Internet bez dostupnosti káblov

radkasswe
27. dec 2022

Zdravím sťahovali sme sa a niesu tam káble na rýchli internet no aktuálne mám internet do zásuvky od t comu kde mi sťahuje 600 kb/s takže 100 giga mi sťahuje už druhý deň... Existuje riešenie na rýchlejší internet ?? Bývam v Martine

brembo
27. dec 2022

skus Slovanet,či nemaju wifi net. Ale takýchto poskytovatelov je viacero. Anténu a káble ti inštaluju. Ty už budeš musiet len dokupit router,ked budeš chciet,ale to nie je podmienka samozrejme. Slovanet má 3 takéto balíčky,všetky su neobmedzené dáta.

radkasswe
autor
27. dec 2022

Ďakujem za odpoveď ale my sme hneď za koľajnícami a tam martico a ani gaja nemá nič lebo im žsr nedovolí prekonať káble popod kolaje

radkasswe
autor
27. dec 2022

Takže by sme potrebovali niečo bez káblov v zemi

lenkakravcova
27. dec 2022

@radkasswe 02 ineternet do domácnosti, resp cez Radosť je asi nej riešenie. Má dobré pokrytie a ide cez mobilnú sieť satelitmi.

brembo
27. dec 2022

@radkasswe ja som písal o wifi nete,šírenom vzduchom. Jediný kábel bude medzi tvojou anténou a prístupovým bodom.

brembo
27. dec 2022

@lenkakravcova keď chceš,nájdem nejaký link alebo ti to nafotím. Inštaluje sa ti na dom,byť jedna anténa,pomerne malá a 2 káble. Jeden k anténe od zdroja a jeden od antény k routeru alebo pc. Žiadne káble v zemi,žiadne obmedzenia od mobilných operátorov.

brembo
27. dec 2022

https://m.alza.sk/ubiquiti-unifi-ap-ac-mesh-pro...
Anténu ti poskytne provider buď formou kúpi,alebo prenájmu-odporúčam prenájom,ja platím 1€ mesačne za prenájom antény. Za 2 roky vyplatím len 48€ a keď anténa odíde,nahradia ti ju inou. Mne inštalovali tú z odkazu. Keď je nejaký problém,oznámiš to providerovi,všetko rieši on. Teba to nestojí ani cent. Ako som písal,mám od Slovanetu,rýchlosť 3,5 Mb.

lenkakravcova
27. dec 2022

@brembo Asi si chcel niekoho iného označiť? . 🙂

brembo
27. dec 2022

@lenkakravcova prepáč,autorku.

oli18
27. dec 2022

Máme 200 GB cez wifi router od Orange za 12 e mesačne.

timka6
20. apr 2023

@brembo ahoj, prosim a ake máš skúsenosti s takýmto internetom šíreným vzduchom ? Nevypadáva to, nie je to pomale, ma na to vplyv aj nepriaznivé počasie ? Kde je osadený ten ruter, niekde na streche ? Ďakujem

brembo
20. apr 2023

@timka6 ja mám od Slovanetu. Providerov je viacej. Podmienkou funkčnosti je spravidla priama viditeľnosť pokrývača. O možnosti inštalá cie Vám viacej povie provider. Anténa sa montuje výhradne do exteriéru,nie je to podmienené výhradne stechou,ale tam je to ideálne. Anténu-keď už sa rozhodnete pre wifi net odporúčam prenajímať. Lepšie antény majú cenu nad 120€ a pri prenájme antény v prípade nutnosti výmeny je výmena zdarma i akýkoľvek servis. V podstate záruka pri prenájme sa rovná trvaniu obchodnej zmluvi. Aspoň u Slovanetu. Rýchlosť je závislá od predplatenej služby a je dostačujúca pre sledovanie Full HD videí. Samotná služba je stabilná, rýchlosť je stabilná a počasie nemá žiadny vpliv na funkčnosť. Občas sa môžu vyskytnúť problémi so sim kartou v anténe. Samozrejme na optiku sa to rýchlosťou nechytá,ale tam kde máte v najlepšom len DSL,tak je to týchlik vedľa toho. Ja mám rýchlosť sťahovania štandardne okolo 3 az 3,5 Mb/ sek.

brembo
20. apr 2023

@timka6 router nie je nevyhnutný,to už závisí od Vás,či chcete mať v celom dome alebo byte pokrytie,alebo Vám stačí len samotné pripojenie k PC. Je to veľmi podobné tomu,ako keby ste mali anténu na sledovanie TV so zosilovačom. 2 káble vedú k anténe. Samozrejme disign antény je úplne iný,ako pri TV a i rozmery. Sú to celkom malé antény. Funkčnosť prípadne problémi sú indikované LED diódami na anténe. Samotné pripojenie i služby sú stabilné.

radkasswe
autor
20. apr 2023

@timka6 internet šírený vzduchom býva často dátovo obmedzený

aalt
20. apr 2023

@radkasswe Len technicka poznamka 600 kb/b je fakt malo a 100 GB budes stahovat cez dva tyzdne ... (a teda sa priznam, ze 100 GB som este nestahoval) ... aby to stiahlo za den potrebujes aspon 10Mb/s
Dufam, ze som to spocital spravne 😉

radkasswe
autor
20. apr 2023

@aalt zmenili mi router a teraz to má ísť 8 a sťahuje tak 4 až 6 ale stále sťahujem 3 dní hru na ps5 ale online hry mi idú v poho a stabilne

brembo
23. apr 2023

@radkasswe ja mám neobmedzený. Pred tým tam bolo obmedzenie,tuším že 800 Mb denne a potom sa znížila rýchlosť.
No 800 kb je žalostne málo. Toľko má i mobilná sieť.

uctik
20. apr 2024

@radkasswe viem že staršia téma, ale na porovnávacinternetu.sk si nájdeš aj iných poskytovateľov, možno by som skúsil wispa, nájdeš ich na tej stránke ako typ pripojenia ( wifi-fva).
skúsiť môžeš aj, mobilné dáta alebo internet na doma ( len to je obmedzené na GB ).

uctik
20. apr 2024

@brembo To čo máte za internety 😀.

uctik
20. apr 2024

@radkasswe kvôli qos, a nieje to take stabilné ako optika z peeringoveho centra. Ale niektorý wispovia nemajú fup, tak možno aj to skúsiť - porovnávacinternetu.sk 👈😉.

uctik
20. apr 2024

@brembo Wifi net a som karta ? 🤔 To mi nejak nesedí.

uctik
20. apr 2024

@uctik sim*

uctik
20. apr 2024

@radkasswe Tak nech ta pripoja cez ptp alebo multipoint ( wifi ).

uctik
20. apr 2024

@timka6 Nie router, ale wifi antena, ano je na streche, a vedie z nej jeden ethernetovy kabel, potom dole v dome, mas v izbe taky adapter (poe), ktory napaja tu antenu a ten je zapojeny do routra a elektriky.

Co sa tyka stability, mam to na chate, a som spokojny, rychlost mam nejakych 40 mbps, upload/ download a drzi sa to celkom stale tohto cisla, ping mam okolo 20ms, pripadne si vies ked tak dokupit mikrotik router a nastavit qos, ked chces mat este stabilnejsi net.

Hej a este fup nemam ziaden, ale niektory wispovia ho maju, tak ked tak si pozri ci ma aj tvoj ten fup.

Najst takychto poskytovatelov sa da na - porovnavacinternetu.sk.