Uz dlhsi cas ma udivuje, ako si na takychto laickych forach (ako MK a podobne) ludia pytaju rady od dalsich laikov. Hlavne co sa tyka tehotnych zien, malych deti v oblasti zdravia, chorob, uzivania liekov a doplnkov, bylin, interakcii a kombinacii liekov a podobne, postupoch v liecbe atd.
Odkial beru tito ludia odvahu, ze im nejaky laik dobre poradi? Ze im nesposobi jeho rada ujmu na zdravi? Alebo babatku, dietatu?
Druha, mozno este zarazajucejsia vec pre mna je, odkial beru odvahu uplni laici a nezdravotnici davat rady? Pripadne odkazovat na ine www stranky? Casto pochybne a tiez laicke, kde si clovek neznaly problematiky nevie overit ich hodnovernost?
Je tu vela otazok a este viac odpovedi, kde sa (buduce) mamicky dozaduju odpovede, ci mozu uzivat to a to a niekto im odpovie “podla mna mozes”....
Proste ma len zaujima, kde a preco sa v ludoch berie taky ten “chtic” davania rad z oblasti, ktorej sa prd rozumeju a druhej strane v skutocnosti vobec nepomozu.
teba zaujíma odkiaľ maminky berú odvahu na nejaké rady.... a ty odkiaľ berieš odvahu tieto maminky hneď kritizovať ?
Nepočula si ešte nikdy o babských radách? Vidíš aká je teraz situácia , je problém sa dostať k lekárovi, ísť do nemocnice na vyšetrenie má takmer každý strach. ľudia skúšajú čo sa dá, neraz pomáhajú aj rôzne rady, bylinky, skúsenosti.....
Nemám pocit žeby niekto chcel niekomu uškodiť, radu dáva aby tomu druhému pomohol.
Vôbec som nepochopila čo sa ti na tom nepáči.
A este si natolko stojíš za svojim prispevkom, že ho musíš písať anonymne.... 😉
Ja som dcerin zdravotný problém riešila 4 mesiace s lekármi a nie jedným, nepomohla ani hospitalizácia. Nikam sme sa nedostali, polovica sa tvárila, že si vymýšľam, druhá nevedela poradiť. Prvé indície, čo sa vlastne deje prišli z odtiaľto z MK, moja dcéra skoro prišla o život a vdaka Bohu za toto fórum, samozrejme, že sme s indíciami odtiľto šli za lekárkou, zase som dostala odporúčanie tu na MK, ktorá si nás vypočula, urobila testy a potvrdila diagnozu, nasledovala hospitalizácia, kde ju zase lekári dávali doporiadku...
Takže nie všetky rady z fóra sú zlé a nie každý lekár je odborník
Mňa to tiež zaráža, ale častokrát sa tu dobre pobavím. Mamičky su tu odborníčky na virológiu, na právo, na medicínu, na vesmír, na všetko. Radia si ako často a aké antibiotiká si nasadiť na aké choroby, vedia čo spôsobuje chorobnosť a úmrtnosť vedia vplyv vesmíru na zemeguľu. Proste treba všetko brať s rezervou, častokrát vedia poradiť dobre z vlastných skúseností, ale častokrát sú tu úplné hlúposti. Bohužiaľ veľa hlúpych žien na to naleti a môže si viac poškodiť ako pomôcť. Proste beriem to že som na modrom koníku a selektujem.
Sčasti máš pravdu, sú tu častokrát "odborníci" na všetko /ale takisto títo mudrlanti sú aj na ihrisku, na ulici, v rodine že? A človek sa môže rovnako dobre seknúť. /
Ale na druhej strane neviem aký problém je, ak poradím triviálnu vec niekomu, kto to potrebuje. Nie všetko sú predsa straaašne vážne otázky. A mimochodom s vekom prídu aj nejaké skúsenosti, takže je kopec vecí ktoré dnes viem, ale pred 20 rokmi som nevedela - a googlila a čítala /a aj sa zbytočne bála, na žiadnom fóre som vtedy nebola/.
Ja osobne sa vždy vyjadrujem k veciam, kde mám nejakú vedomosť alebo priamu skúsenosť a nevidím rozdiel či odpoviem v takomto prípade niekomu tu na fóre alebo na ulici. A hádam na toto právo mám nemyslíš?
Čo zaráža mňa je to, keď niekto dá otázku, ktorú ak by položil môj 8 ročný syn, tak by to bolo ešte normálne.
Ak dá niekto otázku ktorá je príliš zložitá, tam až tak veľa odpovedí nebýva...
No a posledná vec - u ľudí by sa mal vyskytovať mozog fungujúci vo všetkých smeroch ako pri kladení otázok, tak aj pri dávaní odpovedí a aj pri vyhodnocovaní odpovedí. A ak to nie je deficit sa asi poriešiť nedá všakže? Ani tu na fóre, ani v živote...
Co je na tom cudne? Ovela cennejsie su skusenosti druhych ako nazor/rada lekara, ktory si tym napr. ani neprisiel a je to cisto len teoria. Samozrejme hovorim o beznych chorobach/problemoch, nie niecom, co musi posudit lekar.
Tehotne prvorodicky sa casto zvyknu pytat totalne hluposti ci mozu jest v teho trebars baklažan. Lebo v azijskej kulture je povera ze vyvolava porod. Atd tak lepsie ked sa opytaju tu akoby mali otravovat dr.Niektore sa boja aj zastaveneho prdu v 13tt a myslia ze maju kontrakcie, Matky skusenejsie nemusia mat titul Dr. Staci zdravy sedliacky rozum . Ja Skor nechapem preco sa zeny pytaju ci mozu byt tehotne vypisuju dni kedy maju co ovulku ms sex pomali aj co mali na veceru pred 3t no test si planuju urobit zajtra. 😆 najradsej mam ked sa raz za cas objavy matematjcka otazka pri bleskovej zmene partnera v 2tyzdnoch ze ktory je teda otec 😁
Sú to častokrát normálne rady, hádam má každý dostatok rozumu na to, aby vedel, čo môže užiť. Lieky na predpis (aj keby tu neviem čo poradili) aj tak v lekárni nedostanú 😉 Skôr ma zarážajú otázky žien, ktoré si nevedia odčítať výsledky vlastného tehotenského testu, prípadne sa pýtajú na to, aké meno dať vlastnému dieťaťu. Nuž, sme rôzni 😀
A ty beries odkial istotu, ze nepomozu? Lebo ja som po tuto stranku prisla na odporucanie kolegyne, ktorej tu rady inych zien nesmierme pomohli. Lekari si ju totiz prehadzovali, ako horuci zemiak. A o lieky ide zriedkakedy, vacsinou je to odporucanie na konkretneho odbornika, pripadne liecebne metody nasich babiciek, ktore prekvapivo velmi dobre funguju. A zabudla si, ze okrem odborniciek na vsetko su tu lekarky, pravnicky, uctovnicky a ine odbornicky, ktorych rady a najma vysvetlenie niektorych zakonov byva pre zeny velmi cenne. Nikto nikomu nedrzi dyku za chrbtom, aby sa odporucaniami do bodky riadil.
@stanulienkat antb. sú na predpis, darmo niekomu napíšem že mne pomohli tie a tie , bez predpisu antb. nezoženie - inak bavíme sa o bežnej populácii...😉
udivený anonym, načo teda si na takom naprd fóre?
trosku prehanas. zas o zivot tu nejde. a predsa kazda pytajuca ma v sebe sudnost.
pre mna osobne su osobne skusenosti nad zlato a neraz som tu nasla odpovede. senkju senkju 👏🏼
hovorí sa tomu "z vlastnej skúsenosti".... ľudstvo na tom prežilo tisícročia 😉
a obvykle sú to vitamíny sadli/nesadli/nadúvali - tomu sa zase hovorí "odporúčania" 😝
nikto tu nepredpisuje lieky na rakovinu 🙄