wlan tak MD automaticky vypnem

autor
7. sep 2024

@stellarstar dakujem lebomi dakto vravel ze nemusim ked som na wifi

vanilkovazmrzka
7. sep 2024

Pouzije sa to co ma v danu chvilu lepsi signal
Ak chces mat istotu ze pouzivas iba wifi ked si v dosahu wifi, data nechaj vypnute

egonsk
7. sep 2024

po spravnosti by mobil mat preferovat wifi pred mobilnymi datami, ale zial stretol som sa s tym, ze to tak nebolo, ako aj s este vacsim problemom, ze telefon spravil medzi sietami bridge a tak som na wifi zrazu videl komunikaciu ktora patrila mobilnym datam, dokonca aj nepekny efekt primarneho dhcp, co sposobilo, ze dalsie zariadenia dostali IP adresu priradenu mobilom a vyuzili jeho datove pripojenie miesto toho, ktore patrilo pod wifi router ... Takze istota pred problemami je radsej pri zapnuti wifi si vypnut mob.data.... je to jeden tuk navyse a odbremeni pripadne problemy na mobile, alebo na inych zariadeniach, ktore su na danu wifi pripojene tiez...

januska12323
7. sep 2024

Dáta si zapni len keď ich chceš využívať.

ptvw
7. sep 2024

Ja nevypinam, ak zachytim WiFi automaticky mi prepne na ňu a dáta mi nesťahuje, hore na paneli musíš vidieť na com si aktuálne pripojená🙂

fido69
7. sep 2024

Nie nemusíš si vypínať mobilné data. Ak je v dosahu WiFi, ktorú mobil pozná (už bol na ňu napojený), tak ju automaticky uprednostní.
Rovnako v hornej časti obrazovky uvidíš značku WiFi priponenia. 😉

fido69
7. sep 2024

@egonsk napisal "telefon spravil medzi sietami bridge a tak som na wifi zrazu videl komunikaciu ktora patrila mobilnym datam, dokonca aj nepekny efekt primarneho dhcp, co sposobilo, ze dalsie zariadenia dostali IP adresu priradenu mobilom a vyuzili jeho datove pripojenie miesto toho, ktore patrilo pod wifi router"

Neverím. Pokiaľ nie je mobil zapojený ako mobilný pristupový bod, tak svoje pripojenie k sieti nezdieľa s ostatnými zariadeniami.

ukgirls
7. sep 2024

nevypinam ..telefon sa prepina automaticky rovnako sa automaticky prihlasuje na wifi kt som si dala ulozit

viestta
7. sep 2024

Vypinat nemusis, ale ked sa prerusi prenos cez wifi prepina to na mobilna data

egonsk
7. sep 2024

@fido69 verit nemusis, mam taku realnu skusenost, ked som diagnostikoval nahodne problemy vo firemnej sieti. Ked mobil prepoji siete v rezime bridge, tak na iface mobilneho prjpojenia su pakety z wifi (lan) a opacne... Len pre zaujimavost ak sa vyznas v sietarine, odskusaj si to s roznymi mobilmi a zarucujem ti, ze zopar najdes, ktore to takto zvrhlo robia. Myslim, ze to ma suvis s nastavenim "instalovat aktualizacie aj so siete s meranym pripojenim".

fido69
7. sep 2024

@egonsk Mobil sa ti dokaže pripojiť k firemnej sieti? Dokonca dokáže vytvoriť bridge k inej sieti? Tak potom je ta firemná sieť uplne na prd. To myslím absolutne vážne.😉

e1h
7. sep 2024

Štandardne mobilné telefóny uprednostňujú pripojenie cez Wi-Fi, stačí aby bola dostupná a telefón sa na ňu vedel pripojiť (má uložené heslo). Tým pádom mobilné dáta netreba vypínať.

Jediný prípad kedy vyššie uvedené nemusí platiť je v prípade telefónov, ktoré umožňujú nastaviť takú vec, že telefón uprednostní rýchlejšiu sieť. Ak je toto na telefóne zapnuté (nemá to každý telefón), vtedy sa môže stať, že v prípade dobré mobilného signálu a horšieho Wi-Fi signálu, prípadne ak je samotné internetové pripojenie cez Wi-Fi pomalé, tak telefón použije mobilné dáta. Ale ešte raz, toto nie je prednastavené a bežne to potrebuje málokto.

Všeobecnosti, všetky služby, ktoré na telefóne aspoň občas používate, môžete mať zapnuté, vypínajte iba to, čo naozaj NIKDY nepoužijete. Takže, ak máte predplatené mobilné dáta, nechajte zapnuté, Wi-Fi tiež nemá zmysel vypínať, GPS lokáciu tiež je dobré mať zapnutú ak aspoň občas použijete navigáciu, alebo chcete vedieť nájsť telefón v prípade straty/krádeže, resp. využívate nejaké lokalizačné služby. Bluetooth vypínať iba v prípade, ak vôbec nepoužívate, resp. máte vypnutú aj navigáciu. Bluetooth totiž pomáha v rýchlejšie/presnejšie určiť polohu. Potom tu máme ešte NFC, tiež nevypínať ak platíte mobilom.

fido69
7. sep 2024

@e1h napisal "všetky služby, ktoré na telefóne aspoň občas používate, môžete mať zapnuté, vypínajte iba to, čo naozaj NIKDY nepoužijete."

GPS - môžeš nechať zapnuté, ale nenechávať zapnutú aplikáciu, ktorá GPS používa. Inak GPS spotrebuje veľké množstvo energie a baterka bude rychle vybitá.
Bluetooth - vždy vypnúť. Je to veľké bezpečnostné riziko. Mať zapnuté len, keď sa skutočne používa.
NFC - tiež by som vypol. Táto technológia je pre mobil podobne nebezpecná ako Bluetooth. Platenie mobilom je možno sexi, ale nie bezpečné.

biba_18
7. sep 2024

@e1h ja cielene vypínam iba bluetooth lebo mám debilné bt sluchatka ktoré keď sú blízko mobilu mi automaticky smerujú všetky zvuky na seba a mňa ide poraziť…

vyrovnanaosoba
7. sep 2024

Nemusíš, ak máš super pokrytie, stačí, že trošku vypadne signál a automaticky ti stiahne dáta.
Preto radšej vypínam a keď idem na celý deň čo a potrebujem byt na mobile, zapnem dáta, ak idem len na nákup, či inde, nezapinam data.

biba_18
7. sep 2024

čo sa týka mobilu, preferujem byť na datach vždy keď som mimo domu alebo wifi o ktorej viem že je bezpečná (teda v práci alebo u kamošov), na cudzie wifiny sa nezapínam…

thunderdome
7. sep 2024

@fido69 ako sa NFC vypína na iphone? Na samsungu som na to mal normálne ON/OFF ako na ostatné veci ako WiFi atď.

A ešte existuje také mňa sa to tuším aj telefón opýtal že či má použiť mobilné dáta na výpomoc pre WiFi. Dal som že nie. Niektoré WiFi sú také hrozné že tak pomaly pracovalo že som radšej zapol dáta lebo to už bolo neznesitelné.

Inák všetko vypínam. Presne ako hivoríte. Dáta, WiFi, GPS, len na ten NFC nevidím vypínač. Ja som bol zvyknutý na tie Xperie, Galaxy, ale oni už malé modely nevyrábajú a Apple to je hrôza, totálne nepraktické. Napríklad ak vypnem bluetooth alebo Wifi cez sťahovaciu lištu tak sa nevypne úplne len sa odpojí dozajtra a ešte to aj oznámi. Tak musím do nastavení a tam sa preklikať a povypínať všetko.

Ale to platenie je práveže mobilom bezpečnejšie ako kartou lebo kartu stačí priložiť a bezkontaktná platba prejde. Ale na mobile kým to ja manuálne nepotvrdím, nepustí bezkontaktne zaplatit. Chce to buď odtlačok prsta, face ID a tak. Karta tam túto zábranu nemá.

Tie verejné wifiny sú totálne spomalené, vypadávajú, alebo že pripojený som ale bez internetu. Mne to ešte poriadne nikdy nefungovalo vo vlakoch, mhd, nákupných centrách, tak načo to ponúkajú keď to ani nejde.

isis234
7. sep 2024

@fido69 už sa to stalo i mne... pripojené ďalšie zariadenia 😲 Aj také veci sa stávajú

thunderdome
7. sep 2024

Ja keď zvyknem vyhladávať verejné wifiny keď nemám kredit, tak nájdem kopu zariadení v okolí čo len potvrdzuje že ludia si ležérne všetko nechajú pozapínané.

autor
7. sep 2024

@biba_18 ani ja sa na cudzie wifi nezapinam ze to nie je bezpecne. len teda ak som doma, vypne moje Mobilne data a idem len na wifi. ja mam najmensi balik sluzieb preto budem MD pouzivat len mimo domu v nutnych pripadoch

autor
7. sep 2024

@viestta ok takze bezpecnejsie je vypnut MD mne wifi ide dobre doma

autor
7. sep 2024

@fido69 aha takze je to pravdva ze mobil uprednostni wifi napojenie pred MD dakujem

autor
7. sep 2024

@ptvw dakujem budem to kontrolovat.

egonsk
8. sep 2024

@fido69 ak chces ukazat, ze vies co znamena siet, neprichadzaj zbytocne do detailov, kde sa zhovadis prosim. Je celkom bezne, ze sa mobily pripajaju do firemnej siete a to bud do vyhradenej vlan, alebo ked ju konfiguroval nejaky radobyumelec co si precital prirucku mladeho svista, tak nahulvata priamo do siete. Kazdy kto sietarine trosku venoval v zivote casu, zazil situacie, kde sa zastavuje rozum.
Doplnim ti poznatok o GPS - aj ked nemas zapnutu aplikaciu, ale len povolene gps, tiez ti ubera z baterky, lebo priebezne si GPS cipset aktualizuje zoznam satelitov, je to sucast funkcnosti firmware pre rychly start/zameranie. Nie je to samozrejme aktivny rezim, cize necuca az tolko, ale meratelne to je. BT a NFC predstavuju okrem zraca energie aj bezpecnostnu hrozbu, s tym suhlasim. Iked pri BT sa uz od 4.x verzie presadzuje BLE, takze v spotrebe je uz podstatne nizsie pri pohotovostnom rezime, ak nema sparovane nejake starsie klasicke (nie BLE) zariadenie...

egonsk
8. sep 2024
biba_18
8. sep 2024

@egonsk možno niekto má podľa teba rozumné dôvody, ale musia byť vždy rozumné? nestačí že dobre vyzerá, nepadá, nepotrebuješ byť it expert keď si vyberáš model, má dobré apky, má dobré aktualizácie sw, jednoducho sa ovláda…

fido69
8. sep 2024

@egonsk napisal "mas iphone len ako imidzovku, alebo aj nejaky rozumny dovod existuje?"

Hovorí ti vôbec niečo slovo bezpečnosť? 🤔

egonsk
8. sep 2024

@fido69 samozrejme, ze nie a preto mam k tomu aj certifikaty 🤪😅 ... robit z apple produktov bezpecnostnu mantru moze iba ten, kto do toho ekosystemu hlbsie nevidi. Ale ano, je tam menej balastu ako na androidoch a tak mensia sanca, ze si ten clovek nainstaluje tony virusov.... Lenze aj pekna zena moze pod makeupom ukryvat rakovinu, na to nezabudni.

thunderdome
9. sep 2024

@egonsk kvôli velkosti. Nemám rád lopaty na sneh a Apple je jediný kto donedávna výrabal ešte kompaktné minimodely. Ale už som objavil aj iné značky ako Cubot a Soyes ktoré robia mini smartfóny a ešte aj Unihertz Jelly ale ten je ťažko dostupný. Jediné čo som videl že sa dá normálne zakúpiť bol Cubot.

Čo sa týka NFC tak na Androidoch som to vždy vedel vypínať. Tam to je normálne medzi ostatnými ako dáta, wifi, svetlo, bluetooth atď. Apple to tam nemá ani podla toho návodu to nešlo. Proste na tomto telefóne tá ikonka neexistuje ani sa nedá pridať cez ten control center.