Som knihomoľ vo veľkom a takmer vždy je pre mňa kniha lepšia ako film. Občas sú si rovnocenné. Ale dvakrát sa mi stalo, že film bol pre mňa miliónkrát lepší ako kniha. Kedysi dávno pri knihe/filme Hostiteľ a teraz nedávno pri knihe/filme 365 dní. V prvom prípade bola kniha fajn, ale išla som sa zblázniť z množstva opisov, v druhom prípade bola kniha pre mňa niečo strašné a druhý diel som dala za cca hodinku, čo som preskakovala to množstvo sexu (nevadí mi v knihe, ale tu to pre mňa bolo niečo hrozné), ale film bol príjemným prekvapením. Paradoxne, vo filme som cítila viac romantiky ako v knihe.
A čo vy? Kedy bol pre vás film lepší ako kniha a prečo?
@neznamaznama za mna "Pan prstenov" a mozno "Na vine su hviezdy"....u "Hostitela" musim nesuhlasit, sice prvych 200 stran bola excelentna nuda, ale potom to uz bolo perfektne a film teda nemal tolko emocii, co kniha. A potom "Hry o zivot: Skuska ohnom"...tam som si prvykrat v zivote povedala, ze sa film vyrovnal knihe.
Mam to rovnako s knihou a filmo 365 dní..knihu som ledva dočitala a film som videla už niekolko krát.. 😁 druha čast knihy čaká v poličke rozčítana ale nejak mi to nejde
Tiež mám radšej knihy, zatial sa mi vždy potvrdilo že knihy su lepšie ale v tomto príde to tak nebolo
marne rozmyslam, kedy pre mna bol lepsi film ako kniha... a na nic neprichadzam. zato viem velmi rychlo povedat, ktory bol o niekolko tried horsi - stoparov sprievodca galaxiou. velke sklamanie, totalny prepadak. vlastne, v poslednom case sa skor vyhybam filmom, ktore su na zaklade knihy, ktoru som citala, ale aj naopak, citat knihu, ktoru som videla ako film - na to uz nemam motivaciu.
@acrobaleno presne , serial Pycha a predsudok BBC a adaptacia Rozum a cit od Emmy Thompson su jedny z mala, co naozaj vystihuju kniznu predlohu. Su moje velmi velmi oblubene. Niekde som citala, ze Emme trvalo niekolko rokov pripravit scenar k Rozum a cit a snazila neporusit mnohe zo zasad Austen (napr. to, ze nikdy nevidime rozhovor medzi muzmi bez pritomnosti zeny, lebo Austen nevedela, ako sa muzi medzi sebou rozpravaju a pod.) Trapila sa s tym, ako pribeh vyrozpravat s istou naivitou - tu zaistila vymyslenim tretej sestry Margaret, co na pocudovanie, absolutne filmu neuskodilo. Asi aj preto je film takou dobrou adaptaciou - ved zanho aj dostala Oscara. Na druhej strane, napr. Pycha a predsudok s Keirou Knightly je katastrofa...
Jana Eyrova, Anna zo zeleného domu lepšia kniha ako film. Trilógia 50 odtieňov lepší film ako kniha. Pýcha a predsudok alebo napr aj červené víno, Alžbetin dvor dobra aj kniha aj film. Ale aj Anna primabalerina seriál bol podľa prvej knihy. Následne film podľa knidy druhej a tretia nebola ani v podobe filmu ani seriálu.
@simsalabim 100% súhlas. Pýcha a Predsudok seriál je tiež výborný, hlavne vďaka hlavným predstaviteľom a aj napriek tomu, že to adaptovali takmer na chlp, je to moderné a hlavne sa vieš stotožniť s tými postavami.. Pýcha a Predsudok film, to už je iné. Je tam veľmi pekná kinematografia. No nepáči sa mi napríklad konfrontácia Elizabeth a pána Benneta v tom altánku (keď pršalo). Je to trošku prvoplánové. Už samotná diskusia o tom, ako ju "miluje proti svojej vôli" je efektívna bez toho dažďa. No koniec, ako za ňou ide cez tie polia a ona mu ide oproti...uuuu....aj za mnou by takto mohol ísť. 😂
Rozum a Cit, to je dokonalosť sama o sebe a Alan Rickman ako Plukovník Brandon bola moja asi prvá detská láska (potom prišiel Tarabas z Fantagíro). 😂
Ešte mám rada Pána Prsteňov trilógiu.
@sense Akurat som sa rozhodla dat sancu Anne zo zeleneho domu..a idem ju citat. 🙂
Inac tiez je vacsinou lepsia kniha.
Pan prstenov ma nezaujal. Nudna kniha.
Popravde vsak...zavisi od nalady,ktoru mam ci rozpolozenia ci nastavenia.. ci veku..a pod..ci sa mi vobec kniha paci. Doteraz som bola zasadne proti Anne. :D Strasne ma odpudzovali tie filmy,kt sli v telke.. :D :D :D :D Teraz citim,ze som na nu dozrela.
@neznamaznama mne sa veľmi páčili Hry o život. Myslím, že film je veľmi dobre spracovaný a ešte stále si ho niekedy pozriem. Kniha bola tiež dobrá, ale tú by som si už neprečítala
@acrobaleno pana Darcyho, nie Benneta. Mne ten dazd a altanok strasne vadil, ved to v knihe nebolo.... videla som film iba raz bola som hrozne sklamana. Bola som na nom s kamoskou a tej sa velmi pacil - ale zas necitala knihu. Obsadenie serialu je top, aj komplet citaty z knihy. A Alan Rickman v Rozmu a cit ❤ A ked sme pri nom, napadlo mi, ze aj Harry Potter je v podstate celkom vydarena adaptacia knihy. Pan prstenov mna osobne vobec neoslovil.
@simsalabim Som rozmýšľala nad Elizabeth Bennet, tak asi preto. 😂 Ale napríklad seriál Rozum a Cit z 2008 už nebol taký dobrý ako film. Joj, HP je tiež akože kniha môjho "mládí" ale filmy mi už aj celkom vadia. Keď ich minule dávali, už som ich nepozerala. Ešte aj Game of Thrones seriál bol ešte ako tak do tej 6 -7 sezóny. To sú také žánre čo mám rada.
Videla si aj Lost in Austen? Síce to nie je podľa knihy, ale celkom zaujímavá predstava.
Naposledy - the queen’s gambit - kniha je dost nudna, hlavne tie opisy tychsachovych turnajov, jednotlive hry to bolo pre mna akopre nehraca sachu super nezazivne, naopak na obrazovke to vedeli podat tak, ze moje deti zacali hrat sach, tak boli zobrazene tie turnaje a jednotlive tahy.
Ja som sa neuveriteľne tešila na knihu Atlas mrakov a nechcem povedať, že to bolo úplne utrpenie, ale rozhodne som bola dosť sklamaná. Každý príbeh je písaný iným štýlom, preskakovanie storočiami, niekedy až nudné opisy, na druhej strane, boli časti, ktoré boli fakt dobré. V každom prípade, pri tejto knihe sa človek musí naozaj sústrediť, aby pochopil súvislosti. Film bol pre mňa rozhodne lepší a niektoré veci mi začali dávať zmysel, až keď som pozrela film, ktorý teda mal tiež riadne dlhú stopáž. Dlhé filmy veľmi neobľubujem, ale tu mi to vôbec neprekážalo.
Ja som si povedala, ze film bol rozhodne lepsi pri kronikach narnie. Ano, viem, je to detska kniha, ale aj tak, film tam bol lepsi... Ale zase, filmy boli len 3, knih je viac ;)
Poznám x filmov, ktoré sú lepšie ako ich knižné predlohy. Napríklad momentálne čítam nemenovanú fantasy sériu, ktorá bola čiastočne sfilmovaná a trhám si vlasy.🤦♀️ Vidím to tak, že pri šiestom zväzku budem úplne plešatá.😂
jedina kniha, ktorej spracovanie sa mi velmi pacilo je Daleko od hludneho davu. Inak maju prevahu jednoznacne knihy.
@zenazaba ono Hostiteľ nebola ani kniha zlá, emócií mala požehnané, o tom potom, ale opisy jaskyne a púšte a..... Ja opisy nenávidím, priznám sa, že tie ma nebavili nikdy, takže tu má dosť rušili, tak asi preto ten pocit.
@nika_val som rada, že v tom nie som sama, občas si pripadám divne. Lebo knihu všade naokolo chvália a ja nič. A na film som pozrela len zo zvedavosti a teda fakt sa mi páčil ooooooveľa viac.
@kiwi3 to som ani nečítala, ani nevidela. Ale viem pochopiť nechuť pozerať filmy podľa kníh. Niekedy musí človek na film pozerať ako na samotný príbeh, napr. Divergencia mi príde film a kniha obrovský rozdiel. A až keď som začala film brať ako niečo iné a nie podľa knihy, tak som ho mohla dopozerať. A veru keď tak rozmýšľam, tu som bola filmom veľmi rozčarovaná, napriek tomu inému vnímaniu filmu.
@neznamaznama ja som najskôr videla film a super (vyber herca určite pomohol 😀), potom ked som čítala recencie na knihu tak som si ju musela kupit ale za mňa sklamanie viac sa mi páčil aj ten pribeh vo filme trošku to bolo pomenené ale k lepšiemu 🙂
A druha čast som sa tešila že tam bude toho sexu menej ked je tehotna ale teda no sklamana som bola že prave naopak že ake až absurdne to bolo (žena tehotna, na rizikovom a hentake sexualne aktivity...😁 no to autorka nedomyslela podla mna)
@acrobaleno jaaaaj, Tarabas, to bol prvý záporák, ktorého veľa z nás tajne milovalo 😍😍😍😍
@ivangeline to je úplná pravda, na niektoré veci (či už film alebo kniha) musí mať človek správnu náladu a nastavenie.
@shinon258 hej, máš pravdu, film je úžasne spracovaný, ten sa mi páčil, musím priznať, že niektoré veci vo filme vymysleli lepšie, ale čo bolo pre mňa v knihe úplne super a vo filme to nebolo, tak napr. časť, kedy Katniss horela pri útoku na Sídlo, alebo keď sa na konci vrátila domov. Ale chápem, nie všetko sa z kníh dá dať do filmu (občas by film musel trvať niekoľko hodín).
@simsalabim Harry Potter. No, to hej, dosť sa držali kníh, ak niekde aj nie, nebolo to nič tragické. Jediné, čo mi utkvelo v pamäti, že sa mi nepáčilo bol posledný súboj s Voldemortom. Vo filme sa mi fakt nepáčil. V knihe som si to viac užila.
@prasiatko30 niekedy vie film dať "nezáživným" veciam správny šmrnc.
@sovica tak toto ani nepoznám, čo je, musím aspoň pár info o tom nájsť.
@lopka1313 toto ma nejako obišli. Registrovala som knihy aj film, ale nedostala som sa k nim. 🤷
@suge no veď prezraď, o čo ide, mám rada fantasy (aj keď možno tuším 😉)
@nika_val presne, zmeny vo filme boli úplne perfektné, mne oveľa viac pasovali charaktery postáv vo filme ako v knihe. Boooooože a ten herec 🥰🥰🥰🥰🥰.
@neznamaznama Zelena miľa
U mňa je pravidlo, že vždy je kniha lepšia ako film alebo sú kvalitatívne vyrovnané. Napríklad Pýcha a Predsudok (seriál) a Rozum a Cit...obe verzie, či už knižná alebo seriálová/filmová sú veľmi dobré.