Kvety, kvetinky, stromy, stromčeky - eshopy

daniela2202
2. feb 2022

Dobrý deň prajem, máte skúsenosť s e-shopmi, ktoré ponúkajú živé rastliny ?
Tuje, okrasné kríky, kvety, ruže atď....
Čo by ste poradili na živý plot a na okrasnú záhradu? Páčia sa mi skôr stálozelené a neopadavé rastliny.

maickamf
2. feb 2022

@daniela2202 skuste popozerat Starkl, pekne balia a nie je problem s reklamaciou, ak sa nieco neujme.
Alebo vacsie zahradkarstva v okoli vasho bydliska.
Ono vyber je obrovsky, zalezi od vas, co sa vam paci...

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dada337
2. feb 2022

@daniela2202 na živý plot odporúčam stalo zelený vavrinovec alebo cervienku 😊

roja01
2. feb 2022

Ja uz by som si vysadila roznorode kriky, vhodne na zivy plot, tzv. jedly zivy plot. A mozete na jesen zbierat rozne druhy plodov.

daniela2202
autor
2. feb 2022

@viestta Áno, to som čítala, že veľmi zlé recenzie.... najlacnejšie dreviny.
Chcem teda zistiť, aké majú ľudia reálne skúsenosti s e-shop

daniela2202
autor
2. feb 2022

@roja01 👍

daniela2202
autor
2. feb 2022

@dada337 👌

mpg
2. feb 2022

@daniela2202 na stále zelený plot sú dobré tuje, sú viaceré druhy napr. smaragdová je taká tmavšie zelená a dajú sa kúpiť rôzné veľkosti napr. aj 110 cm, taký rýchlejšie narastie. Jednu stranu plotu som mala aj takú zmiešanú - zlatý dážď, ruže, orgován a jednu stranu brečtan ťahavý.

lenkapap
2. feb 2022

Ono zalezi aj od toho aku mate podu...priepustnu? alebo nepriepustnu? chces ten zivy plot polievat alebo nie? Cize kopa veci, ktore treba zohladit 🙂
My mame zivy plot z tuji - kupovali sme uz vysoke rastliny, cca 130cm - po jednom roku 70% z nich pokapalo kedze neboli z kvetinaca ale z balu. Nastastie sme vyreklamovali (jedna stala vtedy 40 eur) ale presadzat ich, no dakujem pekne ta robota. Dnes maju cez 3m ale je s nimi velka robota - postriekavat, plus sa vyskytuje cierna plesen tuji, ktora ich kde-tu zasiahne a treba osetrovat.
Mam cast ziveho plota aj z vavrinovca - rychlo rastie, ale ho treba vela v lete polievat. Plus ak nieco /chrobaky/ dolezie od suseda, vzdy sa pusti do vavrinovca, cize zasa postrekovať a sledovať, lebo ked neodchytis skoro, tak ostrihat dohola a dva-tri roky cakat, kym sa zasa rozrastie. Plus je nachylny na hubovite ochorenia a potom moze mat take zeleo-hnede skvrtnite listy.
Borievky virzinske Blue arrow mame tiez - z ihlicnanov nam z malickych 60cm vyrastli za tri-styri roky na vyse 2.5m, rastu velmi rychlo, nepolievame nejak extra...Je s nimi najmenej roboty, akurat nam minulu jar jedna vykapala, vymrzla? skodci? dodnes sme nezistili.
Cervienky sa mi teda vobec neosvedcili, na jar ako je stale chladno a vlhko, kazdy boziu jar mi ich napadne hubovita choroba (postrekujem uz preventivne, ked teploty dovolia, ale stale sa to opakuje vo vacsej alebo mensej miere), cize zasa ostrihat, postihnute listy navyse opadnu a vyzera potom ako sucha metla - zatial vsetky prezili, ale je s nimi viac starosti ako radosti 🙂
No a este mame cyprusovce na dalsej strane zahrady - vyrasli tiez zo 60cm na vyse 2m stromy, su huste a pekne, nie je s nimi robota. Ked chcem tak ich ostriham, ked nie, necham ich jeden rok rast nadivoko. Vlahu beru len z dazda a este mi ich nic nenapadlo (choroby, skodcovia), na druhej strane vyrastu mozno cez 4m cize ich mame na konci zahrady aby nevadili susedom kedze hadzu celkom tien 🙂
Cize vsetko ma svoje pre a proti, mne osobne pridu tuje a cervienky najnarocnejsie na udrzbu skrz choroby a skodcov, potom ten vavrinovec a najjednoduchsie su tie cyprusovce.

Ak zvazujes kupu malych kvetinacovych rastin (40 - 60cm) povedala by som kludne objednat z internetu ... ak to maju byt vacsi rastiny, sla by som osobne pozerat ci rastu v kvetinaci (lepsie) alebo boli nasilu vyrylovane a umiestnene do balu (velka sanca, ze sa nechytia) a podla toho kupovala... velke a drahe stromy by som nikdy nekupovala online. Napr. aj ked som kupovala s Lumigreen, tak sme osobne sli tych 100km pozriet a vybrala som dve auta kontretnych kusov, ktore som chcela, ziadne ze mi poslu oni ake maju 🙂 Tiez odporucam Hadzima z okolia Trnavy, skvela kvalita rastlin.

daniela2202
autor
2. feb 2022

@lenkapap tak toto je výstižná odpoveď z vlastných skúseností... ďakujééémmm😊👍

daniela2202
autor
3. feb 2022

@lenkapap ešte sa spýtam... rastliny z balu a v kvetináči.... aký je v tom zásadný rozdiel?

roja01
3. feb 2022

V kvetinaci - v kontajneri v ktorom vyrastala ma rastlina chránené korene. V balu moze mat korene poskodene a mozu vyschnut.

lenkapap
3. feb 2022

@daniela2202 presne ako pise roja vyssie...kvetinacove rastinky su najlepsie lebo vyrastli v tom kvetinaci a korenny system maju neposkodeny. kdezto rastiny predavane v bale vyrastali v zemi, potom ich pri nejakej vyske vysekali/vyrylovali zo zeme a nasledne zabalili do balu. Teda sanca, ze korenovy system bol poskodeny je vysoka - my sme tak mali tuje, v podstate prisli v bale len hrube korene a tie male vlasocnicove korienky, ktorymi rastina prijima vodu, tie boli odseknute ( tieto korienky sa rozvetvuju daleko od stromceka, no zahradkarstva vysekavaju tak mozno 0.5m korene do balu, viac nie)...preto nam 70% z nich vykapalo. Vyschli.

Ono male rastlinky, vyska do cca 60cm sa predavaju le nv kvetinacoch myslim, lebo su este male ...ale vacsie kusy, keby kupujete vyska 100cm a vyssie, tie budu takmer isto z balu. Kvetinacove velke rastiny byvaju aj drahsie ako tie z balu, ale ma to svoje opodstatnenie 🙂

lenkapap
3. feb 2022

Inak, keby si mala vyhliadnute nejake ine rastinky/okrasne kvetiny, kludne povedz, co si vybrala..mozno mam tiez skusenost a poradim 🙂 ked som zakladala zahradu pred par rokmi, tak to bola moja vasen a vsetko sme robili sami, aj ked by nebol problem zaplatit profi zahradnika 🙂

daniela2202
autor
3. feb 2022

@lenkapap správne, tu ide o tú radosť.... urob si sám....😁👍

roja01
4. feb 2022

Prave som sa docitala, ze velmi dobry je zivy plot z bambusu Fargersia. Tento druh sa nekontrovatelne nerozrasta po zahrade. Ak ho zasadite na vzdialenost 0,5m tak na druhy rok uz je dost husty. Ak na vzdialenost 1.2m tak asi o 3 roky je dostatocne zahusteny. Dorasta do vysky 3m a v zime neopadava. Moze sa, ale aj nemusi sa strihat.