Filmy/knihy, ktoré vám pomohli preniesť sa smrťou blízkeho

khuliniova
6. jan 2021

Ahojte. Každí sa so stratou niekoho blízkeho vyrovná inak. Niekto skôr, niekto neskôr. Žiadny univerzálny liek nieje.. No chcem sa vás opýtať či neviete o nejakej knihe, filme alebo niečom čo vám pomohlo sa cez to preniesť? Bude to za pár mesiacov už rok čo mi zomrela mamina.. Sú lepšie obdobia a sú aj tie veľmi zlé.. Niekto jej ublížil a následok toho bola smrť.. Odkedy sa to stalo mam strach s cudzích ľudí, z tmy.. Stále mam pocit ako by tu s nami bol niekto koho nevidite len cítite.. Vždy keď mi niekto hovoril takéto veci som sana neho pozerala ako na blázna , že predsa niekto mŕtvi tu nemôže už byť... Teraz som na tej istej strane aj ja.. Ďakujem všetkým..

marcellka32
6. jan 2021

Každému pomáha niečo iné... rozhovor s farárom (nemyslim spoveď), psychológ, čítanie vhodných kníh, pobyt v prírode, správna spoločnosť, relax, zamestnať hlavu niečím iným

goodidea
6. jan 2021

@khuliniova knihy zaoberajúce sa vyskumom zážitkov blízko smrti ...je ich plno...čiže prečítať viac zdrojov aby si človek uvedomil ako sú si podobné ..vďaka porovnaniu rôznych zdrojov plus vlastným zážitkom som smrt začal v určitom slova zmysle brať pre niektorých ľudí ako vykúpenie

kucikuc
6. jan 2021

Ja som po priateľovej smrti ale asi až po roku začala upadať do veľkej depresie bola som už len krôčik od psychiatra. Ale prišla kamaradka ktorá má nasmerovala smer kostol na ktorý som tak zanevrela. Živote by ma nenapadlo že mi bude ešte niekedy tak dobre🙂

terezka1947
6. jan 2021

Mne pomaha modlitba...pisem.pomaha,lebo uz dlho nemam ocka a mamka je uz vyse 8r.mrtva.
A aj.po rokoch mi este pride smutno,poplacem si...

karin_kayka
8. jan 2021

@khuliniova Mne zomrela babicka, s ktorou som mala velmi blizky vztah. Skoro ako s rodicom. Zomrela... do teraz si obcas poplacem aj ked presli uz roky.
Jeden clovek mi raz povedal, ze ked som smutna, ze zomrela, je to len preto, ze lutujem samu seba, ze uz s tym danym clovekom nemozem travit cas. A nieco na tom bude urcite.
Tak isto mi ten clovek povedal, ze vela dusi nevie odist, kym ho blizky '' nepustia'', preto mozes citit, ze je stale tu.

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
khuliniova
autor
8. jan 2021

Ďakujem všetkým za vyjadrenie.. Prečítala som každé a určite vyskúšam vaše typy.. Bolesť každého milovaného je ťažká.. Keď je človek chory alebo starý sa na to akoby človek pripravuje, že to môže prísť kedykoľvek.... Toto bol hrozný šok,z ktorého keď som vytriezvela sa mi zdá, že je to ešte horšie...
@karin_kayka no to pravdou určite je. Chyba mi a vo veľa situáciách ešte určite bude. No nemôžem sa zbaviť ani toho pocitu, že chybame aj my jej.

juliet86
8. jan 2021

@khuliniova sleduj na fb krkavci matka ajej kniha moje mila smrti. jej zomrel nahle nehodou nlady manzel. tiez nie je hanba rieist psychologa alebo psychiatra. nedrzat smutok v sebe. co si rada robila ored jej smrtou? venovat sa tomu. dobijat baterkym rozpravat sa s nou. napisat list. urobit nejake symbolicke miesto kde ju budes spominat. ak si veriaca tak kostol. v ramci psychologie napr. smer virginia satirova. emdr terapia. drzim ti palce. a ak to bol ozdravotnicke pochybenie tak to mozno ries a ulavi sa ti. velmi ti drzim palce. kiez ti je dobre.

khuliniova
autor
8. jan 2021

@juliet86 psychológa by som skúsila aj psychiatra.. No ocino bol a nic mu to nedalo.. Mozno skôr ta terapia nejaká. Odisla som mlada od rodicov, nebolo to bohvie co.. Mali sme dosť vzdialený vzťah s maminou. Všetko sa polepšilo keď sa mi narodili deticky... Záujem väčší, ale na nátlaky otca sme spolu trávili mizerne málo času.. Mala som jej to za zle, že sa nepostaví sama za seba a nechá sa ovplyvňovať na úkor svojich deti aj vnúčat.. Teraz by som jej chcela toľko veci povedať...keby človek vedel čo sa stane ah napriek všetkému by som ten čas s ňou trávila najviac ako by sa dalo... Odstrihla som sa od ich životov. Vybrala si cestu.. O to viac to všetko bolí..

@juliet86 nebolo to zdravotnícke zavinenie.. Človek ktorý to spôsobil nieje trestné stíhatelný, pretože následne spáchal samovraždu..

juliet86
9. jan 2021

@khuliniova vies urcote si uz zazila ze napr lekar nevyriesil tvoj zdravotny problem a takisto je to aj s dusevnyn zdravim. nie vzdy padnes na dobreho ktory ti vie aj realne pomoct. treba akusat a hladat. tym ze vase vztahy boli komplikovane asi potrebujes najst odpustenie zmierenie sebe im. akus si vyguglit institut virginie satirovej. kiez je ti dobre

khuliniova
autor
9. jan 2021

@juliet86 ďakujem 🙃